Γιατί μαλώνουμε στις διακοπές;

Τρίτη, 25-Ιουλ-2017 08:40

Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς: Πάμε διακοπές με το έτερον ήμισυ, με φίλους μας, γεμίζουμε τις βαλίτσες με προσδοκίες για υπέροχες μέρες και νύχτες και τελικά επιστρέφουμε… μουτρωμένοι και απογοητευμένοι, αφού τελικά η σύνθεση της παρέας δεν λειτούργησε. Το ξέρετε ότι σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι διακοπές είναι μια σημαντικά στρεσογόνος κατάσταση για το ζευγάρι ή την οικογένεια; Κάθε τι που μας βγάζει από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα μας προκαλεί, έστω κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, άγχος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις διακοπές, στις οποίες έχουμε "επενδύσει" και περιμένουμε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουμε παραμελήσει όλη την υπόλοιπη χρονιά. 

Διακοπές με καυγάδες;
Έχει τύχει σε όλους. Περιμένουμε πως και πως τις διακοπές, φαντασιώνουμε εβδομάδες πριν πως θα περάσουμε υπέροχα και τελικά μαλώνουμε την ή τον σύντροφό μας για την ώρα που θα πάμε στην παραλία, για το ποιος θα φτιάξει καφέ ή για το αν θα πιούμε μπύρα ή ούζο! Στις διακοπές υπάρχει μια… υπερεπένδυση, έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το πώς θα περάσουμε και ασυναίσθητα βάζουμε τον/την σύντροφό μας σε έναν "ρόλο" και περιμένουμε από αυτόν ή από αυτήν να φέρεται σύμφωνα με αυτό που εμείς έχουμε σκεφτεί. Για παράδειγμα, σε ένα ζευγάρι μπορεί η γυναίκα να περιμένει ότι ο σύζυγος/σύντροφος θα τη φροντίσει στις διακοπές, αφού όλο τον υπόλοιπο χρόνο εκείνη φροντίζει για τα πάντα, ενώ ο ίδιος να περιμένει πως οι "ρόλοι" στη σχέση θα συνεχιστούν με τον ίδιο, γνωστό, τρόπο, εξηγούν ψυχολόγοι. 

Αν και οι καυγάδες στις διακοπές είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι σημαίνουν το τέλος της σχέσης μας. Μπορεί όμως να είναι μια προειδοποίηση ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για τους δυο μας στην καθημερινότητα για να (ξανα)μάθουμε να ζούμε και να περνάμε καλά μαζί. 

Αναγνωρίστε την παθητική επιθετικότητα
Ένας άλλος πολύ συχνός λόγος που μαλώνουμε με το σύντροφό μας στις διακοπές είναι η παθητική επιθετικότητα. Ο όρος αυτός αφορά στα μηνύματα που στέλνει ο ένας στον άλλο υπογείως. Π.χ. "στις διακοπές δεν θα μαγειρεύω καθόλου, αρκετά τραβάω όλη τη χρονιά" ή "εγώ οδηγώ όλη την ημέρα, τώρα θα ξεκουραστώ, δεν μπορώ να κάνω τίποτε"…. Παρότι όμως αυτές οι κουβέντες μπορεί να γίνουν αφορμή για έναν ακόμη καυγά ή δυσάρεστη ατμόσφαιρα στις διακοπές, στην πραγματικότητα είναι ένα ακόμη δείγμα ότι πρέπει να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε το χρόνο που περνάμε μαζί με το σύντροφό μας στην καθημερινότητα.

Όταν η παρέα δεν… μιλιέται!
Στις διακοπές όμως δεν μαλώνουμε μόνο με το σύντροφό μας. Συχνά μπορεί να μαλώσουμε με την παρέα που έχουμε ξεκινήσει να περάσουμε μαζί τις διακοπές μας. Όταν πάμε διακοπές με παρέα (ζευγάρια ή φίλοι) ισχύει πάλι η υπερεπένδυση, αυτή τη φορά όμως σε αυτό που ονομάζουμε ομαδικότητα. Στην πραγματικότητα όμως σπάνια λειτουργούμε σε ομάδα –με εξαίρεση ίσως την επαγγελματική μας ζωή- άρα προσπαθούμε να τα καταφέρουμε σε μια διαδικασία που δεν γνωρίζουμε και γι’ αυτό πολύ συχνά καταλήγουμε σε συγκρούσεις. 

Πως θα επιστρέψουμε αγαπημένοι;
"Θα πρότεινα να μην είμαστε "σφιχτοί" στην παρέα, να έχουμε δηλαδή όσο γίνεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Είναι καλό από την αρχή να μπει ένα πλαίσιο στις σχέσεις μας όπως ακριβώς συμβαίνει και στην "κανονική" ζωή. Μπορούμε για παράδειγμα να πηγαίνουμε χωριστά το πρωί για μπάνιο αν έχουμε διαφορετικά ωράρια αλλά να συναντιόμαστε το βράδυ για φαγητό. Αν ο καθένας θέσει τα όριά του, τότε θα εκλείψουν τα προβλήματα και οι μικροπαρεξηγήσεις που μπορεί αν χαλάσουν τις διακοπές μας" μας συμβουλεύει η ψυχολόγος Αθηνά Στεφανάτου.