Νέα Υόρκη: Τα άτομα που συνηθίζουν να κάθονται οκλαδόν διαθέτουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arthritis & Rheumatism.

Ομάδα ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Yuqing Zhang τονίζει πως το παραπάνω φαινόμενο εξηγεί τα υψηλά ποσοστά αρθρίτιδας στα γόνατα μεγάλου αριθμού κατοίκων της Κίνας, στην οποία η οκλαδόν στάση αποτελεί κατεξοχήν συνήθεια.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.800 Κινέζους, ηλικίας άνω των 60 ετών, υποβάλλοντάς τους σε ακτινογραφία στην περιοχή αλλά και ζητώντας τους να θυμηθούν σε ποιο βαθμό συνήθιζαν να κάθονται οκλαδόν όταν ήταν νεότεροι.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που ανέφεραν ότι κάθονταν οκλαδόν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ωρών ημερησίως, διέθεταν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από το συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας σε σχέση με όσους κάθονταν οκλαδόν για περίπου 30 λεπτά.

Ο κίνδυνος αυξανόταν περίπου 70% για τους άνδρες που ξεπερνούσαν τις δυο με τρεις ώρες την ημέρα καθισμένοι στην εν λόγω στάση, ενώ αντίστοιχα αυξημένα ήταν τα ποσοστά και για τις γυναίκες.

«Η στάση οκλαδόν είναι αρκετά συνηθισμένη για μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο. Ωστόσο, το ευρύ κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τις βλαβερές συνέπειές της συγκεκριμένης στάσης για τα οστά και τους συνδέσμους και να αποφεύγει τη συχνή εφαρμογή της», επισημαίνει ο Δρ Zhang.

health.in.gr