Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος και για την Υγεία του λαού

Τα 500.000 ευρώ που κοστίζει καθημερινά η συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην πολεμική αποστολή της ΕΕ, αν δίνονταν για τις ανάγκες της Υγείας, οι χτεσινές σκηνές με τα ράντζα απλωμένα στην εφημερία του «Γεννηματάς» δεν θα υπήρχαν.

Τα 240 δισ. ευρώ που ξόδεψαν σε έναν χρόνο οι κυβερνήσεις της ΕΕ για πολεμικούς εξοπλισμούς, αν δίνονταν για την προστασία της υγείας του λαού, εκατομμύρια ασθενείς δεν θα αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους και χιλιάδες από αυτούς δεν θα είχαν πεθάνει επειδή δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα.

Η ΕΕ διαθέτει 700 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τους ομίλους της «πράσινης μετάβασης», αλλά την περίοδο της πανδημίας δεν διέθετε ούτε αναπνευστήρες για να μην πεθαίνουν χιλιάδες ασθενείς σχεδόν αβοήθητοι σε κοινούς θαλάμους, τους οποίους βάφτιζαν ΜΕΘ.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, που είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, με επιδοτήσεις, δάνεια και προνόμια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αλλά και με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που πληρώνουν οι λαοί ακόμα και με το αίμα τους. Αυτή η πολιτική, που βασανίζει καθημερινά ασθενείς και υγειονομικούς, που κάνει την Υγεία πανάκριβο εμπόρευμα και εφιάλτη την επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές.

Να πληρώσει και στην κάλπη η ΝΔ, η οποία πρωτοστατεί ως κυβέρνηση στην παραπέρα διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους νόμους για το «νέο ΕΣΥ», που χτίζεται με τα ίδια παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν στην πράξη αυτήν την εγκληματική πολιτική, η οποία φορτώνει κάθε χρόνο στον λαό 6 δισ. ευρώ πληρωμές απευθείας από την τσέπη του, χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι που χρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τα κόμματα αυτά στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, στο όνομα της «βιωσιμότητας», της «αποδοτικότητας» και της «συμβατότητας» με τις «αντοχές» της οικονομίας.

Καταλύτης για την επιτάχυνση αυτής της πολιτικής ήταν η ψήφιση, τον Μάρτη του 2021, του προγράμματος «EU4Health» 2021 - 2027, που μόνο το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Εν μέσω πανδημίας και ενώ όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η Ελλάδα μετρούσαν χιλιάδες θύματα, ψήφισαν όλοι μαζί ένα πλαίσιο - εφαλτήριο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις των ομίλων της Υγείας, του Φαρμάκου, της ιατροβιοτεχνολογίας.

Το πρόγραμμα επεκτείνει τη λειτουργία των συστημάτων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το κράτος περιορίζει κι άλλο τις δωρεάν παροχές, επειδή τις θεωρεί κόστος.

Η πολιτική αυτή θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, με τους ίδιους θεματοφύλακες: Τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Θα είναι εδώ και οι συνέπειες αυτής της άθλιας πολιτικής για τον λαό: Τα ράντζα και οι πολύωρες αναμονές, οι πληρωμές από τους ασθενείς, η εξουθένωση και τα «εντέλλεσθε» στους υγειονομικούς εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Δεμένοι με τα δεσμά του κέρδους και της ΕΕ, οι λαοί δεν μπορούν να απολαύσουν τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την υγεία και τη ζωή τους.

Το δίλημμα επομένως και στις ευρωεκλογές είναι καθαρό: Ανοχή και συνέχιση αυτής της εγκληματικής πολιτικής, που αφήνει τον λαό απροστάτευτο ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας;

'Η ένα βήμα παραπέρα στη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με πιο ισχυρό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα;

Μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δυναμώσουν η πάλη ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα και η αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, με πρωταγωνιστές της «επόμενης μέρας» τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.



ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ

«Μονομερή βήματα» ... τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Απάντηση στον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση έδωσε το ΚΚΕ στη Βουλή


ΣΕΛ.  5


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Νέοι «κόφτες» με εργαλείο και την τεχνητή νοημοσύνη

ΚΚΕ: «Πρόκληση του μέλλοντος» είναι να αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για τον λαό, όχι για τα κέρδη


ΣΕΛ.  15


ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Επέτειος της Νάκμπα με κλιμάκωση του μακελειού

ΚΚΕ: Αμέριστη αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού


ΣΕΛ.  18   -   19


ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια σε εξώσεις και πλειστηριασμούς


ΣΕΛ.  16


ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού


ΣΕΛ.  20


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο καθένας με την ψήφο του και όλοι μαζί διαλέγουμε πλευρά!

Στις 22 Μάη να καταδικαστούν οι παρατάξεις που στηρίζουν την πολιτική του πολέμου και το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ


ΣΕΛ.  3


ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΗ

Μήνυμα ελπίδας και νεανικής αντεπίθεσης στο σάπιο σύστημα με πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Στο κατάμεστο από φοιτητές και φοιτήτριες αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

  • Μην απέχετε, μην κάνετε τη χάρη σε αυτόν τον εσμό του συστήματος. Αυτό δεν είναι επιλογή, ειδικά σε αυτήν την εποχή που υπάρχει πολύ σκοτάδι, αλλά και σημαντικές αχτίδες ελπίδας.
  • Τώρα είναι ώρα να εκφραστείτε αντιπολεμικά, αντισυστημικά! Κι αυτό, όπως το ίδιο το σύστημα γνωρίζει, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.
  • Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και δεσμευόμαστε ότι όλες μας τις δυνάμεις θα τις δώσουμε για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει, για να προχωράει η ζωή μπροστά.

ΣΕΛ.  11   -   13




Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΝΑΤΟική

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το χρησιμοποιούν το "Μακεδονία". Αυτό θα γίνει στην πράξη, και θα το δούμε. Ολα τα αλυτρωτικά μένουν στο τραπέζι, ό,τι και να λέει η Συμφωνία». Η παραπάνω τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα δεν έγινε χτες, αλλά ...τον Σεπτέμβρη του 2018! Ηταν τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών και το ΚΚΕ αποκάλυπτε το πραγματικό της περιεχόμενο, προειδοποιώντας ότι δεν θα φέρει σταθερότητα για τους λαούς της περιοχής, αλλά θα τροφοδοτήσει νέους ανταγωνισμούς, επειδή αποκλειστικός σκοπός της υπογραφής της ήταν να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ. Οπως ξεκαθάριζε από τότε το ΚΚΕ, «πρόκειται για συγκεκριμένο σχέδιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο σχεδιασμός». Τα σπέρματα του αλυτρωτισμού δεν ξεριζώνονται από συμφωνίες που υπογράφονται με το πιστόλι των ευρωατλαντικών μακελάρηδων στον κρόταφο των λαών. Αυτό αποδεικνύεται 5 χρόνια μετά, κι ας προσπαθούν οι τυφλωμένοι από τη ΝΑΤΟφροσύνη τους να το κρύψουν, σκιαμαχώντας για το αν ήταν μια «καλή» ή «κακή» συμφωνία. Ηταν μια ΝΑΤΟική συμφωνία, και γι' αυτό επικίνδυνη «από χέρι» για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής.



Το πάρτι...

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πού κατευθύνονται οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο η ΕΕ «γδέρνει» τους λαούς για να στηρίζει τα μονοπώλια. Σύμφωνα λοιπόν με την κυβέρνηση, από τα 4,9 δισ. ευρώ που έχουν «συμβολαιοποιηθεί» μέχρι στιγμής, το 15,7% κατευθύνθηκε σε «πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ενώ το 84% στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη, βέβαια, οι «μικρές» και «μεσαίες» επιχειρήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγέθη της ελληνικής πραγματικότητας (πρόκειται για εταιρείες με δεκάδες άτομα προσωπικό). Οπότε οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας πήραν (αν πήραν...) ακόμα λιγότερα και από το 15,7%. Σε κάθε περίπτωση, τα 9/10 των επιδοτήσεων και των φτηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 0,01% επί του συνόλου! Αυτό είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγύριζαν στην ΕΕ και υπερψήφισαν στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά, που τότε ήταν το ίδιο κόμμα.



... και οι χαμένοι

Τι μένει για τους εργαζόμενους από όλο αυτό το πάρτι των δισ. ευρώ που ξεκοκαλίζουν οι μεγάλοι όμιλοι; Πρώτον, τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικροί επαγγελματίες, που αποκλείονται από κάθε είδους χρηματοδότηση, την ίδια στιγμή «δοκιμάζουν» το προαπαιτούμενο της «επέκτασης της φορολογικής βάσης», με το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το φορολογικό, τη διασύνδεση των POS κ.ο.κ. Και, δεύτερον, οι λαοί «απολαμβάνουν» την ακρίβεια, εξαιτίας του πληθωρισμού, που αποτελεί την άλλη όψη της χρηματοδότησης και της κερδοφορίας των ομίλων. Αυτό το αίσχος είναι που πρέπει να «μαυρίσει» ο λαός στις 9 Ιούνη, μαζί και οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ, με ψήφο στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή το αποκάλυψε, το κατήγγειλε στον λαό και μπήκε μπροστά για τον αγώνα εναντίον του.



Αλυχτίσματα

«Επρεπε να σας ρωτήσει η χώρα για να μπει στο ΝΑΤΟ; Εχει δικαίωμα η χώρα στην αυτοδιάθεση να κάνει αυτό που θέλει ή θα πρέπει να ρωτήσει το ΚΚΕ; Είστε με τα καλά σας; (...) Πραγματικά είναι πολύ επικίνδυνη η θέση σας». Κι όμως, αυτά τα ΝΑΤΟικά αλυχτίσματα δεν τα είπε ούτε κάποιος πολιτευτής της ΕΡΕ το μακρινό '50, ούτε κανένα στέλεχος της κυβέρνησης της ΝΔ ή του ΝΑΤΟ. Αυτός που ...δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κατσής, ο οποίος ξεσπάθωσε χτες όταν υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη ΝΑΤΟική σφραγίδα που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών και αποκαλύπτεται σήμερα πόσο επικίνδυνη ήταν για τους λαούς. Φυσικά, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τους ΝΑΤΟικούς σημαιοφόρους, αλλά και αυτό το κρεσέντο δείχνει πιο καθαρά το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει για τον λαό μας στις 9 Ιούνη: Ευρωβουλευτές - «σκυλιά του πολέμου» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι θα συνυπογράφουν τα πολεμικά παραληρήματα και τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή; 'Η ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα αποκαλύπτουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια και τις αιτίες τους, θα είναι στήριγμα στον αγώνα του λαού για απεμπλοκή από τα ευρωατλαντικά σχέδια, για πραγματική ειρήνη και ισότιμες σχέσεις με τους γείτονες λαούς, με αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και με τον λαό να ορίζει ο ίδιος το μέλλον του, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες;



1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως η «Σταχτοπούτα», η «Ωραία Κοιμωμένη», ο «Καρυοθραύστης» κ.ά.

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν του σκοπού τους» (Ιδιώνυμο). Την παραμονή και τη μέρα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη και άλλα καπνεργατικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Στην Καβάλα και στη Δράμα οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού από τους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατούμενους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, από τους οποίους οι 92 ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε τον χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό, που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν».

1946 Η συμμορία του Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, παίρνει από το αστυνομικό τμήμα 4 πολιτικούς κρατούμενους, τους εκτελεί μπροστά στη Χωροφυλακή και κατόπιν φεύγει ανενόχλητη με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1953 Πεθαίνει ο Βέλγος Ρομά Τζάνγκο Ράινχαρντ, βιρτουόζος της κιθάρας και από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.

1965 Είκοσι ένας Αμερικανοί σκοτώνονται, 103 τραυματίζονται και 15 αεροπλάνα καταστρέφονται από έκρηξη βόμβας στο αεροδρόμιο Μπιεν Χόα στο Νότιο Βιετνάμ.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη φτάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970 Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας (16-21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για άρνηση όρκου. Καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, ο Κ. Δεσποτόπουλος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:

-- Σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή 17 Μάη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Την πρώτη μέρα θα μιλήσει στις 20.00 σε συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου, και τη δεύτερη θα μιλήσει στις 19.30 σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

-- Το Σάββατο 18 Μάη στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή.



ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - 22 ΜΑΗ

Ο καθένας με την ψήφο του και όλοι μαζί διαλέγουμε πλευρά!

Να καταδικαστούν οι παρατάξεις που στηρίζουν την πολιτική του πολέμου και το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ

«Στέλνουμε μεγάλο πανελλαδικό μήνυμα με "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη ξανά»! Αυτό είναι το κάλεσμα μπροστά στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιούνται την Τετάρτη 22 Μάη στις σχολές της χώρας.

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές έχουν μια ακόμα ευκαιρία να εκφραστούν για όλα όσα ζουν, τους απασχολούν και ανησυχούν. Καταδικάζουν την κυβερνητική πολιτική και διαλέγουν πλευρά: Υπέρ της αναβάθμισης των σπουδών τους, για φοιτητικούς συλλόγους στήριγμα των φοιτητών, με εκείνους που υψώνουν φωνή και ανάστημα απέναντι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»:

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι ξεχωριστές και η στάση κάθε φοιτητή και φοιτήτριας μετράει περισσότερο. Ο καθένας με την ψήφο του και όλοι μαζί διαλέγουμε πλευρά!

Μαζί ή απέναντι στον παγκόσμιο ξεσηκωμό ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού; Ναι ή όχι στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών; «Ολοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» ή όλοι μαζί γινόμαστε η φωνή τους για να μην ξεχαστεί το έγκλημα; Ναι ή όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Υπέρ της υποβάθμισης ή της αναβάθμισης των σπουδών μας, ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και σύγχρονου πανεπιστημίου; Φοιτητικούς συλλόγους ζωντανούς, στήριγμα όλων των φοιτητών, ή «φαντάσματα», παραμάγαζα εκφυλισμού; Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ υπάρχει αντίπαλο δέος: Η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», που δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ανέδειξαν πρώτη δύναμη σε όλη τη χώρα!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες προσέρχονται στις κάλπες σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ αλλά και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλο τον κόσμο. Και στις 22 Μάη με την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» μπορεί να σταλεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό μήνυμα, αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.

Η «Πανσπουδαστική» καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να γίνουν «ένα» με τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, ενάντια στη γενοκτονία που στηρίζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενάντια στους υποστηρικτές τους στις σχολές, όπως την παράταξη της ΝΔ, τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ!

Μήνυμα από φοιτητή που υπηρετεί τη θητεία του

Τη φωνή τους για πιο ισχυρή «Πανσπουδαστική» ενώνουν και οι στρατευμένοι φοιτητές. Με επιστολή του, ο Κωνσταντίνος Βλόντζος, Στρατιώτης (ΕΔ) 5ο ΕΤΕΘ στην Κω, υποψήφιος με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, αναφέρει:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, η ανοιχτή στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η άμεση εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο με την αποστολή της φρεγάτας "ΥΔΡΑ" στην Ερυθρά Θάλασσα δεν χωράνε κανέναν εφησυχασμό.

Στον αντίποδα, όμως, είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες βδομάδες γιγαντώνεται ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό από τους φοιτητές ανά τον κόσμο, με πάνδημο αίτημα να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος. Ξεκινώντας από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επεκτάθηκε και στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και άλλων χωρών.

Στα πανεπιστήμια της χώρας μας η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό εκφράζεται από την αρχή της σφαγής στη Γάζα από το φθινόπωρο, με τους εκλεγμένους της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" ανά τις σχολές να πρωτοστατούν στην οργάνωσή της με πολύμορφες αντιπολεμικές δράσεις.

Η πρόσφατη κορύφωση των δράσεων με τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και χιλιάδων φοιτητών, μας έκανε κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα του παγκόσμιου φοιτητικού ξεσηκωμού για να σταματήσει τώρα η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ως φοιτητής που υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία, νιώθω υποχρέωση να εκφράσω την αντίθεσή μου στη σφαγή των Παλαιστινίων, στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό και στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης και ειρήνης προς τον παλαιστινιακό λαό!

Οι φοιτητές έχουμε χρέος αυτό το μήνυμα να φτάσει παντού! Δεν γίνεται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν διαπράττεται μια γενοκτονία! Διαμαρτύρομαι και ζητώ να απεμπλακεί η χώρα μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, τόσο με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όσο και με την αποστολή φρεγατών σε εμπόλεμη ζώνη.

Το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, της ειρήνης και φιλίας μεταξύ όλων των λαών, που διατρανώνουν σήμερα χιλιάδες φοιτητές στην Ελλάδα, μπορεί να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά μέσα από την ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος, με την "Πανσπουδαστική ΚΣ" πρώτη δύναμη ξανά πανελλαδικά αλλά και σε ακόμα περισσότερες σχολές στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη!».



Σελίδα4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Δρομολογείται επανέναρξη με βάση τις «πραγματικότητες» της κατοχής

Εδαφος για νέο γύρο παζαριών στρώνεται και στο Κυπριακό, με φόντο και τα «εύσημα» που εισπράττουν Αγκυρα - Αθήνα από τις ΗΠΑ για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις που έχουν δρομολογηθεί, όσο και τις διάφορες μπίζνες που «τρέχουν» σε Ενέργεια, Τουρισμό κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται και νέα επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο - εμφανιζόμενος ως - εκπρόσωπος της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», Μεχμέτ Ντανά, που κάνει λόγο για «ειλικρινή και θετική» προσπάθεια που γίνεται με την Μαρία Ανχελα Ολγκίν, νεοδιορισθείσα απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, για να ξεκινήσει νέος, επίσημος γύρος συνομιλιών, που - όπως επαναλαμβάνει το ψευδοκράτος - «μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της «ΤΔΒΚ».

Η επιστολή επικρίνει μεταξύ άλλων Αθήνα και Λευκωσία ότι «εκμεταλλεύονται εδώ και καιρό την απουσία της τουρκοκυπριακής πλευράς σε διεθνείς πλατφόρμες για να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα», ενώ ισχυρίζεται ότι το Κυπριακό δημιουργήθηκε το 1963, όταν «η ελληνοκυπριακή πλευρά» - όπως αναφέρει - «σφετερίστηκε βίαια τον τίτλο της εταιρικής σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απέλασε τους Τουρκοκύπριους από όλα τα κρατικά όργανα», ενώ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει «το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο πιο επίκαιρο και απαραίτητο από ποτέ», να περιγράψει ως «ξεπερασμένες παραμέτρους» τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και να διαμαρτυρηθεί για «ανισότητα στη μεταχείριση των πλευρών», που - όπως συνεχίζει - «επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση να απολαύσει τα οφέλη του παράνομου και άδικου καθεστώτος και να κρατήσει τον τουρκοκυπριακό λαό κάτω από μια απάνθρωπη απομόνωση που καλύπτει τα πάντα».

Καταλήγοντας η επιστολή σημειώνει ότι για όλα τα παραπάνω «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συναινεί πλέον σε μια συμφωνία που βασίζεται σε μια "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία"» και ζητά από Ελλάδα και Κύπρο «αντί να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες, να υιοθετήσουν μια ειλικρινή προσέγγιση προς την επίτευξη συμφωνίας για το Κυπριακό με βάση τις σημερινές πραγματικότητες του νησιού, και η οποία μεταξύ άλλων θα σέβεται τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού»...

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χτες μετά από υπουργικό συμβούλιο και σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές της Ολγκίν, δήλωσε «σίγουρος ότι μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες» και «ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Η Ολγκίν ετοιμάζεται να καταθέσει νέα έκθεση στον ΟΗΕ για την κατάσταση και τα περιθώρια επανέναρξης των συνομιλιών (κάθε Ιούνη συντάσσεται και σχετική ενημέρωση προς το ΣΑ του Οργανισμού) μετά τον τρίτο γύρο επαφών που ολοκλήρωσε (προχτές συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, αμέσως πριν είχε επαφές στη Λευκωσία και στις 6 Μάη είχε δει τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Αγκυρα).



ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Οδηγός βαθύτερης εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Εισάγεται σήμερα στη Βουλή

Εισάγεται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής το ευθυγραμμισμένο με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με θέμα «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΚΑΚ ΑΕ», που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας και θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεδομένης και της εδώ και χρόνια υποβάθμισης των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Από τα βασικά κίνητρα της κυβέρνησης είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες του χώρου.

Ενδεικτικά, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χθες το πρωί σε συνέδριο, είπε για το νομοσχέδιο και τι πάει να «λύσει»: «Το γεγονός ότι η αμυντική μας βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ μας κατά ένα ποσοστό που λίγο υπερβαίνει το 0,7%, τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3,5% για την άμυνά της, είναι μια βασική οικονομική ανακολουθία. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε σε ένα ορατό μέλλον να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ».

Στο ίδιο μοτίβο, επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, με το νομοσχέδιο προωθείται η τροποποίηση προηγούμενου νόμου (3978/2011) για την «εγγραφή εσόδων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει για τον λαό το «χάπι» της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή χρήσιμου για την άμυνα της χώρας πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, και ενώ τα αναμενόμενα έσοδα σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντικατάστασή του από άλλο, σύγχρονο υλικό.

Σημειωτέον, ο Ν. Δένδιας, περίπου επιβεβαιώνοντας το παζάρι που γίνεται για τη μεταφορά αντιαεροπορικών όπλων (S-300, «Patriot» κ.λπ.) από την Ελλάδα στην Ουκρανία, είπε: «Μιλάμε υποθετικά, αν έρθει μια πρόταση η οποία είναι συμφέρουσα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία, βεβαίως θα συζητηθεί από το ΚΥΣΕΑ. Θα συζητηθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα ενημερωθούν τα κόμματα, θα το συζητήσουμε και θα πάρουμε την εθνικά ορθή απόφαση». Απέκλεισε μόνο τα «περί μονομερών ενεργειών», κάνοντας καθαρό ότι η κυβέρνηση ζητά κάτι για να το πλασάρει στο εσωτερικό ως αντικατάσταση οπλισμού.

Σε ό,τι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, «βγάζει μάτι» η δυνατότητα οι στρατιωτικές σχολές να διοργανώνουν διδακτορικά «σε συνεργασία» με ΑΕΙ, «Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της αλλοδαπής», «σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή», και μάλιστα υπό την άμεση καθοδήγηση, από εκπρόσωπο των επιχειρήσεών της, του υποψήφιου διδάκτορα, όπως και για «τη χρήση υποδομών του εξοπλισμού του ΑΣΕΙ, αν η έρευνα διεξάγεται εντός του ΑΣΕΙ». Περιττό να ειπωθεί ότι το περιεχόμενο, οι στόχοι και κατευθύνσεις αυτών των διατριβών, για τις οποίες θα διατίθενται ακόμα και υποδομές πληρωμένες από τον ιδρώτα του λαού, θα καθορίζονται από τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και του κεφαλαίου, σε εποχές όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και νέου κύκλου αναταράξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας έδειξε ότι το πεδίο ανοίγει διάπλατα για να παρέμβουν στην Ερευνα ξένοι, ΝΑΤΟικοί παράγοντες. Είπε συγκεκριμένα χθες ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας της κοινωνίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της πατρίδας μας, και όχι μόνο αυτού. Μπορεί να το κάνει και σε συνεργασία με το ανθρώπινο κεφάλαιο πολλών φιλικών χωρών. Μερικές εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, στο συνέδριο, με τους πρέσβεις τους»...

Αντίστοιχο χαρακτήρα έχει η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς στοχεύει σε ομογενοποίηση της μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς, ώστε να «συνεργάζονται», και επ' αυτού του πεδίου, σε κοινές επιχειρήσεις με καλύτερους όρους, και μάλιστα με το βλέμμα στραμμένο και στον «εχθρό λαό».

Επισήμως ορίζονται ως αποστολή του Κοινού Σώματος «η παροχή υποστήριξης στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πληροφορικής, η αποτροπή κυβερνοαπειλών στον τομέα της Εθνικής Αμυνας, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας» κ.λπ., ενώ στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», όπως και για «τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και τη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», κινήσεις που στο στόχαστρό τους έχουν πάντα τον λαό.

Συνεδριάζουν οι Στρατιωτικές Επιτροπές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Με το βλέμμα στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, αλλά και στην ανάπτυξη ευρωενωσιακών δυνάμεων στην Αραβική Χερσόνησο, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τους Χούθι, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ.

Από ελληνικής πλευράς παρέστη ο στρατηγός Δ. Χούπης, έχοντας στον φάκελό του τη συνεχή ροή πυρομαχικών και όπλων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και την ανάπτυξη της φρεγάτας «Υδρα» στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Aspides», ενώ ετοιμάζεται να τη «σκαντζάρει» η φρεγάτα «Ψαρά».

Σήμερα, εξάλλου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου θα παρθούν νέες αποφάσεις στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η αντίστοιχη Επιτροπή του ΝΑΤΟ. Στην ατζέντα της περιλαμβάνονται θέματα όπως ο μετασχηματισμός στη διεξαγωγή πολέμου από πλευράς ΝΑΤΟ («Warfighting transformation»), συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO - Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι αυξημένες ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, και τα σχέδια Αμυνας και Αποτροπής του ευρωατλαντικού χώρου («DDA family of plans»).



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, για να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, στα Γιάννενα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Μαθηματικού, Ιατρικής, ΠΤΔΕ, ΜΕΥ και ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο, έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Οι διοργανωτές κρέμασαν ένα γιγαντοπανό στο δημαρχείο που ανέγραφε στα Αγγλικά «Αλληλεγγύη, στοπ στη γενοκτονία, ελεύθερη Παλαιστίνη». Παράλληλα, μέλη φοιτητικών συλλόγων έξω από το διοικητήριο της 8ης Μεραρχίας, κρατώντας ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε «Καμία εμπλοκή στη γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη», απαίτησαν να επιστρέψει άμεσα η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Πρόσθετα, δεκάδες φαναράκια φώτισαν τον γιαννιώτικο ουρανό στη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων αμάχων από την ανθρωποσφαγή του ισραηλινού στρατού.

Στην κινητοποίηση παρεμβάσεις πραγματοποίησαν σειρά συνδικαλιστών, ενώ αναμεταδόθηκαν ηχογραφημένες ομιλίες από αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη χώρα των εν ενεργεία στρατιωτικών Αιμιλίας Παπασωτηρίου, αντισμηνάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, και του υπολοχαγού (ΥΠ - Π) Βάιου Τσαπρούνη. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.



Σελίδα5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το ΚΚΕ αποδόμησε τις κυβερνητικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, για «τις τρέχουσες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά». Στη συνεδρίαση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβερνητική εκδοχή που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αποσιωπά σημαντικά δεδομένα, ωραιοποιεί την κατάσταση και, πολύ περισσότερο, κρύβει από τον λαό τούς κινδύνους που περικλείουν οι εξελίξεις.

(...) Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει τον λαό ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αμερικανική εποπτεία, στη βάση του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2023, και εκφράζουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών, που αναβαθμίζουν τα πεδία κερδοφορίας τους, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που ακολουθεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, καθορίζει και τον πραγματικό στόχο του ελληνοτουρκικού παζαριού, που είναι η ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για την προώθηση των συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλίων, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για τον λαό, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πολύ περισσότερο που στην περιοχή κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση κρύβει αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα και προσπαθεί να καλλιεργήσει αβάσιμο εφησυχασμό, μιλώντας περί "ήρεμων νερών", μέσω των οποίων προετοιμάζεται το έδαφος για απαράδεκτο συμβιβασμό και βεβαίως μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετό τους, σε "ταραγμένα νερά", όπως διδάσκει η πείρα.

Το σημειώνουμε αυτό γιατί στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες, όπως η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, οι αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οι νέες NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο του κατασκευάσματος περί "γκρίζων ζωνών" και του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", αλλά και η επιμονή στις αναφορές για "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη και η θέση των "δύο κρατών" στο Κυπριακό, που διαιωνίζει τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής.

Συνεπώς, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν, ο διάλογος αναπτύσσεται εν μέσω αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Να σταματήσει η στήριξη στο Ισραήλ και η εμπλοκή

(...) Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η προκλητική στήριξη του κράτους - κατακτητή Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με πάνω από 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, σε 221 μέρες. Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ το χωρίζει ιδεολογικοπολιτική άβυσσος από τη Χαμάς, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη συκοφάντηση της αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού, που μάχεται ηρωικά για να αποτινάξει την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή. Σήμερα (σ.σ. χτες) είναι η 76η επέτειος της Νάκμπα, τότε που το νεοσύστατο ισραηλινό κράτος προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες και στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα δικά τους εδάφη.

Ο παλαιστινιακός αγώνας στηρίζεται από εκατομμύρια λαού και νεολαίας σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, από τους αγώνες των φοιτητών στα αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ελληνικά πανεπιστήμια. Μαζί τους παλεύει το ΚΚΕ, και απαιτούμε να σταματήσει η στήριξη στο Ισραήλ και η κυβέρνηση να αναγνωρίσει άμεσα παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Δεκέμβρη του 2015, που την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Προχτές σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, και περιμένουμε απάντηση.

(...) Ταυτόχρονα, θέτουμε για άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα ευρωατλαντικά σχέδια, απαιτούμε την αποχώρηση της φρεγάτας "Υδρα" από την επιχείρηση "Ασπίδες" της ΕΕ και τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από κάθε αποστολή εκτός συνόρων και το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων (...).

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια εκθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

(....) Τέλος, σχετικά με τα Βαλκάνια, που μαστίζονται από κλιμακούμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημειώνουμε πως οι αναφορές της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟική προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που από τη μια ψάρευαν στα θολά και επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας.

Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με την απαράδεκτη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».



ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΝΑΤΟ και μπίζνες ανοίγουν δρόμο για επώδυνες διευθετήσεις

«Μονομερή βήματα» ...τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Στο ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο επανήλθε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, δύο μόλις μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικίνδυνες ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις δρομολογούνται με όλες τις απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο τραπέζι. Επέμεινε ότι «δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας» και ότι «αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει», για να καταλήξει ζητώντας αποφυγή «μονομερών βημάτων». Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «υπήρξε κατανόηση της αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα» και πως «οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε μονομερή βήματα εκατέρωθεν, και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα κι αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα».

Στο μεταξύ επανήλθαν οι τουρκικές προκλήσεις και επί του πεδίου, καθώς χθες στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και 14 ελικόπτερα προχώρησαν σε 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Αιγαίο.

Και ενώ οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης παραμένουν σταθερά στο τραπέζι, την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να καλλιεργήσει προσδοκίες και αβάσιμο εφησυχασμό.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες το απόγευμα στο «Mega», προέταξε τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», τις διμερείς συνεννοήσεις για μπίζνες, και έκανε λόγο για «αμοιβαίως επωφελή» διαδικασία. Παράλληλα, έδειξε ως στόχο της κυβέρνησης «όταν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα της θετικής ατζέντας» οι δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν και τα «δύσκολα θέματα», όπως είπε, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας ότι «η Χάγη υπάρχει στον ορίζοντα», έστω κι αν «ακόμα δεν έχει συζητηθεί» όπως ισχυρίστηκε.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι αν τα «σημαντικά» δεν συζητιούνται ακόμα επισήμως, πολλά απ' όσα κουβεντιάζονται στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» ζεσταίνουν το κλίμα για το επόμενο βήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Πάνω από 200 ελληνικές και τουρκικές επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες στις δύο χώρες, συζήτησαν νέες συνεργασίες που τα επόμενα χρόνια θα αυξήσουν στα 10 δισ. ευρώ τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, όπως προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για τα Ελληνοτουρκικά. «Χάρτης» που χαράχτηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πριν έναν χρόνο, με στόχο στο τέλος του δρόμου να υπάρξουν διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν τη ΝΑΤΟική συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα, δίνοντας τα απαραίτητα ανταλλάγματα στην Τουρκία για να αγκιστρωθεί στο δυτικό στρατόπεδο.

Εξ ου και ο ίδιος ο Γ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα «πλαίσιο διεκδικήσεων», με την τουρκική αστική τάξη να νιώθει την πλάτη της ζεσταμένη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Διόλου τυχαία, ο ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να δώσει απάντηση στην τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Φιντάν, ότι η τουρκική πλευρά δεν θεωρεί το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση σε Αιγαίο και Ιόνιο «ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο», υποστηρίζοντας ότι αυτό υπεισέρχεται σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας, κάτι που η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί, όπως ξεκαθάρισε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι τα πάρκα θα γίνουν, ακόμα και εντός του 2024, παρουσιάζοντάς τα ως «καθαρά περιβαλλοντικό θέμα, που θα έπρεπε να μας ενώνει όλους».

Σημειωτέον, προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μιλώντας σε συνέδριο παρατήρησε ότι υπάρχει μεν μια «πτώση των τόνων με την Τουρκία, αλλά όχι αλλαγή των θέσεων. Θα έλεγα μάλλον διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας, με κάθε επιείκεια».



Σελίδα6 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Μονόδρομος» οι «τολμηρές μεταρρυθμίσεις»

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, και να διασφαλίσει έξτρα ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις για το κεφάλαιο, διαβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση του ΤΕΕ για τον λεγόμενο Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.

Ενδεικτικά, χαρακτήρισε τον Χάρτη και το Μητρώο «πολυεργαλεία», «σημαντική μεταρρύθμιση» και «σιωπηλή επανάσταση στον τομέα των κατασκευών», και μίλησε για «ένα ακόμα βήμα τολμηρού εκσυγχρονισμού». Εκανε δε καθαρό ότι η «οργάνωση του χώρου» στην Ελλάδα ήταν βασική προτεραιότητα για την ντόπια αστική τάξη ήδη από την εποχή του Κων. Μητσοτάκη, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους μπίζνεσμεν να «επενδύσουν», γνωρίζοντας - και βασικά ξεκαθαρίζοντας καταπώς τους βολεύει - τις χρήσεις γης.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπερκεράσει τα «εμπόδια που συναντούν οι μεταρρυθμίσεις», επιμένοντας ότι «οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο για να φτάσει η Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην καθημερινότητά τους. Στο ίδιο μοτίβο, επέμεινε και στο ότι η κυβέρνησή του ξέρει να διεκδικεί και να φέρνει πόρους από τα ταμεία της ΕΕ, πάντα για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.



ΣΥΡΙΖΑ

Ζήλεψε την κυβερνητική κοροϊδία για την ακρίβεια

Η κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού πάει σύννεφο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκη, σχετικά με το θέμα της ακρίβειας που θερίζει το λαϊκό εισόδημα. Από τη Δημοτική Αγορά της Ξάνθης όπου βρέθηκε, επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του συνεχίζει να βάζει γερά πλάτες σε όλα όσα πυροδοτούν την αύξηση στις τιμές βασικών αγαθών για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως είναι η κοινή τους στρατηγική για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η σύμπλευσή τους στη φοροληστεία του λαού κ.ά., κατηγόρησε για την ακρίβεια τον Κυρ. Μητσοτάκη, βγάζοντας λάδι τις αιτίες που την πυροδοτούν και μπροστά στις ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και καταδίκης όλων των κομμάτων της ΕΕ.

«Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχουν προκαλέσει την απόλυτη ησυχία εδώ μέσα στη Δημοτική Αγορά (...) Η ακρίβεια ταλανίζει τον ελληνικό λαό και ειδικά έξω από τα αστικά κέντρα, όπως εδώ στη Θράκη, που είναι μία παραμελημένη περιοχή της χώρας μας, η ακρίβεια πραγματικά φτωχοποιεί τον κόσμο με εκθετικό τρόπο», δήλωσε ο Στ. Κασσελάκης.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που πριν από μερικές βδομάδες είχε καταθέσει τα διαπιστευτήρια μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιονομική πειθαρχία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αμφισβητήσει τίποτα απ' όσα συμφώνησε η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είχε αφήσει μάλιστα να εννοηθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες, που ξεζουμίζουν τον λαό, αλλά η «άνοδος των δαπανών του Δημοσίου».



Περί δημοσκοπήσεων

Τις τελευταίες μέρες ενόψει ευρωεκλογών διενεργείται μία ακόμα δημοσκόπηση, με τη μέθοδο της αποστολής μηνυμάτων στο Viber σε τυχαία επιλαχόντες, όπως αναφέρεται, από μια εταιρεία ονόματι «Real Polls».

Στη συγκεκριμένη έρευνα, πέρα από τα γνωστά ερωτήματα για την πρόθεση ψήφου κ.ά. στις προσεχείς ευρωεκλογές, τίθενται και δύο όπου ζητείται γνώμη για τους πολιτικούς αρχηγούς. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι σε αυτά τα δύο ερωτήματα απουσιάζει σκανδαλωδώς ερώτημα που να αφορά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα! Τη στιγμή μάλιστα που περιλαμβάνονται όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έπονται του ΚΚΕ, αλλά και άλλοι, απίθανοι, που προφανώς θέλουν να... «σφυγμομετρήσουν», αν όχι να ενισχύσουν, όπως η Λατινοπούλου και ο Κόκκαλης!

Από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εδρεύει στην Κύπρο και ότι κάποιες έρευνές της, που έχουν τουλάχιστον δημοσιευτεί, ήταν για λογαριασμό του «Documento», του «Kontra» και κάποιων ιστοσελίδων.

Αναρωτιόμαστε, αυτή η εταιρεία θα δημοσιεύσει αποτελέσματα; Σε αυτά θα ανακοινώνονται οι ...γνώμες των ερωτώμενων για τους πολιτικούς αρχηγούς; Τα «ευρήματά» της θα αναπαραχθούν από εφημερίδες και δελτία ειδήσεων;

Το ΚΚΕ πραγματοποιεί «τις δικές του δημοσκοπήσεις», ερχόμενο καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους εκεί που μετράει, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, σε σχολεία και σχολές, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, τόσο στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές όσο και την επόμενη μέρα. Και ασφαλώς δεν εξαρτά την πολιτική του από τις δημοσκοπήσεις και τα όποια ευρήματά τους. Αναδεικνύεται άλλωστε πώς διενεργούνται αυτές και πόσο έγκυρες είναι...



Το ΚΚΕ η μοναδική δύναμη λαϊκής αντιπολίτευσης και οργάνωσης της πάλης του λαού

Περιοδεία στον Συνήγορο του Πολίτη πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κατερίνα Γεράκη

Περιοδεία στον Συνήγορο του Πολίτη πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υποψήφια ευρωβουλευτή.

Η Κ. Γεράκη τόνισε στους εργαζόμενους την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΚΕ, η μοναδική φωνή αντιπολίτευσης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση των υπόλοιπων κομμάτων στα κρίσιμα ζητήματα. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που ενημερώνει τον λαό, αποκαλύπτει τα σχέδια της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και τους ξεσκεπάζει, η μοναδική δύναμη λαϊκής αντιπολίτευσης και οργάνωσης της πάλης του λαού για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί φάρο ελπίδας για όλους τους λαούς της Ευρώπης, επεσήμανε. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε ότι πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και οι εξελίξεις που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, με την ΕΕ να πρωτοστατεί στην υποστήριξη του κράτος - δολοφόνου Ισραήλ, που διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, ενώ συμμετέχει και στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη σύγκρουση με την καπιταλιστική Ρωσία, με τη στήριξη και τη συμφωνία της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο του ΣτΠ, με την Κ. Γεράκη να αναδεικνύει ότι οι λεγόμενες «ανεξάρτητες αρχές», όπως η Δικαιοσύνη και άλλοι φορείς της δημόσιας διοίκησης, λειτουργούν στο πλαίσιο του αντιδραστικού αστικού κράτους και της ΕΕ. Δεν συμβάλλουν δηλαδή στην αλλαγή της αντιδραστικής κατεύθυνσης και του χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού, αντίθετα με μια επίπλαστη «ανεξαρτησία» απορροφούν και εκτονώνουν τελικά μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, στηρίζουν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Οι εργαζόμενοι του ΣτΠ ανέφεραν στη συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των μισθολογικών απωλειών των τελευταίων χρόνων, και κατήγγειλαν το αντιδραστικό πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης στοχοθεσίας στον δημόσιο τομέα. Αναδείχθηκε μέσα από αυτά τα ζητήματα η ανάγκη συσπείρωσης και ενίσχυσης του σωματείου τους, προκειμένου μέσα από τον αγώνα τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.



Συνεχίζονται τα προβλήματα με την επιστολική ψήφο

Αντιμέτωποι με πολλά και διαφορετικά προβλήματα βρίσκονται οι Ελληνες εκλογείς, τόσο οι κάτοικοι εξωτερικού όσο και στο εσωτερικό, μέχρι να μπορέσουν να πάρουν στα χέρια τους την επιστολική ψήφο. Απ' ό,τι φαίνεται, η σχετική διαδικασία έχει ανατεθεί πλήρως στις ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών.

Είναι ενδεικτικό ότι εκλογείς που βρίσκονται σε κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ έχουν ειδοποιηθεί για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης, περιμένουν χωρίς να παραδίδεται τελικά ο φάκελος και οι ημερομηνίες παράδοσης αλλάζουν αυθαίρετα από τις εταιρείες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι εκλογείς αντιμετωπίζουν και μεγάλες δυσκολίες για να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εσωτερικών ή τις εταιρείες και να συνεννοηθούν.

Την ίδια στιγμή καταγράφονται συνεχώς περιστατικά εντός και εκτός Ελλάδας με φακέλους να παραδίδονται χωρίς ταυτοποίηση, ακόμα και σε μη εξουσιοδοτημένα τρίτα πρόσωπα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Υπάρχουν δε περιπτώσεις που δίνεται αποκλειστική προθεσμία δύο ημερών για την παραλαβή από την εταιρεία, χωρίς δυνατότητα παράτασης, με αποτέλεσμα, αν ο ψηφοφόρος έχει κάποιο κώλυμα και δεν μπορεί να παραλάβει μέσα σε δυο μέρες, να επιστρέφεται ο φάκελος στο ΥΠΕΣ.

Είναι πολύ σοβαρές οι ευθύνες του ΥΠΕΣ και πρέπει να επέμβει άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να διευκολυνθούν ουσιαστικά οι Ελληνες εκλογείς να ψηφίσουν.



Ομιλίες υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στη 1.30 μ.μ. η ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα ΔΙΑΛ 1 του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά Καρδίτσας θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και η Πόπη Μπούτα.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Νεάπολης με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

-- Στις 8.30 μ.μ., κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα, στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσουν ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Ζακύνθου στις Βολίμες (κοινοτικό γραφείο). Θα μιλήσουν οι Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Κατερίνα Δεμέτη.

-- Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής θα μιλήσει ο Κώστας Γουλιάμος.

-- Στις 5 μ.μ. στο cafe «Πάρκο» στους Κομνηνούς Δράμας, η Ελένη Γερασιμίδου θα συναντηθεί με ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη με παλιννοστούντες.

-- Στις 7.30 μ.μ., στην καφετέρια «Αντάμα» στη Μεσαριά Σαντορίνης, η Δήμητρα Σταματέλου θα συμμετάσχει σε συζήτηση με υγειονομικούς.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Γαλατσίου του ΚΚΕ, στη λεωφόρο Βεΐκου 4 (μπροστά από την Εθνική Τράπεζα). Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, και ο Παναγιώτης Κατίκας.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης του ΚΚΕ, στην πλατεία Αποστολάτου, στη Βούλα. Θα μιλήσουν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα Αθηνών, και η Βικτωρία Κούτση.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Αμπελόκηπων του ΚΚΕ, στην πλατεία Πανόρμου. Θα μιλήσουν η Κλειώ Χριστοπούλου και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ στον Α' Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, στον Αγιο Σώστη, στον Νέο Κόσμο. Θα μιλήσουν η Κατερίνα Γεράκη και η Ιωάννα Κολοβού.

-- Στις 7.30 μ.μ., στον Χορτιάτη, σε εκδήλωση με θέμα «Τα κέρδη τους ή η υγεία μας - Με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού». Θα μιλήσει ο Ηλίας Κονδύλης.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Σκοπέλου καλεί σε συγκέντρωση στην παραλία, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

-- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στα Ροΐτικα της Πάτρας. Θα μιλήσουν οι Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ, και Βαγγέλης Κατσακούλης.

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ στην αίθουσα ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ» στην Πυργέλλα για το ζήτημα της ύδρευσης - άρδευσης. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας.

-- Στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Σάμου με θέμα τη γυναικεία ανισοτιμία. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ στην πλατεία στο Καμάρι (εμπορικό κέντρο). Θα μιλήσει η Δήμητρα Σταματέλου.



Σελίδα7 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Στα εγκαίνια του εκλογικού περιπτέρου του ΚΚΕ στην Καλογρέζα, στη Νέα Ιωνία, παρευρέθηκε και χαιρέτισε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τον υποδέχτηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Πρόκειται για μια συνοικία που οι λαϊκές οικογένειες έχουν ισχυρούς δεσμούς με το ΚΚΕ, συνοικία της προσφυγιάς, των εργατικών αγώνων, των απεργιών, του ηρωικού Μπλόκου στην Κατοχή και με τόσες άλλες αγωνιστικές παραδόσεις που φτάνουν μέχρι σήμερα και ανανεώνονται συνεχώς.

Αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν η μαζική παρουσία του κόσμου, μελών, φίλων και οπαδών του Κόμματος στα εγκαίνια, όπως και το μαχητικό κλίμα που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια, καταδεικνύοντας παράλληλα την κοινή πεποίθηση ότι στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές θα δοθούν όλες οι δυνάμεις για να φτάσει το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά και ειδικότερα στην ιστορική συνοικία Καλογρέζας - Αλσούπολης να εκτοξευτεί παίρνοντας ακόμη περισσότερες κόκκινες ψήφους, δίνοντας ξανά ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του Κόμματος στην Αττική.

Διόλου τυχαία, ανάρπαστο έγινε και το ψηφοδέλτιο, με πολλούς να το προμηθεύονται και να ετοιμάζονται με τη σειρά τους, χέρι με χέρι, να το πάνε ακόμη «παραπέρα».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Παρευρέθηκαν οι Δημήτρης Γόντικας και Νίκος Ρεμπάπης, μέλη της ΚΕ, και ο Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Επίσης, ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του ΣΦΕΑ.



Τις μέρες που μένουν με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι για νέες νίκες!

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Με αναφορά στην ιστορικότητα της Καλογρέζας της προσφυγιάς και της αντίστασης, των απεργιών μέσα στη ναζιστική κατοχή, των ανθρακωρύχων και των κλωστοϋφαντουργών, του Μπλόκου, άρχισε τον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς του Κόμματος με τους εργάτες, τον λαό της περιοχής που διαμορφώθηκαν με αγώνες, μάχες, αλληλεγγύη, λαϊκή αυτενέργεια, στον έναν αιώνα ζωής της Νέας Ιωνίας.

Με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής να φτιάξει άγαλμα του Πλαστήρα για να τιμήσει την ίδρυση της Νέας Ιωνίας, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι τη Νέα Ιωνία δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας της ουκρανικής εκστρατείας το 1919 ενάντια στη νεοσύστατη σοβιετική εξουσία στη Ρωσία, της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, του εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα, της εκτέλεσης του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη.

«Τη Νέα Ιωνία την ίδρυσαν, την έχτισαν και την ανέπτυξαν με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους οι πρόσφυγες, οι εργάτες, ο λαός αυτής της πόλης. Γι' αυτό και τους προειδοποιούμε: Οι απαράδεκτες αυτές σκέψεις να μείνουν σκέψεις...», υπογράμμισε.

Ο λαός της περιοχής γνωρίζει τους κομμουνιστές, γιατί παλεύουν μαζί

Σε συνέχεια της επισήμανσής του για τους δεσμούς του ΚΚΕ με τον λαό της περιοχής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι στην Καλογρέζα το Κόμμα έχει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά σε όλη την Αττική, καθώς οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά τους κομμουνιστές, παλεύουν μαζί για κάθε λαϊκό πρόβλημα.

«Ξέρει πως χάρη σε αυτούς τους αγώνες πετύχαμε ό,τι πετύχαμε. Ετσι, για παράδειγμα, φτιάχτηκε το 5ο Λύκειο στην Ανατόλια. Ετσι, πριν από λίγα χρόνια, αποτράπηκε η μεταφορά του στόλου των απορριμματοφόρων μια ανάσα από σχολειά της περιοχής. Ετσι έχουν διασωθεί οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, όπως το Παναιτώλιο, από τα διάφορα "κοράκια"», σημείωσε.

Για να αναφερθεί στη συνέχεια σε σοβαρά προβλήματα της περιοχής που βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης του ΚΚΕ και των κατοίκων της και αφορούν στις σχολικές υποδομές, στην απουσία δημόσιας μονάδας Υγείας, στους ανύπαρκτους αθλητικούς χώρους, πλάι βέβαια στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο λαός. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τεράστια ακρίβεια που βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες γιατί οι μισθοί δεν φτάνουν αλλά και γιατί οι άδικοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι στην Ενέργεια, έχουν φτάσει τα πάντα στο θεό.

«Ας κάνουν το ελάχιστο: Ας καταργήσουν αυτούς τους άδικους φόρους. Ούτε αυτό δεν κάνουν γιατί θέλουν τα ταμεία γεμάτα με υπερπλεονάσματα για να ταΐζουν με "ζεστό" χρήμα τους μεγάλους ομίλους», επισήμανε.

Μίλησε για τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και την κατάσταση στην Παιδεία, για την ανησυχία που προκαλούν οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, όπου η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, είναι βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό. Ειδική αναφορά έκανε στην εδώ και 7 μήνες συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Και βέβαια πίσω από όλα αυτά που βασανίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία υλοποιεί κατά γράμμα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Κι όταν τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ δεν υλοποιούν την πολιτική της ως κυβέρνηση, τη στηρίζουν και τη νομιμοποιούν ως αντιπολίτευση!», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η "αλυσίδα" που δένει τη ζωή και τα δικαιώματά μας ξεκινάει από την ΕΕ και καταλήγει σε κάθε χώρα (...) Αυτήν την αλυσίδα την κρατούν όλοι τους: Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ».

Ολοι εμείς που συναντιόμαστε στους αγώνες μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω...

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ακόμη ότι διανύοντας την τελική ευθεία προς την κάλπη δίνεται η ευκαιρία να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Κόμματος, που έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στις εκλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού και του φοιτητικού κινήματος όλα τα τελευταία χρόνια.

«Να επιβεβαιώσουμε ότι στη χώρα μας υπάρχει, σταθεροποιείται και δυναμώνει ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης και εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων», επισήμανε.

Κάλεσε τον λαό στις εκλογές να δώσει ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να της κόψει τη φόρα, να το σκέφτεται δύο και τρεις φορές η ΝΔ πριν φέρει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, που σχεδιάζει να φέρει μετά τις εκλογές. Επίσης να ακυρώσει τα σχέδια αναβίωσης των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας, που τόσο έχουν στοιχίσει στον λαό μας, περί δήθεν φιλολαϊκής, αξιοκρατικής και δίκαιης διαχείρισης αυτού του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την αδικία, χωρίς να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα.

Αλλά και να βάλει φραγμό στις δυνάμεις του σκοταδισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να παρουσιαστούν ως δήθεν αντισυστημικές, ενώ είναι τα καλύτερα τσιράκια του συστήματος.

Τον κάλεσε ακόμα να κρατήσει τη θετική πείρα που υπάρχει και λέει ότι «όταν όλοι εμείς συναντιόμαστε στους αγώνες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ακόμα και να φέρουμε τα πάνω κάτω».

Πάμε να τα καταφέρουμε, να είναι το ΚΚΕ η έκπληξη αυτών των εκλογών!

Ακόμη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο λαός μπορεί και πρέπει να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα σπάνε την ομοφωνία όλων των άλλων και θα τους χαλάνε τη «σούπα» της συναίνεσης. «Γιατί», όπως τόνισε, «μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, αποκάλυπταν σταθερά όσα αντιλαϊκά σχεδιάζονταν εκεί στις Βρυξέλλες, τα καταψήφιζαν, έφερναν και εκεί μέσα τη φωνή και τα αιτήματα των "πολλών"».

Μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα βρίσκονται αύριο στην πρώτη γραμμή των αγώνων και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, των αγώνων που ήταν το προηγούμενο διάστημα η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ - και όχι φυσικά η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας ή του Βελόπουλου.

Επέστησε ωστόσο την προσοχή ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν από μόνα τους. «Είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. `Η, πιο σωστά, είναι στο χέρι του καθενός που θα βρεθεί στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ (...) Είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς που αγανακτεί από τη σημερινή κατάσταση, και που, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, βλέπει ότι απέναντι στα σχέδιά τους στέκεται μόνο το ΚΚΕ», σημείωσε.

Και κατέληξε: «Κι αυτή η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί και να εκφραστεί με συμμετοχή στις εκλογές και με ψήφο μόνο στο ΚΚΕ. Γιατί να ξέρετε πως την αποχή οι κυβερνώντες και οι παπαγάλοι τους θα την ερμηνεύσουν και θα τη χρωματίσουν όπως τους βολεύει, μην έχετε καμιά αμφιβολία. Το μόνο που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί με κανέναν τρόπο είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, με τις κρυστάλλινες θέσεις του και τη μαχητική δράση του.

Πάμε, λοιπόν, να τα καταφέρουμε: Για να είναι το ΚΚΕ η έκπληξη αυτών των εκλογών και να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός. ΚΚΕ δυνατό εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο και κει που τελικά ανατρέπονται: Στους δρόμους του αγώνα!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες! Προχωράμε δυναμικά, μπροστά, με πιο ψηλά ποσοστά! Τις 20 μέρες που απομένουν να μην αφήσουμε κανένα σπίτι, καμία γειτονιά. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι για νέες νίκες!».



Σελίδα8 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Κανήθου, στην πλατεία Κανήθου. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

Αύριο Παρασκευή

- Στις 7.30 μ.μ. οι Οργανώσεις Κόκκινου Μύλου - Αγίας Αννας, στην τριγωνική πλατεία στον Κόκκινο Μύλο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην Ανθούπολη Πάτρας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Μελάς, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

- Στις 8 μ.μ. στα Λιμενάρια Θάσου (καφέ «Βυζάντιο»). Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στα Κρέστενα Ηλείας. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ.



ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Με την ψήφο στο ΚΚΕ να στείλουμε μήνυμα αντίστασης

Οι ευθύνες της ΕΕ και των κομμάτων που στηρίζουν τις στρατηγικές κατευθύνσεις της και στον τομέα της Ερευνας, αλλά και των εργασιακών σχέσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους εργαζόμενους - ερευνητές και διοικητικούς υπαλλήλους, στο Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Θεσσαλονίκη, όπου περιόδευσε χτες ο Ηλίας Κονδύλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Αναδείχθηκε το πρόβλημα υποστελέχωσης και κρατικής υποχρηματοδότησης, σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και οι λογαριασμοί ΔΕΗ - ΟΤΕ να πρέπει να καλύπτονται σε πολλές περιπτώσεις από τα έσοδα από τα ερευνητικά έργα. Μεγάλο μέρος του προσωπικού εργάζεται με συμβάσεις (μέσω των έργων), καλύπτοντας και πάγιες ανάγκες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ το τεχνικό προσωπικό (για την κάλυψη πάγιων αναγκών στη ζωική και φυτική παραγωγή) προσλαμβάνεται με συμβάσεις μέσω εργολάβων.

Η λογική του κόστους - οφέλους που κυριαρχεί, οδηγεί συγκεκριμένα αντικείμενα και τομείς Ερευνας σε αποδυνάμωση.

Ο Ηλίας Κονδύλης ανέδειξε ότι η ΕΕ έχει βάλει τη σφραγίδα της και στον κλάδο της Ερευνας. «Βιώνουμε την πλήρη και οριστική απόσυρση του κράτους από την ευθύνη σχεδιασμού και χρηματοδότησης της Ερευνας. Η Ερευνα τα τελευταία χρόνια συντηρείται από ευρωπαϊκά κονδύλια που πηγαίνουν σε επιλέξιμες ερευνητικές κατευθύνσεις, οι οποίες προάγουν, διευκολύνουν, διασυνδέουν την Ερευνα με τις επιχειρήσεις. Και ολόκληρα ερευνητικά πεδία με τεράστια κοινωνική σημασία είτε αποστεώνονται, είτε συρρικνώνονται, είτε καταργούνται», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης και στις συνθήκες μόνιμης εργασιακής επισφάλειας που βιώνουν οι συμβασιούχοι ερευνητές.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η εμπλοκή της χώρας μας, συνολικά της ΕΕ στους πολέμους σε Ουκρανία, Παλαιστίνη, Υεμένη.

Ο Ηλ. Κονδύλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη: «15.000 παιδιά νεκρά και 9.000 γυναίκες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ, 25 στα 36 νοσοκομεία της Γάζας έχουν ισοπεδωθεί. Το 80% του παλαιστινιακού λαού δεν έχει σπίτι, το 50% δεν έχει πρόσβαση σε τροφή, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε νερό και όλος ο πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Και εξακολουθούν και η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα τα οποία στηρίζουν το ΝΑΤΟ, να κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τη συνέχιση του εγκλήματος».

Κάλεσε τους εργαζόμενους στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα ειρήνης. Να προτάξουν το αίτημα για άμεση και οριστική κατάπαυση του πυρός και για απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους πολέμους. Να στείλουν μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της ΕΕ. «Το ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει αυτό το μήνυμα. Το ΚΚΕ όλες του τις δυνάμεις τις χρησιμοποιεί για να ενδυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες», είπε.



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο λαός να καταδικάσει αυτούς που τον βυθίζουν στη φτώχεια και τον πόλεμο

Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργών στην περιοχή

«Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για την από χέρι βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα και της προοπτικής», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού και υπουργών, τις τελευταίες μέρες.

Αναδεικνύει ότι οι επισκέψεις υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ, υπουργών και υφυπουργών, με αποκορύφωμα την περιοδεία του πρωθυπουργού, συνιστούν μια ακόμα προσπάθεια να εξαπατηθεί ο λαός της περιοχής, να παρουσιαστεί το μαύρο άσπρο και να τεθούν εκ νέου τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί «σταθερότητας».

Οπως αναφέρει, αυτό αποδείχθηκε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος σε κάθε πόλη που βρέθηκε, εξήγγειλε έργα που έχουν χιλιοεξαγγελθεί, με πιο χαρακτηριστικό το φράγμα του Μαρμαρά στην Καβάλα που ...σχεδιάζεται από το 1999!

Αλλά και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που επιχείρησε να εξωραΐσει την ΚΑΠ της ΕΕ.

«Ο κ. Αυγενάκης μάλιστα στη συνάντηση που είχε με αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, τους οποίους η κυβέρνησή του αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σαν εγκληματίες μπροστά από την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με ΜΑΤ και καταστολή, επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικη αντιπαράθεση με τους αγρότες άλλων περιοχών. Το "επιχείρημα" ότι "δεν υπάρχουν λεφτά", αφού "όλα πάνε στη Θεσσαλία" αποτελεί ωμή πρόκληση τόσο για τον βασανισμένο λαό της Θεσσαλίας που ακόμα περιμένει αποζημιώσεις και ιδιαίτερα για τους αγρότες που δεν ξέρουν πότε θα ξανακαλλιεργήσουν, όσο και για τους αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ιδιαίτερα όσους είδαν και φέτος τις παραγωγές τους να καταστρέφονται από το χαλάζι και μπορούν να περιμένουν - σύμφωνα με τον υπουργό - τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αλλά σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη αντιχαλαζική (και εναέρια) προστασία, αφού όλα αυτά λογαριάζονται ως κόστος. Η πρόκληση βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν κάθε μέρα δαπανάται μισό εκατομμύριο ευρώ για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύονται τα συμφέροντα των εφοπλιστών».

Για την παρουσία του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη, όπου δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται «όπως μέχρι τώρα» για τον Εβρο, θυμίζει ότι οι πυρόπληκτοι ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις - ψίχουλα.

Ενώ χαρακτηρίζει πολιτικό θράσος την επίσκεψή του στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου ανέφερε ότι «φτιάχνουμε ένα πολύ ωραίο νοσοκομείο εδώ. Αχρείαστο να είναι, αλλά καλό να υπάρχει», ανακοινώνοντας 200 προσλήψεις ...σε βάθος πενταετίας.

Αφού, όπως σημειώνει, «την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας (π.χ. απογευματινά χειρουργεία), με μπάσιμο των ιδιωτών με κάθε τρόπο (όπως στην περίπτωση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, που η ανέγερσή του χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα "Νιάρχος"), με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση να τσακίζουν τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Ερωτήματα φυσικά προκαλούνται από τη δήλωσή του για "μία τελείως διαφορετική αντίληψη για τις σχέσεις του ιατρικού προσωπικού με τους ασθενείς", αλλά και από την αναφορά του στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και το ότι "το νοσοκομείο αυτό κατασκευάζεται εδώ στην Κομοτηνή για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και του χριστιανικού αλλά και του μουσουλμανικού πληθυσμού", λες και θα μπορούσε να γίνει αλλιώς!».



Με μαχητικό πνεύμα για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και στη Φωκίδα

Με μαζική συμμετοχή και μαχητικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε στην Ιτέα Φωκίδας η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Παναγιώτη Κατίκα και Δήμο Κουμπούρη.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, γυναίκες, άνεργοι και νέοι έδωσαν μαζικό «παρών», δείχνοντας τις δυνατότητες να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που η άνοδός του θα προσφέρει ανακούφιση και χαμόγελο στους εργαζόμενους του τόπου μας, καθώς και στους εργαζόμενους που μάχονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Ο Παναγιώτης Κατίκας, προερχόμενος από ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ, τεκμηρίωσε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, συμπόρευσης όλο και περισσότερων ανθρώπων με το Κόμμα της εργατικής τάξης, ακόμα και αν δεν συμφωνεί κάποιος σε όλα μαζί του. Στην ομιλία του, με μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων, ανέδειξε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και απέδειξε ότι τα υπόλοιπα κόμματα έχουν φαινομενικές διαφορές που είναι μοιραίο να χάνονται στην πορεία υπεράσπισης των Οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ, όπου και τελικά συναντιούνται, καθώς δεν την αμφισβητούν ως δομή υπεράσπισης των συμφερόντων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Δήμος Κουμπούρης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ στην αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της. Επισήμανε τη μεγάλη αξία της στάσης του Κόμματος απέναντι στην ΕΕ, ακόμα και τότε που προβαλλόταν με μανία από τα άλλα κόμματα ως μονόδρομος και διαφημιζόταν ως αντίπαλος κάθε κακού.

Συνεχίζοντας, ο Δήμος Κουμπούρης έθεσε ως κριτήριο για την υπερψήφιση του ΚΚΕ τη στάση του στα ζητήματα του πολέμου, στην προστασία της ζωής και του εισοδήματος των εργαζομένων, την προοπτική τελικά που προσφέρει στον λαό μας. Αναφέρθηκε στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των ανθρώπων που μοχθούν για να τα βγάλουν πέρα και ότι μόνο μέσα από αυτήν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού μας που συνεχώς διευρύνονται. Ακόμη τόνισε ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι να ενισχύονται ουσιαστικά οι δημόσιες δομές Υγείας, με γιατρούς, παραϊατρικό προσωπικό και μέσα - και όχι απλά να βάφονται - να ενισχύονται η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα και όχι να μετατρέπεται η χώρα μας σε μαγνήτη εχθρών και πολλά ακόμη.

Ιδιαίτερη στιγμή της συγκέντρωσης ήταν η ανακοίνωση της μεγάλης επιτυχίας των εργατών της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι στρίμωξαν για τα καλά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και κατάφεραν να παραμείνουν στις δουλειές και στα σπίτια τους. Το άκουσμα της σπουδαίας είδησης έφερε συγκίνηση και αγωνιστικό ενθουσιασμό στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους. Ταυτόχρονα ενέπνευσε ακόμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ γιατί μέσα από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης όλοι γνωρίζουν ότι το Κόμμα στηρίζει ακούραστα τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.



Σελίδα9 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για να δοθεί δύναμη και ελπίδα στον λαό

Κάλεσμα για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ).

Απευθύνεται στους μαχητές της Αντίστασης και στους απογόνους τους, σε όσους δεν ανέχονται τα κόμματα της πλουτοκρατίας «να λερώνουν την Ιστορία της Αντίστασης και του ΔΣΕ, την Ιστορία των κομμουνιστών, την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, όπως κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και τα άλλα ακροδεξιά, εθνικιστικά, φασιστικά μορφώματα», σε όλους όσοι παλεύουν μαζί «για να διεκδικήσει η κυβέρνηση από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στον λαό της Ελλάδας», και τους καλεί να εκφραστεί «το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ, που από την ίδρυσή της κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας, καταπώς συμφέρει τους ιμπεριαλιστές. Προωθεί τη θεωρία των "δύο άκρων", με την ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού. Επιδιώκει να ξεχαστεί η 9η Μάη ως Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης (...) Κάνει πλάτες στις αντιδραστικές κυβερνήσεις που διώκουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, που φυλακίζουν κομμουνιστές, καταστρέφουν αντιφασιστικά μνημεία και μνημεία του απελευθερωτή - ηρωικού σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, και στήνουν μνημεία των SS στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τονίζει πως «τα κόμματα που συμφωνούν και στηρίζουν την ΕΕ και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν δεν μπορούν να είναι πραγματικοί αντίπαλοι της ακροδεξιάς και του φασισμού.

(...) Μόνο τα ταξικά ριζοσπαστικά κινήματα που αντιπαλεύουν τον καπιταλισμό, αφού αυτός αναπαράγει τον φασισμό, μπορούν να τον αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Ο,τι και να κάνουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να ξεπλύνουν την ΕΕ, την ένωση των μονοπωλίων, τη φυλακή των λαών. Λένε τεράστια ψέματα όσοι λένε ότι η ΕΕ έχει για αξίες της την ελευθερία και την ειρήνη, αφού συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση, εμπλέκουν τη χώρα βαθύτερα στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Με την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ανάληψη της διοίκησης της πολεμικής ναυτικής αποστολής "Ασπίδες", με τα όπλα λευκού φωσφόρου που στέλνουν στην Ουκρανία, με τις διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος, όπου συγκρούονται το ευρωατλαντικό μπλοκ με τη Ρωσία και τους συμμάχους της, με θύματα τους λαούς».

Προσθέτει ότι «δεν είναι μονόδρομος η Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης, της ακρίβειας, της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Υπάρχει άλλος δρόμος: Ο δρόμος των εργατών, των ανθρώπων του μόχθου, αυτών που παράγουν τον πλούτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, σε κάθε χώρα, για την οικοδόμηση της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, της ευημερίας και του σοσιαλισμού» και καλεί σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, «για να δοθεί δύναμη και ελπίδα στον λαό μας και στους άλλους λαούς της Ευρώπης».



ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ

Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ που θα αντιπαλεύει στην πράξη τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Ξεχωριστή η εκδήλωση στην Καλλιθέα για την 9η Μάη

Τιμώντας τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή εκδήλωση τη Δευτέρα στην πλατεία Δαβάκη, με θέμα «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό απέναντι στην ΕΕ της παραχάραξης της Ιστορίας, της βαρβαρότητας που γεννά τον φασισμό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Εδώ στην Καλλιθέα, στην πόλη όπου υπάρχει το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, τιμάμε τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, τον ήρωα σοβιετικό λαό, τον Κόκκινο Στρατό, το ΚΚ των μπολσεβίκων που ήταν επικεφαλής και καθοδηγητής αυτού του τιτάνιου αγώνα!

Τιμάμε τους αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, που έσωσαν τον λαό από την πείνα, έδωσαν ηρωικές μάχες, απελευθέρωσαν μεγάλες περιοχές της χώρας, με αιμοδότη και οργανωτή το ΚΚΕ!

Υψώνουμε περήφανα το κόκκινο λάβαρο με το σφυροδρέπανο, που καρφώθηκε στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Βερολίνο, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (...)

79 χρόνια μετά, τα επιτελεία του συστήματος επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των λαών.

Η ΕΕ έχει βαφτίσει την 9η Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, "Μέρα της Ευρώπης". Εχει κάνει επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό, την εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, την αισχρή και ανιστόρητη θεωρία των άκρων. Σε χώρες - μέλη της ΕΕ ξηλώνονται αντιφασιστικά μνημεία, απαγορεύονται τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται ως ήρωες οι συνεργάτες των ναζί! (...)

Παρ' όλα αυτά, η 9η Μάη είναι εδώ για να μας θυμίζει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, να νικήσει τον καπιταλισμό, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτό το ξέρουν και οι αντίπαλοί μας. Γι' αυτό χτυπάνε το παρελθόν, στοχεύοντας στο μέλλον, στις νεότερες γενιές, που δεν έχουν άμεση ιστορική μνήμη ή γνώση για τα γεγονότα.

Καλά κάνουν και φοβούνται, λέμε εμείς.

Οσες απαγορεύσεις κι αν βάλουν στην ΕΕ της δήθεν "δημοκρατίας", όσο χρήμα και να διαθέσουν για βρώμικη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, ό,τι γράφτηκε με αίμα δεν σβήνει με βρώμικο μελάνι.

Εδώ υπάρχει ΚΚΕ και ΚΝΕ. Εδώ θα υψώνουμε νέα αντιφασιστικά - κομμουνιστικά μνημεία, όσο στην υπόλοιπη ΕΕ τα ξηλώνουν.

Εδώ θα τιμάμε τους λαϊκούς αγωνιστές, το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ, και θα κυνηγάμε τους φασίστες πίσω στις τρύπες τους. Εδώ υπάρχει εργατικό - λαϊκό κίνημα που δεν θα τους αφήσει να χύνουν το δηλητήριό τους.

Εδώ υπάρχει ΚΚΕ και θα συνεχίσει να ξεσκεπάζει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, που από τη μια προσκυνούν την ΕΕ, η οποία έχει κάνει σημαία της τη θεωρία των "δύο άκρων", και από την άλλη μυξοκλαίνε για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί; (...)

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το αστικό κράτος και οι νόμοι του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τον φασισμό, αλλά πολλές φορές του συμπεριφέρονται με το "γάντι", όταν την ίδια στιγμή επιφυλάσσουν διώξεις και καταστολή για τους εργαζόμενους και τη νεολαία που αγωνίζεται. Ουδέποτε το καπιταλιστικό κράτος θέλησε πραγματικά να αντιμετωπίσει τον φασισμό - ναζισμό, αφού αυτός είναι σάρκα από τη σάρκα του, δικό του παιδί.

Και γι' αυτόν τον λόγο στις ευρωεκλογές χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα αντιπαλεύει στην πράξη τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Στην ΕΣΣΔ ζήσαμε και γαλουχηθήκαμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Μίλησε επίσης η Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπογραμμίζοντας:

«Εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και οι Ελληνες της Σοβιετικής Ενωσης ποντιακής καταγωγής, ζήσαμε και γαλουχηθήκαμε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ζήσαμε τον σοσιαλισμό, γευτήκαμε τα πλεονεκτήματά του και συνεισφέραμε στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Οι σοσιαλιστικές χώρες μας αγκάλιασαν, μας έδωσαν εφόδια, μόρφωση, προστασία της υγείας μας, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, και ζήσαμε εκεί χωρίς το άγχος πώς θα καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Ζήσαμε ειρηνικά, όλες οι εθνότητες μεταξύ μας, σε συνθήκες ασφάλειας για όλους. 33 χρόνια μετά τις ανατροπές, οι Ελληνες ποντιακής καταγωγής της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, την καθήλωση μισθών και συντάξεων, με τους πλειστηριασμούς. Καταδικάζονται στη φτώχεια οι ηλικιωμένοι μας με τα πενιχρά επιδόματα του ΟΓΑ. Το ελληνικό κράτος μας οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια και να κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μοναδική μας κατοικία. Τα άλλα κόμματα απορρίπτουν στη Βουλή τις τροπολογίες που καταθέτει το ΚΚΕ για να σώσουμε τα σπίτια μας. Αυτή είναι η αλήθεια!

Σήμερα, από το βήμα της συγκέντρωσής μας, καλούμε τους συμπατριώτες μας να καταδικάσουν την ΕΕ, τη φυλακή των λαών, του αντικομμουνισμού, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας στα μέτρα του ιμπεριαλισμού, την ΕΕ των κρίσεων, της φτώχειας για τους λαούς».

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε, από το μουσικό συγκρότημα «Καλίνκα» του συλλόγου Ελληνο-Ρώσων Emigrant με τραγούδια του Κόκκινου Στρατού.

Στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος του συλλόγου Ολγα Ιβάνοβα ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρόσκληση και την καλή συνεργασία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα μέλη του συλλόγου Emigrant κατάγονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Αρμενία, όπου εκεί οι λαοί ζούσαν αδελφωμένοι για πολλά χρόνια. Η ίδια ως Ουκρανή ευχαρίστησε το ΚΚΕ που έχει διαλέξει τη σωστή πλευρά της Ιστορίας στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει το θάρρος να σταματήσει το τρένο στην Αλεξανδρούπολη που μετέφερε όπλα στην Ουκρανία για να σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός, ανάμεσά τους και παιδιά. Τέλος, καταδίκασε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους ομογενείς στην Ουκρανία, για το κλείσιμο του ελληνικού σχολείου στη Μαριούπολη, αναφέροντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να φιλοξενήσει τον Ζελένσκι και τους Αζόφ στη Βουλή.



Σελίδα10 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Νέα πρωτιά της ΠΚΣ, ακόμη πιο ψηλά το ΚΚΕ για να δυναμώσει και η δύναμη των φοιτητών

Περιοδεία σε Τμήματα των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου πραγματοποίησε ο Ν. Καραθανασόπουλος

Περιοδεία σε Τμήματα των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, στο πρώην ΤΕΙ, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και των Οργανώσεων της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί με φοιτητές, αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματα και την κατοχύρωσή τους. Ιδιαίτερα απασχόλησε ότι ακόμη, εδώ και έξι χρόνια, δεν έχουν αναγνωριστεί αυτά στα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σημειώθηκε επιπλέον το γεγονός ότι για τους απόφοιτους των συγκεκριμένων σχολών και άλλων δεν έχει γίνει ακόμη η αναγνώριση των πτυχίων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι πρόκειται για βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ στον συνολικότερο σχεδιασμό κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού και όπου τα πτυχία αναγνωρίζονται, δεν αποτελούν μοναδική προϋπόθεση για εργασία ή οδηγούν σε «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, με «μπλοκάκια», χωρίς δικαιώματα κ.ά.

Επισημάνθηκε, με βάση και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη στο μέλλον με τη λειτουργία τους, την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των δημοσίων.

Στις συζητήσεις απασχόλησαν οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Μ. Ανατολής και της Ουκρανίας, η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σημειώθηκαν, επίσης, προβλήματα που απασχολούν μια σειρά κλάδων όπως τον τουρισμό, όπου μετά τις σπουδές φοιτητές, όπως είπαν, θα φύγουν για τη σεζόν σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να καλύψουν και μέρος των εξόδων για τις σπουδές.

Αναφορά έγινε και στις ελλιπείς υποδομές στα πανεπιστήμια, όπως εστίες, εργαστήρια, καθηγητές κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Επίσης, στα ζητήματα με την κατάσταση στη δημόσια Υγεία, ιδιαίτερα στις συζητήσεις με φοιτητές των σχολών Νοσηλευτικής.

Στις συζητήσεις με το διοικητικό προσωπικό απασχόλησαν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε μια σειρά από ειδικότητες και χώρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνσή του, τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν αναδείχθηκαν οι ευθύνες ΕΕ, κυβερνήσεων χωρών - μελών της και κομμάτων που την υποστηρίζουν, ανεξάρτητα αν βρίσκονται σε κυβερνητικές ή αντιπολιτευτικές θέσεις, η ανάγκη να δυναμώσει η λογική της αμφισβήτησης συνολικά αυτής της πολιτικής και με νέα πρωτιά και ακόμη πιο ψηλά την ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη, αλλά και με νέα, αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Εγινε κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας σε συμπόρευση με τους κομμουνιστές, την ΚΝΕ, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τους αγώνες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αγώνες που φοβίζουν την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να απαντήσει και με καταστολή, όπως δείχνει και η περίπτωση των απαράδεκτων συνδικαλιστικών διώξεων κατά των 4 φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, επειδή υλοποίησαν αποφάσεις του συλλόγου τους για κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μετά από μαζικές διαδικασίες, όπως Γενικές Συνελεύσεις.



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Οι νέοι ερευνητές να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια στην πολιτική της ΕΕ με πιο ισχυρό ΚΚΕ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας περιόδευσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο και στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), στις Βούτες Ηρακλείου, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κώστας Παπαδάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη,

Στο ΙΤΕ το κλιμάκιο του Κόμματος, αποτελούμενο ακόμα από τους Γιάννη Χριστοφοράκη και Πάνο Καραγιώργο, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, συνομίλησε με εργαζόμενους ερευνητές του ιδρύματος και με διοικητικούς υπαλλήλους. Αναδείχθηκε ως βασικό πρόβλημα η έλλειψη σταθερής κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών στην Ερευνα, γεγονός που επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια στον χώρο και οδηγεί στο κυνήγι ευρωπαϊκών, περιφερειακών και άλλων προγραμμάτων, με ημερομηνία λήξης, για τις ανάγκες του ιδρύματος σε ερευνητικές υποδομές και προσωπικό. Παράλληλα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η χρηματοδότηση μέσω αυτών των προγραμμάτων καλύπτει, στην πράξη, μόνο ένα ελάχιστο μέρος της έρευνας, ενώ η ουσιαστική οικονομική βοήθεια κατευθύνεται προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι προς τη βασική έρευνα.

Συζητήθηκαν, επίσης, το εργασιακό καθεστώς και οι αμοιβές των εργαζομένων στο ΙΤΕ που καλύπτονται από πολλές και διαφορετικού τύπου συμβάσεις. Ειδικότερα, το καθεστώς των ανασφάλιστων υπότροφων υποψήφιων διδακτόρων συντελεί ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους και τους αναγκάζει να αναζητήσουν εργασία σε ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς επίσης και να καθυστερήσουν να δημιουργήσουν οικογένειες.

Ο Κ. Παπαδάκης στηλίτευσε την απάντηση σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων στα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Ερευνας, στον χώρο της Ερευνας και γενικότερα, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού βασική πολιτική επιλογή της αποτελούν η «κινητικότητα» και οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ανέδειξε τον ρόλο των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα αποτελέσματα της έρευνας για να βγάλουν τα συμπεράσματα που τους βολεύουν και να προωθούν τα διάφορα επιχειρηματικά τους σχέδια, όπως, για παράδειγμα, για την «πράσινη» ανάπτυξη ή ακόμα και να χρησιμοποιείται η Ερευνα ως εργαλείο για τη μαζική δολοφονία παιδιών στην Παλαιστίνη από την πολεμική μηχανή του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ ή τις πολεμικές ανάγκες γενικότερα των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, όπως, π.χ., το ΝΑΤΟικό πρόγραμμα DIANA. Ολα αυτά, σημείωσε, είναι στον αντίποδα των τεράστιων δυνατοτήτων της επιστημονικής έρευνας σήμερα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους «να κάνουν στην άκρη όλα τα κόμματα που έχουν στη μεγάλη πλειοψηφία συμφωνήσει με την πολιτική της ΕΕ, και να στηρίξουν το ΚΚΕ, αφού οι ευρωβουλευτές του βρέθηκαν δίπλα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες και θα συνεχίσουν, ξεσκεπάζοντας παράλληλα και την ΕΕ, και στους χώρους που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, και κυρίως εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα».

Στη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΤΕ, όπου συζητήθηκαν η συνολική υποβάθμιση της Ερευνας και άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και με τον πρόεδρο του ΙΤΕ, Ν. Ταβερναράκη.

Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στην περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τον Μανούσο Μανουσογιάννη και την Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλη του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, συνομίλησαν με φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους, καθηγητές και εργαζόμενους της βιβλιοθήκης.

Ο Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση με τους εργαζόμενους σημείωσε μεταξύ άλλων: «Με την ψήφιση του απαράδεκτου νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η Εκπαίδευση και η Ερευνα παραδόθηκαν εξολοκλήρου στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στα πλαίσια της εφαρμογής του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσής της η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει την κινητικότητα των εργαζομένων στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Ερευνας. Αυτή σημαίνει "ευελιξία" και ανασφάλεια για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Με τους εργαζόμενους να μην έχουν μόνιμη σχέση απασχόλησης με το Πανεπιστήμιο αλλά να είναι δέσμιοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Των οποίων η ύπαρξη και η διάρκεια καθορίζονται άναρχα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με μοναδικό κριτήριο το κέρδος που αποφέρουν. Ετσι η επιστημονική έρευνα είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των ομίλων, των επιχειρηματιών και των πολεμικών μηχανών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «οι μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποτελούν παρακαταθήκη. Στρίμωξαν και αποκάλυψαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης που εξωράιζε τα φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου δεν γίνονται καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και ξέσπασαν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης σε αυτά ακριβώς τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Με όλα τα κράτη της ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους να προσπαθούν να καταστείλουν βίαια τις κινητοποιήσεις με κάθε μέσο. Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που θέλουν να φτιάξουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Οπου αν τολμάς να αμφισβητείς την πολιτική τους και τον προσανατολισμό της Ερευνας, να σε απειλούν με αποβολή». Πρόσθεσε ότι πίσω από κάθε αντιλαϊκή απόφαση «από την "πράσινη μετάβαση", την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας μέχρι την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρύβεται η ΕΕ». Κάλεσε τον λαό να αξιοποιήσει την πείρα που έχει. Με την ψήφο στο ΚΚΕ στις 9 Ιούνη να ενισχύσει το ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ των πολέμων, των λόμπι και των επιχειρηματικών συμφερόντων.



Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σε μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στην οποία κάλεσαν η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ, μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με θερμά χειροκροτήματα από φοιτητές που είχαν γεμίσει το προαύλιο του ιδρύματος έγινε δεκτός ο Δ. Κουτσούμπας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, φοιτητές και εργαζόμενοι στο Ιδρυμα έσπευδαν να τον χαιρετήσουν από όπου πέρναγε. «Μετά το Columbia ήρθατε και στο Πανεπιστήμιό μας!», «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μας στάθηκε στον αγώνα μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «είστε ο μόνο πολιτικός αρχηγός που έρχεται και τα λέει πρόσωπο με πρόσωπο με τους φοιτητές» ήταν μερικά από τα σχόλια που άκουσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τους νέους στο Ιδρυμα.

Αντίστοιχα, το αμφιθέατρο όπου έγινε η εκδήλωση γέμισε από φοιτητές που κάθονταν ακόμα και στα σκαλιά ή όρθιοι στα πλάγια της αίθουσας για να την παρακολουθήσουν, και τα συνθήματά τους για τον «έναν αιώνα αγώνα και θυσίας» με «το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» κατά την είσοδο του Δ. Κουτσούμπα στον χώρο συντάραξαν όλη την ΑΣΟΕΕ.

«Με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση - Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!» ήταν το σύνθημα στην πλάτη της σκηνής, δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης, η οποία αντανακλούσε την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς και δη των φοιτητών, που έχουν ήδη δείξει πώς είναι να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αλλάζουν την κατάσταση. Και με αυτό το πνεύμα θα δώσουν το μήνυμά τους και στις δύο κάλπες που έχουν μπροστά τους, στις φοιτητικές εκλογές στις 22 Μάη και στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και αμέσως μετά χαιρέτισε ο Ραχίμ Σίχα, φοιτητής και γραμματέας της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών Αθήνας, ο οποίος πριν την έναρξη της εκδήλωσης χάρισε συμβολικά στον Δ. Κουτσούμπα μια παλαιστινιακή μαντήλα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Γουλιάμος, καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.



Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Να πάρω τη σκυτάλη από τον προηγούμενο ομιλητή, Ραχίμ Σίχα, και να πω ότι είμαστε απόλυτα σίγουροι! Η ζωή θα θριαμβεύσει, η λευτεριά θα νικήσει τις φυλακές των λαών. Θα λάμψει η αλληλεγγύη και η τελική νίκη του Παλαιστινιακού λαού και όλων των λαών του κόσμου.

Φίλες και φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εδώ, σ' αυτό το κατάμεστο από φοιτητές και φοιτήτριες αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μπορούμε να πούμε πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον λαό και τη νεολαία.

Δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί με βάση την ειλικρίνεια, τον αγώνα και τις ξεκάθαρες θέσεις, από τα πιο «μικρά» μέχρι τα πιο κρίσιμα και σύνθετα ζητήματα.

Μπορούμε να απευθυνόμαστε στον λαό και τη νεολαία «αδιαμεσολάβητα»...

Αλλα, επειδή έχουμε δει διάφορες «όμορφες» και εύηχες λέξεις, «όμορφα» να καίγονται, όταν χρησιμοποιούνται για να νοηματοδοτήσουν αντιδραστικές πολιτικές και στόχους, οφείλουμε να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα.

Οταν εμείς λέμε αδιαμεσολάβητα, δεν εννοούμε γελοία επικοινωνιακά τερτίπια. Σαν αυτά που σκηνοθετούνται με τη μεσολάβηση πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για να επικοινωνείται το εκάστοτε αντιδραστικό μήνυμα του κάθε - υποτίθεται αυτοσαρκαζόμενου - πρωθυπουργού, είτε του κάθε αμερικανόφερτου «λομπίστα» και άλλων τέτοιων, πολλών φρούτων της πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, λοιπόν, επικοινωνούμε αδιαμεσολάβητα, γιατί πρώτα και κύρια, τα χιλιάδες μέλη μας βρίσκονται καθημερινά εκεί που η αδικία και η καταπίεση πνίγουν τα όνειρα των ανθρώπων.

Εκεί που πρέπει να συντηρήσουμε «πολλές φωλιές νερού μέσα στις φλόγες»...

Εκεί που πρέπει να γίνουν πολλά για να φουντώσει μια σπίθα αντίστασης στη βαρβαρότητα.

Εκεί που άνθρωποι, με ντομπροσύνη και αλήθεια, συζητούν για τη ζωή τους, τα βάσανά τους και οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη.

Επικοινωνούμε αδιαμεσολάβητα, γιατί μεταξύ των θέσεων και της καθημερινής ακούραστης πάλης μας δεν μεσολαβούν τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, των κάθε λογής χαρτογιακάδων των λόμπι, των κορακιών, των funds.

Δεν μεσολαβούν οι αιματοβαμμένες σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, εμείς ενώνουμε τις φωνές μας με όποιον σηκώνει το ανάστημά του απέναντι σε ένα τρομερό κυνήγι μαγισσών, ακόμα και εναντίον χιλιάδων Ισραηλινών, που γίνεται στη «δημοκρατία» των ΗΠΑ και της ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή φωνάζουν «λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Δεν την ενώνουμε φυσικά τη φωνή μας με τα ισραηλινά λόμπι και με τους μακελάρηδες που εκφράζουν τάχα «ανθρωπιστικές ανησυχίες» μετά από 7 μήνες σφαγής του Παλαιστινιακού λαού!

Τα κόμματα - δεκανίκια του ευρωατλαντισμού στη χώρα μας, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι «πλίνθοι κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε, τουλάχιστον, να ντρέπονται και να σιωπούν.

Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί;

Ακόμα και σήμερα, που σε μια έκταση όσο μια συνοικία της Αθήνας, 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο, τον λιμό και τη δίψα, αυτοί πότε ξεπλένουν το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ, μιλώντας για το δήθεν «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», πότε καλούν την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Ποια; Την ΕΕ! Την ΕΕ, που δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια στο Ισραήλ για να αναπτύσσει «έρευνα και καινοτομία» όπλων, τα οποία μετά τα δοκιμάζει πάνω στα κορμιά των παιδιών της Παλαιστίνης!

Γράφουμε στα πανό του αγώνα, μαζί με χιλιάδες νέους και νέες, τις διεκδικήσεις που δεν μετράνε τη ζωή ως κόστος

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς μπορούμε να λέμε το σύνθημα «αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σάρκα απ' τη σάρκα σας, ψυχή απ' την ψυχή σας» και το πιο σημαντικό, να το κάνουμε πράξη. Στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτόν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που έχει γίνει φάρος για όλη την εργατική τάξη.

Χαιρετίζουμε και τη νέα νίκη που κατάφεραν με τον ηρωικό αγώνα τους!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς, σε στιγμές που το στομάχι δένεται κόμπος με τη φρίκη εγκλημάτων από δράστες - τέρατα που το σύστημα γεννά, αποκαλύπτουμε την αλήθεια.

Γράφουμε στα πανό του αγώνα, μαζί με χιλιάδες νέους και νέες, τις διεκδικήσεις που δεν μετράνε τη ζωή ως κόστος!

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς δεν στηρίξαμε απλώς τον μεγαλειώδη και πολύμηνο αγώνα των φοιτητών ενάντια στον νόμο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δημιουργήσαμε μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές τις εικόνες που έκαναν την πολιτική της κυβέρνησης να καταδικαστεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και τη συντριπτική πλειοψηφία της νέας γενιάς.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, εμείς, όταν πνίγουν τον κάμπο, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτήν την εγκληματική πολιτική να την πνίξει η οργή των ανθρώπων.

Είναι μακρύς ο κατάλογος όλων των αγωνιστικών στιγμών που έκαναν το περιβόητο 41% της ΝΔ να ξεθωριάζει.

Των στιγμών που στρίμωξαν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, που σαν τα παγώνια επαναλαμβάνουν κυνικά για κάθε έγκλημα πως «τους έχει ψηφίσει ο λαός» και γι' αυτό μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν!!!

Και είναι μακρύς, ακριβώς γιατί σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης», το ΚΚΕ όχι μόνο πιστεύει στη δύναμη του λαού και επιδιώκει την ενεργή παρέμβασή του στις εξελίξεις, αλλά κυρίως γιατί μπορεί να εξηγήσει απλά και με ειλικρίνεια ότι ο κόσμος των πολέμων, της φτώχειας, των ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης δεν είναι μονόδρομος.

Μπορούμε να σπάσουμε τα δεσμά των φυλακών που υψώνονται παντού γύρω μας.

Μπορούμε να φουντώσουμε τη φωτιά που θα κάψει «ό,τι μας καίει την ψυχή».

Μπορούμε να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο, της ειρήνης, της φιλίας και της ευημερίας για τον λαό και τη νεολαία.

Και αυτό δεν το λέμε ως τετριμμένη ευχή, που μπορεί να βγει από τα χείλη του κάθε «αμαρτωλού» πολιτικού του συστήματος αυτού. Το λέμε ως σχέδιο δράσης που βάζει στο επίκεντρο την τιμωρία των ενόχων για κάθε έγκλημα.

Ως σύνθημα που συμπυκνώνει όσα έχει επιβεβαιώσει η ιστορία: Ο καπιταλισμός, αυτός ο «κόσμος των τεράτων», δεν είναι μονόδρομος.

Δεν είναι το τέλος της Ιστορίας. Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!

Με ψήφο στο ΚΚΕ λαός και νεολαία μπορούν να τιμωρήσουν την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - δεκανίκια του συστήματος

Οσα ζούμε το τελευταίο διάστημα - ας μας επιτραπεί ο προστακτικός τόνος - επιβάλλουν ο λαός και η νεολαία και με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές και με τη συμμετοχή τους στους αγώνες να δυναμώσουν ακόμα πιο πολύ το ΚΚΕ.

Γιατί, μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ, μπορούν ο λαός και η νεολαία να τιμωρήσουν την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - δεκανίκια του συστήματος, που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική της.

Να τιμωρήσει όλους όσοι όχι μόνο δεν λένε κουβέντα, αλλά διαρκώς λιβανίζουν την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ, που άλλωστε από κοινού την ψηφίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο:

- Την ΕΕ με τους εκατοντάδες νεκρούς από σιδηροδρομικά δυστυχήματα, που έχει υιοθετήσει σε ψήφισμά της ότι τα έργα για την αναβάθμιση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους κοστίζουν πολύ στους επενδυτές.

- Την ΕΕ που μας ζαλίζει νυχθημερόν με την αντιδραστική της δημοκρατία, όταν και επίσημα έχει αναγνωρίσει ότι η δική της δημοκρατία είναι αυτή που έχει ως ζωτικό της στοιχείο τα λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων.

- Την ΕΕ του πολέμου, που, ενώ για τις ανάγκες μας διαρκώς λένε πως δεν έχουν χρήματα, δίνουν 78 δισ. στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι και δαπανούν 240 δισ. για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κάθε χρόνο.

- Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν ο λαός και η νεολαία να εκφράσουν την εναντίωσή τους σε ό,τι τους έχει κάνει να οργιστούν και να ανησυχήσουν το τελευταίο διάστημα.

Γιατί, ναι, όταν τα δαχτυλάκια ενός μικρού παιδιού στην Παλαιστίνη, μέσα σε αυτή τη φρίκη, σχηματίζουν το σήμα της νίκης, πρέπει όλοι να εναντιωθούν στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης ως τη λευτεριά. Και αυτό, σ' αυτήν τη χώρα το κάνει από την αρχή, αταλάντευτα και σταθερά, μόνο το ΚΚΕ.

Γιατί, ναι, όταν η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε δυο πολέμους, όταν κάθε μέρα έχουμε πολεμικά ανακοινωθέντα των ιμπεριαλιστών που περιγράφουν σενάρια για τη χρήση πυρηνικών όπλων, πρέπει όλοι να εναντιωθούν στη θανάσιμη εμπλοκή της Ελλάδας.

Και μόνο το ΚΚΕ έχει θέσεις με τις οποίες παλεύει σταθερά και αταλάντευτα να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, τα πυραυλικά συστήματα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο στόμα του λύκου.

Γιατί, ναι, όταν πλέον ακόμα και ευρύτερες δυνάμεις αναγνωρίζουν ότι πίσω από κάθε έγκλημα βρίσκεται η πολιτική ενός επιλεκτικά ανίκανου κράτους που βάζει τα κέρδη πάνω από τη ζωή, πρέπει να βαθύνει η εναντίωση στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούν ο λαός και η νεολαία να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Σε όλα αυτά που οι ίδιοι πρωταγωνίστησαν, για να δημιουργήσουν «ανάσες» αισιοδοξίας μέσα σε ένα περιβάλλον που οι κραυγές απόγνωσης των καταπιεσμένων ακούγονται πιο δυνατά.

Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί να καταδικαστεί η ΝΔ, χωρίς η ψήφος να σκορπίσει σε όσους κυβέρνησαν από κοινού μαζί της, σε όσους ψήφισαν τα ίδια νομοσχέδια μαζί της, σε όσους θέλουν να γίνουν Μητσοτάκηδες στη θέση του Μητσοτάκη, απλά με περισσότερη ...ενσυναίσθηση!

Ναι, η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει την απέχθεια απέναντι στο ψέμα, στην υποκρισία, στη φαυλότητα και το κυνήγι του «like» με κάθε μέσο.

Ναι, η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δώσει διέξοδο στη γνήσια ανησυχία δυνάμεων του λαού και της νεολαίας για την άνοδο ακροδεξιών και αντιδραστικών πολιτικών δυνάμεων.

Ολων αυτών που με τη στήριξη πραγματικά όλων των συστημικών μέσων προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον λαό, λέγοντάς του ότι είναι, άκουσον - άκουσον: αντισυστημικοί!!!

Ποιοι; Αυτοί που έχουν κάνει περαντζάδα από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ.) και έχουν ψηφίσει από μνημόνια μέχρι και κάθε αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ, όπως ο Βελόπουλος και το κόμμα του.

Ναι, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει επιλογή για τον λαό και τη νεολαία και είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που, πώς να το κάνουμε, θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο ανθρώπους που ούτε σε άλλο κόμμα θα μεταπηδήσουν, ούτε μπλεγμένοι με δικαστικές υποθέσεις θα βρεθούν, ούτε θα ψηφίζουν με τα χέρια και τα πόδια κάθε αντιδραστική Οδηγία που υπαγορεύουν τα λόμπι της διαφθοράς.

Υπάρχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η ενίσχυσή του μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον λαό και τη νεολαία και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που τελικά ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Γιατί, δεν λέμε τυχαία ότι αυτό που κρίνεται και την επόμενη μέρα, αυτό που θα κάνει τη διαφορά, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ.

Με τους αγώνες σας στριμώξατε την κυβέρνηση γιατί αμφισβητήσατε την πολιτική της ΕΕ

Εσείς οι φοιτητές το ξέρετε καλά. Γιατί «αλλάξατε τα δεδομένα» και πήρατε την κατάσταση στα χέρια σας.

Οταν οργανώσατε τον αγώνα σας, με τα μέλη του ΚΚΕ και την ΚΝΕ που ήταν πάντα μπροστά.

Δείξατε στην πράξη τι σημαίνει «αντίπαλο δέος» και πραγματική αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και στα κόμματα που τη στηρίζουν.

Με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ και στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που το στηρίζουν καθώς και στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που συναινούν.

Νιώθουμε περήφανοι που στα ελληνικά πανεπιστήμια οι φοιτητές της χώρας μας ήταν από τους πρώτους που ανέμισαν ψηλά τις παλαιστινιακές σημαίες, έγιναν διαδηλώσεις και δράσεις αλληλεγγύης!

Που και σήμερα το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα γίνεται μια γροθιά με τον φοιτητικό ξεσηκωμό σε όλο τον κόσμο και μάλιστα σε σύγκρουση με την κυβέρνηση και την παράταξή της, τη ΔΑΠ, που ακόμα και αυτές τις ώρες, και μετά από 7 μήνες ισραηλινών καθημερινών εγκλημάτων, χαρακτηρίζει αυτοάμυνα τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού...

Επίσης, με τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις στριμώξατε την κυβέρνηση γιατί αμφισβητήσατε την πολιτική της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από το έγκλημα στις σπουδές σας.

Φωνάξατε ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Απορρίψατε τις σπουδές - πανάκριβο εμπόρευμα, απαιτώντας ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο και βάλατε μπροστά τις δικές σας σύγχρονες ανάγκες.

Ετσι διευρύνθηκε αυτός ο αγώνας, αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους, τους αγρότες, σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία!

Σμπαραλιάσατε την προπαγάνδα της κυβέρνησης και η πλειοψηφία του λαού καταδίκασε τον εκτρωματικό αυτό νόμο.

Γιατί στο δίλημμα που ορθώθηκε μπροστά σας «`Η με τα κέρδη ή με τις σπουδές», διαλέξατε πλευρά.

Αντίστοιχα, έτσι κάνατε δική σας υπόθεση το να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και δράσεις σας, τις μεγάλες απεργίες μαζί με τους εργάτες.

Ετσι ακυρώνεται το σχέδιο συγκάλυψης της κυβέρνησης και όσων κυβέρνησαν τη χώρα.

Αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δύο χρόνια με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» είναι η δύναμη του συλλογικού οργανωμένου αγώνα.

Αποδείξατε ότι οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται στη Βουλή, όμως ανατρέπονται στους δρόμους του αγώνα και μένουν στα χαρτιά!

Οτι μπορεί οι κυβερνήσεις να είναι πλειοψηφία στη Βουλή και να σχεδιάζουν, όμως τα σχέδιά τους τα ακυρώνουν οι πλειοψηφίες μέσα στην κοινωνία!

Οτι αυτοί προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», όμως με τη δύναμή σας κατακτήσατε πολλά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των σπουδών σας, της ζωής σας.

Ετσι όπως λέει και το σύνθημά σας, όλοι μαζί «μάθατε να παλεύετε και ξέρετε να νικάτε» μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους που μπορούν να γίνονται στήριγμα των φοιτητών και όχι των κυβερνήσεων.

«Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη ξανά, για να νικήσουν οι φοιτητές

Οι σύλλογοί σας μπορούν να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες τους, να δυναμώνει μέσα τους η αλληλεγγύη.

Να γίνουν χώρος κοινής δράσης για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των φοιτητών, χώρος αναζήτησης της γνώσης, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και αθλητισμού.

Να ισχυροποιηθεί το φοιτητικό κίνημα σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία.

Και φέτος, μετά από αυτούς τους αγώνες, σας μετράνε πιο πολύ!

Γι' αυτό η κυβέρνηση έχει στήσει παιχνίδι αποπροσανατολισμού για να αποφύγει τη συζήτηση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα.

Γι' αυτό και θέλει να νομιμοποιήσει την πολιτική της στηρίζοντας τη ΔΑΠ και ποντάροντας στην αποχή.

Γι' αυτό και εντείνει την καταστολή, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Ομως, η νέα γενιά και στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, μπορεί και τους χαλάει τα σχέδια!

Τώρα οι φοιτητές μπορούν να στείλουν ένα μεγάλο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής που εμπλέκει τη χώρα στη σφαγή των πολέμων, που τσακίζει τα δικαιώματα στις σπουδές και τη ζωή σας, όλα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η απάντηση στην εγκληματική πολιτική δίνεται κάθε μέρα, μέσα στον αγώνα, στις μεγάλες, αλλά και καθημερινές στιγμές που έχουν την υπογραφή σας.

Την υπογραφή των μελών, των φίλων της ΚΝΕ, άλλων αγωνιστών φοιτητών. Αλλά και σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα.

Στις φοιτητικές εκλογές οι φοιτητές, στις 22 Μάη, έχετε ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξετε την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» πρώτη δύναμη ξανά!

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» και το γκρέμισμα της ΔΑΠ μετά από χρόνια έδωσε νέα πνοή στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, έβαλε μεγάλα εμπόδια στην κυβέρνηση και την πολιτική της, γι' αυτό και είναι υπόθεση όλων των φοιτητών να επαναληφθεί!

«Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη, για να νικήσουν οι φοιτητές!

Ολοι μαζί, λοιπόν, σε αυτόν τον δρόμο, αμφισβητούμε το παρόν που καθορίζουν για εμάς χωρίς εμάς, η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν.

Ανοίγουμε τον δρόμο και μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον που μας αξίζει τον 21ο αιώνα.

Μπορείτε να στείλετε ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας και νεανικής αντεπίθεσης

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές μπορείτε να στείλετε ένα μεγάλο μήνυμα ελπίδας και νεανικής αντεπίθεσης!

Αλλά και ένα μήνυμα που θα είναι ένα μεγάλο κάλεσμα προς τους χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους, άνεργους, μαθητές, να πάρουν και αυτοί θέση!

Να συμμετάσχουν μαζικά στις ευρωεκλογές και να κάνουν αυτό που φοβούνται το σύστημα και τα κόμματά του, να ψηφίσουν ΚΚΕ!

Αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που είναι αηδιασμένοι και απογοητευμένοι από το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα.

Είναι λογικό. Είναι το σύστημα που ανθρώπους γεμάτους ζωή και όνειρα, τους τοποθετεί στο περιθώριο. Τους θεωρεί γρανάζια μιας μηχανής που αναπαράγει τα κέρδη των λίγων.

Τον πιο πρωταγωνιστικό ρόλο που τους επιφυλάσσει, όσον αφορά στη συμμετοχή στην πολιτική, είναι να χειροκροτεί διάφορους δήθεν σωτήρες, να τους ψηφίζει κάθε 4 χρόνια ή να πατάει και κανένα like όταν του παρουσιάζονται σαν ένας δήθεν από αυτούς.

Ολοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι λογικό, λοιπόν, να αποστρέφονται αυτά τα κόμματα. Πολλοί από αυτούς στο παρελθόν έκαναν την επιλογή να απέχουν ή σκέφτονται «τι νόημα έχει να ψηφίσω στις ευρωεκλογές;».

Ομως, θέλουμε αυτήν τη φορά, περισσότερο από ποτέ, να απευθυνθούμε με ειλικρίνεια σε αυτόν τον κόσμο.

Οι στιγμές είναι πραγματικά κρίσιμες και είναι κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει ο καθένας και η καθεμία.

Αν εσείς πράξετε σε αυτές τις εκλογές αλλιώς, το χαστούκι θα είναι όντως δυνατό.

Αν εσείς αποφασίσετε ότι δεν θέλετε οι διάφοροι χαρτογιακάδες να μιλάνε για γενιά χωρίς όνειρα, που δεν τη νοιάζει η πολιτική, παρά μόνο το χάος, η καταστροφή και ο εαυτούλης της, έχετε επιλογή.

Αν εσείς αποφασίσετε ότι το σύστημα είναι αυτό που σφάζει παιδιά για των αφεντάδων τα κέρδη, έχετε επιλογή.

Αν εσείς σκέφτεστε ότι το σύστημα είναι αυτό που μπορεί να χτίζει μέγαρα για κοινωνικά παράσιτα, αλλά εμείς να μένουμε σε ερείπια και να μορφωνόμαστε σε ετοιμόρροπα κτίρια, έχετε επιλογή.

Αν αποφασίσετε ότι το σύστημα είναι αυτό που θεωρεί σημαντικούς τον κάθε αφέντη, αλλά αναλώσιμους τους διανομείς, τους οικοδόμους, όλους τους εργάτες που τους αλέθει τη ζωή σε χώρους δουλειάς - αρένες θανάτου, έχετε επιλογή.

Μην απέχετε, μην κάνετε τη χάρη σε αυτόν τον εσμό του συστήματος. Αυτό δεν είναι επιλογή, ειδικά σε αυτήν την εποχή που υπάρχει πολύ σκοτάδι, αλλά και σημαντικές αχτίδες ελπίδας.

Τώρα είναι ώρα να εκφραστείτε αντιπολεμικά και αυτό, όπως γνωρίζουν και οι πέτρες ακόμα, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστείτε αντισυστημικά και αυτό, όπως και το ίδιο το σύστημα γνωρίζει, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.

Τώρα είναι η ώρα να εκφράσετε την καταδίκη σας απέναντι στη σάπια ΕΕ, στους αστούς πολιτικούς και όλα τα δεκανίκια του συστήματος.

Είναι η ώρα να μιλήσετε και να ακουστείτε δυνατά.

Είναι η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα.

Είναι η ώρα να κάνετε δική σας υπόθεση την ενίσχυση του ΚΚΕ και θα δείτε ότι θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι...

Είναι η ώρα να σηκωθούμε και να παλέψουμε όχι μόνο για την επιβίωσή μας, για να καταφέρουμε έστω κάποιες στιγμές χαράς που είναι προφανώς απαραίτητο.

Είναι η ώρα να σηκωθούμε και να παλέψουμε για να ομορφύνει η ζωή όλων.

Να βάλουμε στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, τα όνειρά μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε και πώς μας αξίζει να ζούμε.

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και δεσμευόμαστε ότι όλες μας τις δυνάμεις θα τις δώσουμε για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει.

Μια μάχη για να προχωράει η ζωή μπροστά.



Σελίδα12 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Σελίδα13 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές

Πριν την εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας είχε συνάντηση με τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πρόσφερε στις πρυτανικές αρχές βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής» και η Πρυτανεία από την πλευρά της πρόσφερε ένα αναμνηστικό για τα 100 χρόνια του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ενώ συζήτησαν σε θερμό κλίμα για την κατάσταση στα πανεπιστήμια.



Να στηρίξουμε τη μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας

Οι χαιρετισμοί στην εκδήλωση

Με αναφορά στην επέτειο της Νάκμπα ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Ραχίμ Σίχα, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι, όπως είπε, «ότι ο λαός μας, ο λαός της Παλαιστίνης βρίσκεται εδώ και 76 χρόνια υπό συνεχή κατοχή, καταπίεση, στέρηση ελευθερίας, κλέψιμο εδαφών, καθημερινές δολοφονίες, με κάποιους σταθμούς μαζικής εξόντωσης, όπως είναι το 1967, η πρώτη Ιντιφάντα το 1987, η δεύτερη Ιντιφάντα το 2000, οι πόλεμοι στη Γάζα το 2008, 2012, 2018 και η τελευταία πιο αιματηρή και μαζική σφαγή, γενοκτονία κανονική, τους τελευταίους 7 μήνες.

Σε αυτές τις 222 μέρες πολέμου έχουν καταστραφεί πάνω από 360.000 κατοικίες από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, έχουν καταστραφεί πλήρως 100 σχολικές μονάδες και συνολικά έχουν βομβαρδιστεί πάνω από 305 σχολικές μονάδες μαζί με τα πανεπιστήμια στη Γάζα, ενώ έχουν δολοφονήσει από τις πρώτες μέρες του πολέμου τον πρύτανη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη Γάζα (Σουφιάν Αλ-Ταγιέχ) μαζί με την οικογένειά του. 32 νοσοκομεία έχουν βγει εκτός λειτουργίας και όσα έμειναν όρθια υπολειτουργούν, με τον κίνδυνο να σταματήσουν πλήρως και αυτά λόγω των ελλείψεων. Εδώ και εννέα μέρες ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Από τη Ράφα την τελευταία βδομάδα έχουν εκτοπιστεί 490.000 άμαχοι.

222 μέρες πολέμου, φρίκης, αδίστακτων εγκλημάτων που δεν μπορεί κάποιος εύκολα να περιγράψει», σημείωσε μεταξύ άλλων για να χαιρετίσει την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και να καταλήξει: «Μας κρατάει όρθιους το δίκιο! Αυτό μπορεί να σε κάνει να αντέξεις στα συντρίμμια, στην αφόρητη πείνα, στον τεράστιο πόνο της απώλειας και του θανάτου. Σφίγγουμε τα δόντια από οργή για τους νεκρούς μας, από πείσμα για την αδικία. Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου μάς δίνει δύναμη, η πίστη στο δίκιο μάς δίνει ελπίδα ότι στο τέλος πρέπει και θα θριαμβεύσουν η ζωή και η λευτεριά».

Βρίθουν τα παραδείγματα για το επιχειρηματικό αλισβερίσι στα πανεπιστήμια

Επικαλούμενος πολυετή εμπειρία του σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ο Κώστας Γουλιάμος αναφέρθηκε τόσο στη σύμπλευση πανεπιστημίων με στρατιωτική βιομηχανία όσο και γενικότερα στην εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Με πρόσχημα την ευρωπαϊκή συνοχή, την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα, το αστικό κράτος επιχειρεί αυταρχικά τον μετασχηματισμό του πανεπιστημίου σε χώρο στυγνής πολεμικής οικονομίας και εμπορευματικής λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, οι συνειδητές επιλογές συμβιβασμού απέναντι στην ευρωκρατία, τον ευρωατλαντισμό και στο ολιγαρχικό σύστημα - αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα συστημικά κόμματα - οδηγούν στην παραπέρα εξάρθρωση του πανεπιστημίου ως χώρου ουσιαστικής ελευθερίας, διαλόγου και προβληματισμού. Οι δε πολιτικές καταστολής, που συνεχώς ανανεώνονται, δεν αποτελούν μόνο απειλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά πιστοποιούν την αυταρχική φύση του καπιταλισμού».

Κι ακόμα πρόσθεσε: «Εδώ και χρόνια το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και βέβαια οι ίδιοι οι φοιτητές γίνονται κυριολεκτικά πειραματόζωα στους σχεδιασμούς των αστικών κυβερνήσεων για τη θεσμική εμπέδωση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις - λόγου χάρη οι υποδείξεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για αλλαγές στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση - αποτελούν σαφέστατη απόδειξη εμπορευματοποίησης.

Βρίθουν τα παραδείγματα σε Ελλάδα και διεθνώς για το ευρωατλαντικό και επιχειρηματικό αλισβερίσι στα πανεπιστήμια. Λόγου χάρη, τα γεράκια του πολέμου - πολεμική βιομηχανία και ΝΑΤΟ - εν μέσω όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κλιμάκωσης των αστικών διακρατικών αντιθέσεων, προσφέρουν έρευνες ή/και υποτροφίες σε ελληνικά (και όχι μόνο) πανεπιστήμια.

Η "BB&T Corporation", χρηματοοικονομική εταιρεία, έδωσε χορηγία 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη Σχολή Marshall Business School του University of Southern California, υπό την προϋπόθεση το βιβλίο "Atlas Shrugged" της Ayn Rand να διδαχθεί σε μάθημα.

Πρόδηλα, η επέλαση της επιχειρηματικής κουλτούρας ξεριζώνει την κληρονομιά των δικαιωμάτων που ιστορικά είχαν τα ΑΕΙ. Πριν από λίγα χρόνια, το αμερικανικό περιοδικό "Atlantic Monthly" αναφερόταν σε μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο "Annals of Internal Medicine", όπου οι ερευνητές διαπίστωναν πως το 98% των εργασιών έρευνας που χρηματοδοτούσε η βιομηχανία φαρμάκων, αντικατόπτριζε θετικά τα υπό εξέταση φάρμακα. Σαφώς, η καπιταλιστική βιομηχανία ολοένα και περισσότερο υπαγορεύει την ίδια την έρευνα που επιχορηγεί. Στο μεταξύ, εκπρόσωποι επιχειρήσεων σε Ευρώπη και Β. Αμερική διορίζονται σε Επιτροπές Σχολών, καθορίζοντας τον τρόπο εκπαίδευσης και έρευνας. Πρόδηλα, εμπεδώνεται η νοοτροπία του πανεπιστημίου ως επιχείρησης και του φοιτητή ως "καταναλωτή - πελάτη". Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα του "καταναλωτή - πελάτη" για τα δίδακτρα, υπάρχουν τα φοιτητικά δάνεια. Ετσι δημιουργήθηκαν τα 1,6 τρισ. δολάρια χρέους από φοιτητικά δάνεια των 43,5 περίπου εκατ. χρεωμένων Αμερικανών αποφοίτων!».

Κι απέναντι σε αυτά υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Την πολιτική του καπιταλισμού που θυσιάζει ζωές, δουλειές, σπουδές και ανάγκες στον βωμό της κερδοφορίας. Δίκαια η νεολαία, οι άνθρωποι στα πανεπιστήμια, οι οικογένειες, ο λαός δίνουν διαρκώς έναν μεγάλο αγώνα.

Ολες και όλοι μας μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Πάμε τον Ιούνη να σηκώσουμε το Κόμμα μας πιο ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ».

Στις μάχες που δώσαμε υψώθηκε ένα τείχος ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ

Ξεκινώντας την ομιλία της από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων, η Νίκη Χρονοπούλου κάλεσε τους φοιτητές να σκεφτούν ποιος διαμορφώνει αυτή την κατάσταση, σημειώνοντας: «Υπεύθυνοι είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Χρειάζεται φοιτητές και εργαζόμενοι να κάνουν κριτήριο όχι μόνο την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και ποιο πανεπιστήμιο έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα.

Στις επικείμενες εκλογές και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, με τη στάση μας να στηρίξουμε τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, τη μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει πραγματικά αντίπαλο δέος στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές και τα δικαιώματά μας, που υποθηκεύει το μέλλον μας, απέναντι σε όλα αυτά που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των εκλογών. Το μόνο κόμμα που στηρίζει τις διεκδικήσεις των φοιτητών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, τα αιτήματα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αλλά και με τη δράση μας δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη, εκεί δηλαδή που ανατρέπονται οι αντιλαϊκοί νόμοι! Εξάλλου, τις στιγμές που νιώσαμε ανάταση, αγωνιστική αισιοδοξία, τις στιγμές που πιστέψαμε ακόμα περισσότερο στη δύναμη της αγωνιστικής διεκδίκησης, της αλληλεγγύης, τις στιγμές που αναδείχθηκαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που παλεύει, αγόγγυστα, αταλάντευτα, με ανιδιοτέλεια, τις στιγμές που μας συγκλόνισαν, θα διαπιστώσει ότι το ΚΚΕ, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ ήταν εκεί, μπροστάρηδες», είπε κάνοντας αναφορά στις κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης.

Τέλος κάλεσε μεταξύ άλλων: «Ολοι όσοι μέσα από αυτές τις μάχες έβγαλαν πολύτιμα συμπεράσματα για τη ζωή τους, για την αιτία της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των πολλών. Οτι τα συμφέροντά μας είναι ασυμβίβαστα, για να κερδίσει ο ένας πρέπει να χάσει ο άλλος.

Μία επιλογή έχουν και μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη. Ψήφο στο ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που αντιπαλεύει την πολιτική των κυβερνήσεων, την ΕΕ, αυτή τη διακρατική ένωση για τα συμφέροντα των λίγων, το σύστημα της εκμετάλλευσης».



Σελίδα14 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Κι άλλο εργατικό «ατύχημα» σε δήμο

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στα εκατοντάδες από την αρχή του χρόνου, και μάλιστα για μια ακόμα φορά με θύμα εργάτη δήμου. Αυτήν τη φορά συνέβη στον δήμο Κω, όπου εργάτης καθαριότητας χτύπησε το αριστερό του γόνατο μετά από σύγκρουση του απορριμματοφόρου με σταθμευμένο όχημα, με αποτέλεσμα να σπάσει την αριστερή του επιγονατίδα και να πρέπει να χειρουργηθεί.

Το γεγονός καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ, σημειώνοντας ότι βασική αιτία των απανωτών περιστατικών «είναι οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας, ο κακοσυντηρημένος στόλος των οχημάτων κ.λπ.».

Για τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους, επισημαίνει, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αποτελούν κόστος, που προσπαθούν να το περιορίσουν προκειμένου να τονώσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντί να δώσουν παραπάνω κρατική χρηματοδότηση στους δήμους, να αναγκάσουν τους δημάρχους να προχωρήσουν σε αντικατάσταση όλων των οχημάτων, να δώσουν χρήματα ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας με σύγχρονες προδιαγραφές, προτιμούν να σκορπούν δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς και σε πολεμικές αποστολές.

Διακοπή εργασιών σε πλοίο στη Ζώνη

Σε έναν ακόμα χώρο δουλειάς όπου τα «ατυχήματα» αποτελούν κανονικότητα, τη Ναυπηγοεπισκευή, και πιο συγκεκριμένα στη Ζώνη του Περάματος, τις ευθύνες των εργοδοτών για τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και κατά συνέπεια την ανάγκη καθημερινής λειτουργίας των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου υπογραμμίζουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

Αφορμή η διακοπή εργασιών που επιβλήθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά από έλεγχο την περασμένη Δευτέρα στο πλοίο «Marlen» της πλοιοκτήτριας εταιρείας MED SHIPPING LTD και στο συνεργείο «Saint Nicolas», συμφερόντων Χρυσοφάκη, «για σωρεία παραβάσεων που αφορούν την ασφαλή εργασία των εργαζομένων».

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σημαίνουν κίνδυνο - θάνατο για τους εργάτες, όπως: Εκτέλεση εργασιών με χρήση φλόγας στις δεξαμενές φορτίου, χωρίς αυτές να έχουν απομονωθεί από τα δίκτυα σωληνώσεων και σε κλειστούς χώρους «χωρίς να υπάρχει δεύτερη έξοδος διαφυγής», ενώ «η είσοδος των εργαζομένων γινόταν μόνο από μία ανθρωποθυρίδα και χωρίς καμία επίβλεψη». Ακόμα, απουσία τεχνικού Ασφαλείας, εκτέλεση εργασιών με ακατάλληλες σκαλωσιές κ.ά. «Για τις παραπάνω παραβάσεις δόθηκε διακοπή εργασιών» μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα σωματεία τονίζουν ότι οι ευθύνες βαραίνουν και την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο, ενώ σημειώνουν πως υπάρχουν «πολλές επιχειρήσεις που κατ' επανάληψη παραβιάζουν τα μέτρα ασφαλείας, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τους εργαζόμενους, καθώς θεωρούν ότι εφόσον δεν τους επιβάλλονται κυρώσεις είναι σε καθεστώς ατιμωρησίας, κατά συνέπεια δεν συμμορφώνονται και εξακολουθούν να παρανομούν».



ΟΑΣΑ

Υγειονομικές βόμβες τα λεωφορεία για χάρη της επιχειρηματικής κερδοφορίας

Σε υγειονομικές βόμβες για προσωπικό και επιβάτες μετατρέπονται από την περασμένη βδομάδα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, αφού έμειναν για μέρες χωρίς καθαριότητα και απολύμανση, λόγω λήξης της εργολαβίας των σχετικών υπηρεσιών και μέχρι να «κάτσει η μπίλια» ...για τον επόμενο εργολάβο.

Το γεγονός καταγγέλλει η η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «η αιτία βρίσκεται στον τεμαχισμό του συγκοινωνιακού έργου και στο μοίρασμα στους εργολάβους προκειμένου να βγάζουν κέρδη και από την αστική συγκοινωνία, όπως κάνουν σε κάθε πτυχή της ζωής του λαού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών, αφού τα λεωφορεία της Αττικής μένουν ακαθάριστα, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Αφού έληξε η μέχρι τώρα εργολαβία καθαρισμού, ο στόλος δεν καθαρίζεται μέχρι να καταλήξει ποιος εργολάβος θα το αναλάβει».

Η Οργάνωση του Κόμματος υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΟΣΥ έκαναν δεκτή την πρόταση των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού πρόκειται για μια πάγια και καθημερινή, αναπόφευκτη εργασία. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνέχισε να δίνει την καθαριότητα σε εργολάβους, βαθαίνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις και υλοποιώντας κατά γράμμα Οδηγίες και Κατευθύνσεις της ΕΕ».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΤΟ Μεταφορών καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της Αττικής να δυναμώσουν την πάλη του για συχνή, φτηνή, ασφαλή συγκοινωνία. «Να αποτελέσει ακόμα ένα κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές το πώς και σε τι σημείο έχουν φτάσει οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε εργολαβία και ιδιωτικοποίηση πλευρών του συγκοινωνιακού έργου. Να σταματήσει κάθε πίεση από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους της ΟΣΥ, διαφόρων άλλων ειδικοτήτων, να καθαρίσουν τα οχήματα. Απαιτείται τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με σύγχρονα οχήματα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού της Αττικής για μετακίνηση και όχι τις "πράσινες" μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων».



ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ

Ενας «θαμμένος» κίνδυνος που κουκουλώνεται από κράτος και εργοδοσία

«Κορυφή του παγόβουνου» τα εργατικά «ατυχήματα», με εκατομμύρια εργαζόμενους να υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες

Ο βαθμός έκθεσης των σχεδόν 3 εκατομμυρίων μισθωτών της χώρας σε παράγοντες κινδύνου στην εργασία τους αναδεικνύεται από τις χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες, την πρόωρη φθορά της υγείας και τα εργατικά «ατυχήματα» που παίρνουν πια μορφή χιονοστιβάδας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την εργασία στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 700 κάθε χρόνο, χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Πρόκειται για τη λεγόμενη «επαγγελματική νοσηρότητα», που αποτελεί μια ακόμα πλευρά της έντασης της εκμετάλλευσης, της αντιμετώπισης της υγείας και της ζωής των εργαζομένων για τους εργοδότες και το κράτος ως κόστους και βαριδιού.

Κι όμως, η «επαγγελματική νοσηρότητα» παραμένει ουσιαστικά «ένας θαμμένος κίνδυνος», με χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες να κουκουλώνονται κάτω από τη «διάγνωση» της «κοινής νόσου», αλλά και λόγω της παντελούς έλλειψης μηχανισμών και διαδικασιών αναγνώρισης, καταγραφής και μελέτης της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί ο επαγγελματικός κίνδυνος.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και στην εκδήλωση με θέμα «Επαγγελματική νοσηρότητα, ένας θαμμένος κίνδυνος», που διοργανώθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, στις 28 Απρίλη. Ενα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι «βγάζει μάτι» η ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού παρότι υπάρχει νομοθεσία για την καταγραφή και αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών, παρότι υπάρχει και κατάλογος επαγγελματικών ασθενειών, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ! Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2010, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών στην Ελλάδα είναι μηδενικά!

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Χρήστος Παπάζογλου, ιατρός Εργασίας στο ΠΓΝ «Αττικόν», Σπυρίδων Δρίβας, ιατρός Εργασίας, Ευάγγελος Μπακέας, καθηγητής Περιβαλλοντικής Ανάλυσης, διευθυντής Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ, Αννα Καρακατσάνη, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πνευμονολόγος, Β' Πνευμονολογική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν», Αριστοτέλης Μπάμιας, καθηγητής ΕΚΠΑ, παθολόγος - ογκολόγος Β' ΠΠΚ ΠΓΝ «Αττικόν», Αρης Καλτσάς, MD, PhD επιμελητής Β' Ουρολογίας, Γ' Ουρολογική κλινική ΠΓΝ «Αττικόν», Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ιατρός Εργασίας, Δημήτριος Κούλαλης, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής, 1η Ορθοπαιδική κλινική ΕΚΠΑ, ΓΠΝ «Αττικόν», Αικατερίνη Βαρδονικολάκη, ωτορινολαρυγγολόγος, MD, PhD% PAMA cert.

Από τις τοποθετήσεις των ομιλητών μεταξύ άλλων αναδείχθηκε ότι στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες, οι θάνατοι από εργατικά «ατυχήματα» αποτελούν μόνο την «κορυφή του παγόβουνου». Και αυτό γιατί οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους υπολογίζεται ότι είναι 5 έως 7 φορές περισσότεροι, παρόλο που δεν καταγράφονται ως τέτοιοι. Ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη EUROSTAT, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών «ατυχημάτων». Οπότε για κάθε εργατικό «ατύχημα» που καταγράφεται υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο που παραμένουν στα «αζήτητα», αλλά και πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που σακατεύονται, χάνουν ακόμα και τη ζωή τους από επαγγελματικές ασθένειες.

Ενδεικτικό είναι ότι από τους θανάτους που συνδέονται με την εργασία το 52% έχουν αιτία τον καρκίνο, το 24% τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μόλις το 2% τα εργατικά «ατυχήματα»! Ακόμα χειρότερα, η πενιχρή καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών που υπήρξε από το ΙΚΑ μέχρι το 2009 και η μηδενική καταγραφή από το 2010 και μετά είναι ένα γεγονός που υπονομεύει κάθε μεθοδολογία πρόγνωσης αλλά και ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου.

200.000 θάνατοι κάθε χρόνο στην ΕΕ

Συνολικότερα, σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες κάθε χρόνο υπολογίζονται σε 2,3 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπου 200.000.

Ομως, η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτή που μπαίνει εμπόδιο στην καταγραφή και μελέτη των επαγγελματικών ασθενειών. Σε μελέτη που έγινε στην Ιταλία το 2008 υπολογίστηκε ότι το κόστος της επαγγελματικής νοσηρότητας είναι 50.000 ευρώ ανά εργατικό «ατύχημα» ή το 2,79% του ΑΕΠ της Ιταλίας. Παγκοσμίως το ILO υπολογίζει ότι το κόστος αυτό ανέρχεται στο 4% του Ακαθάριστου Παγκόσμιου Προϊόντος. Επίσης, σε ανακοίνωση στη Βουλή το 2015 το κόστος μόνο των εργατικών «ατυχημάτων» υπολογίζεται σε 51.000 ευρώ ή 3,6% - 3,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες, οι χιλιάδες χρόνιες παθήσεις, με σημαντική αναπηρία, χαρακτηρίζονται κοινή νόσος. Είναι προφανές ότι για την έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο υπεύθυνος είναι ο εργοδότης, αυτός οφείλει να διασφαλίζει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και αυτός πρέπει να πληρώσει και για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Ομως, την ώρα που το αστικό κράτος θεωρεί εύλογο να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την αντιπλημμυρική προστασία του διαμερίσματος ακόμα και σε ορόφους που ο κίνδυνος πλημμύρας δεν είναι ορατός, την ίδια ώρα απαλλάσσει την εργοδοσία από την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.

Ετσι, οι εργαζόμενοι - θύματα δεν παίρνουν καμία αποζημίωση και επιπλέον επιβαρύνονται με τις συνέπειες της έκθεσής τους στον επαγγελματικό κίνδυνο. Από την άλλη, οι εργοδότες δεν πληρώνουν τίποτα, απολαμβάνοντας κυριολεκτικά την απουσία ασφαλιστικής κάλυψης ως ένα διαχρονικό δώρο από το αστικό κράτος.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η παρουσίαση, στην εκδήλωση, περιστατικών τεκμηριωμένων επιστημονικά επαγγελματικών ασθενειών, καρκίνων, πνευμονοπαθειών, νόσου Covid-19 (σε υγειονομικούς), τα οποία όμως δεν αναγνωρίστηκαν ως τέτοια και χαρακτηρίστηκαν κοινή νόσος.



Σελίδα15 - ΥΓΕΙΑ

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΕΙΑ

Αλλη μια εφημερία τρόμου στο «Γεννηματά»

Η φωτογραφία δεν είναι σκηνικό από κάποιο νοσοκομείο σε εμπόλεμη ζώνη. Είναι ένα στιγμιότυπο, στο μέσον της τελευταίας γενικής εφημερίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας, το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

Είναι μια εικόνα στοιβαγμένων κατά δεκάδες ασθενών πάνω σε φορεία, που περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, και γιατρών και νοσηλευτών που τρέχουν πανικόβλητοι για να προλάβουν και να ...χωρέσουν ανάμεσά τους, προκειμένου να τους περιθάλψουν.

Οπως σημειώνει σε δήλωσή της Γεωργία Φίλιππα, παθολόγος στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, «είναι μια εικόνα που δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά την έχτισαν οι πολιτικές της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της ολοένα και βαθύτερης εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της διάλυσης της ΠΦΥ.

Πολιτικές εναρμονισμένες με τη λογική πως η Υγεία του λαού μας είναι κόστος και βαρίδι του κρατικού προϋπολογισμού, γι' αυτό και δεν διστάζει να στοιβάζει τους ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που πια ασφυκτιούν. Αυτές τις πολιτικές ακολουθούν και ακολούθησαν αυτή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Είτε μόνοι τους είτε στις μεταξύ τους συνεργασίες, ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε. Κάθε 4 μέρες τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας γεμίζουν εκ περιτροπής με τέτοιες εικόνες, που αποδεικνύουν περίτρανα πως η κυβέρνηση έχει γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ασφάλεια του λαού μας και των υγειονομικών. Κι ενώ αυτές τις εικόνες τις γνωρίζουν πολύ καλά ο υπουργός εμπορίας της Υγείας, του "καλά κάναμε και κλείσαμε τα νοσοκομεία", και το σινάφι του, αρνούνται, όπως και οι προκάτοχοί τους, να ικανοποιήσουν τα πάγια αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας και άνοιγμα των νοσοκομείων.

Αντ' αυτού, περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι για να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς και μπαίνει από τις πίσω πόρτες των νοσοκομείων (φοβάται την αντίδραση των εργαζομένων στις μπροστινές) για να διοργανώσει 10λεπτες φιέστες και να φωτογραφηθεί με διοικητές και παρατρεχάμενους για την "επιτυχία" των απογευματινών χειρουργείων, που παρά τη θέλησή του απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία των νοσοκομειακών ιατρών.

Ο υπουργός που τολμά και αποκαλεί κάφρους και ανθρωπάκια τους συναδέλφους που διαμαρτύρονται ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, είναι ένας από τους βασικούς ηθικούς αυτουργούς της παραπάνω εικόνας, αποδεικνύοντας πως στην "καφρίλα" και στη βαρβαρότητα κρατάει τα σκήπτρα».



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Διαδηλώνουν σήμερα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Σε παναττική στάση εργασίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αντιδρώντας στη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις στους μισθούς.

Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν αποφασιστεί και σε άλλες πόλεις.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, ιδιωτικοποίηση υποδομών νοσοκομείων, συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων και λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων έχουν σημάνει αγωνιστικό συναγερμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμενοι αντιδρούν στην εφαρμογή των DRGs, των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί την «παραχώρηση υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς για να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις», στην επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για εργαστηριακές εξετάσεις που θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι υγειονομικοί απαιτούν:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κ.ά.) και να μονιμοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.
  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017.
  • Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με εργαλείο και την τεχνητή νοημοσύνη οι «κόφτες» στην Υγεία

Για την τεχνητή νοημοσύνη και την επανάσταση που φέρνει στον τομέα της Υγείας μίλησε χτες ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του «Πρώτου Θέματος» για την Υγεία, αναλύοντας το «σχέδιο ανάταξης του ΕΣΥ». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε σχεδόν ως «φυσικό φαινόμενο» τη χρόνια υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο σύστημα Υγείας, παρουσίασε όμως ως κοσμογονία τις «ανακαινίσεις» που γίνονται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται ότι από τα 31 δισ. ευρώ του Ταμείου για την Ελλάδα, στην Υγεία δίνεται μόλις 1,5 δισ., αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο το «πόσα» αλλά και ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την παράδοση υπηρεσιών και υποδομών σε ιδιώτες και το ολοκληρωτικό ξήλωμα των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Οσο για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, έγινε σαφές και από την παρέμβαση Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση προσδοκά στην αξιοποίηση ενός ακόμη «δυνατού εργαλείου» για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του κάθε λογής «κόφτη», αφού προς τα εκεί θα κατευθύνεται η λειτουργία των αλγορίθμων. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το παράδειγμα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αυτό του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου, όπως είπε, με την ψηφιοποίηση «δεν θα υπάρχει καθόλου χαρτί». Ομως, πρόκειται για νοσοκομείο που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ με το Ιδρυμα «Νιάρχος» και που τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι απαράβατος όρος λειτουργίας.

Στα σοβαρά προβλήματα και τις εγκληματικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση κάλεσε τον λαό να έχει «μια διαφορετική αντίληψη». Οπως εξήγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «όταν ρωτάμε τους πολίτες για την Υγεία σκέφτονται μόνο τα νοσοκομεία και έχουν ταυτίσει την υγεία τους με το νοσοκομείο», προσπερνώντας φυσικά την αιτία των προβλημάτων στα νοσοκομεία όσο και την απουσία συστήματος ΠΦΥ. Για ακόμη μια φορά μάλιστα ως «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» παρουσιάστηκαν οι «κόφτες» του «προσωπικού γιατρού» και η αποστολή sms για προληπτικές εξετάσεις, ενώ ακόμη και τα στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός μαρτυρούν την αποτυχία και την ανεπάρκεια του ψευδεπίγραφου «συστήματος πρόληψης». Οπως είπε, άλλωστε, εστάλησαν 1.300.000 sms για μαστογραφία, αλλά μόλις 400.000 γυναίκες την έκαναν. Και σε αυτήν την περίπτωση πέταξε το μπαλάκι στην «ευθύνη και την ενημέρωση του κάθε πολίτη», ο οποίος επιβεβαιώνεται ότι θα παραμείνει χωρίς δωρεάν υπηρεσίες ΠΦΥ, αλλά θα διαθέτει ...«τεχνολογίες που θα φοράμε, ρολόγια, δαχτυλίδια», και σ' ένα νησί που «εκ των πραγμάτων δεν έχεις πολλές ιατρικές ειδικότητες», θα ...αρκεστείς στην τηλεϊατρική.

Μάλιστα, η κυβέρνηση βλέπει και αντιστροφή του brain drain, εστιάζοντας στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μονοπωλίων και πανεπιστημίων, ώστε να μείνουν για δουλειά στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ περισσότεροι επιστήμονες, που σήμερα μεταναστεύουν στις ΗΠΑ.



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Πρόκληση για τον λαό, μακριά από τις ανάγκες περίθαλψής του»

Σε σχόλιό του για την παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη σε συνέδριο για το «Σύστημα Υγείας και τις προκλήσεις του μέλλοντος» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η παρέμβαση του πρωθυπουργού σε συνέδριο για το "Σύστημα Υγείας και τις προκλήσεις του μέλλοντος" ήταν πρόκληση για τον λαό και μακριά από τις ανάγκες της περίθαλψής του. Μόνο οι σημερινές εικόνες από το Νοσοκομείο "Γεννηματάς", με δεκάδες ασθενείς στοιβαγμένους σε φορεία και γιατρούς να κάνουν "σλάλομ" για να τους εξετάσουν, δείχνουν πολύ καθαρά ποιους εξυπηρετούν οι ανακαινίσεις και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις τις οποίες περιχαρής ο πρωθυπουργός διαφημίζει.

Οσον αφορά τις δηλώσεις του για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Υγεία είναι βέβαιο πως αυτή δεν θα αξιοποιηθεί καθολικά και δωρεάν για τον λαό, αλλά ως ένα εργαλείο - κόφτης, γιατί αποτελεί ιδιοκτησία του κεφαλαίου και η εφαρμογή της υποτάσσεται στο κριτήριο του κέρδους και όχι στην υπηρεσία των λαϊκών κοινωνικών αναγκών. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα έρθει να υπηρετήσει ένα πλήρως και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, αφού οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα συνεχίσουν να είναι υποστελεχωμένες, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα για θεραπείες και φάρμακα, οι υγειονομικοί να είναι "απασχολήσιμοι", κακοπληρωμένοι και με επιδείνωση των κοινωνικών και επιστημονικών τους αναγκών. Αλλωστε, αυτά θεωρούνται "κανονικότητα" για την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οι μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, για να αξιοποιηθούν υπέρ του λαού, απαιτούν και το αντίστοιχο λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης που έχει μόνο το ΚΚΕ. Γι' αυτό απαιτείται η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Ιούνη, για να ενισχυθεί η λαϊκή συσπείρωση και πάλη, ώστε ο λαός να καθορίζει την ανάπτυξη του συστήματος Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες του και όχι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην ΕΕ και τα κόμματά της. Αυτή είναι η λαϊκή "πρόκληση" του παρόντος και του μέλλοντος».



Σελίδα16 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σημαντικά αυξημένη η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες

Ενισχυμένο σημαντικά σε ψήφους, με περισσότερους εργαζόμενους συσπειρωμένους στις γραμμές του, αναδείχθηκε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου αυξήθηκε κατά 10,55%. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2.065 εργαζόμενοι, από 1.868 το 2021. Αντίστοιχα, στις αρχαιρεσίες για τους αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα (Ομοσπονδία και ΕΚΑ) ψήφισαν 1.544 εργαζόμενοι από 1.442 το 2021, αύξηση 7,07%. Για την Ομοσπονδία εξελέγησαν 39 αντιπρόσωποι, από 36 το 2021, και για το ΕΚΑ 21, από 19 το 2021.

Το Συνδικάτο χαιρετίζει τους εργαζόμενους που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους και συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες. Υπενθυμίζει ότι οι εκλογές του πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο με σημαντικές απεργιακές μάχες και αγώνες στον κλάδο, ενάντια στην αντεργατική επίθεση, στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα.

«Η μαζική και αυξημένη συμμετοχή από πολλούς χώρους δουλειάς από όλο τον κλάδο, η συμμετοχή νέων συναδέλφων, συνολικά το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών είναι ένα θετικό βήμα, που μας δίνει την δυνατότητα να αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε σήμερα οι εργαζόμενοι του κλάδου και όλοι οι εργαζόμενοι, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, σε όλα τα βασικά δικαιώματά μας», υπογραμμίζει. Και καταλήγει: «Η συσπείρωσή μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Μαζί, οργανωμένα, με το Συνδικάτο, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας ζωή, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες!».



Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 19 Μάη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Μπροστά στις αρχαιρεσίες του το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να συζητήσουν για τον απολογισμό της δράσης των προηγούμενων ετών, τους αγώνες της τελευταίας περιόδου για αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση ωραρίου, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, την ανάγκη να ισχυροποιηθούν οι γραμμές του και να δυναμώσει η πάλη για υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί σε 11 Παραρτήματα του Συνδικάτου.

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο οργανώνει προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι», της κινηματογραφικής ομάδας «Συλλογική Μνήμη», αύριο Παρασκευή στις 8 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» στη Νέα Ιωνία (Ασκληπιού 4).



Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης από το Σωματείο στην «Pfizer»

Την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στην «Pfizer Hellas». Το Σωματείο συμμετείχε στις διαμαρτυρίες που οργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτητικοί σύλλογοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ με τις πρωτοβουλίες του μετέφερε στους χώρους δουλειάς την απαίτηση να σταματήσουν η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και η στήριξη του κράτους του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ανάρτησε πανό έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον χώρο του Σωματείου στήθηκε τραπεζάκι με την παλαιστινιακή σημαία και την ανακοίνωση - κάλεσμα στις διαμαρτυρίες. «Τη στιγμή που οι φοιτητές ξεσηκώνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τη στιγμή που εργάτες στήνουν μπλόκα έξω από τα εργοστάσια παραγωγής όπλων και εργαζόμενοι αρνούνται να συμμαχήσουν με το κράτος - δολοφόνο, όπως είναι οι συνάδελφοί μας στην "Google", εμείς δεν θα ανεχτούμε να μας μετατρέψουν σε σιωπηλούς συνενόχους!», τονίζει σε ανακοίνωσή του.



Εκοψαν το ρεύμα σε ανάπηρο που δεν παίρνει καν αναπηρική σύνταξη

Να επανασυνδεθεί άμεσα το ρεύμα στο σπίτι του Ν. Κ., με ποσοστό αναπηρίας 82%, απαιτεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, διαφορετικά σήμερα το πρωί θα προχωρήσει σε κινητοποίηση στο παράρτημα της ΔΕΗ στην οδό Θησέως.

«Είναι απαράδεκτο το 2024 να κόβεται το ρεύμα σε έναν ανάπηρο, σε κάθε άνθρωπο. Εδώ και δυο μέρες η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα σε σπίτι ανάπηρου, επειδή δεν έχει να πληρώσει (...) Δουλεύεις, πληρώνεις μια ζωή, παθαίνεις ένα ατύχημα, ένα εγκεφαλικό, πρέπει να πληρώσεις για τις αναγκαίες θεραπείες, νοσηλείες, επεμβάσεις, γιατί η κρεατομηχανή του συστήματος κινείται μόνο με χρήμα. Και επειδή δεν τα βγάζεις πέρα, ενώ τους έχεις πληρώσει μια ζωή και πάλι απλήρωτοι είναι, σου κόβουνε το ρεύμα ή σου παίρνουνε το σπίτι.

Ο συγκεκριμένος, επειδή έχει υποστεί πρόσφατα το εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν δουλεύει αλλά ούτε του έχει βγει η αναπηρική σύνταξη, ενώ έχει ποσοστό αναπηρίας 82%», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ.



ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις κόντρα στις εξώσεις από τα «κοράκια»

Πάγωσαν αναγκαστικές εισπράξεις και αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένων χθες

Σε νέα κινητοποίηση για να μπει φρένο σε μια σειρά πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών προχώρησε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων, χθες το απόγευμα στην «doValue». Η παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, να μειωθούν οι αξιώσεις για προκαταβολές, να γίνουν ρυθμίσεις για τις οφειλές, αλλά και να «κουρευτούν» εν μέρει οι ληστρικοί τόκοι που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες.

Σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού περιλαμβάνονται άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, που ζουν με αναπηρική σύνταξη της τάξης των 300 ευρώ, οικογένειες με μικρά παιδιά, εργαζόμενοι που με το πενιχρό τους εισόδημα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αξιώσεις των τραπεζών, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να καταφύγουν σε νομικά μέσα για να προστατεύσουν την κατοικία τους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τα λαϊκά νοικοκυριά», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ, και κάλεσε τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν την κατοικία τους: «Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να υπάρξει αντίσταση και πάλη, αλληλεγγύη, για να μπορέσουμε να σώσουμε τα σπίτια μας».

Αποτράπηκε η έξωση ηλικιωμένων από την πρώτη κατοικία τους

Στο μεταξύ, χθες το πρωί κάτω από την παρέμβαση συνδικαλιστών και της γειτονιάς αποτράπηκε έξωση ηλικιωμένου ζευγαριού από την πρώτη κατοικία του, σπίτι στα σύνορα Πετρούπολης - Περιστερίου.

Η ιδιοκτήτρια έχει ασκήσει έφεση και έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Ωστόσο χθες το πρωί εμφανίστηκε στο σπίτι δικαστικός επιμελητής με κλειδαρά και έσπασε τις κλειδαριές!

Στο πλευρό του ζευγαριού βρέθηκαν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και δημοτικοί σύμβουλοι Περιστερίου και Πετρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ανεστάλη μετά την κατακραυγή πλειστηριασμός σε βάρος πλημμυροπαθούς στη Λάρισα

Αλλά και στη Λάρισα ανεστάλη πλειστηριασμός που επιχειρήθηκε, σπιτιού πλημμυροπαθούς στη Νέα Σμύρνη, μετά την κατακραυγή και την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών. Οι πλημμυροπαθείς με την Επιτροπή Αγώνα παραμένουν σε εγρήγορση, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν το ξεσπίτωμα κανενός πληγέντα.



ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Συντονίζουν την πάλη τους και διεκδικούν επιχειρησιακές Συμβάσεις

Τις δυνάμεις τους ενώνουν και διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ τα Σωματεία Εργαζομένων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου. Τα Σωματεία σε ΦΑΓΕ, EMFI (πρώην ΕΒΓΑ), HQF Εύβοιας (ΜΙΜΙΚΟΣ), ΜΟΡΝΟΣ και HQF Μαγούλας (ΚΑΝΑΚΙ) συντονίζουν τα βήματά τους, επεξεργάζονται κοινά αιτήματα και ζητούν συνάντηση με την εργοδοσία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Κυριακή έγινε σύσκεψη των 5 επιχειρησιακών σωματείων στη Χαλκίδα, στην οποία συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 3.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στα συγκεκριμένα εργοστάσια και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη κοινού βηματισμού και συντονισμού για να αντιμετωπιστεί η ενιαία επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η εντατικοποίηση, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα», οι επαγγελματικές ασθένειες που εμφανίζονται στο έδαφος των σοβαρών ελλείψεων μέτρων για την προστασία της υγείας (μυοσκελετικά, αρθρίτιδες, πνευμονοπάθειες κ.ά.), ο απαρχαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!», τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση τα 5 σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν και να επιβάλουν με τον αγώνα τους την υπογραφή νέων επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων. «Η κοινή πρωτοβουλία των σωματείων για καλύτερο συντονισμό, για τη συγκέντρωση όλων των εργατικών δυνάμεων μπορεί να υπηρετήσει τον σκοπό μας και να φέρει νίκες. Στον αγώνα αυτό δεν περισσεύει καμία και κανένας εργαζόμενος που προβληματίζεται, που εξοργίζεται από την κατάσταση που έχουν επιβάλει από κοινού κυβερνήσεις και βιομήχανοι», υπογραμμίζουν.

Διεκδικούν: Υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου. Καθορισμό κατώτατου βασικού μισθού. Ξεπάγωμα των τριετιών από το 2012. Επαναφορά όλων των επιδομάτων που ίσχυαν έως τον Φλεβάρη του 2012. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κατάργηση της εργολαβικής εργασίας μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων.



Σελίδα17 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΦΥΛΗΣ

Να σταματήσει κάθε δίωξη σε όσους αντέδρασαν στους χρυσαυγίτες

Σήμερα σέρνονται σε δίκη αγωνιστές για τη στάση τους στις 25/3/2019

Για σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η δίκη στελεχών του ΚΚΕ, εκπροσώπων σωματείων, φορέων και άλλων αγωνιστών μετά από μήνυση που κατέθεσαν σε βάρος τους μέλη της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Αυγή για τη Φυλή», παρακλάδι της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τον λαό της περιοχής κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 2019, όταν με ευθύνη της δημοτικής αρχής Παππού κλήθηκαν να καταθέσουν στεφάνι.

Ανάμεσα σε εκείνους που άδικα κατηγορούνται είναι τα στελέχη του ΚΚΕ Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και Χάρης Κωστόπουλος, τότε αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ανω Λιοσίων, καθώς και οι αγωνιστές κάτοικοι της περιοχής Βαγγέλης Λεκάτου και Αντώνης Μαυρομάτης.

Η μήνυση κατατέθηκε με τις ανυπόστατες και ψευδείς κατηγορίες για παράνομη βία, επικίνδυνη σωματική βλάβη και διατάραξη της κοινής ειρήνης, τις οποίες επικαλέστηκαν τα φασιστοειδή, θυματοποιώντας τους εαυτούς τους, όπως συνηθίζουν να κάνουν όποτε βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λαϊκή κατακραυγή.

Στην πραγματικότητα ενοχλήθηκαν επειδή όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία τους, σύσσωμο το συγκεντρωμένο πλήθος - κάτοικοι του δήμου Φυλής, μέλη σωματείων και φορέων της περιοχής - αντέδρασαν φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα και απαιτώντας να αποχωρήσουν από τον χώρο και να μην καταθέσουν στεφάνι τα μέλη της παράταξης «Ελληνική Αυγή για τη Φυλή» στο μνημείο των πεσόντων για την ελευθερία της πατρίδας μας, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν εκτελεσμένοι από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προγόνους δηλαδή των χρυσαυγιτών και κάθε τέτοιου μορφώματος που συνεχώς γεννά το καπιταλιστικό σύστημα. Παρά την προσπάθειά τους να παραμείνουν στον χώρο με φωνές, ύβρεις και απειλές, χάρη στην αποφασιστική στάση του κόσμου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Σύσσωμα τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαιτούν να σταματήσει κάθε δίωξη και να αθωωθούν οι αγωνιστές κάτοικοι της περιοχής.



Δίκη για το ναυάγιο και τη ρύπανση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Επτά χρόνια μετά το ναυάγιο του δεξανομενόπλοιου ανεφοδιασμού «Αγία Ζώνη II» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, που προκάλεσε τεράστια οικολογική ρύπανση στον Σαρωνικό, ανακοινώθηκε από την αρμόδια Εισαγγελία ότι παραπέμπονται σε δίκη στις 24 Οκτώβρη 5 άτομα για σκόπιμη διαρροή 3.800 βαρελιών πετρελαίου με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από την επιχείρηση καθαρισμού που ακολούθησε, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο «σαπάκι», ηλικίας 45 χρόνων, πήρε κλίση στις 10/9/2017, ενώ μετέφερε φορτίο μαζούτ και ντίζελ από τα ΕΛΠΕ στο αγκυροβόλιο της Αταλάντης, κοντά στη Σαλαμίνα, και η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε για μεγάλο διάστημα ρύπανε πολλά χιλιόμετρα της ακτογραμμής της Αττικής.

Οι κατηγορούμενοι (ο πλοίαρχος, ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δύο μέλη του πληρώματος και ο υπεύθυνος της εταιρείας απορρύπανσης) φέρονται να μεγιστοποίησαν σκόπιμα τον αντίκτυπο της πετρελαιοκηλίδας, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου απορρύπανσης. Αυτό αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Διεθνούς Ταμείου Αποζημίωσης για τη Ρύπανση από Πετρέλαιο (IOPC Funds), το οποίο είναι επιφορτισμένο από διεθνείς Συνθήκες να καταβάλλει αποζημιώσεις για μεγάλες θαλάσσιες πετρελαιοκηλίδες. Επίσης, έκθεση του ελληνικού Συμβουλίου Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων, που ολοκληρώθηκε το 2019 για λογαριασμό της Εισαγγελίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «στόχος ήταν να αφεθεί το πλοίο να βυθιστεί ανενόχλητο και αβοήθητο», προσθέτοντας πως «τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται σε αυτήν την περίπτωση είναι ξεκάθαρα προφανή από το οικονομικό όφελος που αποκομίζουν οι εταιρείες στις οποίες έχει ανατεθεί από τον πλοιοκτήτη να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις της απορρύπανσης».

Η υπόθεση αυτή, όπως είχαν αναδείξει τότε τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΚΚΕ παρά την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει το περιστατικό, δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Δεν αφορά μόνο τις ευθύνες κάποιων προσώπων. Αφορά τον πυρήνα της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, που διαχρονικά στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει να κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα υπερήλικα και υποσυντήρητα πλοία, πλωτά φέρετρα, κίνδυνος - θάνατος για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και για το περιβάλλον. Θυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» το πλοίο, παρότι ήταν ερείπιο, έπαιρνε όπως και άλλα δίμηνες παρατάσεις στα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των εφοπλιστών. Επίσης είχαν αναδειχθεί το εγκληματικό νομοθετικό πλαίσιο της μείωσης της σύνθεσης των πληρωμάτων, το διάτρητο πλαίσιο του ελέγχου των πλοίων, με τους ιδιωτικούς νηογνώμονες, και η απόλυτη γύμνια του κρατικού μηχανισμού για τη διαδικασία απορρύπανσης.



«Εφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Γιώργος Μπουγιούκας

ΦΩΤΟ

Τη Δευτέρα 13/4/2024 «έφυγε» από τη ζωή ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ και του ΔΣ του Παραρτήματος Αγίας Βαρβάρας του ΕΣΥΝ.

Η κηδεία θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο προαύλιο χώρο του Γ' Νεκροταφείου στη Νίκαια.

Η ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Αγίας Βαρβάρας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον πρόωρο χαμό του συντρόφου και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην συντρόφισσα και κόρη του, Μάργυ, στον αδερφό του, Μανώλη, και σε όλους τους οικείους του.

Ο σύντροφος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε σε κοινωνικούς αγώνες ως φοιτητής αλλά και ως συνδικαλισμένος εργαζόμενος στον χώρο της Υγείας, ενώ έγινε μέλος του ΚΚΕ το 2018. Ανέλαβε διάφορες ευθύνες στην κομματική του ζωή, πάντα με συνέπεια, μαχητικότητα και πίστη στο Κόμμα, που το υπερασπιζόταν με απαράμιλλο σθένος.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υπεύθυνος του Τμήματος Προμηθειών στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και στο Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ηταν δραστήριο μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Αγίας Βαρβάρας του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, ενώ ήταν και μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων και του Παραρτήματος Αγίας Βαρβάρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε όλη του τη διαδρομή υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής, παρά το γεγονός ότι τον ταλαιπώρησαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, τα οποία πάλεψε με μαχητικό τρόπο. Η ζωή του όλη ήταν συνδεδεμένη με την πάλη του λαού μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.



Νέα δίκη για την υπόθεση μαστροπείας της 12χρονης

Να παραπεμφθούν σε δίκη 18 κατηγορούμενοι στην υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό ζήτησε με πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο ο εισαγγελέας Χρ. Ντζούρας. Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία της υπόθεσης, η οποία διαχωρίστηκε ώστε να μην αποφυλακιστούν οι πρώτοι κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί. Η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι οι 18 κατηγορούμενοι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που κατά περίπτωση δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη ή που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη και κατά περίπτωση για πορνογραφία ανηλίκων. Μάλιστα, ο εισαγγελέας εισηγείται να αποφασιστεί η παράταση της κράτησης των προφυλακισμένων κατηγορουμένων, ενώ ζητά να ερευνηθεί σε βάθος το ενδεχόμενο εμπλοκής και του Ηλ. Μίχου, σε βάρος του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποινικές ευθύνες για το συγκεκριμένο σκέλος. Υπενθυμίζεται ότι η βασική υπόθεση βρίσκεται λίγο πριν από τον προσδιορισμό της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό. Να σημειωθεί ότι ήδη ο Ηλ. Μίχος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και 27 χρόνια μετά την πρωτόδικη καταδίκη του από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας.



ΛΕΣΒΟΣ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 07.57 το πρωί στα ανοιχτά της Λέσβου, χωρίς να αναφερθούν σημαντικές ζημιές. Το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 20 χιλιόμετρα δυτικά του Πλωμαρίου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι σεισμοί, 2,9 και 3,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ - ΕΦΚΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Καλαμάτας στις 21 Μάη για την τραγωδία με το ναυάγιο της Πύλου

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια Καλαμάτας καλεί την Τρίτη 21 Μάη στις 9 π.μ. το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των 9 συλληφθέντων για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου πριν έναν περίπου χρόνο.

«Οι πραγματικοί ένοχοι δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από "υποτιθέμενους" διακινητές», αναφέρει το Σωματείο και προσθέτει: «Εδώ και τώρα χρειάζεται πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση δικαιοσύνης. Εναν χρόνο μετά παραμένει ανεκπλήρωτη. Να αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους! Τόσο στους δουλεμπόρους - διακινητές με τα μεγάλα κυκλώματα που διαπλέκονται διεθνώς, όσο και σε κράτος - Frontex - EE για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του.

Η Μεσόγειος συνεχίζει να γίνεται θάλασσα νεκρών, γιατί συνεχίζεται η αιτία, η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων».



Συνεχίζονται οι ροές ξεριζωμένων

Συνεχίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ετσι, στο Ελαφονήσι στην Κρήτη εντοπίστηκαν 36 μετανάστες στις 4 χτες τα ξημερώματα. Οι μετανάστες νωρίτερα είχαν αποβιβαστεί από μικρό σκάφος. Πρόκειται για υπηκόους Μπανγκλαντές, ενώ 4 από αυτούς δήλωσαν υπήκοοι Αιγύπτου. Ολοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σούδας.

Εξάλλου, παράνομη επαναπροώθηση 38 μεταναστών από σκάφη του Λιμενικού στη Λέσβο και μάλιστα με παρουσία σκάφους της Frontex από τη Λετονία, το οποίο έμεινε αμέτοχο, καταγγέλλει η Aegean Boat Report. Το περιστατικό φέρεται να συνέβη το απόγευμα της 25/1, όταν βάρκα που μετέφερε τους ξεριζωμένους είχε σχεδόν φτάσει στη στεριά στα βόρεια της Λέσβου.

Οπως καταγγέλλεται και με επίκληση βίντεο που τράβηξαν οι πρόσφυγες, «μετά από μια σύντομη καταδίωξη, ο αξιωματικός του Ελληνικού Λιμενικού κατάφερε να καταστρέψει τη μηχανή του σκάφους που μετέφερε τους πρόσφυγες χτυπώντας την με ένα κοντάρι. Αυτό άφησε το λαστιχένιο σκάφος ακινητοποιημένο και ακυβέρνητο στη θάλασσα», που απωθήθηκε προς τα τουρκικά παράλια. Πρόκειται για τη γνωστή επικίνδυνη τακτική του pushback, που έχει καταγγελθεί και άλλες φορές.



ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η πολιτική ηγεσία προωθούσε την εγκληματική δράση

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, με την κατάθεση της Β. Κατριβάνου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012 - 2016. Η μάρτυρας είπε ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής γίνονταν βάσει σχεδίου, όχι αυθόρμητα και εκτελούνταν από τα τάγματα εφόδου. «Οι εγκληματικές ενέργειες γίνονταν οργανωμένα, με τους βουλευτές που παρακινούν, και κατευθύνουν, και βγαίνουν μπροστά, στις περισσότερες δράσεις (...) Θεωρώ ότι όλοι γνώριζαν, οι βουλευτές και όσοι ήταν σε πολιτικές θέσεις. Υπάρχει πλήρης ταύτιση της πολιτικής ηγεσίας με αυτή της εγκληματικής οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως «μόνο η δήλωση Μιχαλολιάκου μετά τη δολοφονία Φύσσα ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, το ότι δεν υπήρχε ανοιχτή καταδίκη, ενίσχυε τα αισθήματα ατιμωρησίας...». Και πρόσθεσε: «Ο Μιχαλολιάκος το έχει παραδεχτεί όταν έλεγε "τα χέρια αυτά μπορεί να χαιρετούν ναζιστικά αλλά είναι καθαρά"». Αναφέρθηκε στην επίθεση του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτση, μέρα μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο της Βουλής, στην αντιπροσωπεία που πήγε να επιδώσει ψήφισμα για τη ρατσιστική βία στον πρόεδρο της Βουλής.

Αναφέρθηκε, επίσης, μεταξύ άλλων, σε καταγγελίες από ιδιοκτήτη που νοίκιαζε διαμερίσματα σε αλλοδαπούς στην περιοχή της Ομόνοιας: «Η Χρυσή Αυγή εντόπιζε τα διαμερίσματα αυτά, έβαφαν αγκυλωτούς σταυρούς απέξω και μετά έκανε επίθεση. Καταγράφονταν δηλαδή οι πόρτες και μετά έσπαγαν στο ξύλο τους μετανάστες. Οταν τον ρώτησα γιατί δεν πηγαίνει στην αστυνομία, μου είπε "και τι θα κάνουν;". Υπήρχε στον κόσμο η έννοια ότι δεν θα κάνει τίποτα η αστυνομία». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η εγκληματική δράση της ΧΑ ξεκινάει πριν από το 2012, με την επίθεση του «Περίανδρου» κατά του Κουσουρή, ο οποίος μετά την έκτιση της ποινής του αποδέχεται ότι ήταν μέλος της ΧΑ και είχε καθοδηγητή τον Μιχαλολιάκο.



Σελίδα18 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αμέριστη αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για την 76η επέτειο της Νάκμπα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η 76η επέτειος της Νάκμπα σημαδεύεται από τη βάρβαρη πολεμική επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ για 7 και πλέον μήνες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Οι "μάσκες έπεσαν" γύρω από το επίπλαστο άλλοθι της "αυτοάμυνας", που επικαλούνται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και το οποίο ανακυκλώνουν και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου, για να δικαιολογήσουν το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Τα έως τώρα καταγεγραμμένα αποτελέσματα της βαρβαρότητας του κατοχικού κράτους του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη είναι: 35.589 νεκροί, εκ των οποίων 15.227 παιδιά, 9.961 γυναίκες, χιλιάδες ηλικιωμένοι, 492 γιατροί και νοσηλευτές, 246 εκπαιδευτικοί, 143 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν συνολικά 7.000 αγνοούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες απάνθρωπες και αυθαίρετες συλλήψεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Η απάντηση σε αυτήν τη βαρβαρότητα δίνεται από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας και σε όλη την υδρόγειο και συνεχίζονται με τις εμβληματικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φοιτητών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και τη στήριξή του στον πολύχρονο, μαρτυρικό και ηρωικό του αγώνα.

Το ΚΚΕ, που έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής του Δεκέμβρη του 2015, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την ελληνική κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες, να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Με την αλληλεγγύη και την πιο αποφασιστική στήριξη των λαών μπορεί ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού να βρει δικαίωση, ενάντια στους κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση απόσυρση των Ισραηλινών εγκληματιών εισβολέων από τη Λωρίδα της Γάζας και τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη
  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

Νίκη στον αγώνα του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».



ΠΑΜΕ - ΟΓΕ - ΕΕΔΥΕ

Δυναμώνουμε σε κάθε χώρο το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»

«Τιμούμε την επέτειο της Νάκμπα δυναμώνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά το σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"», τονίζει σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της Νάκμπα το ΠΑΜΕ, που σημειώνει ότι «απέναντι στο μεγαλύτερο έγκλημα του 21ου αιώνα οι λαοί δεν μένουν απαθείς. Κόντρα στις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστών, που έχουν βαμμένα τα χέρια με το αίμα του Παλαιστινιακού λαού, οι λαοί ξεσηκώνονται σε όλο τον κόσμο φωνάζοντας λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Υπογραμμίζει δε ότι καθόλου τυχαία «οι υποστηρικτές του κράτους - δολοφόνου προχωρούν σε συλλήψεις και διώξεις συνδικαλιστών, αποβολές φοιτητών, λάσπη και συκοφαντίες για να κρύψουν την αλήθεια και να κάμψουν αυτό το τεράστιο, παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης», αλλά «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι την Ιστορία τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με τις εξελίξεις «αποκαλύπτονται γι' ακόμη μια φορά η υποκρισία και ο αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου κατά των λαών. Η επιλεκτική και ψευδεπίγραφη ευαισθησία της για τον λαό της Παλαιστίνης καταρρίπτεται στην πράξη από την αναγόρευση του Ισραήλ σε στρατηγικό εταίρο και από το γεγονός ότι ενώ μιλάει για "ευρωπαϊκά ιδεώδη" (...) στην πραγματικότητα δεν παίρνει κανένα μέτρο για να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, δεν βάζει βέτο, καταψηφίζει κάθε πρόταση που αποβλέπει σε οποιαδήποτε ουσιαστική λύση».

Προσθέτει δε ότι χρειάζεται «να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση το επιχείρημα του "αντισημιτισμού", με το οποίο το Ισραήλ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού επιχειρούν να αμαυρώσουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, που εκφράζουν την αλληλεγγύη στον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό και απαιτούν να σταματήσει εδώ και τώρα αυτός ο κατάφωρα άδικος πόλεμος».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες, στα παιδιά, στον λαό της Παλαιστίνης και βροντοφωνάζουμε: Με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά!». Καταδικάζει «το κράτος του Ισραήλ που αφήνει χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, στέγη τον λαό της Γάζας» και καλεί «να δυναμώσει ακόμη πιο αποφασιστικά η πάλη» για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού.



ΛΙΒΑΝΟΣ

Σταθερή η όξυνση των ισραηλινών επιδρομών

Σημάδια κλιμάκωσης παρουσιάζουν οι καθημερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο μετά τη δολοφονία διοικητή της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανέζικης οργάνωσης, ο διοικητής Χουσεΐν Μάκι δολοφονήθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τύρο.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει εξοντώσει με επιθέσεις πάνω από 30 διοικητές της Χεζμπολάχ μέσα στο τελευταίο οχτάμηνο.

Πάντως, μετά τη δολοφονία του Χ. Μάκι, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, κάποιες εκ των οποίων δεν αναχαιτίστηκαν από την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» και έπεσαν στην ύπαιθρο.

Χτες, αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Πληροφορίες λιβανέζικων ΜΜΕ αναφέρουν ότι στη συνάντηση εξέτασαν σε βάθος τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και συζήτησαν ό,τι αφορά τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ίδιο διάστημα οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε αμερικανικό αντιτορπιλικό και σε εμπορικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, δίχως να γίνει γνωστό άμεσα το αποτέλεσμα. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Γιαχία Σαρίι, είπε ότι στοχοποιήθηκαν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Mason» και το εμπορικό πλοίο «Destiny».



Η παλαιστινιακή σημαία κυμάτισε σε δημαρχεία

Με αφορμή την επέτειο της Νάκμπα

Χτες, Τετάρτη, στην 76η επέτειο της Νάκμπα (Καταστροφή), η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στα δημαρχεία των πόλεων όπου έχει εκλεγεί δημοτική αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση», ως ένδειξη αλληλεγγύης στον μαρτυρικό Παλαιστινιακό λαό και μετά από κάλεσμα της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Η 15η Μάη έχει καθιερωθεί ως η ετήσια επέτειος μνήμης της Νάκμπα, της καταστροφής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, όταν 15.000 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και άλλες 950.000 (περίπου τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού) εκτοπίστηκαν.

Με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους, οι δημοτικές αρχές της Πάτρας, του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής, της Πετρούπολης, του Τυρνάβου και της Ικαρίας κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και τον αγώνα του για μια ελεύθερη πατρίδα.

Οπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, συνολικά 30 δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και ανάρτησαν την παλαιστινιακή σημαία στα δημαρχεία.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Yussef Dorkhom, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, τονίζοντας ότι «αυτή η ευγενής έκφραση αλληλεγγύης εδραιώνει τους ιστορικούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού».

Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιούνη 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει νέο στρατιωτικό πακέτο 1 δισ. στο Ισραήλ

Οι μάσκες υποκρισίας των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν ξανάπεσαν χτες για πολλοστή φορά, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι προώθησε στο Κογκρέσο τη σύστασή του για την έγκριση νέας πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με συνολική αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Μόλις μία βδομάδα μετά τη δήλωση του Μπάιντεν για τον υποτιθέμενο περιορισμό στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Ισραήλ και τις υποκριτικές δηλώσεις περί «προστασίας των αμάχων» στη Ράφα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου παρέδωσε στο Κογκρέσο τη λίστα με τα πυρομαχικά που θέλει να στείλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Αssociated Press», το νέο εξοπλιστικό πακέτο προς το Ισραήλ αφορά 700 εκατ. δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 500 εκατ. δολάρια για τακτικά οχήματα του στρατού και 60 εκατ. δολάρια για όλμους. Πρόκειται για το εξοπλιστικό πακέτο 1 δισ. δολαρίων που είχε αποκαλύψει πριν μερικές βδομάδες η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προωθούν τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο που προβλέπει «ξεπάγωμα» της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για προσωρινή καθυστέρηση στην αποστολή μερικών χιλιάδων βομβών (βάρους ενάμιση τόνου) στο Ισραήλ.

Σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ο Σάλιβαν

Στο φόντο του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού πακέτου για το Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, μαζί με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, και τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου Μπάιντεν για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν.

Οι τρεις αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχίσουν το παζάρι για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, με πρώτο μέλημα την επίτευξη μίας νέας «Συμφωνίας του Αβραάμ» για επισημοποίηση σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα, ο πόλεμος στην Υεμένη (τον οποίο η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε με εισβολή το 2015 και τώρα θέλει να τον τερματίσει), οι διαβουλεύσεις για ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και νέες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια και η πυρηνική ενέργεια.

Στο Ισραήλ ο Σάλιβαν αναμένεται να συζητήσει τρόπους «περιορισμού» του μακελειού που έχει ξεκινήσει από τις 6 Μάη στη Ράφα της Γάζας, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μελλοντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Πριν μια βδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «είναι πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα παράσχει στο Ριάντ «εχέγγυα ασφάλειας».

Επισημάνσεις για «πίεση» στη σχέση ΕΕ - Ισραήλ

Εν μέσω αμερικανικών κινήσεων για προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα «αμέσως». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ «θα υποβαθμιστούν».

Αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «στηρίζουμε το δικαίωμά του να αμύνεται», επεσήμανε πως «αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα θέσει αναπόφευκτα βαριά πίεση στη σχέση του με την ΕΕ».

Στη βάση αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως μολονότι η οικονομία της εν λόγω ζώνης αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη φέτος, αυτή θα είναι μικρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. «Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό σε Ιορδανία και Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ETAA.

Ερντογάν: Η Χαμάς είναι εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα

Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την έντονη κριτική που ασκεί στο Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα, τονίζοντας ότι αυτό «θα στρέψει το βλέμμα του» στην Τουρκία αν καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν δεν σταματήσει, αυτό το εγκληματικό και τρομοκρατικό κράτος θα βάλει στο στόχαστρο την Ανατολία αργά ή γρήγορα, με την εμμονή της Γης της Επαγγελίας», είπε ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της δικής της γης και υπερασπίζεται την Ανατολία. Το Ισραήλ δεν επιτίθεται μόνο στη Χαμάς, επιτίθεται και σε μας. Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα».

Την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν. Ανάμεσα σε άλλα ο Φιντάν αναφέρθηκε εκτενώς στη Γάζα και στην ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία.

Αργότερα, ο Φιντάν είχε συνομιλία και με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, καθώς επίσης με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι.



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Επέτειος της «Νάκμπα» με κλιμάκωση του μακελειού του παλαιστινιακού λαού

Η χτεσινή 76η επέτειος μνήμης της Νάκμπα («Καταστροφή» της ιστορικής Παλαιστίνης από το Ισραήλ το 1948, με χιλιάδες δολοφονίες και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους) βρήκε τον παλαιστινιακό λαό αντιμέτωπο με τη σημερινή πολεμική επιχείρηση γενοκτονίας που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας το κράτος του Ισραήλ με τις «πλάτες» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και την αντίστοιχη κλιμάκωση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη.

Μέσα σε 222 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 35.233 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.141 έχουν τραυματιστεί.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί - οι περισσότεροι πολλές φορές - ενώ μόνο μέσα σε 10 μέρες, από τις 6 Μάη που ξεκίνησε η χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, πάνω από 600 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν ξανά και από αυτήν την πόλη, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε...

Τις τεράστιες κακουχίες και ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός οξύνει ακόμα περισσότερο το ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας έως τις 6 Μάη.

Οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού συνεχίζονται σε βόρεια και νότια Γάζα με αμείωτη σφοδρότητα, όπως και η αντίσταση Παλαιστινίων μαχητών απέναντι στον εισβολέα.

Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια της βόρειας Γάζας μαίνονται εδώ και περίπου μία βδομάδα σφοδρότατες συγκρούσεις ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη νότια πόλη της Ράφα.

Προχθές βράδυ ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 τούνελ και πως από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς.

Σειρήνες στη Δυτική Οχθη και δολοφονία 20χρονου φοιτητή

Χτες, το μεσημέρι, οι σειρήνες συναγερμού σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ήχησαν για 76 δευτερόλεπτα με αφορμή την 76ηεπέτειο από τη Νάκμπα του 1948.

Οταν έληξε ο συναγερμός, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ήταν στους δρόμους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης, έμειναν σιωπηλοί και σήκωσαν ψηλά τα χέρια, σχηματίζοντας με δύο δάκτυλα το σήμα της νίκης. «Είναι ένα πολύ καθαρό σήμα γιατί ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με τη νίκη, αφού μόνο η νίκη θα φέρει ειρήνη», είπαν στο «Al Jazeera» κάτοικοι της Ραμάλας με αφορμή τη μαύρη επέτειο.

Λίγες ώρες αργότερα, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής του πανεπιστημίου Μπιρζεΐτ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μετά από εισβολή του κατοχικού στρατού στην πόλη αλ Μπίρα που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ραμάλα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα σε μήνυμά του για την 76η επέτειο από τη «Νάκμπα» διαβεβαίωσε πως ο παλαιστινιακός λαός δεν θα γονατίσει και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες του Ισραήλ για διωγμό από τη γη τους.

«Χάρη στο δέσιμο του παλαιστινιακού λαού με την πατρίδα του, ρίχνει στο κενό όλες τις εντεινόμενες προσπάθειες με σκοπό να διωχθούν από τη γη τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του βίαιου διωγμού από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Διαφωνίες και παζάρια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο μίας στρατιωτικής νίκης παρά μόνο η ήττα... και η κυβέρνησή μου δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», τόνισε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, «απαντώντας» σε όσα είχε επαναφέρει στο προσκήνιο λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, για «επόμενη μέρα» και «μεταπολεμικό σχέδιο διοίκησης στη Γάζα» - με την κατοχή βέβαια να διαιωνίζεται ανεξαρτήτως «περιβλήματος»... Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως «δεν μπορούμε» να έχουμε «κενό εξουσίας» στη Γάζα επειδή αυτό «θα το αναπληρώσει το χάος».

Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες «διαφωνίες» με τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά στο τέλος η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει τη νίκη. Επανέλαβε πως στόχος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι «η καταστροφή τεσσάρων ταξιαρχιών της Χαμάς».

«Πρέπει να κάνεις ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσεις την επιβίωσή σου και το μέλλον σου (...) δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον με τη Χαμάς να ανακαταλάβει τη Γάζα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα είχε αρνηθεί προκλητικά, σε γραπτή ανακοίνωσή του, πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα...

Ωρες μετά τη συνέντευξη του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να προχωρήσει το θέμα της διακυβέρνησης της Γάζας δίχως τη Χαμάς, επειδή «τα κέρδη του πολέμου φθείρονται» και διακυβεύεται μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο Γκάλαντ προειδοποίησε πως δεν θα συναινέσει σε έναν ισραηλινό εμφύλιο πόλεμο ή σε μία στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας, επιμένοντας πως μία διοίκηση από ντόπιους Παλαιστίνιους που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς «είναι συμφέρον του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να παρουσιάσει σήμερα το πολύκροτο νομοσχέδιο για έναρξη στρατιωτικής θητείας και στους υπερορθόδοξους Εβραίους που εξαιρούνται από αυτή από συστάσεως του Ισραήλ. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κνεσέτ, κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου «θα γεφυρώσει κοινωνικές και πολιτικές διαφορές».

Η στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων προκαλεί εντάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση όπου συμμετέχουν δύο κόμματα αυτής της ομάδας.

Διαφωνίες με το νομοσχέδιο εξέφρασε χτες και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ - παρότι είχε προτείνει αντίστοιχο νομοσχέδιο κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης - λέγοντας πως θα υποστηρίξει «μόνο όποιο νομοσχέδιο έχει την πλήρη αποδοχή όλων των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού».



Σελίδα20 - ΔΙΕΘΝΗ

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ

Σκοτώθηκαν αυτόχθονες - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν προχτές τη νύχτα στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών και ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία που ενέκρινε η γαλλική Εθνοσυνέλευση (η περιοχή είναι υπερπόντια γαλλική κτήση, στα ανατολικά της Αυστραλίας).

Ο ύπατος αρμοστής (δηλαδή ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης), Λουί λε Φραν, δήλωσε ότι ζήτησε ενισχύσεις από τον στρατό, ενώ ήδη έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της χωροφυλακής, για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και οδοφράγματα που στήνονται. Ακομα, συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Νουμεά. Η γαλλική Υπατη Αρμοστεία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις της χωροφυλακής, οι οποίες επιχείρησαν για να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις και τα μπλόκα.

Οι τρεις νεκροί είναι αυτόχθονες Κανάκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προέδρου της Νέας Καληδονίας, Λουί Μαπού (επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενωση για την Ανεξαρτησία»).

Από τη μεριά του, ο λε Φραν ισχυρίστηκε ότι σε βιομηχανική περιοχή όπου βρέθηκε ο ένας νεκρός ο πυροβολισμός δεν προήλθε από την αστυνομία, αλλά «από κάποιον που μάλλον υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Οι προτεινόμενες αλλαγές (που η γαλλική Βουλή ενέκρινε με 351 ψήφους υπέρ και 153 κατά) θα επιτρέψουν σε περισσότερους από τους Γάλλους κατοίκους στην Καληδονία να ψηφίζουν στις εκλογές, κάτι που οι αυτόχθονες επιμένουν ότι μεθοδεύεται για να αλλοιωθεί η αυξανόμενη υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από τη Γαλλία. Θυμίζουμε ότι σε δημοψηφίσματα που έγιναν το 2018, το 2020 και το 2021 απορρίφθηκε η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Στα δύο πρώτα η καταψήφιση της ανεξαρτητοποίησης ήταν οριακή (με ποσοστό γύρω στο 55%) ενώ στο τρίτο απείχαν εντελώς οι δυνάμεις που στηρίζουν την απόσχιση.

Ο Μαπού εκλέχτηκε το 2021 και είναι ο πρώτος επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι εκλογές για το τοπικό 54μελές Κοινοβούλιο («Εδαφικό Κογκρέσο»), που είχαν οριστεί αρχικά για τα τέλη Μάη, αναβλήθηκαν.



ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Το μέλλον μας είναι στην ΕΕ, λέει η Σιλιάνοφσκα

Ετοιμότητα για πλήρη συνεργασία με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε η νέα Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, σε συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της ΕΕ στη χώρα, Ντέιβιντ Γκιρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «MakFax», η (προερχόμενη από το VMRO - DPNE) νεοεκλεγείσα Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρόοδο στις ενταξιακές συνομιλίες, καθώς η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί όπως είπε στρατηγικό στόχο του κράτους και απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας. Υποστήριξε δε ότι παρά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας από τις αρχές της χώρας και τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει για την πρόοδο στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες, αυτή είναι αναντίστοιχη με τις δυνατότητες, λόγω - σύμφωνα με το «MakFax» - πολιτικών συνθηκών και κινήσεων για τις οποίες ευθύνονται και ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι η νέα Πρόεδρος προκάλεσε αντιδράσεις όταν στην ορκωμοσία της την Κυριακή δεν αναφέρθηκε στη χώρα ως Βόρεια Μακεδονία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το «Βόρεια».

Στα Σκόπια αναμένεται αυτές τις μέρες και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τη Δημόσια Διπλωματία, Λιζ Αλεν, η οποία από 12 μέχρι 20 Μάη έχει προγραμματίσει επαφές σε όλα τα Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, οι πρωτεργάτες της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας, Τσίπρας και Ζάεφ, σπεύδουν να υπερασπιστούν τους σχεδιασμούς τους, με τα ινστιτούτα τους να διοργανώνουν στις 17 και 18 Ιούνη στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη «για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας.

Παζάρι και με το Κόσοβο

Χτες η Αλεν συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και - σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση - «συζήτησαν παγκόσμια ζητήματα και την πρόοδο της Σερβίας προς μεγαλύτερη ένταξη στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του Σχεδίου Ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων». Η Αμερικανίδα υφυπουργός «υπογράμμισε τη σημασία της συνεχούς προόδου προς εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, μέσω του Διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ», και «τόνισε τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση απειλών ενάντια στην ευρωπαϊκή και περιφερειακή σταθερότητα, όπως η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι προσπάθειες του Κρεμλίνου να διαδώσει παραπληροφόρηση». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις «ευκαιρίες για ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών, μεταξύ άλλων μέσω του πρόσφατα ανακοινωθέντος Κέντρου Αμερικανικών Πόρων, που ανοίγει στο Βελιγράδι το 2025».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το παζάρι για τους όρους αναβάθμισης του προτεκτοράτου του Κοσόβου και τις προϋποθέσεις εξομάλυνσης των σχέσεών του με τη Σερβία. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Απρίλη η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την ένταξη του Κοσόβου σε αυτό, μετά από εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη και με τη στήριξη και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων.



ΚΙΝΑ

Σήμερα η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου

Διήμερες επίσημες επαφές στο Πεκίνο ξεκινά σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, για όλες τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και θα υπογράψει σειρά συμφωνιών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας, που όλα τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζεται σε κρίσιμα πεδία.

Ο πρέσβης της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, δήλωσε ότι «λαμβάνοντας την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων ως ευκαιρία, η Κίνα και η Ρωσία θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία, θα καλλιεργήσουν νέα δυναμική συνεργασίας και θα βοηθήσουν η μία την άλλη να επιτύχει ανάπτυξη και αναζωογόνηση. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν επίσης να ενισχύουν τη διεθνή πολυμερή συνεργασία, να ασκούν αληθινή πολυμερή προσέγγιση και να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και των δύο χωρών (αλλά και άλλων) περιοχών και του κόσμου».

Ο Πούτιν φτάνει στο Πεκίνο σε μια περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εντείνονται ξανά, όπως φάνηκε και με τις τεράστιες αυξήσεις (μέχρι και 100%) των δασμών σε εισαγωγές σημαντικών κινεζικών προϊόντων που ανακοίνωσε προχτές η κυβέρνηση Μπάιντεν. Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσαν και οι κοινές ασκήσεις που αμερικανικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έκαναν πριν από λίγες μέρες στον Δυτικό Ειρηνικό, χωρίς κάποια «επίσημη» ανακοίνωση. Αξιωματούχος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο (ανώνυμα) στο «Ρόιτερς» για «μη προγραμματισμένες θαλάσσιες συναντήσεις», στις οποίες ενεπλάκησαν «πολλά στρατιωτικά μέσα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κληθείς να σχολιάσει τις «συναντήσεις», είπε ότι «η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη στη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν» και προτρέποντας τις ΗΠΑ «να σταματήσουν τη λαθεμένη συμπεριφορά τους για στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν» κατέληξε ότι «η αναζήτηση της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" θα αποτύχει».

Στο Πεκίνο και ο Νοτιοκορεάτης ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο μελετά πώς θα διευρύνει επαφές ακόμα και με τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στον Ινδο-Ειρηνικό.

Προχτές ολοκλήρωσε επίσημο ταξίδι στο Πεκίνο (μετά από έξι χρόνια) ο ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας Τσο ταε-γιουλ, με βασικό θέμα την προετοιμασία συνόδου, που έχει αποφασιστεί να γίνει τους επόμενους μήνες, των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας.

Στη συνάντηση που είχε μαζί του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, είπε μεταξύ άλλων ότι η υγιής και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Νότιας Κορέας «αντιστοιχεί στην τάση της εποχής και στα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών», αναγνωρίζοντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς σχέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά». Από τη μεριά του, ο Τσο είπε ότι η επίσκεψή του συνδέεται με «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέας ώθησης στην ανάπτυξη των σχέσεων Νότιας Κορέας - Κίνας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες έγινε γνωστό ότι Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμβόλαιο για κοινή ανάπτυξη νέου τύπου πυραύλου ικανού να αναχαιτίζει υπερηχητικά όπλα, μέχρι το 2030. Το κόστος του συγκεκριμένου προγράμματος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και συνδέεται και με τη μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών (διπλασιασμού τους ουσιαστικά) που από τη μεριά του ιεραρχεί ψηλά το Τόκιο, επενδύοντας και στη μεγάλη ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που καταγράφεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.



ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σοβαρά τραυματισμένος ο Ρ. Φίτσο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και εθνικιστών, μετά την απόπειρα δολοφονίας του χθες το μεσημέρι στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο και την ώρα που ο Φίτσο προσέγγισε πολίτες που του απηύθυναν τον λόγο, πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι, στο πόδι και στο χέρι. Ο δράστης είναι ο 71χρονος συγγραφέας Γιουράι Τσίντουλα, από την πόλη Λέβιτσε, όπως ανέφεραν οι αρχές, και συνελήφθη λίγο μετά. Στις πρώτες δηλώσεις του είπε ότι προχώρησε στην πράξη του <γιατί διαφωνούσε με την πολιτική της κυβέρνησης>.

Ο 59χρονος Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και στη συνέχεια με ελικόπτερο σε αυτό της πλησιέστερης μεγάλης πόλης, Μπάνσκα Μπιστρίτσα, όπου εισήχθη στην Εντατική.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, για τρίτη φορά πρωθυπουργός της χώρας, εκλεγμένος έναν χρόνο πριν, είχε προγραμματίσει να περάσει έναν νέο νόμο για την ραδιοτηλεόραση, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση, που μάλιστα προγραμμάτιζε για χθες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες αναβλήθηκαν μετά την εξέλιξη με την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού.

Ο Φίτσο, που στηρίζει τη συμμετοχή της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη βοήθεια στην Ουκρανία, αρνείται την αποστολή στρατού και όπλων σε αυτήν, ενώ εκφράζει και ορισμένες διαφοροποιήσεις στην ευρωενωσιακή μεταναστευτική πολιτική. Επίσης εμφανίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ ως «φιλορώσος» και θαυμαστής του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, όπως και ότι έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σλοβακία σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα είχε οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - εθνικιστών, πολλές φορές και με απειλές προς τον πρωθυπουργό, την οποία συντηρούσε και σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ. Αμέσως μετά την απόπειρα, στελέχη του κόμματός του, «SMER-SD» (Κατεύθυνση - Σοσιαλδημοκρατία), μίλησαν ανοιχτά για «έναρξη πολέμου», ενώ κατηγόρησαν ευθέως διάφορα ΜΜΕ για «τον εμπρηστικό τους λόγο».

Πάντως την απόπειρα καταδίκασαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Σλοβακία, ενώ αντίστοιχα μηνύματα στάλθηκαν από κυβερνήσεις και πολιτικούς από όλο τον κόσμο, εκπροσώπους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, καθώς και από εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ.



Σελίδα21 - ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΩΡΓΙΑ

«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα γύρω από τον νόμο «περί ξένων πρακτόρων»

ΗΠΑ και ΕΕ απειλούν με κυρώσεις, διακοπή χρηματοδότησης και «επανεξέταση» των σχέσεων με την Τιφλίδα - Χαιρετίζει η Ρωσία

«Χοντραίνει» η γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στη Γεωργία με φόντο την υιοθέτηση του νομοσχεδίου «για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής» από το Κοινοβούλιο της χώρας και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει από τον Απρίλη.

Χιλιάδες διαδήλωσαν και προχτές βράδυ, αφότου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ενώ 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι «αν υιοθετηθεί αυτή η νομοθεσία, θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε θεμελιωδώς τις σχέσεις μας με τη Γεωργία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιερ.

Στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ έχουν σπεύσει το τελευταίο διάστημα στην Τιφλίδα, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Ο' Μπράιεν, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιβάλει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους, αν δεν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ή αν ασκείται ...αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών!

«Αν το νομοσχέδιο προχωρήσει χωρίς να συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτή η ρητορική και η δυσφήμηση εναντίον των ΗΠΑ και άλλων εταίρων μας συνεχιστούν, πιστεύω ότι η σχέση μας κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Ο' Μπράιεν, για να απειλήσει ευθέως ότι η «βοήθεια» των 390 εκατ. δολαρίων, που παρέχουν ετησίως οι ΗΠΑ στη Γεωργία, «θα επανεξεταστεί, αν θεωρηθούμε αντίπαλοι και όχι πλέον εταίροι».

Η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Νουσράτ Γκάνι, ζήτησε από τη γεωργιανή κυβέρνηση «να αποσύρει το νομοσχέδιο», εκτιμώντας ότι «δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Κομισιόν προέτρεψαν τις αρχές της Γεωργίας «να αποσύρουν τον νόμο, να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στην πορεία προς την ΕΕ» και δηλώνουν «στο πλευρό του γεωργιανού λαού και της επιλογής του υπέρ της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Γεωργίας».

Η ΕΕ, η οποία έδωσε τον Δεκέμβρη στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία εισδοχής.

Βάσει του νόμου, ΜΚΟ, ΜΜΕ και άλλοι οργανισμοί που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, θα χαρακτηρίζονται «ξένων συμφερόντων».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαιρέτισε «την έντονη επιθυμία των Γεωργιανών αξιωματούχων να προστατεύσουν τη χώρα τους από οποιαδήποτε κατάφωρη παρέμβαση».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι τα «δυτικά» ΜΜΕ προβάλλουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία, ενώ ταυτόχρονα «θάβουν» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, όπου ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ακολουθεί τελευταία «φιλοδυτική» πορεία και απομακρύνεται από την επιρροή της Μόσχας.



ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ «δεν απαγορεύουν» χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με πυραύλους ATACMS

Νέους οικισμούς κατέλαβε η Ρωσία στο Χάρκοβο και στη Ζαπορίζια

Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να εδραιώνει την πρόοδό της στο Χάρκοβο, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν την «άδεια» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, προωθούν συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο και εντείνουν τις απειλές για οικονομικές συνέπειες σε ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που βρίσκεται από προχθές στο Κίεβο, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν» τη χρήση των αμερικανικών όπλων έναντι στόχων εντός ρωσικής επικράτειας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό είναι καθαρά απόφαση του Κιέβου». Πρόσφατα οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS, με ακόμα μεγαλύτερο βεληνεκές.

Την περασμένη βδομάδα η Μόσχα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, απαντώντας σε αντίστοιχες δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον για ουκρανικά χτυπήματα εντός της Ρωσίας με βρετανικά όπλα, αλλά και του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί ενδεχόμενης αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ επισήμως έθεταν ως όρο ότι τα όπλα που έστελναν στο Κίεβο θα χρησιμοποιούνταν μόνο για χτυπήματα εντός των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών. Πλέον ο όρος γίνεται «σύσταση» και η χρήση τους εντός της Ρωσίας επαφίεται στο Κίεβο.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης κρέμεται από μια κλωστή και χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 10 αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Χερσονήσου της Κριμαίας (η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ουκρανικό έδαφος). Επίσης καταστράφηκαν drones πάνω από τις ρωσικές περιφέρειες Μπέλγκοροντ, Κουρσκ και Μπριάνσκ.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ακόμα νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων, το οποίο πρόκειται να φτάσει άμεσα, σε μια «κρίσιμη στιγμή» για την έκβαση του πολέμου. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα, πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα - με έμφαση στα συστήματα «Patriot». Ουάσιγκτον και Κίεβο συζητούν για την ανάπτυξη «Patriot» στο Χάρκοβο, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οσο για τη διμερή «συμφωνία ασφαλείας» ΗΠΑ - Ουκρανίας, δήλωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» στην Ελβετία στις 15 και 16 Ιούνη.

Για τη στάση της Κίνας, εκτίμησε ότι δεν θα στείλει όπλα στη Ρωσία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί την κινεζική στήριξη προς τη ρωσική «αμυντική» βιομηχανία και θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε όποιες κινεζικές επιχειρήσεις λειτουργούν προς μια τέτοια κατεύθυνση.

«Ο Πούτιν εντείνει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και στα ανατολικά, στέλνοντας κατά κύματα Ρώσους στρατιώτες, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βορειοκορεατικό πυροβολικό και άρματα μάχης, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη κατασκευασμένα με μηχανήματα και ανταλλακτικά που προμηθεύεται από την Κίνα», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, με έμφαση στο «κοινό στρατόπεδο» Ρωσίας, Κίνας, Ιράν και Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ οι «σκιώδεις υπουργοί» Εξωτερικών και Αμυνας των (αντιπολιτευόμενων) Εργατικών της Βρετανίας πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στο Κίεβο, ξεκαθαρίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία και στέλνοντας το μήνυμα ότι «λίγα θα αλλάξουν» σε ό,τι αφορά τη βρετανική υποστήριξη προς το Κίεβο αν οι Εργατικοί επιβεβαιώσουν τις δημοσκοπήσεις και κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές φέτος.

Ρωσία: Στο 8,7% του ΑΕΠ οι στρατιωτικές δαπάνες

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας θα ανέλθουν στο 8,7% του ΑΕΠ, δήλωσε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον νέο υπουργό Αμυνας, Αντρ. Μπελαούσοφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σ. Σοϊγκού και κορυφαίους στρατηγούς.

«Είναι ένας μεγάλος πόρος και πρέπει να τον χρησιμοποιούμε πολύ προσεκτικά και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Πούτιν. Επαίνεσε δε τον Μπελαούσοφ για την οικονομική του εμπειρία και για το έργο του στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων μη επανδρωμένων οχημάτων.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τις θέσεις τους καθημερινά κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, σε όλες τις κατευθύνσεις, και ότι η προέλαση εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

«Οσο πιο αποτελεσματικά εργάζεστε στην πρώτη γραμμή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά», είπε στους στρατηγούς.

«Βολιδοσκοπήσεις» για διαπραγματεύσεις

«Αν ο Πούτιν έδειχνε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σοβαρά σε διαπραγματεύσεις, είμαι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκρίνονταν», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.

Πάντως η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων «επαφίεται στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, την ώρα που πυκνώνουν οι φωνές αξιωματούχων και ΜΜΕ για έναρξη συνομιλιών μπροστά στον κίνδυνο «κατάρρευσης του ουκρανικού μετώπου».

Χθες ο «ΝΑΤΟικός» Τσέχος Πρόεδρος Πετρ Πάβελ υποστήριξε την παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και την έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουμε τον πόλεμο και να αρχίσουμε να συζητάμε για τη μελλοντική μεταπολεμική τάξη», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Sky News» όταν ρωτήθηκε αν η Ουκρανία πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Είναι αφελές να φανταζόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον το Κίεβο θα μπορέσει να ανακτήσει το έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία», υποστήριξε. «Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός, αλλά όχι χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των χωρών που θα εγγυηθούν αυτήν τη συμφωνία».

«Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά τέτοιες διαπραγματεύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των χωρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, και των δικών μας», δήλωσε ο Πούτιν στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua», ενόψει της επίσκεψής του στην Κίνα, που ξεκινάει σήμερα.

Νέους οικισμούς κατέλαβε η Ρωσία

Χθες ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή του Χαρκόβου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις εδραιώνουν θέσεις εντός της μεθοριακής πόλης Βοβτσάνσκ, όπου εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η κατάληψη της πόλης αυτής, σε απόσταση 5 χλμ. από τα σύνορα, θα αποτελέσει τη σημαντικότερη εδαφική επιτυχία του ρωσικού στρατού από τότε που ξεκίνησε την επιδρομή στην περιοχή του Χαρκόβου την περασμένη Παρασκευή.

Περίπου 8.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή του Χαρκόβου από τις 10 Μάη.

Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους άλλους δύο οικισμούς στην περιοχή Χάρκοβο και το Ρομπότινε στην περιοχή Ζαπορίζια.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέβαλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στο εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του, εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η Εσθονία ενέκρινε την αξιοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Ενας από τους βασικούς στόχους της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης για το ευρωατλαντικό στρατόπεδο είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας, και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εντείνουν και την οικονομική πίεση.

Οπως επεσήμανε ο Μπλίνκεν, η Ρωσία «πρέπει να πληρώσει» για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να αξιοποιηθούν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «προς όφελος του ουκρανικού λαού».

«Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο G7 για να δούμε πώς τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που συνεχίζει να προκαλεί ο Πούτιν», είπε.

Η Βουλή της Εσθονίας ενέκρινε πρόταση που επιτρέπει τη χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας ώστε να καταβληθούν πολεμικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην Ουκρανία. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός προηγουμένου που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ Μ. Τσάνκα.



Σελίδα22 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στην 20ή κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου (Τρίτη 14 Μάη), κληρώθηκε ο αριθμός 43220, σειρά 4η, στοιχείο Γ. Εγινε ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΖΑΚ ΠΟΤ. Ποσό 198.313 ευρώ μεταφέρεται στον τρίδυμο λαχνό της επόμενης κλήρωσης. Σε όλες τις άλλες σειρές εκτός των 4ης, 5ης και 3ης ο αριθμός 43220 κερδίζει 15.000 ευρώ.

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 3117 κερδίζει 5.000 ευρώ.

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

10264 19033 35160 37944 53912 59090 65977 70194 73343

Από 200 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

6018 15026 21267 25778 31117 40996 47815 52193 62925 78650

Από 100 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

112 843 1524 1575 3086 3264 4005 4576 5187 6559 7290 8071 8822 9573 11015 11896 12527 13138 14215 15887 16218 17039 17850 18601 19162 19414 19885 20606 22018 22899 23446 25207 26359 27110 27891 28412 28493 28774 29345 30176 31568 32319 33050 33227 33988 34699 35881 36362 37033 38595 39066 39677 40228 41859 43210 43970 44721 45472 46223 46994 48606 49227 50178 50899 51571 52615 53207 53231 54703 55184 55795 56486 57197 57878 58409 59861 60672 61253 62144 63712 64143 64854 65065 65736 66898 67449 68000 68411 68902 69573 71115 72356 74114 74895 75606 76267 77098 77899 79361

Από 50 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

893 7712 12090 13809 18987 22822 25874 30091 33240 38547 43014 45915 50161 54923 58930 61164 65675 71014 75057 77841

Επίσης κερδίζουν: Από 10 ευρώ όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε ΖΥΓΟ αριθμό (0, 2, 4, 6, 8).



ΠΟΛΟ - CHAMPIONS LEAGUE ΑΝΔΡΩΝ

Και τώρα Φάιναλ 4 για τον Ολυμπιακό

Με τον στόχο της πρόκρισης στο Φάιναλ 4 να έχει ήδη επιτευχθεί, ο Ολυμπιακός έκλεισε νικηφόρα τους αγώνες του στον 2ο όμιλο της προημιτελικής φάσης του Champions League πόλο ανδρών, επικρατώντας 17-12 της Μπρέσια στον Πειραιά για την τελευταία αγωνιστική.

Η νίκη δεν στάθηκε ικανή να δώσει στους «ερυθρόλευκους» και την πρωτιά στον όμιλο, καθώς η Φερεντσβάρος επικράτησε 13-11 της Μπαρτσελονέτα και έγινε αυτή που κατέλαβε την 1η θέση, αφήνοντας 2η την ελληνική ομάδα. Και οι δύο όμως είχαν «τσεκάρει» το εισιτήριο για την τελική φάση προ πολλού.

Πλέον ως 2ος του 2ου ομίλου ο Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει στον έναν ημιτελικό του Φάιναλ 4 - που θα διεξαχθεί στη Μάλτα από 5 έως 7 Ιούνη - την ιταλική Προ Ρέκο, η οποία κατέλαβε την 1η θέση του 1ου ομίλου της προημιτελικής φάσης μετά τη χθεσινή της νίκη με 15-7 επί της σερβικής Νόβι στο ντέρμπι κορυφής του ομίλου.

Η τελική βαθμολογία του 2ου ομίλου των προημιτελικών: Φερεντσβάρος 15, Ολυμπιακός 14, Μπαρτσελονέτα 7, Μπρέσια 0.



SUPER LEAGUE

Aγκαλιά με τον τίτλο ο ΠΑΟΚ

Αγκαλιά με τον φετινό τίτλο στη Super League βρίσκεται ο ΠΑΟΚ μετά τη σπουδαία νίκη του χθες με 4-1 επί του Παναθηναϊκού (Τάισον 37', Ζίβκοβιτς 72' πέναλτι, 90'+2, Βιεϊρίνια 89' - Γερεμέγεφ 78') στην Τούμπα για την 9η αγωνιστική των πλέι οφ. Σε συνδυασμό και με την ήττα της ΑΕΚ με 2-0 από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο (Ορτα 65', 90'+2), ο «Δικέφαλος του Βορρά» πέρασε στην 1η θέση και κρατά την τύχη στα χέρια του ενόψει της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής, όπου χρειάζεται νίκη επί του Αρη στου Χαριλάου για να στεφθεί πρωταθλητής. Παρά την ήττα της η ΑΕΚ διατηρεί κι αυτή ελπίδες, καθώς αν νικήσει εντός έδρας τη Λαμία και παράλληλα δεν πάρει τη νίκη ο ΠΑΟΚ, λόγω του ότι υπερτερεί στην ισοβαθμία παίρνει εκείνη το πρωτάθλημα. Κατά τ' άλλα ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα για ευρωπαϊκή έξοδο, ενώ σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Ολυμπιακός, βγάζοντας αντίδραση μετά την ήττα στην Τούμπα, ήταν ανώτερος αγωνιστικά, κυριαρχώντας στον χώρο του κέντρου και στην κυκλοφορία. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα στην επανάληψη με πρωταγωνιστή τον Ορτα, ενώ είχαν και σημαντικές στιγμές, με καλύτερες το δοκάρι του Φορτούνη και την ευκαιρία του Ελ Κααμπί. Από την άλλη η «Ενωση» ήταν φανερά εκτός ρυθμού, χωρίς πάθος και πλήρωσε τις αδυναμίες της στην άμυνα, ενώ απείλησε ελάχιστα, κυρίως με τους Τσούμπερ και Ελίασον.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε του Παναθηναϊκού, όντας πιο απειλητικός επιθετικά τόσο στο πρώτο μέρος όσο και στην επανάληψη, και εκτός των ευκαιριών που μετέτρεψε σε γκολ είχε και αρκετές χαμένες, με βασικότερες τα δύο δοκάρια των Τόμας και Μπάμπα. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει στο τελευταίο 20λεπτο και μείωσε σε 2-1, κάτι όμως που αποδείχθηκε προσωρινό.

Νικηφόρα πέρασε από τη Φθιώτιδα ο Αρης, που χάρη σε σπουδαία ανατροπή στο β' μέρος επικράτησε της Λαμίας με 4-2 (Τζανετόπουλος 23', Μάλτσι 47' - Μοράν 43', 76', Φατόρε 78', Φετφατζίδης 90'+1).

  • Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 77, ΑΕΚ 75, Ολυμπιακός 73, Παναθηναϊκός 71, Αρης 55, Λαμία 35.


BASKET LEAGUE - ΠΛΕΪ ΟΦ

Πήραν προβάδισμα Ολυμπιακός και Περιστέρι

Ο Ολυμπιακός και το Περιστέρι έκαναν χτες το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της Basket League μετά τις εντός έδρας νίκες στην πρεμιέρα των πλέι οφ. Σημειώνεται πως η πρόκριση κρίνεται στις 3 νίκες ενώ σε περίπτωση 5ου αγώνα το πλεονέκτημα έδρας ανήκει στην ομάδα που τερμάτισε υψηλότερα στη βαθμολογία.

Στο ΣΕΦ οι «ερυθρόλευκοι», με πρωταγωνιστή τον Μιλουτίνοφ και ανεβάζοντας στροφές στο β' μέρος, επικράτησαν της ΑΕΚ με 92-75, με τους φιλοξενούμενους να στέκονται άριστα ειδικά στο πρώτο μέρος βάζοντας αρκετό άγχος στους γηπεδούχους, ωστόσο να μην αντέχουν στον ίδιο ρυθμό μέχρι τέλους.

Από την πλευρά του, το Περιστέρι νίκησε τον Κολοσσό Ρόδου με 79-63 καταφέρνοντας από τη δεύτερη περίοδο και με όπλο τα μακρινά σουτ να πάρει μια σημαντική διαφορά (39-29 στο 19') και να απλοποιήσει το έργο στο δεύτερο μέρος. Καλύτερος από τους νικητές ήταν ο Μήτρου Λονγκ (12 π., 2 τρίπ.).

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής των πλέι οφ συνεχίζεται σήμερα με τον Παναθηναϊκό να φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ (20.15, ΕΡΤ3).



Σελίδα23 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάννες και θερινά σινεμά...

Κινηματογραφική βδομάδα με ελάχιστο ενδιαφέρον και τα μάτια στραμμένα στο Φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικότερα τις προηγούμενες μέρες και περιμένουμε να δούμε τη στάση που θα κρατήσουν τόσο το Φεστιβάλ όσο και οι δημιουργοί για το φλέγον ζήτημα της Παλαιστίνης. Μια και τα φεστιβάλ «δεν είναι πολιτικά», το Ευρωκοινοβούλιο διοργανώνει εκδήλωση για να συζητήσει τη σημαντική δέσμευση του κινηματογραφικού τομέα στην προστασία και τη διαφύλαξη των αξιών της Ευρώπης, συγκλίνοντας στο σύνθημα «Κινηματογράφος εν δράσει. Χρησιμοποίησε τη φωνή σου και την ψήφο σου για τη Δημοκρατία»... Ακριβώς η ίδια συζήτηση έγινε λίγους μήνες πριν στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, που ούτε κι αυτό είναι «πολιτικό»...

Το ευχάριστο στη βδομάδα που διανύουμε είναι ότι ανοίγουν σιγά σιγά τα θερινά σινεμά, και έτσι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, είτε από κλασικές ταινίες είτε από ταινίες των περασμένων εβδομάδων να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη. Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα https://summercinemas.gr/ λύνει τα χέρια του κάθε θεατή, αφού έχει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε θερινό κινηματογράφο και το πρόγραμμά του για όλο το καλοκαίρι. Φέτος είναι η χρονιά των επανεκδόσεων των Κριστόφ Κισλόφσκι, Φρανκ Ντάραμποντ, Ντέιβιντ Λιντς, Τζιμ Τζάρμους, και ενός επετειακού αφιερώματος στον Αλφρεντ Χίτσκοκ και στον πρωταγωνιστή του, Τζέιμς Στιούαρτ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την κυκλοφορία της ταινίας «Σιωπηλός Μάρτυς». Ερχεται επίσης ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στους Κέντζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Οζου, Κον Ιτσικάουα, Μίκιο Ναρούσε, Κιμ Κι Ντουκ κ.ά., με ταινίες - διαμάντια, και θα το απολαύσουμε μέχρι να κλείσουν τα θερινά σινεμά τον Οκτώβρη. Αντιθέτως με τις κλειστές μονές αίθουσες, τα θερινά αυξάνονται και ανακαινίζονται - είναι κι αυτό μια παρηγοριά. Μια ματιά στα επερχόμενα φεστιβάλ και πάμε στις ταινίες μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ «Αγών» επιστρέφει για 12η φορά, από τις 20 έως τις 25 Μάη, με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Οι ταινίες του φέρνουν τις επιστήμες της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Συνολικά 61 ταινίες επελέγησαν από 22 χώρες και θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από τη Δευτέρα 20 έως και το Σάββατο 25 Μάη, ώρες 17.00 - 22.00, ενώ την Κυριακή 26 Μάη στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» η τελετή απονομής των βραβείων του «Αγώνα», που θα πλαισιωθεί από μία συναυλία - προσφορά του Γιώργου Νταλάρα, με ελεύθερη είσοδο. Το πρωί του Σαββάτου 25 Μάη θα υπάρχει μια ξεχωριστή ζώνη προβολής αφιερωμένη στα Μικρά του «Αγώνα» (11.30 - 14.30), με το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών να έχουν δημιουργηθεί από παιδιά, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, χάρη στην οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προβολών ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «Νεανικού Πλάνου». Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, https://www.agonfestival.com.

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA επιστρέφει για 8η χρονιά, από 27 Μάη έως 5 Ιούνη, ώστε να αναδείξει για μια ακόμα χρονιά τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών. Το 8ο FeCHA θα πραγματοποιηθεί στους θερινούς κινηματογράφους «Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas» και «Αελλώ Cinemax», ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ενωση. Το 8ο FeCHA θα τιμήσουν με την παρουσία τους 6 ισπανόφωνοι κινηματογραφιστές και δημιουργοί, και η επίσημη έναρξή του θα γίνει με την ταινία «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας, Gerardo Herrero, ενώ θα ρίξει αυλαία με την ταινία «Ριζοσπαστικό» (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν βρίσκεται και η νέα ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Βίκτορ Ερίθε («Το πνεύμα του μελισσιού»), «Κλείσε τα Μάτια σου». Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν ταινίες μικρού μήκους από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, με ελεύθερη είσοδο στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) τη Δευτέρα 27 Μάη, ενώ σε συνεργασία με την πρεσβεία του Περού παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla, στην ταράτσα του Ινστιτούτου Θερβάντες, με ελεύθερη είσοδο, την Τετάρτη 29 Μάη στις 21.00. Περισσότερες πληροφορίες στο https://fecha.gr.

Το αγαπημένο μας «Ταινιόραμα», θεσμός πλέον του κινηματογράφου «Αστυ», φέτος διεξάγεται από 23 Μάη μέχρι 19 Ιούνη. Αρκετές - και κάποιες από αυτές δυσεύρετες - ταινίες των Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Ναγκίσα Οσιμα, Βιμ Βέντερς, Μάριο Μονιτσέλι, Λουίς Μπουνιουέλ, Ορσον Ουέλς, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Σάρλοτ Γουέλς, Τζόελ και Ιθαν Κοέν, Ζακ Τατί, Ιλντικο Ενιέντι, Μαρσέλ Καρνέ, Λάζλο Νέμες, Ρόι Αντερσον, Αμπντελατίφ Κεσίς, Ρομπέρ Μπρεσόν, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, Ακίρα Κουροσάβα, Πάμπλο Λαραΐν και Πατρίσιο Γκουσμάν έχουν «βάλει τα καλά τους» και σας περιμένουν στο γνώριμο υπόγειο της οδού Κοραή 4. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του κινηματογράφου, https://www.amafilms.gr/.

Η επανέκδοση αυτής της βδομάδας είναι το «Στην Παγίδα του Νόμου» (1986), μία από τις πιο κλασικές ταινίες του Τζιμ Τζάρμους. Τζον Λούρι, Τομ Γουέιτς και Ρομπέρτο Μπενίνι συνθέτουν ένα απολαυστικό τρίο, εκεί όπου το δράμα φυλακής δίνει τη θέση του σε μια σουρεαλιστική κωμωδία χαρακτήρων. «I scream, you scream, we all scream for ice cream»... «Η Πόλη της Ασφάλτου» του Ζαν - Στεφάν Σοβέρ (Σον Πεν) και η «Η Ακρη του Νήματος» του Τέρι ΜακΝτόνα (Σάμιουελ Τζάκσον και Βενσάν Κασέλ) ανήκουν στην ίδια συνομοταξία ταινιών. Είναι πραγματικά χαμένος χρόνος, παρά τα ισχυρά ονόματα που πρωταγωνιστούν, αυτό που θα λέγαμε «αρπαχτές», με αδύναμο σενάριο και πολύ μέτρια κινηματογράφηση. «Η Λωξή» των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή, που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφηγείται την ιστορία της Λωξάνδρας, μια νέας γυναίκας με σύνδρομο Down, η οποία είναι το πρώτο ανάπηρο άτομο που υπογράφει συμβόλαιο ηθοποιού με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Ενδιαφέρουσα θεματολογία, η κάμερα των σκηνοθετών ακολουθεί την Λωξή στις πρόβες στο θέατρο αλλά και στις πιο προσωπικές της στιγμές, όμως μας έλειψε ιδιαίτερα η πιο κοινωνική ματιά στο θέμα. Πώς μεγαλώνουν αυτά τα άτομα, τι στήριξη έχουν από το κράτος, πόσο δύσκολο είναι για τις οικογένειες να σηκώνουν τα οικονομικά βάρη της ανατροφής τους; Από την άλλη βλέπουμε ένα υπέροχο κορίτσι, με δύναμη και θέληση για ζωή, έρωτα και θέατρο, να πραγματοποιεί το όνειρό του με αξιοθαύμαστο τρόπο...

Searching for Rodakis / Κερέμ Σογιουλμάζ / 2023 / 56 λεπτά

Το 1887 η Χρυσούλα, που πέθανε στα 17 της χρόνια, έχει θαφτεί στο πάτωμα του σπιτιού της σε ένα μικρό χωριό 100 χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. 37 χρόνια αργότερα η οικογένεια της Χρυσούλας, λόγω ανταλλαγής πληθυσμών, την άφησε θαμμένη στο πάτωμα του σπιτιού και εκδιώχθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά από άλλα 100 χρόνια η οικογένεια του σκηνοθέτη, που ζει στο παλιό αυτό σπίτι, βρήκε τον τάφο της Χρυσούλας κατά τη διάρκεια επισκευής του πατώματος.

Η ταινία είναι μια ιστορία που διηγείται τις περιπέτειες του σκηνοθέτη Κερέμ Σογιουλμάζ μετά τον εντοπισμό του τάφου το 2016, την έρευνα της οικογένειας του τάφου και την αναζήτησή τους, που ολοκληρώθηκε το 2022 στη Θεσσαλονίκη, και τελειώνει με την επίσκεψη των Ελλήνων απογόνων στην Τουρκία. Το πιο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της βδομάδας δεν είναι μόνο μια εκπληκτική ιστορία αναζήτησης των ριζών των δύο λαών, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε ότι τίποτα δεν χωρίζει πραγματικά τον έναν από τον άλλον. Και όλα τούτα χάρη στην επιμονή του σκηνοθέτη. Να λοιπόν πώς μια προσωπική ιστορία αποτελεί ένα θραύσμα της συλλογικής Ιστορίας και προσφέρει συγκίνηση.

Βασιλιάδες του Κόσμου / Kings of the World / Λάουρα Μόρα / 2022 / 110 λεπτά

Ο Ρα, ένας φτωχός έφηβος, λαμβάνει ένα πολυαναμενόμενο γράμμα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας του έχει στείλει ένα πιστοποιητικό που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα στη γη των προγόνων του, την οποία είχαν υφαρπάξει παραστρατιωτικές ομάδες από την οικογένειά του δεκαετίες νωρίτερα. Μεθυσμένος από την προοπτική τού να αποκτήσει επιτέλους ένα σπίτι, μαζεύει την οικογένεια που έχει ο ίδιος επιλέξει: Πέντε αγόρια που ψάχνουν παλιοσίδερα στους δρόμους του Μεντεγίν. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής σε ένα τοπίο όπου τα καταπράσινα δάση και η πυκνή ομίχλη κρύβουν μια πανδημία διάχυτης βίας.

«Να προσέχετε και να συμπεριφέρεστε σωστά, ώστε να είστε οι τελευταίοι που θα σκοτώσουν», συμβουλεύει μία γυναίκα τους πέντε μικρούς «βασιλιάδες»... Ξεκινάμε από την ένσταση για να καταλήξουμε στη συγκίνηση. Η ταινία της Μόρα έχει διαρκώς αντικρουόμενα στοιχεία. Από τη μία έχει συγκλονιστικά πλάνα απίστευτης ομορφιάς, από την άλλη έχει κάμερα που τρέμει στο χέρι. Θα μπορούσε να είναι αρκετά μικρότερη σε διάρκεια, γιατί μοιάζει με ντοκιμαντέρ - μυθοπλασία και δίνει πολύ χρόνο σε λεπτομέρειες που δεν εξελίσσουν την πλοκή. Από την άλλη, είναι ένα πικρό ντοκουμέντο για το τι σημαίνει να είσαι απόκληρος στην Κολομβία. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία, ο άνθρωπος δεν έχει ανθρωπιά, τα παρατημένα χαμίνια δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν οικογένεια, δεν έχουν όνειρα, δεν έχουν ελπίδα, μεγαλώνουν και ανδρώνονται στην παραβατικότητα, μαθαίνουν να επιβιώνουν μέσα σε απίστευτη σκληρότητα και έχουν για οικογένειά τους μόνο τα άλλα χαμίνια. Τα χαμίνια δεν θα μεγαλώσουν ποτέ, δεν θα έχουν ποτέ τη δική τους Γη της Επαγγελίας, είναι παντού «εμπόδιο», δεν νοιάζεται κανείς για την ύπαρξή τους... Ποιος κάνει κουμάντο στην Κολομβία; Αυτός που κάνει κουμάντο παντού στον κόσμο. Τον ξέρουμε τον ένοχο. Είναι πιο σκληρή η ζωή εκεί από τα καρτέλ και τις παραστρατιωτικές ομάδες; Είναι. Να τη δείτε, με τις όποιες ενστάσεις, με ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό.


Π. Α.



Σελίδα24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν

Μετά τους Βρετανούς, ήταν η σειρά των ΗΠΑ να ανάψουν το «πράσινο φως» στο καθεστώς Ζελένσκι για τη χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων μέσα στο έδαφος της Ρωσίας. Ο «χρησμός» του Μπλίνκεν, ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι, δείχνει ακριβώς αυτό: Οτι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, εκτοξεύοντας τους κινδύνους να γενικευτεί.

Σε αυτό συντείνει και η αποκάλυψη του ρόλου που έπαιξαν ΗΠΑ - Βρετανία και ΝΑΤΟ - ΕΕ στην κλιμάκωση του πολέμου αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φλεβάρη του 2022. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται, μέχρι τις 15 Απρίλη 2022 υπήρχε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για παύση των εχθροπραξιών. Πρόκειται βέβαια για εύθραυστους συμβιβασμός, που μόνο «τελεία» δεν βάζουν στην αντιπαράθεση, με δεδομένους τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή και παγκόσμια.

Το γεγονός ωστόσο ότι σε εκείνο το σημείο ο ευρωατλαντικός άξονας έριξε το σύνθημα για κλιμάκωση, δείχνει τα πραγματικά του σχέδια στο Ουκρανικό όπως ξεδιπλώνονται από το πραξικόπημα του 2014 και πριν από αυτό. Επιβεβαιώνεται έτσι, για άλλη μια φορά, ότι στην Ουκρανία συγκρούονται το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, με την ευρωατλαντική συμμαχία να στηρίζει το καθεστώς Ζελένσκι με χρήμα και όπλα, αναβαθμίζοντας ολοένα και περισσότερο την πιο άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο.

* * *

Σε αυτό το έδαφος, η Βρετανία - ανάμεσα σε άλλους - συνεχίζει να στέλνει στην Ουκρανία προηγμένα και μεγαλύτερης εμβέλειας όπλα, ακόμα και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Τον περασμένο Μάη αποκαλύφτηκε ότι οι βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα η SAS (Special Air Service), η SRR (Special Reconnaissance Regiment) και η SBS (Special Boat Service) εμπλέκονται άμεσα στις μάχες επί του ουκρανικού εδάφους.

Φέτος τον Φλεβάρη ήρθε άλλη μια αποκάλυψη, όταν οι «Times» άφησαν να φανεί η συμβολή του βρετανικού στρατού στην καταστροφή ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με έκθεση που επικαλούνταν, το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε άμεσα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων στον ρωσικό στόλο, ενώ ο επικεφαλής του βρετανικού Επιτελείου φαίνεται ότι συμμετείχε και σε άλλες μυστικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μαζί με στρατιωτικά στελέχη άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο ρόλος των Βρετανών που βρίσκονται επί του πεδίου είναι να παρακολουθούν την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων και να παρέχουν ακριβή δεδομένα στόχευσης, καθώς και να καθοδηγούν αποτελεσματικά τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες βοηθούν άμεσα τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου να εκτοξεύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικούς στόχους.

* * *

Αλλά και οι Αμερικανοί έχουν κατά καιρούς εξάρει τη συμβολή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που με τις «ειδικές επιχειρήσεις» τους «δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις στο σύγχρονο θέατρο του πολέμου παρατηρώντας και συμβουλεύοντας για τη χρήση drones και τον τρόπο που πλέει ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα».

Θυμίζουμε επίσης ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με νεκρούς στρατιώτες στην ουκρανική πλευρά που έφεραν τα διακριτικά της Γαλλίας, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το αν και πόσοι Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στο ενδεχόμενο να χτυπηθεί στο έδαφός της με ΝΑΤΟικά όπλα, αλλά και αν εντοπίσει στρατιώτες από ΝΑΤΟικές χώρες να πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάφλεξης, με μεγάλο κίνδυνο ο πόλεμος να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Μέσα σ' αυτό το ναρκοπέδιο για τους λαούς, η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων, βάζει σε τεράστιο κίνδυνο τον λαό. Το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που διευκολύνει την προώθηση όπλων στην Ουκρανία, και η συνολικότερη ευθυγράμμιση της «αμυντικής βιομηχανίας» με την πολεμική προπαρασκευή των ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι ενδεικτικά για το βάθος της επικίνδυνης εμπλοκής και των συνεπειών της.

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν. Και είναι επιτακτική ανάγκη η άνοδος της πάλης του λαού απέναντι στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των συμμάχων της, με καταδίκη των κομμάτων της και στις ευρωεκλογές.


Κ. Μ.



«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Βιβλιοπαρουσίαση στο πλαίσιο της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Από σήμερα, Πέμπτη 16, έως και την Κυριακή 19 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 20ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Η «Σύγχρονη Εποχή», στο πλαίσιο της παρουσίας της (περίπτερο 13, σταντ 127), οργανώνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Το κόκκινο και το γκρίζο. Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου», του Κ. Τζιάρα, το Σάββατο 18 Μάη στις 2 μ.μ., στην αίθουσα «Κάφκα» στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ.

Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν οι: Γιώργος Λεοντιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Κώστας Τζιάρας, συγγραφέας του βιβλίου και δρ. του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.



50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Από την Γκράβα στου Ζωγράφου συνεχίζεται το ταξίδι

Το Σάββατο 25 Μάη ο δεύτερος σταθμός | Ακολουθούν 30 Μάη - 1 Ιούνη διήμερες εκδηλώσεις στην Πανεπιστημιούπολη

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» το κεντρικό Φεστιβάλ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ηδη, η αρχή έγινε με τις εκδηλώσεις στην Καισαριανή με τεράστια συμμετοχή λαού και νεολαίας, την Κυριακή 28 Απρίλη, τιμώντας με ευλάβεια τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944.

Στις 25 Μάη στην Γκράβα

Το Σάββατο 25 Μάη, το Φεστιβάλ επιστρέφει στην Γκράβα, όπου βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, όπου κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης. Η ΚΝΕ απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

19.00 - 20.00 Συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία: «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, ψυχολόγος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος (52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών), μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy

22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band

00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

-- Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, στέκι κατά των ναρκωτικών, θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ, καθώς και άλλες πλούσιες δραστηριότητες.

Τρίτη στάση στην Πανεπιστημιούπολη 30 Μάη - 1 Ιούνη

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ, το 1997, έως το 34ο Φεστιβάλ, το 2008, συνδέθηκαν με την Πανεπιστημιούπολη.

Επιστρέφοντας στον χώρο αυτό, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου περιλαμβάνει:

Παρασκευή 31 Μάη

  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

Θα μιλήσουν οι:

  • Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.
  • Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.
  • Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Ανδρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο, φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).

Σάββατο 1 Ιούνη

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι.

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.

  • Συναυλία με τους Banda Entopica.