X

Κορονοϊός: Μία γυναίκα από το Βέλγιο μόλυνε τη γάτα της - Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Η γάτα ζούσε σε στενή επαφή με την ιδιοκτήτρια του και άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα μία εβδομάδα μετά τη γυναίκα.

Γράφει: TheToc team

Μία γυναίκα από την επαρχία της Λιέγης στο Βέλγιο έχει μολύνει τη γάτα της με τον κορονοϊό, ανέφερε το FPS Public Health κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου για τον Covid-19.

"Η σχολή κτηνιατρικής στη Λιέγη ανέφερε ότι μια μόλυνση από κοροναϊό έχει καθοριστεί σε μια γάτα. Η γάτα που ζούσε με την ιδιοκτήτρια της, η οποί άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού μία εβδομάδα πριν από τη γάτα ", δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Βαν Γκούτ.

Η γάτα ζούσε σε στενή επαφή με την ιδιοκτήτρια του και άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα μία εβδομάδα μετά τη γυναίκα. "Η γάτα είχε διάρροια, συνέχη εμετό και είχε δυσκολίες στην αναπνοή. Οι ερευνητές βρήκαν τον ιό στα κόπρανα της γάτας", πρόσθεσε. Ωστοσο δεν ανέφεραν αν η γάτα είναι ακόμα ζωντανή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι εξαιρετικά σπάνιο για τον ιό να περάσει από άνθρωπο σε ζώο. Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις περιπτώσεις όπου το κατοικίδιο ζώο έχει μολυνθεί από ανθρώπους είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Αφορά δυο σκυλιά στο Χονγκ Κονγκ και τώρα μια γάτα στο Βέλγιο. Και τα δύο σκυλιά δεν έδειξαν κανένα σημάδι ασθένειας, αλλά η γάτα είχε αναπνευστικές και πεπτικές διαταραχές, σύμφωνα με την Federal Food Agency του Βελγίου.

Ο Οργανισμός έχει καταρτίσει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούν κυρίως στην προστασία των κατοικίδιων ζώων. Ζητείται από τους κτηνιάτρους να είναι πιο προσεκτικοί και οι ασθενείς με κορονοϊό συνιστάται να λαμβάνουν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα όταν αγγίζουν το κατοικίδιο ζώο τους, για να εμποδίσουν να γίνει φορέας του ιού.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κατοικίδια ζώα σε ανθρώπους.

"Θέλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο, όχι το αντίστροφο ", δήλωσε ο Βαν Γκούτ. "Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι συνηθισμένο. Ο κίνδυνος μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο είναι πολύ μικρός", πρόσθεσε.

"Τα ζώα δεν είναι φορείς της επιδημίας, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψετε το ζώο σας", απάντησε το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία των Ζώων (CNPA).

Ωστόσο, συμβουλεύει τους άρρωστους να "σέβονται τους συνήθεις κανόνες υγιεινής", να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού το χαϊδεύουν και να μην τρίβουν τη μύτη τους στα κατοικίδια ζώα τους.

Πηγή: The Brussels Times

Φωτογραφία: Reuters