Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ατόφιο το μήνυμα!

Σχεδόν ένας στους δύο δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο. Το ίδιο ποσοστό καταγράφει και το τελευταίο ευρωβαρόμετρο.

Η αποδοκιμασία για την ΕΕ του πολέμου και της εκμετάλλευσης, για το Ευρωκοινοβούλιο του κεφαλαίου και των λόμπι αυξάνεται. Κι αυτό είναι ελπιδοφόρο.

Ομως ποια ψήφος μπορεί να εκφράσει αυτήν την αποδοκιμασία στις επερχόμενες ευρωεκλογές, για να μην σκορπίσει και να μην τολμήσει να την καπηλευθεί κανένα από τα κόμματα της ΕΕ;

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τα ίδια στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό 74%. Ψηφίζουν ή στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι πιο «ευρωπαϊστής».

Η ΝΔ δηλώνει «το πιο ευρωπαϊκό κόμμα» και οι άλλοι δυο την κατηγορούν ότι «απομακρύνει τη χώρα από την ευρωπαϊκή κανονικότητα». Ολοι μαζί ξεπλένουν την ΕΕ. Στηρίζουν τη «στρατηγική αυτονομία» της, που σημαίνει περισσότερα όπλα, μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Ψήφος σ' αυτά τα κόμματα είναι ψήφος στην αντιλαϊκή ΕΕ. Είναι ψήφος - συγχωροχάρτι στην πολιτική που μας έφερε έως εδώ, με κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τη συναίνεση των υπολοίπων.

Οποιος είναι δυσαρεστημένος από την ΕΕ και ψηφίσει αυτά τα κόμματα, η κάλπη θα μεταμορφώσει την ψήφο του από ψήφο αποδοκιμασίας σε ψήφο εμπιστοσύνης και κλιμάκωσης της πολιτικής που διαλύει τη ζωή των εργαζομένων και του λαού. Το έργο άλλωστε το έχουμε ξαναδεί...

Ψήφος στα κόμματα που ξεθάβουν παραμύθια για μια «άλλη» ΕΕ, είναι ψήφος στην ίδια ΕΕ που βρίσκεται σήμερα απέναντι στον λαό, στα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Δυνάμεις όπως η Νέα Αριστερά, τα στελέχη της οποίας ήταν ο κορμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καλούν σε ψήφο για μια «άλλη» ΕΕ, με αλλαγή του συσχετισμού στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των «προοδευτικών» - σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.

Νομίζουν ότι ο λαός τρώει ...λωτούς και δεν θυμάται ότι άλλοι συσχετισμοί υπήρξαν και παλιότερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ομως με πλειοψηφία των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων ψηφίστηκε το 1992 η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το «εικόνισμα των εικονισμάτων» του κεφαλαίου και της ΕΕ, που την ψήφισε και ο τότε ΣΥΝ, παρέα με τους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Με «προοδευτική» κυβέρνηση στη Γερμανία ψηφίστηκαν στις αρχές του 2000 οι πιο σκληροί αντεργατικοί νόμοι. Το ίδιο γίνεται σήμερα σε Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού.

Οποια «άλλη» ΕΕ κι αν υπάρξει, θα είναι το ίδιο και περισσότερο αντιδραστική, ακόμα πιο αντιλαϊκή. Ψήφος σ' αυτές τις δυνάμεις σημαίνει νέες απογοητεύσεις και χαμένος χρόνος για όσους θέλουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην ΕΕ.

Λύση δεν είναι ούτε ο Βελόπουλος, ούτε άλλες δυνάμεις που το παίζουν «αντισυστημικές». Οι ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης στέκονται σούζα μπροστά σε στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Τέτοιες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη είναι σάρκα από τη σάρκα του συστήματος, εφεδρείες του κεφαλαίου. Γαβγίζουν αντισυστημικά, αλλά είναι τα καλύτερα σκυλάκια στον καναπέ του συστήματος. Ποιος δεν βλέπει την Μελόνι της Ιταλίας, που τους την έβγαινε τάχα αντισυστημικά και σήμερα είναι περιζήτητη, ακόμα και από την πρόεδρο της Κομισιόν.

Τέτοια «αντισυστημική» ψήφο την έχει καταπιεί και την έχει χωνέψει το σύστημα πριν καν φτάσει στην κάλπη!

Η αποχή σίγουρα δεν είναι λύση. Η ερμηνεία της είναι «πασπαρτού» για κάθε κόμμα, που την επόμενη μέρα θα προσπαθήσει να φέρει στα μέτρα του το πολιτικό της μήνυμα. Αλλωστε, η αποχή ξεπέρασε το 40% και στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αυτό δεν εμπόδισε ούτε την ΕΕ να γίνει πιο αντιλαϊκή, ούτε τα κόμματά της να γίνουν πιο επιθετικά απέναντι στον λαό. Κάθε άλλο. Τους διευκόλυνε.

Ψήφος στο ΚΚΕ λοιπόν η μόνη πραγματική επιλογή για όποιον θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ΕΕ! Η μόνη ψήφος που δεν παρερμηνεύεται, επειδή μόνο το ΚΚΕ είναι απέναντι στην ΕΕ, πρωταγωνιστής στην πάλη για να σπάσει ο λαός τα δεσμά της.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ το μήνυμα αποδοκιμασίας της ΕΕ περνάει ατόφιο, χωρίς μεσάζοντες και διερμηνείς. Φτάνει εκεί που πρέπει δυνατό και ξεκάθαρο, και γι' αυτό μπορεί να τους τρομάξει. Με ΚΚΕ πιο ισχυρό, η ψήφος δεν «παρκάρεται» στην κάλπη μέχρι τις επόμενες εκλογές. Γίνεται δύναμη στα χέρια του λαού, ενισχύει το λαϊκό ρεύμα που αμφισβητεί την ΕΕ και παλεύει για την ανατροπή της βαρβαρότητάς της.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Εδώ και τώρα μέτρα ενάντια στην κατάρρευση

Στάση εργασίας και συγκέντρωση τη Δευτέρα, στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Απάντηση και στην προσπάθεια καταστολής


ΣΕΛ.  13


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Απέσπασαν δέσμευση για εργολαβικούς και μισθοδοσία


ΣΕΛ.  15


ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ενα εργατικό «ατύχημα» κάθε 6 μέρες


ΣΕΛ.  14


ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για Συμβάσεις με αυξήσεις


ΣΕΛ.  15



Τετάρτη 5 Ιούνη: Ολοι στο Σύνταγμα, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3


50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Επιστρέφει σήμερα και αύριο στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου

Αύριο στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θ. Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  23


Νέες δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ


ΣΕΛ.  8


ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Συνεχίζεται με καθολική συμμετοχή ο μεγάλος αγώνας


ΣΕΛ.  14


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Η οργή και ο θυμός μπορούν να πιάσουν τόπο με οργανωμένο αγώνα και πιο δυνατό ΚΚΕ

Ελπιδοφόρα μηνύματα ενίσχυσης του ΚΚΕ από τις συγκεντρώσεις και σε άλλες μεγάλες πόλεις | Να μη χαθεί ούτε ώρα μέχρι την Κυριακή 9 Ιούνη!


ΣΕΛ.  3   -   11,    16   -   18


ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΡΙΧΝΟΥΝ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάφλεξη του πολέμου στην Ουκρανία

Ορόσημο οι αποφάσεις που θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη για την αποστολή αεροσκαφών και «εκπαιδευτών» στο μέτωπο, αλλά και για τη χρησιμοποίηση «δυτικών» όπλων εναντίον στόχων στη Ρωσία

Σε πολεμικό κλίμα συνεδριάζουν χτες και σήμερα οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής | «Εχει έρθει η ώρα» τα μέλη του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν τους περιορισμούς για τη χρήση των όπλων που εφοδιάζουν την Ουκρανία, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ | Με πυρηνικά αντίποινα προειδοποιεί η Ρωσία αν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κάνουν πράξη τις απειλές | Αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο οι τεράστιοι κίνδυνοι για τον λαό από την ελληνική εμπλοκή


ΣΕΛ.  27


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φωστήρες

Παλιοί και νέοι κυβερνητικοί «λαγοί» στην Υγεία προκαλούν τον λαό, μιλώντας σαν να διευθύνουν το μπακάλικο της γειτονιάς τους, ενώ η πολιτική τους χαντακώνει την καθημερινότητα της λαϊκής πλειοψηφίας και το πολύτιμο αγαθό της Υγείας. Το τελευταίο κρούσμα έρχεται ξανά από τον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο, που προσπαθεί συστηματικά να ξεπεράσει σε χυδαιότητα τον προϊστάμενό του, Αδ. Γεωργιάδη. «Αφού λειτουργεί Κέντρο Υγείας στο Καναλάκι, τι χρειάζεται και στην Πάργα;», ήταν η απάντηση που έδωσε για να δικαιολογήσει τη μειωμένη λειτουργία του ΚΥ στην Πάργα. Η καινοτόμος σύλληψη λοιπόν της κυβέρνησης είναι ...«χιλιομετρική», αφού το Καναλάκι απέχει μισή ωρίτσα με το αυτοκίνητο, οπότε δεν χρειάζονται δύο Κέντρα Υγείας! Αλήθεια, στα πόσα χιλιόμετρα αρχίζει να μετράει η ανθρώπινη ζωή; Στους πόσους θανάτους αρχίζει να παίρνει προβάδισμα η ευκαιρία να σωθεί ο ασθενής σε σχέση με το «δημοσιονομικό κόστος» που βάζει τους «κόφτες» σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία; Ο ίδιος έλεγε μάλιστα στους Πρεβεζάνους ότι δεν πρέπει να παραπονιούνται για το Νοσοκομείο, αφού παρόμοια είναι τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα! Η ...επιστημονική προσέγγιση στα καλύτερά της, λοιπόν, από τους «φωστήρες» της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, που επιστρατεύουν κάθε επιχείρημα - σαβούρα για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους.



Αγκομαχάει

Να ανέβουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ για να μικρύνει «η αλαζονεία της κυβέρνησης» ζητάει ο Κασσελάκης, αλλά αγκομαχάει να πουλήσει το προεκλογικό του αφήγημα στον λαό. Γιατί η συναινετική «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αλλά και όταν κατέγραφε μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές, όχι μόνο δεν φρέναρε την αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ, αλλά την επιτάχυνε κιόλας, στο έδαφος του κοινού αντιλαϊκού προγράμματος που έχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και της ταύτισής τους με τη στρατηγική της ΕΕ. Γι' αυτό στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31%, καταγράφηκε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κοινοβουλευτικής συναίνεσης διαχρονικά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να ψηφίζει τα μισά κυβερνητικά νομοσχέδια! Στη δε Ευρωβουλή η ταύτισή τους στις ψηφοφορίες ξεπερνάει το 74%. Οπότε τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός ούτε από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οποιουδήποτε άλλου κόμματος που η πολιτική του είναι συμπληρωματική προς αυτή της ΝΔ. Πιο χαμηλά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, πιο ψηλά το ΚΚΕ, είναι το αποτέλεσμα της κάλπης το οποίο μπορεί να δυναμώσει την ελπίδα από τις 10 Ιούνη. Γιατί η ενίσχυση του ΚΚΕ και της πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης είναι η μόνη που μπορεί να κόψει τη φόρα της κυβέρνησης! Αλλά να στριμώξει και τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που η πολιτική τους είναι από τα ίδια αντιλαϊκά υλικά με αυτά της κυβέρνησης.



Ζήτημα ... τσέπης

Η πολιτική των «μπαλωμάτων» ζει και βασιλεύει στο ΕΚΑΒ, βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του λαού. Ετσι, μετά τη συμμετοχή στρατευμένων στα πληρώματα των ασθενοφόρων, σειρά έχουν τώρα οι σπουδαστές των ΙΕΚ. Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ θα καλύπτουν κενά στην επείγουσα βοήθεια και μάλιστα αμισθί, όταν ολοκληρώσουν το θεωρητικό μέρος των σπουδών τους! Ενόψει καλοκαιριού και αυξημένης κίνησης, η κυβέρνηση επικαλείται την «επείγουσα ανάγκη» να καλυφθούν οι τουριστικές περιοχές. Αντί όμως να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να αναπτύξει πλήρως το ΕΚΑΒ για να σώζονται ζωές, βγάζει άρον άρον τους σπουδαστές από τις αίθουσες διδασκαλίας και τους βαφτίζει «πλήρωμα ασθενοφόρου», με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την τύχη των ασθενών, αλλά και των ίδιων των σπουδαστών, που αναλαμβάνουν ευθύνες πάνω από αυτές που τους αναλογούν σε αυτό το στάδιο της εκπαίδευσής τους. Η κρατική υποχρηματοδότηση και στο ΕΚΑΒ είναι η άλλη όψη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, που απλώνει τα δίχτυα του και στην επείγουσα ιατρική, μετατρέποντας σε ζήτημα ...τσέπης ακόμα και τη διάσωση την ώρα της ανάγκης.



Μετόπισθεν

Εκτός από τα «πολεμικά ανακοινωθέντα» και το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χτυπάει τη Ρωσία με «δυτικά» όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η ΕΕ του πολέμου κλιμακώνει παράλληλα το κυνήγι μαγισσών, με έρευνες για τον εντοπισμό «φιλορώσων» αξιωματούχων στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ρωσικά ΜΜΕ «κόβονται» ως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση Πούτιν και απαγορεύεται η λειτουργία τους στην Ευρώπη. Δίπλα στο «Sputnik» και το «Russia Today», η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία άλλων τεσσάρων ρωσικών ΜΜΕ και συγκεκριμένα των «Voice of Europe», «RIA Novosti», «Izvestia» και «Rossiyskaya Gazeta», επειδή - σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις - στόχευαν «ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ειδικά κατά τις προεκλογικές περιόδους» και υποκινούνταν από το Κρεμλίνο! Η «φιλελεύθερη» ΕΕ, που διαφημίζεται ως το λίκνο της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο: Του άγριου λογοκριτή απέναντι σε όποιον δεν αναπαράγει τυφλά την ευρωατλαντική προπαγάνδα. Οι αποφάσεις αυτές είναι ενδεικτικές για την υποκρισία του καβγά περί «κράτους δικαίου», που αναπαράγεται και στη χώρα μας ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ και τους άλλους, για να ξεπλύνουν την ΕΕ του άδικου και της εκμετάλλευσης. Είναι αποκαλυπτικές όμως και για την πολεμική προπαρασκευή, για την τάση που ενισχύεται να γενικευτεί ο πόλεμος, με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο να παίρνει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει τα «μετόπισθεν» από οποιαδήποτε παρέμβαση του αντιπάλου.



1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νοτίου Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νοτίου Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία των λεσχών.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5-5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα και ο ίδιος απευθύνει χαιρετισμό στους μαχητές του ΔΣΕ.

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού» Βασίλης Ρώτας.



Σελίδα3 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Στις 9 Ιούνη να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ

Ολοι να επιβεβαιώσουν εγκαίρως πού ψηφίζουν

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και εντείνονται οι προσπάθειες των Οργανώσεων του ΚΚΕ να φτάσει το Κόμμα όσο πιο ψηλά γίνεται, να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές δυνατότητες αποφασιστικής ενίσχυσής του.

Σημαντικό για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες. Με κάθε μέσο να οργανώσουν εγκαίρως τη μετακίνησή τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για κάθε πληροφορία και βοήθεια οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 210.5282.535 και 210.5282.637, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος στις ευρωεκλογές, καλεί η Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απευθυνόμενη και στους ετεροδημότες, ενώ ταυτόχρονα δίνει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα τηλέφωνα επικοινωνίας και mail.

Καλεί τους ετεροδημότες για κάθε πληροφορία και βοήθεια να επικοινωνήσουν με την ΕΠ Δυτ. Ελλάδας (12ου Συντάγματος 34, Πάτρα), καθημερινά στα τηλέφωνα 2610.222.291 και 6972.214.474, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Επίσης, στο e-mail: eterodimotesdytikiellada@hotmail.com

Μάθε πού ψηφίζεις

Θυμίζουμε ότι για να μην υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες) και όσοι είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εγκαίρως πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδαhttps://mpp.ypes.gov.grτου υπουργείου Εσωτερικών.



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την Τετάρτη 5 Ιούνη η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επί ποδός βρίσκονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αττική μεταφέροντας παντού το κάλεσμα της συγκέντρωσης και φυσικά της ενίσχυσης του ΚΚΕ στις 9 Ιούνη. Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζουν μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», ενώ τις επόμενες μέρες θα «οργωθούν» χώροι δουλειάς, στέκια νεολαίας, δομές Υγείας και εκπαιδευτικά ιδρύματα, συνοικίες και γειτονιές με στόχο την Τετάρτη η πλατεία Συντάγματος να είναι κατακόκκινη, να μη λείψει κανείς και καμία. Για να στείλει η συγκέντρωση με τη μαζικότητα και τον παλμό της ένα ξεκάθαρο μήνυμα τις μέρες που απομένουν. Πως η μεγάλη ευκαιρία στις ευρωεκλογές δεν θα πάει χαμένη, θα χαμογελάσει ο λαός με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα της η ΚΟ Αττικής αναφέρει:

«Στις 9 Ιουνίου, κάνε αυτό που σκέφτεσαι... #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Δώσε και εσύ το "παρών" στη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα!

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Οτι τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε στις ευρωεκλογές δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη!

Τώρα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για να χαμογελάσει ο λαός!

  • Για να δυναμώσει η ελπίδα, που βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής!
  • Για να φάει ένα γερό χαστούκι η κυβέρνηση, η ΕΕ και το σύστημά τους!
  • Για να κοντύνουμε πολύ το 41% της ΝΔ. Να της κοπούν η φόρα και η αλαζονεία. Να τρέμει τον λαό όταν θα σκέφτεται να φέρει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

"Σηκώνουμε κόκκινη κάρτα" σε όλους αυτούς:

-- Που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που αποτελούν το 90% των αντιλαϊκών νόμων και στη χώρα μας.

-- Που ψηφίζουν το ίδιο με τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο πάνω από το 70%, στηρίζοντας το αντιλαϊκό της έργο στα κρίσιμα. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 2- Νέα Αριστερά και τα άλλα κόμματα της ΕΕ!

Ψηφίζουμε για όλα!

Με δυνατό ΚΚΕ ψηφίζουμε αντισυστημικά, αντιπολεμικά, αντιφασιστικά, για να δυναμώσει την επόμενη μέρα των εκλογών ο αγώνας:

Για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για την κατάργηση των άδικων φόρων που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα, για να ανασάνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Για να βγει και από την κάλπη μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.

Γιατί και την επόμενη μέρα των εκλογών το ΚΚΕ θα είναι η μοναδική αξιόπιστη, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στη φυλακή της ΕΕ, την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη συμπολιτευόμενη "αντιπολίτευση" όλων των άλλων.

Μην τους κάνεις τη χάρη να απέχεις, ώστε μετά να σε λένε απαθή και ανεμπόδιστα να αθωώνουν την εγκληματική τους πολιτική.

Ψήφισε - δυνάμωσε το ΚΚΕ!

Πιο ψηλά στην Αττική με διψήφια και αυξημένα ποσοστά για να πλατύνει το κόκκινο ρήγμα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας!

Πιο ψηλά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό!

Γιατί ξέρεις ότι:

Το ΚΚΕ παντού και στο Ευρωκοινοβούλιο υπερασπίζεται τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα λόμπι.

Πρωτοστατεί στην οργάνωση των μεγάλων εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων.

Εχει πρόταση διεξόδου που συμφέρει τη λαϊκή πλειοψηφία και όχι την μειοψηφία που ζει με αμύθητο πλούτο από την εκμετάλλευση των πολλών.

Αυτό που θα μετρήσει στις 10 Ιούνη είναι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ! Και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στο δρόμο του αγώνα!»

Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Αττικής για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη 5 Ιούνη έχουν οριστεί στις 7 μ.μ. στα εξής σημεία:

-- Προπύλαια: ΑΕΙ, Α' Αθήνας, Β/Δ Αττική, Μεσόγεια, Δικαιοσύνη, Επισιτισμός - Τουρισμός, Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες, Υγεία - Πρόνοια, Χρηματοοικονομικό, Εμπόριο, ΜΜΕ.

-- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Νότια, Ανατολικά, ΕΒΕ.

-- Μοναστηράκι: Πειραιάς, Τηλεπικοινωνίες, Τοπική - Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση.

-- Παλιά Βουλή: Μέταλλο, Ενέργεια - Νερό, Φάρμακο - Χημική Βιομηχανία, Μεταποίηση, Κατασκευές, Μεταφορές, Ν/Δ Συνοικίες, Δυτικά, Β/Δ Αθήνα, Βόρεια.



Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου έχει ως εξής:

-- Το πρωί θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του Ελληνικού. Στις 9.15 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Σωματείο εργαζομένων, στις οικιστικές αναπτύξεις στην παραλία του Αγ. Κοσμά, και στις 10.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μενιδίου.

-- Αμέσως μετά θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πανεπιστημιούπολη, που είναι ενταγμένο στα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αύριο Σάββατο 1η Ιουνίου στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Μεϊντάνι (πεζόδρομος Ιδης).



Σελίδα4 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ακρως προκλητικός την ώρα που ο λαός υποφέρει

«

Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται», ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στα «Παραπολιτικά», προσθέτοντας άλλο ένα ανέκδοτο στην προεκλογική του εκστρατεία, την ώρα που οι τιμές είναι στον θεό, οι μισθοί δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας και οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε μια βδομάδα διακοπές.

Στο μεταξύ, απέρριψε για άλλη μια φορά κάθε σκέψη μείωσης στον ΦΠΑ έστω στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, επικαλούμενος «απώλειες εσόδων» για τον προϋπολογισμό του αστικού κράτους, ενώ για τις αυξήσεις στα ενοίκια παρέπεμψε για ανακούφιση στις «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στην αγορά των μισθώσεων μέσω Airbnb και στην golden visa. Για τις αυξήσεις γενικώς και ειδικά στα τρόφιμα, παρέπεμψε στις «έκτακτες βοήθειες», στα ψίχουλα που κατά καιρούς έδωσε, και στις «σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις» στην αγορά, όπως επίσης και στη δυνατότητα μιας κάποιας εμπλοκής κεντρικά της ΕΕ (εξ ου και η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), που υποτίθεται ενώ είναι διακρατική ένωση του κεφαλαίου θα κινηθεί εναντίον του, εναντίον της ίδιας της φύσης της. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε κι άλλο ένα ανέκδοτο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ότι ενεργεί ...ενάντια στα ολιγοπώλια και μονοπώλια.

Στο μεταξύ, έστειλε σήμα στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη (...) όταν κάτι προτείνεται το οποίο είναι αντικειμενικά σωστό», θυμίζοντας ότι στη ΝΔ «κατά καιρούς έχουμε υιοθετήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε άλλωστε ότι «την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δουλέψουμε και με τους Σοσιαλιστές και με τους Φιλελεύθερους απέναντι στα άκρα και να συνδιαμορφώσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές», γι' αυτό και ζήτησε «λίγο μέτρο» στις κοκορομαχίες τους, εφόσον στοιχίζονται στα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου.

Προκλητικός εμφανίστηκε και στο θέμα της επιστολικής ψήφου, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ...ξεχάσουν να την στείλουν, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του «οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία». Κι αυτό όταν καθημερινές είναι οι καταγγελίες από εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν έτσι, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να εκχωρήσουν τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου σε εταιρείες κούριερ, με φακέλους να μη φτάνουν ποτέ στους ψηφοφόρους ή να ...χάνονται κατά την επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοθέτημα μετά τις ευρωεκλογές, για καθιέρωση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές.

Κάλυψη στις αθλιότητες Γεωργιάδη

Με το ίδιο θράσος απάντησε και για τον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω των τραγικών ελλείψεων, επιβεβαιώνοντας τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης κάλυψε τον υπουργό Υγείας, Γεωργιάδη, ο οποίος απείλησε ότι μπροστά στις κινητοποιήσεις δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα. «Και πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει» γιατί τάχα «δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς».

Τα λέει αυτά δίχως να ντρέπεται, όταν επί κυβέρνησής του λόγω των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους, η αναμονή στα δύο μεγάλα νοσοκομεία παίδων της Αττικής («Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») φτάνει τους 3.000 μικρούς ασθενείς. Πρόβλημα που η κυβέρνηση επιχειρεί το λύσει «μετακινώντας» αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία, ενώ οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν τους κινδύνους, μιας και τα παιδιατρικά χειρουργεία έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, να υπάρχουν παιδοαναισθησιολόγοι.

Για να κρύψει τις ευθύνες του, ο ίδιος άνθρωπος που μόλις πριν από λίγους μήνες και στις εθνικές εκλογές υποσχόταν «10.000 προσλήψεις στην Υγεία», χτες κατηγόρησε «τους ρυθμούς που το ίδιο το ΑΣΕΠ μάς επιβάλλει». «Εχουμε μια "βαριά" διαδικασία στο ΑΣΕΠ», γνωμάτευσε σαν να μην έχει διατελέσει ο ίδιος πρωθυπουργός ή και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παλαιότερα.

Ξεκαθάρισε για τον εκλογικό νόμο ότι δεν έχει «καμία σκέψη» να αλλάξει «το μπόνους και τον τρόπο με τον οποίο δίνεται». Αλλά και τώρα, μπροστά στις ευρωεκλογές, έβαλε ξανά στόχο να λάβει «ισχυρή εντολή» ώστε να υλοποιήσει με «μεγαλύτερη ορμή» τις «μεταρρυθμίσεις» που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες, εγγυώμενος ταυτόχρονα σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι με αυτόν στην αστική διαχείριση «δεν θα γυρίσει ποτέ η Ελλάδα πίσω στις εποχές των "λεφτόδεντρων" και των ανέξοδων υποσχέσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Σημειωτέον, νωρίτερα το πρωί, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συζητώντας τη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ», τη διμερή «αμυντική συνεργασία» και τον ρόλο της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Συζητήθηκαν επίσης η «κατάσταση στη Μέση Ανατολή» και οι «τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», με την κυβέρνηση να δίνει το «παρών» σε όλα τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην ευρύτερη περιοχή.

Αργότερα περιόδευσε σε Αίγιο, Πάτρα και Πύργο Ηλείας.



Επιστολή του ΚΚΕ στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Επιστολή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας απέστειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Οπως προβλέπει ο νόμος 4821/2021 και με τη γνωστή καραμέλα της «διαφάνειας», όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να αποστείλουν αναφορά για τυχόν επαφές με lobby, μέχρι σήμερα Παρασκευή 31 Μάη.

Η επιστολή του Θ. Παφίλη έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ θα ήθελα να σας αναφέρω ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν είχαν και ούτε έχουν οποιεσδήποτε επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους συμφερόντων, τα γνωστά lobby.

Το ΚΚΕ διαφώνησε από θέση αρχής τόσο με τον νόμο 4829/2021, τον οποίο και καταψήφισε, όσο και με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο και καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του, σε αντίθεση με τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων που το υπερψήφισαν».



Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης»

«

Ο κ. Μητσοτάκης και από την περιοδεία του σήμερα στην Αχαΐα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ιδίου και του κόμματός του, ότι διεκδικεί την ψήφο του λαού, και μάλιστα με "ισχυρή εντολή", για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, μέσα από τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, που τις συνδιαμορφώνουν η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στις Βρυξέλλες». Αυτό αναφέρει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στoν νομό.

Εξηγώντας τι σημαίνουν αυτές οι δεσμεύσεις, επισημαίνει:

«Τέτοια δέσμευση είναι το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, που από τη μία διασφαλίζει "ζεστό" χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη επιβάλλει στους λαούς των χωρών - μελών της ΕΕ, και στον ελληνικό, τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα αλλά και τον λογαριασμό για την αποπληρωμή του.

Εκθείασε παράλληλα τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που από την ίδρυσή της βάφει τα χέρια της με των λαών το αίμα, όπως σήμερα με την επικίνδυνη εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αλλά και με τις επεμβάσεις της όπου Γης.

Εκθείασε δηλαδή την ΕΕ των πολέμων, της φτώχειας, της μιζέριας και της διαπλοκής. Μια ΕΕ που όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στα συσσωρευμένα λαϊκά προβλήματα, αλλά αντίθετα αποτελεί παράγοντα επιδείνωσής τους.

Με κριτήριο την επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές, η απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία μας στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και στην προσπάθεια εξωραϊσμού της, από τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της, είναι μία: Τώρα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό!».



Σελίδα5 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός θα αμφισβητήσει την ΕΕ και θα δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha» και τον δημοσιογράφο Αντ. Σρόιτερ

-- Θα μείνουμε στην επικαιρότητα, κυρίες και κύριοι, για να καλωσορίσω εδώ στο στούντιο του «Alpha» τον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Καλησπέρα σας κ. Γραμματέα.

-- Καλησπέρα σας.

-- Πολιτική επικαιρότητα, από τη μία, δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από την αθλητική επικαιρότητα από την άλλη, αν μου το επιτρέψετε. Μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό, ξέρω ότι είστε και Ολυμπιακός. Τα συναισθήματά σας και πραγματικά αν το περιμένατε αυτό που συνέβη.

-- Καλά, να σας πω το εξής, οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και να έπαιζε σε τέτοιον αγώνα, σε τέτοια διοργάνωση ευρωπαϊκού επιπέδου, θα την υποστήριζα. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Νομίζω έπαιξε καλά ο Ολυμπιακός, ήταν πολύ δύσκολη μάχη, για όσους τηλεθεατές ή για όσους τον είδαν ζωντανά τον αγώνα αυτό. Ηταν δύσκολη μάχη. Η Φιορεντίνα είναι έμπειρη ομάδα σε τέτοιες διοργανώσεις, συγκροτημένη αλλά τα κατάφερε ο Ολυμπιακός.

-- Δεν πήγατε στο γήπεδο.

-- Οχι, όχι. Σπίτι, με συντρόφους, με την οικογένεια το είδα.

-- Μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού, μεγάλη επιτυχία και του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ. Σα να ξυπνάει κάτι σε αυτό που λέγεται ελληνικός αθλητισμός και πάλι, έτσι;

-- Ναι, αν δεν είχαμε και την εμπορευματοποίηση σε όλα αυτά και αν ενισχυόταν περισσότερο από το κράτος. Εχουμε πάρα πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικά μεγάλοι αθλητές σε όλα τα είδη, και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στον αθλητισμό γενικότερα, σε όλα τα αθλήματα. Είναι παιδιά με όρεξη, που έχουν τη δυνατότητα αλλά πρέπει να τους δίνεις και τις προϋποθέσεις. Προχτές, για παράδειγμα, το βράδυ, πήγα και παρακολούθησα ένα πρωτάθλημα, vintage λέγεται, που ήταν στον τελικό η Παλλήνη με τη Δραπετσώνα - Κερατσίνι, που είναι βέβαια μεγαλύτερες ηλικίες, είναι αυτοί οι «απόμαχοι», ας το πούμε, από 35 χρόνων και πάνω, 40 - 50, είναι κάποιοι μεγαλύτεροι που συνεχίζουν. Πάνε σχολεία, πάνε μαθητές, τους παρακολουθούν και έδωσα και το κύπελλο στην ομάδα που κέρδισε. Ηταν αγώνας βόλεϊ αυτός.

Πολύ σημαντικό αυτό αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Πρέπει το κράτος να ενισχύσει αυτόν τον αθλητισμό, τη νεολαία μας, γιατί είναι και διέξοδος για τα παιδιά.

-- Πριν πάμε στα πολιτικά, να σας βάλω και σε καλοκαιρινή διάθεση. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε σήμερα, με ποιον πολιτικό αρχηγό θα ήθελε να βρεθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί, να αποκλειστεί εκεί και διάλεξε εσάς. Είπε, με τον κ. Κουτσούμπα, για να μου εξηγήσει πώς είναι δυνατόν κάποιος στις μέρες μας να είναι κομμουνιστής.

-- Του το εξηγώ κάθε μέρα, αλλά πού να καταλάβει. Αλλά τώρα να βρεθούμε σε νησί, ερημικό, απομονωμένοι, ξέμπαρκοι εκεί, σημαίνει ότι κάποιο ναυάγιο έγινε, οπότε η γκαντεμιά πάει σύννεφο εδώ. Τώρα ποιος είναι και πώς θα βρεθούμε εκεί, δεν ξέρω...

-- Δεν σας το εύχομαι.

-- Ούτε εγώ το εύχομαι στον εαυτό μου, τέτοια τραγωδία...

Να είναι πολύ ισχυρό το ΚΚΕ γιατί δεν έχει δεσμεύσεις, από τα λόμπι, την ΕΕ, την Κομισιόν

-- Κύριε Γραμματέα, η πιο συνηθισμένη ερώτηση που γίνεται, ενόψει ευρωεκλογών, στους εκπροσώπους του ΚΚΕ είναι, γιατί να ψηφίσει κανείς ένα κόμμα για την Ευρωβουλή, το οποίο έχει βασική άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ΕΕ;

-- Ναι, γιατί η ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών, για τα συμφέροντα των πολλών δηλαδή. Είναι η ΕΕ των πολέμων, είναι η ΕΕ των λόμπι, της διαφθοράς, είναι η ΕΕ των μονοπωλίων, της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ακρίβειας. Οι πολιτικές της δηλαδή οδηγούν σε ταλαιπωρία και βάσανα τους λαούς, παρά όλα αυτά που έλεγαν άλλα κόμματα - όχι εμείς - εδώ και χρόνια, ότι θα μπαίναμε στην ΕΕ και θα είχαμε ευημερία, ισότητα και βλέπουμε να μεγαλώνουν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών και βεβαίως οι λαοί να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, να περνάνε όλο και πιο δύσκολα, γιατί χειρότερη γίνεται αυτή η ΕΕ. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι πρέπει να σπάσουμε αυτά τα δεσμά, να αποδεσμευτούμε από αυτήν την ένωση των μονοπωλίων. Και βέβαια οι λαοί μπορούν να οικοδομήσουν μια άλλη ευρωπαϊκή ένωση, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων. Πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι δηλαδή, η ευρωπαϊκή ένωση των λαών, του σοσιαλισμού, αυτή που προτείνουμε εμείς, όπως και η Ελλάδα του σοσιαλισμού και του ελληνικού λαού. Θα είναι πραγματικά μία ένωση που θα έχει προμετωπίδα της την αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών, την ισοτιμία, την προάσπιση των δικαιωμάτων.

-- Αρα ψηφίστε μας για να αλώσουμε το σημερινό σύστημα από μέσα;

-- Κοιτάξτε, εμείς θέλουμε να είμαστε ισχυροί και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, για να τις αποκαλύπτουμε έγκαιρα, για να τις εμποδίζουμε αν μπορούμε, για να τις καθυστερούμε. Και βεβαίως εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, είναι το Ευρωκοινοβούλιο πρώτα απ' όλα και σε συνέχεια έρχονται στα εθνικά Κοινοβούλια, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, και η κάθε κυβέρνηση υλοποιεί αυτές τις αντιλαϊκές αποφάσεις. Αρα είναι κρίσιμο ζήτημα το ΚΚΕ να είναι πάρα πολύ ισχυρό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις, δεν έχει εξαρτήσεις από τα λόμπι, από την ΕΕ, την Κομισιόν. Μπορεί με καθαρό μυαλό και καθαρές θέσεις να ασκεί κριτική, να ενημερώνει τον λαό, να τον προετοιμάζει, έτσι ώστε αυτά που θα έρχονται και αυτά που θα έχουμε ως επιπτώσεις από την ΕΕ να μπορεί έγκαιρα να ενημερώνεται ο ελληνικός λαός και να τα αντιπαλεύει. Γιατί το κύριο ζήτημα είναι τι αντιπολίτευση κάνεις σε αυτά. Οπως στην Ελλάδα, για παράδειγμα, που εμείς δεν συμφωνούμε όπως είναι το πολιτικό σύστημα στα πλαίσια του καπιταλισμού, δεν συμφωνούμε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν συμφωνούμε με αυτούς τους αστικούς θεσμούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθόμαστε στη γωνία και παρακολουθούμε σαν παρατηρητές τα γεγονότα ή σαν κριτές. Συμμετέχουμε ενεργά και εκεί που διαμορφώνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στα κέντρα δηλαδή των αποφάσεων και εκεί που ανατρέπονται αυτές, που είναι οι δρόμοι του αγώνα.

-- Αυτό το ερώτημα καταλήγει πάντα σε ένα δίλημμα, το αντιμετωπίζει και ο ψηφοφόρος ίσως. Γιατί να μην ψηφίσω ένα πιο φιλοευρωπαϊκό αριστερό κόμμα, για παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ;

-- Γιατί, για παράδειγμα, το 47% του ελληνικού λαού θέλει να καταδικάσει την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τέτοιου είδους κόμματα είναι με τα μπούνια με αυτήν την ΕΕ των πολέμων, των μνημονίων, των αντιλαϊκών πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θεωρεί ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ. Θεωρεί ότι μπορεί να καλυτερεύσει - οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αυτής της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας που τη γνωρίσαμε και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη τόσα χρόνια, και κατέστρεψε ουσιαστικά οικονομίες, λαούς και δικαιώματα λαών - αυτή θεωρεί ότι μπορεί να την κάνει καλύτερη μέσα από κάποιες επιμέρους βελτιώσεις. Και τον βλέπουμε, όλο και περισσότερο, αυτό το σύστημα, αυτή η ΕΕ να τον απορροφά, να τον τραβά και, βεβαίως, να καταντά ένα κόμμα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά εκφυλισμένο, με αποκορύφωμα αυτό που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες.

Οποιος θέλει να αμφισβητήσει την ΕΕ και τις πολιτικές της να ψηφίσει ΚΚΕ

-- Κύριε Γραμματέα, για εσάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά; Και το ρωτάω αυτό γιατί διάβασα και μια οργισμένη ανακοίνωση του κόμματός σας μετά από μια επίσκεψη του κ. Κασσελάκη στο Μουσείο Μπελογιάννη. Δεν έχει δικαίωμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος, να επικαλείται τον Μπελογιάννη;

-- Κοιτάξτε, προεκλογικά είναι και λίγο τυχοδιωκτισμός. Είναι τυχοδιωκτάκος ο κ. Κασσελάκης, είναι απατεωνίσκος.

-- Βαριά κουβέντα...

-- Ναι, τη μια μέρα να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία» και την άλλη μέρα να πηγαίνεις στο Μουσείο Μπελογιάννη, που εκτελέστηκε λόγω του ότι θεωρούσε το ΝΑΤΟ κίνδυνο για τους λαούς, εκτελέστηκε γι' αυτές τις πολιτικές που ο κ. Κασσελάκης σήμερα τις εξωραΐζει. Τη μια μέρα να λες ότι η Ευρώπη είναι «το θαύμα που περιμέναμε όλοι» και πρέπει να φτάσουμε για να πάμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, λες και άλλα κόμματα λένε να την πάμε στην Αφρική, στην Ασία ή αλλού. Εννοεί γεωγραφικά; Δεν εννοεί αυτό. Εννοεί ότι πρέπει να πάει στην αγκαλιά των αντιλαϊκών αποφάσεων και των λόμπι της διαφθοράς, ψηφίζοντας - και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό υποτίθεται κόμμα, αλλά και άλλα τέτοιου είδους αριστερά κόμματα - ότι τα λόμπι αυτά της διαφθοράς, που είχαμε τις κυρίες Καϊλή και άλλους τέτοιους το προηγούμενο διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι στοιχείο απαραίτητο της ευρωπαϊκής, άκου!, δημοκρατίας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Την ίδια ώρα που δίνει άλλοθι για την «αυτοάμυνα» στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει και να σκοτώνει 20.000 παιδιά τους τελευταίους μήνες και εκατοντάδες χιλιάδες τα προηγούμενα χρόνια ως κράτος - κατακτητής της παλαιστινιακής γης, να πηγαίνει στην Παλαιστίνη προεκλογικά. Ενώ, στην ουσία, έδωσε άλλοθι όλα αυτά τα χρόνια. `Η ετοιμαζόταν, όπως ξέρουμε όλοι, όταν πήγε στις ΗΠΑ - μου το έλεγαν και εκεί οι άνθρωποι, οι ομογενείς - να συναντήσει το πιο αντιδραστικό ισραηλινό λόμπι που υπάρχει εκεί. Οχι τις οργανώσεις των Εβραίων, των Ισραηλινών που είχαν κάποια αντίληψη διαφορετική, προοδευτική, αλλά το πιο αντιδραστικό λόμπι αυτών. Αρα, λοιπόν, αυτό το κόμμα πώς να το πεις αριστερά; Δηλαδή, μόνο κοροϊδία μπορεί πλέον να το πει ο ελληνικός λαός. Και μετά φυσικά, να σας θυμίσω - τα ξέρει ο ελληνικός λαός, οι τηλεθεατές που μας παρακολουθούν σήμερα - εμείς και στον ΣΥΡΙΖΑ, με την προηγούμενη ηγεσία, κάναμε κριτική. Πάλι θεωρούσαμε ότι δεν είναι αριστερά, έτσι όπως αισθάνεται ο κόσμος ή εννοεί την αριστερά. Γιατί, εδώ που τα λέμε, είναι λίγο κοροϊδία το αριστερός, δεξιός, οι γεωγραφικοί δηλαδή προσδιορισμοί που στην πολιτική δεν αποδίδουν τίποτα.

-- Το σημερινό τοπίο στην πολιτική, με βάση και τις μετρήσεις ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά, νομίζω, και την παγιωμένη εικόνα που έχουμε για τις εθνικές εκλογές. Πολύ κατακερματισμένη η αντιπολίτευση, κ. Γραμματέα. Εχουμε πάρα πολλά κόμματα, για παράδειγμα δέκα κόμματα αυτήν την ώρα είναι κοντά ή πάνω από το όριο να μπουν στην Ευρωβουλή, αφήνω στην άκρη την κυβέρνηση.

-- Δεν νομίζω ότι τόσα κόμματα θα μπουν στην Ευρωβουλή τελικά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό ζήτημα. Ετσι νομίζω πάντα ήταν, δηλαδή πάντα είχαμε πάρα πολλά κόμματα που κατεβαίναν.

-- Δεν σας ανησυχεί αυτή η πολυδιάσπαση;

-- Οχι, δεν με ανησυχεί αυτό. Με ανησυχούν οι πολιτικές αυτών των κομμάτων. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια τέτοια ψήφος του ελληνικού λαού, που θέλει ειλικρινά να αμφισβητήσει την ΕΕ και τις πολιτικές της, να αμφισβητήσει και να δώσει ένα μήνυμα, ένα μάθημα στην κυβέρνηση της ΝΔ που μπήκε «καβάλα στο άλογο» του 41% και έφερε πολλά αντιλαϊκά μέτρα μέσα σ' έναν μόλις χρόνο, χωρίς να έχει κλείσει καν ο χρόνος. Την πολιτική άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν δήθεν αντιπολίτευση, αλλά τους είδαμε να ψηφίζουν άλλος κατά 95% μαζί με τη ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, άλλος κατά 75% και άλλος κατά 55 - 60% μαζί με τη ΝΔ. Αρα, αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός είδε τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά και μέσα στη Βουλή αλλά και έξω απ' αυτήν, εκεί που κυρίως που κρίνονται τα πάντα και μπορεί να πιέσει ο εργαζόμενος για κάποιες ανάσες ανακούφισης, ήταν μόνο από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ ήταν παντού, στις εργατικές κινητοποιήσεις για τα μεροκάματα, τους μισθούς, για να μη γίνουν απολύσεις, για τα εργατικά ατυχήματα, για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για τις γυναικοκτονίες, για το έγκλημα και την τραγωδία των Τεμπών, για την Παιδεία, για τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία που χρειαζόμαστε γιατρούς, νοσηλευτές και δεν έχουμε. Αντίθετα, «ζεστό» χρήμα δίνεται σε λίγους. Αρα, αυτά τα ζητήματα μπορεί τώρα να τα σκεφτεί ο ελληνικός λαός και να δώσει αποφασιστικά την ψήφο του στο ΚΚΕ.

-- Καλό υπόλοιπο προεκλογικής μάχης, κ. Κουτσούμπα, και καλή δύναμη, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, να είστε καλά.

-- Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ, καλή συνέχεια.



Σελίδα6 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ

Στο χαιρετισμό του ο Βάιος Τσαπρούνης αναφέρθηκε στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στις νέες εξοπλιστικές παραγγελίες και τη νέα αμυντική κατεύθυνση, που προσανατολίζονται και στο «στήσιμο» ενός ευρωπαϊκού στρατού, άμεσα συνδεδεμένου και ταυτισμένου με αυτόν του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήθεν θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών - μελών του. «Ας μη γελιόμαστε. Κανένα συμφέρον κανενός κράτους δεν πρόκειται να διαφυλάξουν τα πανάκριβα F-35 και οι φρεγάτες Belhara. Μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών, των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών θα υποστηρίζουν. Αυτό κάνουν και σήμερα στη Σαουδική Αραβία και στην Ερυθρά Θάλασσα. Καμία κυριαρχία και κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Δεν εξαπατούν πλέον τον λαό. Καμιά υποχρέωση δεν πρέπει να έχουμε προς αυτούς. Καμιά προστασία δεν πρόκειται να μας παράσχουν, όπως ακριβώς ποτέ δεν μας παρείχαν».

Σημείωσε ότι «ο πόλεμος πλέον έχει χτυπήσει την πόρτα μας και η κυβέρνηση την άνοιξε διάπλατα και συμμετέχει σ' αυτόν. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο λαός μας, η νεολαία μας, ο καθένας μας, εσείς, εγώ. Για να σταματήσει η κρεατομηχανή του πολέμου των μεγάλων δυνάμεων και του κεφαλαίου!».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, «ένα έγκλημα που η Ιστορία των λαών θα καταγράψει με τα πιο μαύρα γράμματα», όπως είπε. Και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το Ισραήλ, προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη του ξεριζωμού 1,3 εκατομμυρίων Ελλήνων προσφύγων του 1923, των εγκλημάτων εναντίον των Θρακιωτών, των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Κύπριων. Η κυβέρνηση βάζει τη χώρα μας στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Αυτό ο λαός μας δεν πρέπει να το ανεχθεί. Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πλευρά της κοινωνικής προόδου, είναι η πλευρά που στο δίλημμα "με τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς ή με τα συμφέροντα των λαών" απαντάει: Με τα συμφέροντα των λαών!!!».

Το ΚΚΕ βάζει το πιο καίριο ερώτημα: ανάπτυξη για ποιόν;

Στον δικό του χαιρετισμό ο Βασίλης Μπέλλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όλα τα αστικά κόμματα, όπως κι αν αυτά αυτοπροσδιορίζονται, «συγκλίνουν στις βασικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Συγκλίνουν στο ότι αφήνουν εκτός κάδρου τον τρόπο παραγωγής, ότι δηλαδή κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί θησαυρίζουν κλέβοντας τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί». Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ, από όποιον εχθρικό για τον λαό θεσμό κι αν βρεθεί, όπως είναι η Τοπική Διοίκηση, το αστικό Κοινοβούλιο και η Ευρωβουλή, αποκαλύπτει τις αντιλαϊκές πολιτικές στις οποίες συγκλίνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, βάζοντας το πιο καίριο ερώτημα: "Ανάπτυξη για ποιον;".

Διότι πλέον αρχίζει και γίνεται αντιληπτό από ολοένα και περισσότερους ότι είτε με την κρίση είτε με την ανάπτυξή τους, το μάρμαρο το πληρώνει πάντα ο λαός. Για να μπορέσουν να επιτευχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα με τα οποία θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πρέπει το λαϊκό εισόδημα να τσακιστεί, είτε με το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων είτε με την ακρίβεια.

Το ΚΚΕ δεν εφησυχάζει τον λαό ότι όλα μπορούν να λυθούν μόνο με την ψήφο ή με μια απλή αλλαγή διαχείρισης, παρόλο που δεν υποτιμά και πιέζει για μέτρα άμεσης ανακούφισης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού».



ΚΑΒΑΛΑ

Είναι αναγκαίο, είναι δυνατό, το ΚΚΕ να βγει πολύ πιο ισχυρό!

Αισιόδοξο μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές έστειλε η χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Καβάλας, με μαζική παρουσία του λαού και της νεολαίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρέτισαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Μπέλλος και ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός εν ενεργεία και πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Στην κεντρική ομιλία της χτεσινής συγκέντρωσης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι αναγκαίο. Είναι δυνατό, πηγάζει μέσα από τις εξελίξεις, το ΚΚΕ να βγει πολύ πιο ισχυρό σε όλη την Ελλάδα και εδώ στην περιοχή σας. Σκεφτείτε την επόμενη μέρα.

Η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ, όλα τα άλλα κόμματα με τα προγράμματά τους, ετοιμάζουν πλήθος αντιλαϊκών μέτρων και συμμετοχή στους πολέμους, για να πετύχει, να συνεχιστεί, η καπιταλιστική βαρβαρότητα και η εκμετάλλευση.

Εδώ, από την Καβάλα, από όλη την περιοχή σας, τον Εβρο, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, να σταλεί μήνυμα για πιο δυνατό ΚΚΕ: Δεν θα γίνει η Ελλάδα και η περιοχή σας φωλιά των αρπακτικών, των ματοβαμμένων με το αίμα των λαών ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά γιατί έχει απογειωθεί η άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στους δύο μεγάλους πολέμους που μαίνονται στην περιοχή μας, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ΕΕ, τα κράτη της συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις σε πολλές χώρες μαζί με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι περιστέρι της ειρήνης, αλλά κοράκι του πολέμου.

Κανείς δεν δικαιούται να μένει θεατής όταν δεκάδες φαντάροι, του λαού παιδιά με επιστολές τους εναντιώνονται στη συμμετοχή της χώρας στους πολέμους.

Οταν μια γυναίκα εν ενεργεία αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, αψηφώντας κάθε συνέπεια, δηλώνει αντίθετη στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οταν ένας υπολοχαγός εν ενεργεία εκφράζει το σωστό, να υπερασπίζουμε μαζί με τον λαό την πατρίδα μας. Να μένουμε εδώ στον τόπο μας και όχι μακριά από τα σύνορά μας, με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα και την Ουκρανία.

Οταν ένας εν ενεργεία πυροσβέστης καλεί δημόσια να σταματήσουμε τις καταστροφές, φέρνοντας στη μνήμη πυρκαγιές, πλημμύρες, το έγκλημα στα Τέμπη που συντάραξαν τον λαό μας.

Από αυτό το βήμα τονίζουμε: Να μην τολμήσουν και τιμωρήσουν φαντάρους, αξιωματικούς και πυροσβέστες, που διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Γνωρίζετε και αντιπαλεύετε στην περιοχή σας τον ιμπεριαλισμό.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς τη στρατιωτική επέκτασή τους στη Θράκη, λόγω στρατηγικού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η άμεση εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης στον πόλεμο και σε στρατιωτικές δραστηριότητες, τη μετατρέπει σε στρατιωτικό στόχο, όπως τη Σούδα και τη Λάρισα, ενώ η αξιοποίηση του λιμανιού πολλαπλασιάζει τους κινδύνους βιομηχανικών "ατυχημάτων" μεγάλης κλίμακας, καταστροφής της τοπικής οικονομίας.

Εχετε πείρα και εδώ στην πόλη σας για όλα.

Σημάδεψαν την πόλη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αγώνες των απολυμένων εργαζομένων σε πετρέλαια και λιπάσματα. Η καπιταλιστική ανάπτυξη οδήγησε στη διάλυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, σε εκατοντάδες απολύσεις, σε εντατικοποίηση και εργολαβοποίηση των συνθηκών εργασίας, με τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και το περιβάλλον συνολικά της περιοχής. Επιδοτήθηκε αυτή η κατεύθυνση από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ. Στηρίχθηκε στους νόμους τους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τις ομαδικές απολύσεις. Οι αγώνες βρήκαν απέναντί τους τη σκληρή καταστολή του αστικού κράτους.

Σήμερα δεν είμαστε στη δεκαετία του '90 και του 2000. Εχουμε μπόλικη πείρα. Να δούμε όχι μόνο τι λένε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τι κάνουν. Τι κάνουν; Ψηφίζουν από κοινού και στο Ευρωκοινοβούλιο τις αντιλαϊκές Οδηγίες και τα αντιδραστικά ψηφίσματα, τα περισσότερα και με τη ΝΔ.

Αναγκαίο να συγκρουστούμε με την οικονομία του κεφαλαίου

Ολοι ξέρουν πως εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Λέμε καθαρά: Σήμερα δεν υπάρχει λύση εύκολη, εντός των τειχών, εντός του συστήματος. Πρέπει να συγκρουστούμε με την οικονομία του κεφαλαίου. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικό κίνημα που διεκδικώντας τα άμεσα, τα ζωντανά, τα καθημερινά του προβλήματα, θα κατανοεί την ανάγκη να συγκρουστεί με την καρδιά του προβλήματος.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα κάνουν δική τους υπόθεση να έρθουν τα πάνω κάτω, να τελειώνουμε με το κράτος των καπιταλιστών. Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να συγκρουστούμε με την οικονομία του κεφαλαίου, να κοινωνικοποιήσουμε τα μέσα που παράγουν τον πλούτο σε αυτήν τη χώρα. Να σχεδιάσουμε την κοινωνία μας, την οικονομία μας για να καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Να αξιοποιήσουμε, έτσι, τις δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας να θρέφει τον λαό της, να έχει ενεργειακή αυτάρκεια, να αξιοποιεί τη βιομηχανία της, το επιστημονικό, το τεχνικό της δυναμικό.

Πάμε να σηκώσουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο ψηλά και για έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο που αφορά τις ευρωεκλογές: Να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!

Πιο δυνατό ΚΚΕ είναι μια μεγάλη συμβολή για το διεθνές κίνημα. Μπορεί παγκόσμια να μοιάζει σαν ένα μικρό αστέρι που ανατέλλει στον ορίζοντα. Είναι όμως το νέο, η προοπτική, η μόνη απάντηση στο καπιταλιστικό σύστημα και τα σκοτάδια του.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!».



Σελίδα7 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να γεμίσει τις κάλπες κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη

Βροντερό και καθαρό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ από τις εργατογειτονιές της Νίκαιας και του Κορυδαλλού έστειλε η μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον Θ. Χιώνη

Ανεμο ενίσχυσης του ΚΚΕ αποπνέει ο Πειραιάς και οι εργατογειτονιές του όπως έδειξε η μεγάλη χτεσινή συγκέντρωση των Οργανώσεων Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού του Κόμματος. Η πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό γέμισε από εργαζόμενους, βιοπαλαιστές, νέους και νέες της περιοχής, που όλοι μαζί θα μοιραστούν την προσπάθεια των τελευταίων ημερών για να βρεθεί το ΚΚΕ ακόμα πιο ενισχυμένο σε αυτούς τους δήμους με πολλές νέες ψήφους και να πάει πολύ πιο ψηλά στην Αττική και πανελλαδικά. Ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Χαιρετισμό απηύθυνε η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια ευρωβουλευτής.

Παρευρέθηκαν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Α' Πειραιά. Επίσης τα μέλη της ΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Νίκος Μαυροκέφαλος, Κυριάκος Ιωαννίδης και Μανώλης Καραντούσας. Ακόμη ο Στέλιος Μπενετάτος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Ελπίδα Παντελάκη γγ της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη και στο Δήμο Κορυδαλλού, Παναγιώτης Κατηφές και Ελευθερία Παπουτσιδάκη αντίστοιχα.

Τα άλλα κόμματα όταν μιλάνε για Ευρώπη μιλάνε για την ΕΕ του πολέμου, των λόμπι και της διαφθοράς

«Την Κυριακή 9 Ιουνίου ο λαός και η νεολαία της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Ρέντη, όπως και όλου του Πειραιά, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακουστούν δυνατά.

Να πάνε στην κάλπη περήφανοι, όπως πάνε κάθε μέρα στη δουλειά τους, όπως αγωνίζονται ατομικά και συλλογικά για να ζήσουν τις οικογένειές τους εδώ σ' αυτές τις λαϊκές γειτονιές, αλλά και για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή.

Να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και να το "καρφώσουν" αποφασιστικά, κόντρα σε όσους και όσα τους ταλαιπωρούν και τους βασανίζουν», τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Χιώνης.

Σχολιάζοντας ότι τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ νομίζουν ότι θα μας «ξεγελάσουν με τον αποπροσανατολισμό, τους εκβιασμούς και τους γελοίους καυγάδες για το "ποιος μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη"» εξήγησε στο πού ακριβώς αναφέρονται:

«Στην ΕΕ του πολέμου, που έχει δώσει ήδη εξοπλισμούς αξίας 100 δισ. ευρώ από το υστέρημα των λαών της στο καθεστώς του Ζελένσκι στην Ουκρανία. Που αποφάσισε τη μετατροπή της οικονομίας της σε "πολεμική οικονομία" και δαπανά 240 δισ. για εξοπλισμούς, την ώρα ενώ οι λαοί της γονατίζουν από την ακρίβεια (...).

Στην ΕΕ που τα 22 από τα 27 μέλη της είναι και μέλη του ΝΑΤΟ και που με ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που το στήριξαν και τα δικά μας καλόπαιδα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Ν. Αριστεράς και της Ελληνικής Λύσης, έδωσε το πράσινο φως στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ για τη γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη.

Γιατί όταν μιλάνε για την Ευρώπη, μιλάνε για την ΕΕ των λόμπι και της διαφθοράς. Της εκμετάλλευσης, της 13ωρης δουλειάς και των minijobs, όλων αυτών των "βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών". Των 95 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο της φτώχειας, των 16 εκατομμυρίων ανέργων και των 5 εκατομμυρίων αστέγων. Της καταστολής, των τρομονόμων και του φακελώματος. Των οδηγιών και κατευθύνσεων που μετέτρεψαν σε καρμανιόλα τον σιδηρόδρομο και έκαναν αρένα συμφερόντων το να έχει συστήματα ασφαλείας, οδηγώντας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οποια πέτρα της κυβερνητικής πολιτικής κι αν σηκώσεις το ίδιο φίδι θα βρεις από κάτω, ένα ψήφισμα, μια οδηγία, μια κατεύθυνση της ΕΕ που τις περισσότερες φορές έχει υπερψηφιστεί απ΄ όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ».

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πλάι - πλάι με τον λαό σηκώνουν καθημερινά ανάστημα!

«Τους κομμουνιστές ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τους δει και να τους μάθει από τα στημένα δελτία ειδήσεων.

Τους βλέπει κάθε μέρα δίπλα του, να αγωνίζονται μαζί του, στον χώρο δουλειάς, στον κλάδο, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο και το σχολείο», ανέφερε και στάθηκε πιο αναλυτικά:

«Γιατί και εδώ, όπως και σε όλη την Αττική, στις λαϊκές γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, όπως και σε όλη τη χώρα στις μεγάλες εστίες αντίστασης στη ΛΑΡΚΟ, στο Λιμάνι και τα καράβια, στα τηλεφωνικά κέντρα, στα νοσοκομεία, στους οικοδόμους όπως κι αυτές τις μέρες στις απεργίες των εργατών που δουλεύουν στα 50 μέτρα κάτω από τη γη για τη κατασκευή του μετρό, στη ζώνη και στα ναυπηγεία, στις αποθήκες κι αλλού, οι δυνάμεις του ΚΚΕ πλάι - πλάι με τον λαό σηκώνουν καθημερινά ανάστημα!(...)

Η συνεπής αγωνιστική και αταλάντευτα μαχητική στάση του ΚΚΕ, αυτή η δράση μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία, μπορεί σήμερα να παρεμποδίζει νέες αντιλαϊκές αποφάσεις. Να κερδίζει ανάσες ανακούφισης. Να πετυχαίνει νέες κατακτήσεις. Εχοντας σχέδιο και Πρόγραμμα που ανοίγει σταθερά τον δρόμο για ριζικές αλλαγές και ανατροπές σε σύγκρουση με την πολιτική που λογαριάζει τη ζωή μας ως κόστος, την εξουσία που διασφαλίζει τα κέρδη των λίγων επιχειρηματικών ομίλων που ζουν και βασιλεύουν από τη δική μας δουλειά κι εκμετάλλευση».

«Γι' αυτούς τους λόγους», υπογράμμισε «και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Κορυδαλλός και η Νίκαια έδωσε στο ΚΚΕ ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 12% και 13%, αντίστοιχα.

Ηταν τεράστια η συμβολή του λαού όλου του Πειραιά για να είναι το ΚΚΕ τρίτο κόμμα στην καρδιά της χώρας, στην Αττική, πάνω από το ΠΑΣΟΚ, και για να σημειώσει πανελλαδικά μια σημαντική άνοδο.

Ανοδος που εκφράστηκε και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη με τα ποσοστά της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην περιφέρεια να προσεγγίζουν το 20%, ενώ στις δημοτικές στη Νίκαια η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο δήμο έφτασε το 22% και στον Κορυδαλλό κατέγραψε μεγάλο διψήφιο ποσοστό.

Πάμε λοιπόν για πιο δυνατό ΚΚΕ.

Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ το βράδυ της 9ης Ιούνη, τόσο πιο δυνατοί θα είστε εσείς, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός στις 10 Ιούνη. Για να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Ψηφίζουμε για όλα ΚΚΕ

Στις 9 Ιούνη ψηφίζουμε για όλα, τόνισε ο Θ. Χιώνης.

«Ψηφίζουμε ΚΚΕ και απαιτούμε μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος ενάντια στην ακρίβεια.(...)

Ψηφίζουμε και αγωνιζόμαστε για να ζούμε σε πόλεις ανθρώπινες, με βάση τις δυνατότητες του 2024.

Ψηφίζουμε για τη συμμαχία των αγώνων των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των φοιτητών, του λαού που δυναμώνει και αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση (...)

Ψηφίζουμε ΚΚΕ ενάντια στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους μας έχουν μπλέξει η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, με τα υπόλοιπα κόμματα να της δίνουν άλλοθι.

Ψηφίζουμε ΚΚΕ και απαιτούμε να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και να αναγνωρίσει η χώρα μας το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Ψηφίζουμε για να γυρίσει η φρεγάτα "Υδρα" από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου την έχουν στείλει να στηρίζει το Ισραήλ, να προασπίζεται τα συμφέροντα των εφοπλιστών και να χρεωνόμαστε για να πλέει στην Ερυθρά μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα, την ώρα που για τις ανάγκες μας μονίμως "δεν έχει".(...)

Ψηφίζουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να θαλασσοπνίγονται πρόσφυγες και μετανάστες και να ξεβράζονται κορμιά μικρών παιδιών και γυναικών στις ακτές μας.(...)

Ψηφίζουμε για τα ψέματα που είπαν όλοι τους για την ΕΕ και για τις αλήθειες που είπε το ΚΚΕ. (...)

Ψηφίζουμε για να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους αγωνιστές και όχι πρόθυμους υποστηρικτές της αντιλαϊκής πολιτικής, κλακαδόρους των συμφερόντων και των λόμπι.

Ψηφίζουμε όπως αγωνιστήκαμε, όπως κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε και για να είμαστε πιο δυνατοί να αγωνιστούμε από εδώ και πέρα».

Στις μέρες που έμειναν να φέρουμε τα πάνω - κάτω

Στις λίγες μέρες που έμειναν, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Θ. Χιώνης:

«Μοιραζόμαστε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για να μοιραστούμε τη μεγάλη χαρά και την ικανοποίηση το βράδυ των εκλογών, που το Κόμμα μας θα είναι πολύ πιο δυνατό.

Εσείς που είστε σήμερα εδώ, μαζί με πολλούς ακόμα που στηρίζουν το Κόμμα μας και θέλουν να το δουν να ανεβαίνει πιο ψηλά, είστε μια δύναμη που μπορεί αυτές τις 10 μέρες να σαρώσει ολόκληρη τη Νίκαια, τον Ρέντη, τον Κορυδαλλό.

Μια ευρωπαϊκή διοργάνωση έμεινε κι αυτή είναι στις 9 Ιούνη, με τη φόρα της νίκης απέναντι στα διάφορα φαβορί πάμε να κοκκινίσουμε αυτές εδώ τις γειτονιές για να μυρίσει γιασεμί.

Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και τελικά αυτό να γεμίσει τις κάλπες κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη».

Ο λαός και η νεολαία μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπορούν να νικάνε

«Εχουμε δει πολλά, έχουμε αρκετή πείρα να καταλάβει ο καθένας πως όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν τη σφραγίδα των αποφάσεων που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων στις Συνόδους Κορυφής, στις συνοδούς υπουργών, με τους φίλους τους τα λόμπι των επιχειρηματικών ομίλων, και τα εφαρμόζουν σε κάθε χώρα», τόνισε στον χαιρετισμό της η Δ. Σταματέλου, αναφερόμενη και σε όλους τους μύθους που καλλιέργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα αστικά κόμματα και κατέρρευσαν με πάταγο.

«Αντίστοιχα, όλα όσα έχουμε κατακτήσει, όπου έχουμε βάλει εμπόδιο όπου έχει ανακουφιστεί ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, όπου έχει δει άσπρη μέρα ένας χώρος δουλειάς είναι μέσα από τη δίκη μας δράση. Εκεί τρώει τα χαστούκια η ΝΔ, εκεί αναμετρηθήκαμε στην πράξη με το περίφημο 41%.

Πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν γίνονταν οι βουλευτικές εκλογές, λέγαμε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει παντοδύναμη όταν είναι δυνατό το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και ότι σ' αυτήν τη χώρα υπάρχει δυνατό ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του.

Σήμερα, μπορούμε να κοιτάζουμε τον λαό στα μάτια, με την πεποίθηση ότι κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε και δεν τον απογοητεύσαμε. Γιατί στον έναν χρόνο που μεσολάβησε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει, όπως και ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Η παρέμβαση των κομμουνιστών στο κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθυστερήσει, να δημιουργήσει εμπόδια, να μην είναι περίπατος για την κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργό να περάσει το εκάστοτε αφήγημα», σημείωσε, και αναφερόμενη σε παραδείγματα από τη δράση των κομμουνιστών για τα εργασιακά δικαιώματα, την Υγεία, την Παιδεία, τόνισε: «Τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν πως υπάρχει αντίπαλο δέος στην αντιδραστική πολιτική της ΝΔ και που συνειδητά αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Που δείχνουν ότι ο λαός και η νεολαία μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπορούν να νικάνε».



Σελίδα8 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Με την αειθαλή προσδοκία...

Αγγελος Βλάσσης, γλύπτης

Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ, εκλογική και όχι μόνο, βρίσκω να συμπορεύεται αναπόφευκτα με την αειθαλή προσδοκία, να ωριμάσει η θέληση του κόσμου της δουλειάς για την εξουσία, πολιτική και οικονομική.



Η μόνη ψήφος αντίστασης, ελπίδας και αισιοδοξίας είναι στο ΚΚΕ

Αριστείδης Πατσόγλου, γλύπτης

Μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης του Ιούνη του '24, με τα χρόνια συσσωρευμένα για τον λαό προβλήματα, την ακρίβεια που καλπάζει, τους χαμηλούς μισθούς, τη διάλυση του συστήματος Υγείας, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προσπαθούν να περάσουν στην Παιδεία, τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, τα ατιμώρητα εγκλήματα σε βάρος του λαού και τα πολεμικά μέτωπα στην Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή που στηρίζει και πυροδοτεί η ΕΕ, η μόνη ψήφος αντίστασης, ελπίδας και αισιοδοξίας είναι στο ΚΚΕ, που έχει σταθερή στάση απέναντι στην ΕΕ και αποκαλύπτει τον ρόλο της στις εξελίξεις, που έχει αταλάντευτη θέση υπεράσπισης του πολιτισμού της αλήθειας. Τη μόνη τελικά αντισυστημική ψήφο που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για θετικές εξελίξεις για τον λαό μας και τους λαούς της Ευρώπης.



Και τα ΑμεΑ αποφασιστικά να στηρίξουν το ΚΚΕ!

Νεκτάριος Μαρίνος, συνταξιούχος ΑμεΑ, Ζάκυνθος

Τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι οικογένειές τους, τώρα αποφασιστικά να στηρίξουν το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Είμαι ΑμεΑ με βαριά αναπηρία. Χρόνια τρέχαμε σε επιτροπές για να μπορέσουμε να λάβουμε μια σύνταξη. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες.

Σήμερα, κόβουν τα ποσοστά αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, εφαρμόζοντας πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και υλοποιείται από τις κυβερνήσεις στις χώρες - μέλη της, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που την υποστηρίζουν, φτωχοποιώντας τα ΑμεΑ.

Η αντιμετώπισή μας στην αγορά φαρμάκων που χρειαζόμαστε, στις ιατρικές μας εξετάσεις, στην κάλυψη από γιατρούς είναι αντίστοιχη. Καλούμαστε να πληρώσουμε πολλά, όταν αντίστοιχα αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια, τους λογαριασμούς ρεύματος που με την «πράσινη ανάπτυξη» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ξέρουμε τι πληρώνουμε, έχοντας και μεγάλες ανάγκες. Αυτό συμβαίνει και στα σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, ένα αναπηρικό καροτσάκι που χρειάζεται και τακτικά αντικατάσταση, μπορεί να κοστίζει από 5.500 έως 7.000 ευρώ και τα χρήματα είτε δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ή αν καλύπτονται, τα ποσά είναι ελάχιστα! Σε αυτήν τη θέση είναι τα ΑμεΑ που προέρχονται από εργατικά - λαϊκά στρώματα, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι οικογένειές τους. Ολοι μας έχουμε και γι' αυτούς τους λόγους θέση με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μας στηρίζει αποφασιστικά και στην Ευρωβουλή και στους δρόμους του αγώνα, που έχει προτάσεις που δεν θέλει η ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν να τις υλοποιήσει, γιατί στοιχίζουν για το κεφάλαιο. Απάντηση μπορούν να πάρουν με ισχυρό ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές και με την καθημερινή μας δράση.



Τώρα και στο εξής μόνο ΚΚΕ!

Γιώργος Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, φιλόλογος

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη ο λαός θωρακίζεται. Ολες οι ψήφοι στο ΚΚΕ που παλεύει καθημερινά και που θα συνεχίσει να αναδεικνύει την αλήθεια μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα και στους «συμμάχους» της. Γιατί οι πλευρές που φωτίζει το ΚΚΕ εκπέμπουν γνώση και αισιοδοξία σε όλο τον προοδευτικό - ριζοσπαστικό ευρωπαϊκό κόσμο, κόντρα στη διαφαινόμενη προσχώρηση στον συντηρητισμό. Γιατί οι προσωπικές μας μάχες γίνονται υποθέσεις ενός υπεύθυνου κόμματος. Γιατί εκεί που όλοι λένε ότι ο κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο, το ΚΚΕ σού δείχνει ότι υπάρχουν αξίες και ιδανικά.

Ολες οι ψήφοι στο ΚΚΕ γιατί οι τύχες των λαών δεν είναι «ψιλή» κουβέντα στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί οι άνθρωποι της εργασίας να μεγαλουργούν και οι κόποι τους να καταστρέφονται με κρίσεις και πολέμους. Δεν είμαστε περαστικοί από τη ζωή.

Από αυτούς που σε «πλευρίζουν» σε χωρίζουνε πολλά.

Για να μην έχει κανένας να σου πει ότι «τα 'θελες και τα 'παθες», ψήφισε ΚΚΕ. Το ερώτημα δεν είναι «γιατί ΚΚΕ». Το ερώτημα είναι «γιατί από τώρα και στο εξής μόνο ΚΚΕ».



Με το ΚΚΕ όποιος αισθάνεται προοδευτικός, δημοκράτης, στήριξε το ΠΑΣΟΚ και νιώθει ότι έχει προδοθεί!

Ανδρέας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στην ELPACK, Πάτρα

Οι ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη έφτασαν! Μπροστά και στις κάλπες είναι μια ευκαιρία να δούμε ποιοι όλα αυτά τα χρόνια στέκονται στο πλευρό μας, αγωνίζονται, βγαίνουν μπροστά για όσα δικαιούμαστε. Αυτοί είναι οι κομμουνιστές, είναι το ΚΚΕ.

Και εδώ στην Πάτρα, έχουμε πολλά παραδείγματα από τη δράση τους μέσα από το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα, τη δημοτική αρχή, τη συνολική προσπάθεια που γίνεται για να σταθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός στα πόδια τους!

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για όλους όσοι είχαμε βρεθεί παλαιότερα σε άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, πιστέψαμε ότι κάτι μπορεί να άλλαζε.

Γι' αυτό και μπροστά στις ευρωεκλογές, κάθε ψήφος που πέφτει στο ΚΚΕ από κάθε εργαζόμενο και λαϊκό άνθρωπο, γίνεται βόλι και δύναμη στα χέρια του! Γι' αυτό έχει σημασία να βγει ακόμη πιο δυνατό και από τις κάλπες, για να γίνουν οι εργαζόμενοι, ο λαός πρωταγωνιστές των εξελίξεων και σε αυτόν τον δρόμο χωρούν όλοι όσοι είχαμε ψηφίσει άλλα κόμματα, ιδιαίτερα ένας κόσμος που αισθάνεται προοδευτικός, δημοκράτης που στήριξε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα νιώθει ότι έχει προδοθεί. Με το ΚΚΕ λοιπόν, κόντρα και στην απογοήτευση που μπορεί να νιώθει!



Από την πόλη του Μπελογιάννη να ψηλώσουμε το μπόι του λαού με ισχυρό ΚΚΕ!

Γιώργος Καραπάνος, συνταξιούχος, Αμαλιάδα

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, θέλω να απευθυνθώ σε όλους εσάς που επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες έχουμε βρεθεί στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, στα μεγάλα αγροτικά μπλόκα, στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες, στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τις αποζημιώσεις από τις φωτιές του 2007 και του 2021 και τους σεισμούς του 2008, στα μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στα μνημόνια. Αυτοί οι αγώνες βάλανε φραγμό ή καθυστέρησαν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Σε όλη αυτήν την πορεία είχαμε δίπλα μας το ΚΚΕ και πολλούς άξιους αγωνιστές που παίρναμε δύναμη ο ένας από τον άλλον.

Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια έδωσε όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση του δίκιου του λαού.

Πρωτοστάτησε στην Ευρωβουλή ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα όλων των ευρωπαϊκών λαών.

Σας καλώ λοιπόν στις εκλογές στις 9 Ιούνη να ξεπεράσετε φόβους, αναστολές, δεσμεύσεις και να δώσετε ένα ισχυρό ποσοστό στο ΚΚΕ για να μπορέσουμε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτοί που ψήφισαν μνημόνια και μείωσαν το εισόδημά μας και τη ζωή μας στο 50%, δηλαδή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Ελληνική Λύση κ.λπ.,

Αυτοί που συνεχίζουν να επιτρέπουν στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων, Ενέργειας και άλλες να καθορίζουν ελεύθερα τις τιμές και τα κέρδη τους,

Ερχονται σήμερα φορώντας τη φιλολαϊκή μάσκα να σου υποσχεθούν σταθερότητα - καλύτερη ζωή.

Ενας δρόμος μόνο υπάρχει για τον λαό: Να τους γυρίσει την πλάτη, να τους τιμωρήσει, να μην τους επιτρέψει να βγαίνουν χρησιμοποιώντας την ψήφο του και να συνεχίζουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Καλούμε τον λαό από εδώ, απ' την Αμαλιάδα, την πόλη του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, να πάμε το ΚΚΕ ψηλότερα, να ψηλώσουμε το μπόι του λαού μας!

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί το ΚΚΕ!

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι βάσεις για ένα άλμα του λαού μας προς τα μπρος!

Τώρα είναι η ώρα να γίνει η αγανάκτηση δύναμη και ψήφος στο ΚΚΕ!



Ολοι εμείς που πιστέψαμε σε άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και διαψευστήκαμε, σήμερα έχουμε το ΚΚΕ!

Αναστασία Τογιοπούλου, αντιδήμαρχος Πατρέων

Οι εκλογές αποτελούν και έγκριση - νομιμοποίηση της εφαρμοζόμενης κάθε φορά πολιτικής. Γι' αυτό στις 9 Ιούνη δεν πάμε βόλτα. Ψηφίζουμε! Θέτουμε και μπροστά στις κάλπες ερωτήματα: Είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας; Γιατί δεν είμαστε; Τι μας έταξαν και τι έγινε; Ποιος τα έλεγε για ό,τι θα επακολουθούσε κάθε φορά;

Το ΚΚΕ!

Γι' αυτό όλοι εμείς που πιστέψαμε σε άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, όλοι εμείς που διαψευστήκαμε από όσα περιμέναμε και αισθανόμαστε προδομένοι, έχουμε σήμερα επιλογή. Τώρα μπορούμε να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο του ΚΚΕ, που έλεγε και συνεχίζει να αναδεικνύει την αλήθεια! Το ΚΚΕ που μίλησε για τη λυκοφιλία της ΕΕ, για την ΕΕ των λίγων απέναντι στους πολλούς.

Και γι' αυτό έχει σημασία και ποιοι ευρωβουλευτές θα μας εκπροσωπήσουν μετά την 9η Ιούνη στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα είναι αυτοί των άλλων κομμάτων, του life style, που περιφέρονται χωρίς καμιά συζήτηση για τα λαϊκά συμφέροντα ή αυτοί του ΚΚΕ που αγωνίζονται γι' αυτά, αποκαλύπτουν την αλήθεια, είναι μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματά μας;

Η επιλογή μας χρειάζεται να είναι μονόδρομος στο ΚΚΕ, στα λαϊκά συμφέροντα! Να αυξηθεί ο αριθμός των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, να δυναμώσει η φωνή της αλήθειας. Η Ελλάδα να στείλει ένα κόκκινο μήνυμα στην ΕΕ. Εδώ να βοηθήσουμε όλοι! Οσο λιγότεροι ευρωβουλευτές των αστικών κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και λοιπών δεξιών ή υποτιθέμενων αριστερών κομμάτων, τόσο καλύτερα για τους λαούς της Ευρώπης!

Εμπρός με το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό!



Σελίδα9 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Περιοδεία στους εργαζόμενους του ΑΠΘ

«Η οργή και η αγανάκτηση να εκφραστολυν με ψήφο στο ΚΚΕ που αναδεικνύει σταθερά τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η Νίκη Χρονοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στα γραφεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους του ΑΠΘ ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής στις κάλπες για τις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη και της ισχυροποίησης του ΚΚΕ για να καταδικαστούν όλες εκείνες οι αντιλαϊκές πολιτικές που ψηφίζονται με κοινή αποδοχή από όλα τα υπόλοιπα κόμματα και εφαρμόζονται ως ευρωπαϊκές αποφάσεις και Οδηγίες αργότερα ως νόμοι του κράτους. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι τέτοιες ευρωπαϊκές Οδηγίες είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση στα δημόσια πανεπιστήμια, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η δημιουργία προγραμμάτων σπουδών «πολλών ταχυτήτων» που θα βγάζουν φθηνούς και «ευέλικτους» αυριανούς εργαζόμενους, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της αγοράς, την ίδια ώρα που θα σπουδάζουν μόνο όσοι φοιτητές θα μπορούν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και με τους εργολαβικούς τεχνικούς εργαζόμενους του ΑΠΘ που απασχολούνται με 6ωρες συμβάσεις. Η Νίκη Χρονοπούλου κάλεσε όλους τους εργαζόμενους που προβληματίζονται τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο να κάνουν κριτήριο τα όσα βιώνουν και να στηρίξουν το ΚΚΕ.



ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Να προβάλει ζωηρό το κόκκινο χρώμα της ελπίδας

Μήνυμα μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ έστειλε η χτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής. Αναφέρθηκε στο αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης», της «δίκαιης μετάβασης» που επιχείρησαν να εγκλωβίσουν τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, προωθώντας την απολιγνιτοποίηση, τις βαριές συνέπειες της οποίας ζει ο λαός. Και κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, να πάρουν μέρος στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ για να βγει ένα μπόι πιο δυνατό. Για «να σταλεί μήνυμα στην ΕΕ των λόμπι, των ομίλων και του κεφαλαίου, αλλά και στα κόμματά της ότι εδώ δυναμώνει η άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη των λαών που αγωνίζονται, η Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών που μοχθούν, η Ευρώπη των λαών που συντονίζουν τον βηματισμό τους». Και όπως είπε «υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να καταγραφεί ακόμα πιο ισχυρή αυτή η δύναμη. Αυτές οι δυνατότητες αναδεικνύονται στην επαφή μας με τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, στους χώρους δουλειάς, στις εργολαβίες, στα σχολεία, στις γειτονιές και τα χωριά της Εορδαίας, και τώρα προεκλογικά αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους αγώνες που πρωτοστάτησαν παντού οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες και άφησαν το στίγμα τους την προηγούμενη περίοδο. Αυτές οι δυνατότητες φαίνονται στον καθένα και την καθεμιά, που στη μάχη για την καθημερινή επιβίωση, μοχθούν, αγανακτούν και ασφυκτιούν».

Το κόκκινο να φωτίσει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε

Η Λουίζα Ράζου τόνισε ότι την Κυριακή 9 Ιουνίου «ο λαός μας έχει την ευκαιρία να μαυρίσει την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που με την πολιτική τους μας μαυρίζουν τη ζωή. Να το κάνουν με τον μόνο τρόπο που το μήνυμά τους θα το λάβουν πραγματικά οι υπεύθυνοι. Ρίχνοντας μαζικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Για να προβάλει ζωηρό το κόκκινο χρώμα της ελπίδας και να ομορφύνει τις μέρες μας, να φωτίσει τον άλλο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να πάρουμε ανάσες, για να κερδίσουμε, για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής.

Ετσι πρέπει να γίνει. Να κάνουν το βήμα χωρίς ταλάντευση όσοι το σκέφτονται, όσοι δίστασαν στις περσινές βουλευτικές εκλογές, όσοι έδωσαν την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τοπικά κριτήρια και τώρα βλέπουν πως οι χθεσινοί "αντάρτες", οι λεγόμενοι υπερκομματικοί πήραν τη θέση τους, στηρίζοντας και υλοποιώντας τις αντιλαϊκές κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Ο "αντάρτης" περιφερειάρχης της ΝΔ αποκατέστησε την κομματική του ιδιότητα και τώρα αγκαλιά με την κυβέρνηση εξειδικεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Στον δήμο σας, στελέχη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ενώθηκαν στο ψηφοδέλτιο του δημάρχου, έτσι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" συγκυβερνούν στον δήμο Εορδαίας...

(...) Σε όλους τους κρίκους της κρατικής αστικής διακυβέρνησης (δήμοι, Περιφέρειες, Βουλή και Ευρωβουλή) εκφράζεται η σύγκλιση των άλλων πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αυτό είναι το δώρο στο Μητσοτάκη και ας μην γκρινιάζουν για την παντοδυναμία του... Που άλλωστε ο λαός που ασκεί πραγματική αντιπολίτευση του την έχει τσαλακώσει πολλές φορές αυτό το διάστημα.

Γιατί ούτε τις εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις κατάφερε να κάμψει, ούτε η συγκάλυψη για το έγκλημα των Τεμπών να περάσει, ούτε τους φοιτητές να φιμώσει, ούτε να παρασύρει τον λαό στη στήριξη του Ζελένσκι, ούτε να τον πείσει ότι έχει δικαίωμα αυτοάμυνας το Ισραήλ πάνω στα κατοχικά εδάφη της Παλαιστίνης... Και πολλά άλλα, που δεν καταπίνει ο λαός μας και βρέθηκε μαζί με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα, να ασκεί πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση.

Γι' αυτό σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το ΚΚΕ σας καλεί να πάτε στην κάλπη, να ψηφίσετε με κριτήριο τη ζωή σας, να κάνετε την οργή, την αγανάκτηση, την ανησυχία σας, δύναμη που θα την χρειαστείτε στα δύσκολα που είναι μπροστά μας. Δύναμη για τον λαό είναι το ποσοστό του ΚΚΕ».

Τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική

Αναφερόμενη στα καλέσματα για «σταθερότητα» και «περισσότερο Ευρώπη» σημείωσε: «Ο,τι συμβαίνει εδώ συμβαίνει και στην Ευρώπη. Το δίλημμα είναι παντού το ίδιο: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Η ΕΕ υπάρχει και λειτουργεί για τα κέρδη των καπιταλιστών. Στην ΕΕ καταγράφονται 16 εκατ. άνεργοι, 95 εκατ. φτωχοί. Το 25% από αυτούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, το 16% είναι άτομα άνω των 65 ετών. Σε τουλάχιστον 14 κράτη - μέλη της ΕΕ 50% των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας...

Ευχαριστούμε πολύ, δεν θέλουμε περισσότερη από αυτή την Ευρώπη!

Φτάνει πια, τώρα με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, θα τους αντιμετωπίσουμε.

Καμία αυταπάτη ότι τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, των νέων επίδοξων "σωτήρων" μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση. Ούτε αυτός που ήρθε από την Αμερική, ούτε αυτός που ήρθε από τα σαλόνια των Βρυξελλών. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι από τα ίδια υλικά, η πολιτική τους διαφέρει μόνο στη δοσολογία των μέτρων και στο χρόνο ψησίματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αλλά δεν ξεχνάμε και τον ρόλο των χτεσινών ΣΥΡΙΖΑίων που θα ήταν ακόμα ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχαναν τις καρέκλες τους, μιλάμε για την παρέα της Νέας Αριστεράς, που πρωτοκλασάτα στελέχη τους έχουν θητεύσει ως υπουργοί, εξειδικεύοντας κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν μείνει στην ιστορία, δίνοντας τα ονόματά τους σε εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους όπως η κ. Αχτσιόγλου.

Αλλά και τώρα πρωτοστατούν με θέσεις εξωραϊσμού της ΕΕ, στόχος τους είναι να γίνουν "τσόντα" στην αναμόρφωση του νέου σοσιαλδημοκρατικού πόλου, συμμετέχουν σε τέτοιες διεργασίες. Κανένας λαϊκός άνθρωπος που αισθάνεται αριστερός να μην ανεχτεί να γίνει μέρος αυτού του σκηνικού».

Αυτοί που μιλάνε για εισαγόμενη ακρίβεια, ας κάνουν μια βόλτα από τους σβησμένους ΑΗΣ

Σχετικά με την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτοί που μιλάνε για εισαγόμενη ακρίβεια, ας κάνουν μια βόλτα από τους σβησμένους ΑΗΣ της Δυτικής Μακεδονίας, τα ορυχεία του λιγνίτη και θα πάρουν τις απαντήσεις τους...

Η εγκατάλειψη του φτηνού λιγνίτη που έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας, οδήγησε στη διαμόρφωση ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος με τη δήθεν "πράσινη μετάβαση" της ΕΕ, τα χρηματιστήρια Ενέργειας, την άναρχη και χωρίς σχέδιο διείσδυση των ΑΠΕ, που έχει οδηγήσει σε υπερκορεσμό το δίκτυο, την ίδια ώρα που η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Να προσθέσουμε και τις συνέπειες από τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη στροφή στο πιο ακριβό αμερικανικό LNG.

Ολα τα παραπάνω είναι που έχουν οδηγήσει στην εκτόξευση του κόστους του ρεύματος για όλες τις χρήσεις και αυτό με τη σειρά του πέρασε στα λιπάσματα, στα τρόφιμα, σε όλα τα αγαθά.

Ακόμα κι εδώ στην Πτολεμαΐδα, επιχειρήθηκε να εκτιναχθεί το κόστος της τηλεθέρμανσης όταν η δημοτική αρχή εισηγήθηκε αύξηση της τιμής κατά 50%, που σταμάτησε προσωρινά λόγω της αντίδρασης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο και της αποφασιστικής αγωνιστικής απάντησης των κατοίκων.

(...) Στον καθρέφτη τους και στους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας που υπηρετούν, θα βρουν τους υπεύθυνους για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό».



Σελίδα10 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η στήριξη του ΚΚΕ η μόνη εναλλακτική απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και στα πανεπιστήμια

Την τραγική κατάσταση των υποδομών στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ διαπίστωσε στην περιοδεία ο Κ. Γουλιάμος

Το κρίσιμο ζήτημα των υποδομών αλλά και αυτό της διασποράς των τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Γουλιάμος, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στη Θέρμη, όπου συνομίλησε με διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Οπως αναδείχθηκε, τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν κυρίως τα κτίρια στη Θέρμη, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των φοιτητών, των φοιτητριών και των εργαζομένων. Οι καθιζήσεις, ρηγματώσεις και αποκολλήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της κατασκευής των κτιρίων μέσα στην κοίτη ρέματος (έτος κατασκευής 1995) τα καθιστούν μη ασφαλή και μη λειτουργικά.

Τα προβλήματα των υποδομών και αυτό της γεωγραφικής διασποράς και περιφερειακής τους θέσης (Θέρμη, Πυλαία, Σταυρούπολη, κεντρικό campus) δυσχεραίνουν σημαντικά το διδακτικό και ερευνητικό έργο και την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και των φοιτητών, την οργανική σχέση με το υπόλοιπο Πανεπιστήμιο και τις δομές του, καθώς και την ώσμωση με την κοινωνία, τον αστικό ιστό και τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (μουσεία, γκαλερί, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχτηκαν και τα αιτήματα του διδακτικού προσωπικού, μεταξύ άλλων, για την άμεση διενέργεια αυτοψίας και μελέτης από τους αρμόδιους φορείς σε ό,τι αφορά τη στατική επάρκεια και την άμεση λήψη μέτρων άρσης των αιτίων των καθιζήσεων και του κινδύνου στα κτίρια της Θέρμης καθώς και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Τμήματος. Την άμεση λήψη μέτρων και εκπόνηση μελέτης, σε συνεργασία με το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του Τμήματος, για την οριστική μετεγκατάσταση του Τμήματος, προκειμένου να ικανοποιούνται επαρκώς οι λειτουργικές του ανάγκες και να εφαρμόζονται απρόσκοπτα τα προγράμματα σπουδών και η ερευνητική, διδακτική και διοικητική του δραστηριότητα. Αύξηση της χρηματοδότησης του Τμήματος προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς οι λειτουργικές ανάγκες του. Ικανοποίηση των αιτημάτων για επαρκή δωρεάν σίτιση και ασφαλή δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος.

Ο Κ. Γουλιάμος διαπίστωσε την τραγική κατάσταση των υποδομών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της ΕΕ εστιάζει στην ενίσχυση της συσχέτισης της ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής έρευνας με την πολεμική βιομηχανία, στρέφοντας ολοένα και περισσότερο τη χρηματοδότηση προς αυτή την κατεύθυνση και αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας και την ανάπτυξη των επιστημών και των τεχνών. Γι' αυτό, τόνισε ότι η στήριξη στο ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη εναλλακτική σε αυτή την καταστροφική πολιτική.

Στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η περιοδεία του Κ. Γουλιάμου στους εργαζόμενους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Στη συζήτηση με την πρύτανη Ε. Χατζησάββα, την αντιπρύτανη Ν. Κοτσίου, καθώς και τους υπόλοιπους διοικητικούς υπαλλήλους, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ανέδειξε την ανάγκη οι φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και στις ευρωεκλογές, μιας και αυτή θα έχουν απέναντί τους στις 10 Ιούνη, την επόμενη μέρα. Κατά την περιοδεία η πρύτανης παρέδωσε στην αντιπροσωπεία επετειακές ανατυπώσεις του χαρακτικού του Γιάννη Μόραλη, σε πλάγιο ξύλο, το οποίο αποτυπώνει τη Σχολή Καλών Τεχνών στην Πατησίων, την περίοδο ίδρυσής της το 1934. Επιπλέον, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής επισκέφτηκε την έκθεση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΚΤ με θέμα «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας», που αυτή την περίοδο διεξάγεται στην αίθουσα Κεσσανλή (κτίριο στην Πειραιώς) και είναι ελεύθερη για το κοινό όλων των ηλικιών. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε περνώντας από εργαστήρια και τη βιβλιοθήκη της σχολής.



ΔΡΑΜΑ

Εμπόδιο η ΕΕ στον αγώνα του λαού της περιοχής για να ζήσει στον τόπο του

«Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για τον λαό δεν μπορεί παρά να έχει ένα σημάδι: Ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ από την κάλπη, ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα», είπε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα.

Ανέδειξε ότι οι εκλογές είναι μια πολιτική σύγκρουση, όμως, πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο το ποιοι συγκρούονται αντικειμενικά. «Από τη μια πλευρά είναι όλα τα άλλα κόμματα, που ανεξάρτητα από τους ψευτοκαβγάδες τους, υποστηρίζουν και μάλιστα φανατικά την ΕΕ. Από την άλλη μεριά, βρίσκεται το ΚΚΕ, που αντιτάχθηκε και επιβεβαιώθηκε από τη ζωή, και αυτό κάνει και σήμερα.

Σας κοροϊδεύουν ωμά με τις κοκορομαχίες τους για να σας πάρουν την ψήφο. Σε όλους τους τομείς της αντιλαϊκής πολιτικής βρίσκονται οι αποφάσεις της ΕΕ. Αυτές πάρθηκαν και παίρνονται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «το νόμισμα της αντιλαϊκής πολιτικής έχει πολλές όψεις. Μία απ' αυτές είναι αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, ο λαός εδώ στην περιοχή σας.

Να σκεφτούν οι αγρότες: Θα έχουν λεφτά στην άκρη για να μπορούν να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος παραγωγής την επόμενη χρονιά;

Για τους κτηνοτρόφους, ποια θα είναι η σχέση του κόστους εκτροφής των ζώων, με την τιμή στο γάλα και το κρέας;

Κι αν τα παραπάνω ερωτήματα είναι αμφίβολο αν μπορούν να απαντηθούν, υπάρχει κάτι που σίγουρα θα είναι εδώ στις 10 Ιούνη: Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), την οποία ψήφισαν με τους ευρωβουλευτές τους και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου».

Αναφέρθηκε, επίσης, στους μεγάλους εργατικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή για τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών, είτε στα λατομεία, είτε στις βιομηχανίες της περιοχής, αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στους αγώνες για Νοσοκομεία και δομές Υγείας πλήρως στελεχωμένες, εντελώς δωρεάν και υψηλού επιπέδου.

Και σημείωσε: «Ολα αυτά δεν αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός. Με αγώνα με το ΚΚΕ μπροστά είναι εφικτά. Αυτό ακριβώς φοβούνται.

Η αύξηση του ποσοστού και των ψήφων του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί και θα σηματοδοτήσει νέες προσπάθειες για την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος της περιοχής μας, όπως και των αυτοαπασχολούμενων των πόλεων.

Η ΕΕ και η πολιτική της δεν είναι "αρωγός", είναι εμπόδιο στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής, στον αγώνα του για να ζήσει στον τόπο του».



ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

Η ΕΕ «διασφαλίζει» την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στη συνέχεια μίλησε σε σύσκεψη με δικηγόρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Μιλώντας σε μαζική συγκέντρωση εργαζομένων στον χώρο της συντήρησης, όπου παραβρέθηκαν εργαζόμενοι και από άλλα πόστα, ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στο βασικό κριτήριο των εκλογών που είναι το πόσο πιο ενισχυμένο και δυνατό θα βγει το ΚΚΕ μέσα στην Ευρωβουλή για να δυναμώσει η φωνή η οποία εκφράζει τα συμφέροντα του λαού μας και πόσο πιο αποδυναμωμένα τα κόμματα των λόμπι και των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη σύσκεψη με θέμα «Ο μύθος του "κράτους δικαίου" της ΕΕ και ο δρόμος για την ανατροπή της αδικίας και της εκμετάλλευσης», ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στο «κράτος δικαίου» της ΕΕ που εξασφαλίζει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, τη νομιμοποίηση της μαζικής και προληπτικής παρακολούθησης εκατομμυρίων ανθρώπων, την προσπάθεια για στοίχιση των εργαζομένων στους αντιδραστικούς στόχους και τις πολεμικές επιδιώξεις της ΕΕ. Τόνισε ότι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ βροντοφωνάζουμε το σύνθημα που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Κάλεσε όλους τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους να στείλουν μήνυμα καταδίκης του σάπιου συστήματος της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για τους δεσμούς «αίματος» της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επίσημων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και την καθοριστική συμβολή που είχε το ΚΚΕ στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συνέβαλε αφενός στο να μην ξεχαστεί το έγκλημα και αφετέρου έφερε στο φως πολλά και ουσιαστικά στοιχεία για την απόδοση των πολιτικών και ποινικών ευθυνών.



Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Τεράστιες οι ευθύνες κυβέρνησης και όσων στηρίζουν τη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης

Σε Κοζάνη και Φλώρινα περιόδευσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λ. Νικολάου - Αλαβάνος και Τίνα Κουζιάκη

Το μήνυμα ισχυροποίησης του Κόμματος, στις κάλπες και τους καθημερινούς αγώνες, μετέφεραν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και Τίνα Κουζιάκη, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησαν σε Κοζάνη και Φλώρινα.

Περιόδευσαν στον ΑΗΣ Μελίτης, όπου αναδείχθηκε η έντονη ανησυχία των εργαζομένων για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις θέσεις εργασίας από το προβλεπόμενο κλείσιμο του ΑΗΣ, για την ακρίβεια ειδικά στη θέρμανση κ.ά.

Οι υποψήφοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τις ευθύνες όλων των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν τη στρατηγική της «πράσινης» μετάβασης - απολιγνιτοποίησης και σημείωσαν ότι η περίπτωση της Μελίτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει ότι για τα κέρδη των λίγων θυσιάζονται οι ανάγκες των πολλών. Χάνονται θέσεις εργασίας και στερείται ο κάτοικος της Φλώρινας φθηνή Ενέργεια από την τηλεθέρμανση, για να αυγατίζουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Στη συνέχεια, περιόδευσαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα και μίλησαν με εργαζόμενους και φοιτητές για τις εξελίξεις με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, τη στρατηγική της ΕΕ για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, κ.ά. Σημείωσαν ότι τα προβλήματα των εργαζομένων και των φοιτητών έχουν την ίδια μήτρα, που δεν είναι άλλη από την πολιτική στήριξης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, επεκτείνονται στο ίδρυμα, γι' αυτό υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς, εργολαβοποίηση, καταστρατηγώντας ακόμα και αυτό το επαίσχυντο εργατικό Δίκαιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ.

Ο μόνος Ελληνας ευρωβουλευτής που υποστήριξε τους κατοίκους της Ακρινής

Το απόγευμα, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ακρινή, όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ευχαρίστησαν αρχικά τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, γιατί ήταν ο μόνος Ελληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη συζήτηση για την Ακρινή, στην επιτροπή αναφορών της Ευρωβουλής, υποστηρίζοντας τους κατοίκους.

Παρουσίασαν στον ευρωβουλευτή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό. Ενημέρωσαν για την «Οδύσσεια» που έχουν περάσει οι κάτοικοι για τη μετεγκατάσταση του οικισμού και τη φάση που βρίσκονται τώρα, αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Απέδειξαν με στοιχεία τον εμπαιγμό με τον οποίο ΔΕΗ ΑΕ και κράτος αντιμετωπίζουν τους κατοίκους στο ζήτημα της επαρχιακής οδού που συνδέει το χωριό με την Κοζάνη και με τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου από ΔΕΗ ΑΕ και RWE. Επίσης, ανέδειξαν το σοβαρό ζήτημα με την έλλειψη υποδομών στο χωριό (π.χ. δίκτυο υδροδότησης με αμίαντο) που δεν προχώρησε ο εκσυγχρονισμός τους λόγω αναμονής της μετεγκατάστασης.

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής συζήτησε με κατοίκους σε καφενείο του χωριού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι πέρα από την ΚΑΠ, που τους ξεκληρίζει, έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση από την έλλειψη νερού, που θα προκύψει από το σταμάτημα της δραστηριότητας των ορυχείων και του ΑΗΣ.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων απέναντι στα αίτια που έχουν οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, στην εξαθλίωση, στη μετανάστευση.



Ομιλίες υποψήφιων ευρωβουλευτών

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Γονέων Χολαργού - Παπάγου και Αγίας Παρασκευής καλούν σε σύσκεψη με γονείς, στην μπιραρία «Silly Wizard Pub» (Πελοποννήσου 79, Αγία Παρασκευή). Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη.

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας στο δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας (Λεωφ. Δεκελείας 97). Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αγγελίδης.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας, στην πλατεία Πλατάνου, έναντι προεκλογικού περίπτερου. Θα μιλήσουν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και η Κλειώ Χριστοπούλου.

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Χαλανδρίου, θα μιλήσουν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατίκας.

-- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στην πλατεία Κύπρου, στα Ταμπούρια. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάρκος Μπεκρής και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

-- Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Χαριλάου Θεσσαλονίκης, με την βουλευτή Σεμίνα Διγενή και τον Βασίλη Τομπουλίδη.

Αύριο Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟΒ Βριλησσίων, στην πλατεία Αναλήψεως. Θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, και ο Γιώργος Κεντρωτής.

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πηνελόπης Δέλτα (Ελληνορώσων). Θα μιλήσουν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α' Αθήνας του ΚΚΕ, και η Στέλλα Βαλαβάνη.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Αρτέμιδος, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοπελάκη), στην Αρτέμιδα. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Παναγιώτης Κατίκας.

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Αίγινας, στην παλιά προβλήτα, στο Λιμάνι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης.



ΒΟΛΟΣ

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε η συγκέντρωση του ΚΚΕ

Να δυναμώσει το ΚΚΕ με χιλιάδες νέες ψήφους, το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Βόλο με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτή και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος. Χαιρέτισε ο Ανέστης Τσουκαράκης υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Στη Μαγνησία της διπλής οδύνης από το ανάλγητο, επιλεκτικά ανίκανο απέναντι στις πλημμύρες, κράτος, στον Βόλο της εμβληματικής ιστορίας του εργατικού κινήματος τον 20ού αιώνα, μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα. Υπάρχει αυτή η ευκαιρία. Είναι η κάλπη στις 9 Ιούνη», τόνισε η Μαρία Γαβαλά, προσθέτοντας πως «δυναμώνοντας το ΚΚΕ με χιλιάδες νέες ψήφους δυναμώνετε τη δική σας φωνή, την ενημέρωση και γνώση. Για να μπορείτε να έχετε όλα τα πραγματικά δεδομένα στα χέρια σας.

Γιατί δυναμώνοντας το ΚΚΕ φτιάχνετε ασπίδα προστασίας απέναντι σε όσα ήδη υλοποιούνται και τρομάζουν, όσα μέχρι τις 9 κρύβονται και θα έρθουν, όσα υπονοούνται με γλυκόλογα προπαγάνδας και πρέπει να τρέξουν.

Γιατί το ΚΚΕ είναι ο μόνος, ο πραγματικός αντίπαλος αυτής της φυλακής, της ένωσης αστικών κρατών και ομίλων, κυβερνήσεων κάθε χρώματος και επιχειρήσεων».

Θύμισε τις μάχες που έδωσαν οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό του Βόλου στις πλημμύρες, τονίζοντας πως «είναι στο χέρι μας να μη σωπάσουμε.

Η αποχή, είναι σιωπή. Είναι ανοχή. Ακόμη κι όταν έχει αντισυστημική πρόθεση. Υπάρχει επιλογή. Πραγματική αντιπολίτευση χρειάζεται και στην ΕΕ και στη χώρα.

Αληθινή, μαζική, μαχητική.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συγκροτούνται από τέτοιους υποψήφιους. Κομμάτι σας.

Σαν αυτούς που ήρθαν και ξελάσπωναν μαζί σας εκείνες τις μέρες του Σεπτέμβρη.

Σαν εκείνους που βάλανε σε κίνηση μαζικούς φορείς και σας κάλεσαν να μη σκύψετε το κεφάλι, παρά την καταστροφή.

Σαν εκείνους που οργάνωσαν την αλληλεγγύη απ΄ άκρη σ' άκρη στη Θεσσαλία, από τη Φαρκαδόνα και τα Μεγάλα Καλύβια μέχρι τον Βόλο και τα παρακάρλια χωριά».

Αναφέρθηκε και στις μάχες που δίνει το ΚΚΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ δεν είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω μέσα σ' αυτήν τη φυλακή, μέσα σ' αυτήν την ένωση, που δεν μπορεί να γίνεται παρά χειρότερη.

Είναι εκείνη η φωνή που και αποκαλύπτει και καταγγέλλει τους σχεδιασμούς και πάνω απ' όλα δείχνει μαζί με τις ΚΟ του ΚΚΕ απ' τον Εβρο έως την Κρήτη, μαζί με τους βουλευτές κι εκλεγμένους του σε όργανα Τοπικής Διοίκησης τον δρόμο.

Τον δρόμο της αντίστασης της οργάνωσης του αγώνα. Ο Κώστας Παπαδάκης, ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι οι μόνοι που καταψήφισαν την επονομαζόμενη "ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με τη συμβολή των λόμπι" πριν από λίγο καιρό στη σχετική συνεδρίαση της Κομισιόν». Αναφέρθηκε και στην ταύτιση των αστικών κομμάτων που αποτυπώνεται και στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως η «εκκωφαντική ομοφωνία όλων τους και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα τελευταία 5 χρόνια, από τις περασμένες ευρωεκλογές, είναι αποτέλεσμα της προσήλωσής τους στο σύστημα.

Φυσικά, τώρα έχουμε προεκλογική περίοδο, τώρα όλοι περιγράφουν, παραδέχονται τα προβλήματα. Δεν είμαστε εξάλλου στο 2019, ή πόσο μάλλον στο 2014 τώρα κι όσο φτάνουμε προς τις εκλογές η αντιπαράθεση με όρους ..."ηθικής" θα δυναμώνει.

Είναι λογικό. Μήπως μπορούν να αντιπαρατεθούν σε τίποτε άλλο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 75% των ψηφοφοριών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 93% των ψηφοφοριών.

Η Ελληνική Λύση έχει ψηφίσει ό,τι και η ΝΔ στο 54%.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έχουν τοποθετηθεί με την ίδια ψήφο στο 70% των ψηφοφοριών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μαζί σε όλα τα κρίσιμα, τα μεγάλα, τα στρατηγικά.

Αντίθετα, τόνισε πως «η ψήφος στο ΚΚΕ βάζει εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια, τα στρατηγικά.

Είναι το ΚΚΕ που χαλάει τη σούπα, γιατί παλεύει για την οργάνωση του κόσμου στο σωματείο και τον σύλλογό του, γιατί παλεύει για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος στο χωριό, γιατί σας απευθύνεται με εμπιστοσύνη.

Ανεξάρτητα ποιον πολιτικό χώρο μέχρι τώρα πιστεύατε, ανεξάρτητα ποια ιδεολογική - κομματική καταγωγή έχετε. Μας γνωρίζετε καλά κι εμείς το ίδιο.

Σας απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη, που πηγάζει απ΄ τη βαθιά πεποίθησή μας ότι οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη αλλά ότι στο εδώ και στο τώρα κρίνεται το αύριο, το μέλλον όπως μας ρωτάτε συχνά».

Η Μαρία Γαβαλά υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ είναι πανέτοιμο να δώσει τις νέες μάχες της επόμενης μέρας και έχει μεγάλη σημασία να είναι ενισχυμένο στην κάλπη, σε κοινό βηματισμό με όλους αυτούς που συναντηθήκαμε στις βουλευτικές και τις τοπικές εκλογές, στις απεργίες και τις διαδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις ενάντια στα δύο αποτρόπαια εγκλήματα, στα Τέμπη και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία».

Κριτήριο ψήφου η εμπλοκή της χώρας

Στον χαιρετισμό του, ο Ανέστης Τσουκαράκης υπογράμμισε ότι κριτήριο ψήφο στο ΚΚΕ πρέπει να είναι η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση στέλνει πυρομαχικά στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ορμητήριο και τόνισε τις ευθύνες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Υποστήριξε ότι στις εκλογές πρέπει να πάρουν το μάθημά τους με ψήφο στο ΚΚΕ που η ισχυροποίησή του θα ενθαρρύνει και τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στο έγκλημα στη Γάζα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων στηρίζει τον Νετανιάχου, το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ για να συνεχίζει τη σφαγή των Παλαιστινίων.



Σελίδα12 - ΥΓΕΙΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Να στελεχωθεί το ασθενοφόρο για να μη θρηνήσουμε άλλη ζωή

Να στελεχωθεί άμεσα με προσωπικό και εξοπλισμό ο τομέας ΕΚΑΒ του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων απαίτησαν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση χτες μετά τον θάνατο ασθενούς λόγω της έλλειψης διασωστών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Φαρσάλων.

Παραβρέθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για στελέχωση του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων και θα φέρει το θέμα με Ερώτηση στη Βουλή. Υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων για την πολιτική της υποστελέχωσης στην Υγεία που οδηγεί σε τραγικά γεγονότα. Και τόνισε ότι ο θάνατος του ασθενούς «είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», μιας πολιτικής που στερεί από τον λαό τις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας, όπως και τα αντιπλημμυρικά έργα και στην ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.

Να στελεχωθεί ο τομέας ΕΚΑΒ με το κατάλληλο προσωπικό που έχει την απαραίτητη γνώση και να γίνονται με ασφάλεια οι διακομιδές, σημείωσε ο Γιώργος Μπρισίμης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων στο Σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Λάρισας. Ανέφερε το τραγικό συμβάν με τον ασθενή, προσθέτοντας μάλιστα ότι κατά τη διακομιδή τραυματίστηκε και η νοσηλεύτρια καθώς είναι προβληματική η πόρτα του ασθενοφόρου, το οποίο μια μέρα μετά αντικαταστάθηκε προσωρινά με άλλο έως ότου επισκευαστεί βλάβη στον κινητήρα.

«Δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας, που είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε ο γιατρός Λάμπρος Κοντοβός, που είναι ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας και σημείωσε ότι ακόμα και με αγωγή ζήτησαν τη στελέχωση για να μην συμβεί το μοιραίο, που δυστυχώς συνέβη.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων με διαμαρτυρία στην 5η ΥΠΕ στη Λάρισα ήταν η κοινή συνισταμένη των εργαζομένων και Σωματείων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ στηρίζει κάθε διεκδίκηση του αναπηρικού κινήματος και των χρονίως πασχόντων

Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Παγκόσμια Μέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ήταν η χτεσινή Πέμπτη 30 Μαΐου, με χιλιάδες πάσχοντες και στη χώρα μας να ζουν από «πρώτο χέρι» τις επιπτώσεις της πολιτικής που φορτώνει στους πάσχοντες ασήκωτα βάρη. Την ίδια στιγμή, η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση, που αποτέλεσε και το θέμα της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας, αφού είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου, συντρίβεται στις μυλόπετρες του «κόστους - οφέλους» και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζει:

«Οι τουλάχιστον 22.000 πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση, οι χρόνιοι πάσχοντες της χώρας μας βλέπουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες τους σε υπηρεσίες Υγείας να μην ικανοποιούνται έγκαιρα και με απολύτως δωρεάν τρόπο. Το κράτος φορτώνει το κόστος και τη φροντίδα στην ίδια την οικογένεια. Η έγκαιρη διάγνωση και σταθερή παρακολούθηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μέσα σε ένα σμπαραλιασμένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας. Οι πολιτικές πρόληψης της αναπηρίας απουσιάζουν, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της χώρας είναι σε διάλυση, παραδομένη κατ' αποκλειστικότητα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα Ατομα με Αναπηρία, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους μετά από τη διάγνωση της ασθένειας ή της πάθησης ή και την επιδείνωση της νόσου μένουν πραγματικά αστήριχτοι, αφού απουσιάζουν εντελώς οι κατάλληλες δημόσιες δομές που θα τους στηρίξουν ψυχολογικά και κοινωνικά.

Οι περικοπές των ποσοστών αναπηρίας από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και οι περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα χτυπάνε ιδιαίτερα τους ασθενείς και πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αφού τα ποσοστά που τους αποδίδουν δεν ξεπερνούν το 60%, επιβεβαιώνοντας έτσι στην πράξη ότι τα ΚΕΠΑ είναι ένας μηχανισμός περικοπών. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία ξεσαλώνει. Πρόσφατα, άλλος ένας εργάτης που διαγνώστηκε με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, αντί να προστατευτεί, εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους. Υποστηρίζουμε και διεκδικούμε την ανάπτυξη δημόσιων κοινωνικών δομών στήριξης της οικογένειας του ανάπηρου, του χρόνιου πάσχοντα σε όλες τις πλευρές της ζωής.

Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή, μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς και τη φτώχεια. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από μια αξιοπρεπή ζωή με σύγχρονα δικαιώματα για όλους και όλες».



ΡΕΘΥΜΝΟ

Παραιτήθηκαν οι διευθυντές και από τα 4 Κέντρα Υγείας

Αγανάκτηση για τα «εντέλλεσθε» σε γιατρούς να καλύπτουν βάρδιες και στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου

Παραμένει τραγική και χειροτερεύει η κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στο Ρέθυμνο, εξαιτίας της υποστελέχωσης και της αδιέξοδης πολιτικής των μετακινήσεων γιατρών από τα Κέντρα Υγείας για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσουν την παραίτησή τους οι συντονιστές διευθυντές και οι αναπληρωτές και των τεσσάρων Κέντρων Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του Περάματος, της Αγίας Φωτεινής, των Ανωγείων και του Σπηλίου.

Αφορμή ήταν το νέο «εντέλλεσθε» που έστειλε η διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ζητώντας οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας να καλύπτουν βάρδιες και στο ΤΕΠ της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνης.

Μάλιστα η Πέλα Νεονάκη, μέλος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ρεθύμνου, θυμίζει ότι η Ενωση είχε προειδοποιήσει για το πού οδηγούνται τα πράγματα, με γιατρούς να εργάζονται εδώ και μήνες μέχρι εξαντλήσεως, λόγω τέτοιων «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις. Για τη δε απόφαση της ΥΠΕ, που ευλαβικά τηρεί την κυβερνητική πολιτική, τονίζει ότι «αντί να προβεί μήνες τώρα σε προσλήψεις προσωπικού για στελέχωση του ΤΕΠ και κάλυψη των κενών θέσεων, αποδυναμώνει περαιτέρω και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της δημόσιας Υγείας και χρειάζεται, αντίθετα, ενίσχυση με προσωπικό».

«Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό γίνεται ενόψει της τουριστικής σεζόν», συνεχίζει, «που ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται και η προσέλευση στο ΤΕΠ γίνεται πολλαπλάσια. Οπότε γίνεται πια επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ, ας είναι και της Πρωτοβάθμιας, ας είναι και μετακινούμενος με "εντολή", χωρίς τη συγκατάθεσή του. Να μην εκτεθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι στους πελάτες τους όταν προκύψει ανάγκη επίσκεψης στο Νοσοκομείο. Το ίδιο έγινε με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου μας, η οποία λειτουργεί με έναν και τώρα με δύο μόνιμους γιατρούς, που θα έπρεπε να είναι έξι. Συνεχίζει να "καλύπτεται" από την ΥΠΕ, με μετακινούμενους γιατρούς που "εντέλλει" από άλλα νοσοκομεία του νησιού, και ως εκ τούτου να υπολειτουργεί, με κόστος στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με γιατρούς».

Η Πέλα Νεονάκη αναδεικνύει και τις βαθύτερες στοχεύσεις αυτής της εγκληματικής στάσης της κυβέρνησης και της ΥΠΕ, αφού όπως λέει στόχος είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και να εμφανίσουν «ως μονόδρομο την εφαρμογή του νέου υγειονομικού χάρτη και τα "νοσοκομεία ΑΕ". Να προβούν σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων που θα κριθούν "μη λειτουργικά", που όμως η πολιτική τους σταδιακά τα αποδυνάμωσε. Να ενισχύονται οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας με κάθε κόστος για τον λαό, που πολλαπλώς φορολογείται αλλά θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον για να βρει την υγειά του».

«Οι υγειονομικοί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις μας σε αυτήν την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων σε δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τα επιστημονικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Αυτό μας αξίζει και γι' αυτό θα παλέψουμε», καταλήγει η δήλωση.





Σελίδα13 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δεν υποχωρούν από τις διεκδικήσεις τους, κόντρα στην ποινικοποίηση και στην καταστολή

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 3 Ιούνη, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι εργαζόμενοι στα τρία δημόσια νοσοκομεία παίδων της Αττικής, δίνοντας καθημερινά άνιση μάχη με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, προασπίζοντας παράλληλα το δικαίωμα να έχουν όλα τα παιδιά δωρεάν, άμεση και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στις επανειλημμένες μάλιστα προσπάθειες της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους, απαντούν με τη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΕΙΝΑΠ για τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Υπενθυμίζεται ότι παρά τα οξυμένα προβλήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για να τα λύσει, αλλά σέρνει στα δικαστήρια τόσο το Σωματείο του «Αγλαΐα Κυριακού» όσο και την ΕΙΝΑΠ επειδή στηρίζουν τη στάση εργασίας.

Μάλιστα, σε ένα ακόμα ξέσπασμα χυδαιότητας, ο υπουργός «εμπορίου της Υγείας» έφτασε στο σημείο να απειλήσει τους υγειονομικούς αλλά και τους ασθενείς, λέγοντας ότι «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», δηλαδή ότι αν πραγματοποιηθεί η στάση εργασίας θα δώσει ακόμα περισσότερες ...δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, στέλνοντας εκεί τους μικρούς ασθενείς.

«Η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων χτυπάει κόκκινο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε όλα τα τμήματα έχουν φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα», σημειώνει στο κάλεσμά της η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στο «Αγία Σοφία» για τη στάση εργασίας.

Τονίζει δε ότι οι εργαζόμενοι σε όλα τα τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων «είμαστε στα όρια της εξουθένωσης και διεκδικούμε το αυτονόητο». Γι' αυτό και απαιτεί άμεσες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, «για να μπορούμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου παιδιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασθενείς».

Στο ίδιο πλαίσιο απαιτεί, μεταξύ άλλων, να ανοίξουν «εδώ και τώρα» όλες οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες μέσα από τις αναγκαίες προσλήψεις. Αυτός άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος για να χειρουργηθούν τα σχεδόν 3.000 παιδιά που περιμένουν στη λίστα της ντροπής, να χειρουργηθούν άμεσα τα νεογνά και τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας που περιμένουν.

«Οι εργαζόμενοι δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, μπροστά στην επίθεση της κυβέρνησης στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Παλεύουμε πλάι στους γονείς, πλάι στους υπόλοιπους εργαζόμενους για δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους!

Σε αυτόν τον αγώνα δε περισσεύει κανείς! Γιατροί, νοσηλευτές τραυματιοφορείς, διοικητικό και άλλο προσωπικό, όλοι οι εργαζόμενοι σαν μια γροθιά διεκδικούμε!», αναφέρει στο κάλεσμά της και καταγγέλλει «την προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου να διαχωρίσει τους εργαζόμενους και να τους διασπάσει. Η στάση τους είναι γνωστή χρόνια τώρα. Στάση σιωπής και αποδοχής της κατάστασης που καθημερινά μας εξουθενώνει».

Διαμηνύει με τη σειρά της στην κυβέρνηση ότι «δεν θα περάσει η προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και διεκδικούν», ενώ καταγγέλλει και τη στάση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» απέναντι στους υγειονομικούς και στην ΕΙΝΑΠ.

«Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει και να μας σταματήσει η κυβέρνηση, και οι εντεταλμένοι της στα νοσοκομεία! Ξέρουμε ότι έχουμε στο πλάι μας όλους τους εργαζόμενους που δικαιούνται και διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία!», σημειώνει, καλώντας μετά τη λήξη της κινητοποίησης, τη Δευτέρα, σε νέα Γενική Συνέλευση του συνόλου των εργαζομένων, στη 1 μ.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Κάλεσμα και από την ΟΕΝΓΕ

Στις τελευταίες εξελίξεις παρεμβαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι με 3.000 παιδιά να αναμένουν για να χειρουργηθούν, αντί η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις, αντί να αφουγκραστεί την αγωνία για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους μικρούς ασθενείς η εντατικοποίηση εξαιτίας της υποστελέχωσης και οι μετακινήσεις - για να βουλώσουν «τρύπες» - αναισθησιολόγων ενηλίκων που δεν έχουν την αναγκαία εξειδίκευση στην παιδιατρική αναισθησία, σέρνει στα δικαστήρια τα σωματεία.

Καλώντας δε τους γιατρούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στην παναττική στάση εργασίας και στη συγκέντρωση της Δευτέρας, αναφέρει: «Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις των γιατρών και των λοιπών υγειονομικών του "Αγία Σοφία" και του "Αγλαΐα Κυριακού" εδώ και πολλούς μήνες. Αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. Σκόπιμα εξώθησε την υποστελέχωση στα άκρα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 12 αναισθησιολόγοι στο "Αγία Σοφία" και 7 στο "Αγλαΐα Κυριακού", ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις και λοιπού υγειονομικού προσωπικού πλην αναισθησιολόγων. Επέτρεψε στη διοίκηση των νοσοκομείων παίδων να παρανομεί επί μήνες σε βάρος των συναδέλφων και των μικρών ασθενών με έκνομα "εντέλλεσθε" υπερεφημέρευσης.

Αξιοποιεί το αντιαπεργιακό νομοθετικό οπλοστάσιο για να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας, σέρνοντας στα δικαστήρια την ΕΙΝΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων του "Αγλαΐα Κυριακού".

Ο υπουργός Υγείας εξαπολύει καθημερινά ύβρεις ενάντια στους παιδοαναισθησιολόγους, ενάντια στην ΕΙΝΑΠ, ενάντια στην ΟΕΝΓΕ, μιλώντας για "ακροαριστεροκρατούμενους φιλοτρομοκρατικούς πυρήνες", "στημένες προεκλογικές αντιδράσεις", απειλεί τους υγειονομικούς με τη φράση "τα βάζουν με λάθος άνθρωπο" για να αποπροσανατολίσει και να κρύψει το γεγονός ότι οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους όλο τον λαό, εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια προειδοποιούν για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία παίδων και διεκδικούν την αποφασιστική ενίσχυσή τους.

Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης στη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που κρατά σε ομηρία χιλιάδες μικρούς ασθενείς...

Απέναντι στον στυγνό εκβιασμό τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της, που εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υγείας του παιδιού τους και τους εξωθούν στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας...

Απέναντι στη διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της παιδιατρικής περίθαλψης, που βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους την υγεία και τη ζωή μικρών παιδιών...

Απέναντι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψει τις οικογένειες των μικρών ασθενών εναντίον μας...

Δυναμώνουμε τον αγώνα για πλήρη στελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων και την αποφασιστική ενίσχυσή τους με όλα τα μέσα, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων μικρών ασθενών απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους που στενάζουν καθημερινά».



ΕΛΚΕΘΕ - ΠΛΟΙΟ «ΑΙΓΑΙΟ»

Διεκδικούν αυξήσεις και σέρνονται στα δικαστήρια

Την προσαρμογή των μισθολογικών τους αποδοχών στο ύψος που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων στην Ακτοπλοΐα για το 2024 διεκδικούν οι ναυτεργάτες στο πλοίο «Αιγαίο» του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με απεργιακή κινητοποίηση που έχουν αποφασίσει για αύριο Σάββατο. Την απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στηρίζοντας τους εργαζόμενους και το δίκαιο αίτημά τους. Ωστόσο το ΕΛΚΕΘΕ προσέφυγε κατά της απεργίας, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική, και έσυρε χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια.

«Αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων ποινικοποιεί τους αγώνες, με επιστρατεύσεις, δίκες και καταστολή», καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και απαιτούν να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών του πλοίου «Αιγαίο».

Οι αποδοχές των εργαζομένων στα πλοία του ΕΛΚΕΘΕ καθορίζονται, με βάση ΚΥΑ του 2009, στο ύψος του μισθού της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας για 2008. Οι μισθοί όμως μένουν καθηλωμένοι και δεν προσαρμόζονται με βάση τις αυξήσεις της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Είναι ενδεικτικό ότι οι αυξήσεις της τάξης του 21,5% που έχουν δοθεί από το 2008 μέχρι και το 2024 χάνονται για τους εργαζόμενους αυτούς, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος ζωής.



Σταθερά πάνω από το 10% το ποσοστό ανεργίας

Σταθερά σε διψήφιο αριθμό παραμένει το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας τους 4 πρώτους μήνες του 2024, κατεδαφίζοντας τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης.

Ετσι, από το 10,7% τον τελευταίο μήνα του 2023, το επίσημο ποσοστό ανεργίας - σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - διαμορφώθηκε στο 11,3% τον Γενάρη του 2024 και στο 11,6% τον Φλεβάρη, για να σταθεροποιηθεί στο 10,8% τον Μάρτη και τον Απρίλη, αν και πλέον μπαίνουμε για τα καλά στην τουριστική περίοδο.

Ειδικότερα, τον Απρίλη το ποσοστό ανεργίας των νέων (15 έως 24 ετών) διαμορφώθηκε στο 22,6%, στις γυναίκες ήταν 13,4% και στους άντρες διαμορφώθηκε στο 8,5%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, που η ανεργία ήταν 11,5%, το ποσοστό ανεργίας στο διάστημα ενός έτους υποχώρησε μόλις κατά 0,7%, δείγμα ότι παραμένει ακλόνητος αυτός ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων ήταν 521.295 άτομα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.323.212 και τα «άτομα εκτός εργατικού δυναμικού» κάτω των 75 ετών αριθμούσαν 2.938.302 άτομα.

Πάντως το επίσημο ποσοστό ανεργίας και ο αριθμός ανέργων που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανήλθε τον περασμένο Απρίλη σε 871.314 άτομα. Από αυτά, μάλιστα, τα 464.027 (ποσοστό 53,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, δηλαδή είναι μακροχρόνια άνεργοι.



Σελίδα14 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Ούτε βήμα πίσω οι εργαζόμενοι για τα δίκαια αιτήματά τους

Απεργούν εδώ και 12 μέρες για ουσιαστικές αυξήσεις, έχοντας στο πλευρό τους όλη την εργατική τάξη

Μία ακόμα μέρα, η 12η, προστίθεται σήμερα στον μεγάλο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό, της εταιρείας «ΑΒΑΞ» στην Αθήνα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και μέτρα προστασίας. Παλεύουν για το 5ήμερο και το 8ωρο, για μέτρα ασφάλειας, για 15% αύξηση σε μισθούς και μεροκάματα, ώστε να μπορούν να ζήσουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

Πρόκειται για απεργία που μετατρέπεται σε εμβληματικό αγώνα συνολικά για την εργατική τάξη, αφού με την καθολική τους συμμετοχή οι εργατοτεχνίτες έχουν καταφέρει να βάλουν «φρένο» στο μεγαλύτερο έργο που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Ενα έργο, η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό, για το οποίο η κυβέρνηση καμαρώνει, η εργοδοσία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και από την ΕΕ, μέχρι και για την τελευταία ...βίδα, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αδιαλλαξία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να «σπάσει» την απεργία, κυρίως αξιώνει να σταματήσει η απεργία προκειμένου να δεχτεί να συζητήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ωστόσο η ενότητα των εργαζομένων, που σφυρηλατείται στον σπουδαίο αγώνα που δίνουν για τις ανάγκες των οικογενειών τους, τους κρατά με πείσμα στο μετερίζι της διεκδίκησης.

Μια μάχη που αποκαλύπτει σε ...ταλιράκια ότι οι πολυδιαφημισμένες εμβληματικές επενδύσεις και ο πακτωλός των χρηματοδοτήσεων για το κεφάλαιο πάνε πακέτο με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τα μεροκάματα πείνας και τη δουλειά σε διαρκή αναμέτρηση με τον κίνδυνο, όπως γίνεται στα έγκατα της Αθήνας, όπου ανοίγει τις γαλαρίες ο μετροπόντικας.

Χθες οι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες, έχοντας στο πλευρό τους το κλαδικό Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Οικοδόμων, καθώς και άλλα σωματεία από τον κλάδο των Κατασκευών, προχώρησαν σε νέα απεργιακή συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στο Κολωνάκι.

Και σήμερα Παρασκευή πραγματοποιούν νέα Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Ακαδημίας, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Φουντώνει η αλληλεγγύη από όλους τους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή δυναμώνει και η αλληλεγγύη από άλλα σωματεία στον δίκαιο αγώνα τους, με χιλιάδες εργαζόμενους να ενώνουν τις φωνές τους μαζί τους. Η επιτυχία άλλωστε ενός τέτοιου αγώνα, μιας τέτοιας αναμέτρησης των εργαζομένων με έναν πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο και την κυβέρνηση, που του κάνει «πλάτες» ως εντολοδόχος του τεράστιου έργου του Μετρό, αφορά συνολικά την εργατική τάξη. Η απόσπαση των αυξήσεων στους μισθούς για τις οποίες παλεύουν θα δώσει ακόμα περισσότερο κουράγιο σε κάθε κλάδο που δίνει τη μάχη για τέτοιες διεκδικήσεις και έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με τον αυταρχισμό κράτους και εργοδοσίας.

Τέτοιες ανακοινώσεις στήριξης έχουν ήδη βγάλει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού κ.ά.

Τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων χαιρετίζει και η ΟΕΝΓΕ, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς άλλωστε να δίνουν αυτές τις μέρες μάχη ενάντια στην ποινικοποίηση του αγώνα τους στα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Είναι οι εργάτες που δουλεύουν 40 μέτρα κάτω από τη γη, με χαμηλά μεροκάματα, για έργα που τα έχουμε χρυσοπληρώσει και συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε με δικά μας λεφτά. Η κυβέρνηση, που δίνει "ζεστό" κρατικό χρήμα στις εταιρείες για τα δημόσια έργα, έχει ευθύνη ώστε να σπάσει η αδικαιολόγητη αδιαλλαξία της εταιρείας και να απαντήσει επιτέλους στα αιτήματα των εργατών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Και τονίζει ότι «με την αλληλεγγύη και την οργάνωση θα καταφέρουν να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία. Χωρίς τους οικοδόμους εργάτες δεν θα υπήρχε τώρα το Μετρό, που το χρησιμοποιούμε για να μετακινηθούμε. Χωρίς αυτούς, τα έργα που γίνονται τώρα δεν μπορούν με τίποτα να ολοκληρωθούν. Ο αγώνας τους θα είναι νικηφόρος, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είμαστε μαζί τους».



Ενα εργατικό «ατύχημα» κάθε 6 μέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης

Αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» το 2023, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε να καταγράφεται 1 «ατύχημα» κάθε 6 μέρες, καταγγέλλει η ΔΑΣ δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης διαχείρισης ανθρώπινων πόρων του δήμου Θεσσαλονίκης, το 2023 σε όλες τις υπηρεσίες συνέβησαν 60 εργατικά «ατυχήματα», 1 κάθε 6 μέρες. Αυτό σημαίνει αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», με δεδομένο ότι την 3ετία 2020 - 2022 είχαν καταγραφεί 120 (1 κάθε 9 μέρες). Από τα 60 «ατυχήματα» τα 45 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Και η τραγική κατάσταση συνεχίζεται, καθώς στο πρώτο 3μηνο του 2024 έχουν συμβεί 20, από τα οποία τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει: «Θα μας ξαναπούν ότι δεν είναι "σοβαρά ατυχήματα", είναι "ήσσονος σημασίας". Δεν θεωρούν σοβαρά ατυχήματα τα σπασίματα σε χέρια, πόδια, κεφάλια, τα κοψίματα από αιχμηρά αντικείμενα κ.ά. με συναδέλφους να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και να παίρνουν πολλές μέρες αναρρωτική άδεια; Δεν θεωρούν σοβαρό ατύχημα π.χ. το κόψιμο τένοντα στο χέρι συναδέλφισσας (συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη) που της χορηγήθηκε αίμα γιατί κινδύνευε;».

Η ΔΑΣ αναδεικνύει τις βασικές αιτίες για αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση και τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών: Από τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων προστασίας μέχρι την εντατικοποίηση και τη μη εκπαίδευση του προσωπικού, με όλα τα παραπάνω να εντάσσονται στη «συνειδητή και με σχέδιο απαξίωση και διάλυση των δημοτικών υπηρεσιών», που εκτός από ιδιωτικοποιήσεις για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές εταιρείες, «φέρνει και τα εργατικά "ατυχήματα"».

Θυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και κατέθεσαν έγγραφες καταγγελίες ακόμα και μηνυτήρια αναφορά για θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια. Ομως καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε πήραν κάποια απάντηση για τις καταγγελίες.

«Κράτος, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας», τονίζει η ΔΑΣ, καλώντας σε ένταση της πάλης για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.



ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

«Θα παλέψουμε να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι για τον χαμό του Βασίλη, θα παλέψουμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να πληρώσουν αυτοί που στη ζυγαριά της ζωής ενός εργάτη και των κερδών τους διάλεξαν τα κέρδη». Την παραπάνω υπόσχεση έδωσε χτες ο Βασίλης Ντακαλέτσης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, εκ μέρους όλων των Οικοδόμων και εργαζομένων απ΄ όλους τους κλάδους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στην Αρίστη Ζαγορίου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Αρίστη Ζαγορίου βρήκε τραγικό θάνατο 62χρονος οικοδόμος, που αντί να έχει πάρει μια αξιοπρεπή σύνταξη δούλευε σε έργα αποχέτευσης και καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, αφού δεν είχε τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας. Αμεση ήταν η παρέμβαση των συνδικαλιστών που βρέθηκαν στον χώρο, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

«Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες συνάδελφοι του αδικοχαμένου εργάτη, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους, ενώ ανάμεσά τους παραβρέθηκαν και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα παιδιά του. Επίσης, συμμετείχε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Με οργή και θυμό, με λόγια καρδιάς που συγκλονίζουν απευθύνθηκε στους διαδηλωτές η σύζυγος του αδικοχαμένου Βασίλη, λέγοντας:

«Ορκίζομαι στον άντρα μου που έθαψα εχτές, ότι όποιος ευθύνεται θα το πληρώσει ακριβά. Δεν θα πάει ο άντρας μου "σα σκυλί στο αμπέλι". Να μην υπάρξει άλλος θάνατος σε εκείνο τον τάφο που τους βάζουν να δουλεύουν, θέλουν δεν θέλουν, για το μεροκάματο, για τη γυναίκα και τα παιδιά τους. Και εσείς οι εργαζόμενοι που μπαίνετε εκεί μέσα, μην μπείτε ξανά. Ολοι μαζί ρε παιδιά...»

«Εγκλημα νούμερο 15»

Είχε προηγηθεί η ομιλία του αντιπρόεδρου του συνδικάτου που ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε ότι ο Βασίλης ήταν ο 15ος οικοδόμος που έχασε τη ζωή του από την αρχή του έτους στα έργα που διαφημίζονται ως σύμβολα της ανάπτυξης. «Ανάπτυξη για τους λίγους, τις κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους», τόνισε για να επισημάνει αμέσως μετά ότι οι ευθύνες για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα βαρύνουν την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, την Περιφέρεια Ηπείρου ως επιβλέπουσα αρχή του έργου και τον ΣΕΠΕ. Παράλληλα, ανέδειξε ότι οι ατελείωτες ώρες δουλειάς, η εντατικοποίηση και η τρομοκρατία για να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τα έργα, είναι οι συνθήκες που οδηγούν στα εργοδοτικά εγκλήματα. Εκεί οδηγεί το θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, υποστήριξε, υπενθυμίζοντας τους αντεργατικούς νόμους Χατζιδάκη και Γεωργιάδη, ενώ κατήγγειλε «προσχηματικούς» ελέγχους στα κατασκευαστικά έργα. Πρόσθετα, τόνισε ότι οι έλεγχοι που γίνονται για τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων δεν προσανατολίζονται στην εργοδοτική ευθύνη, ενώ συχνά υπάρχει προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης στις πλάτες του εργαζόμενου που έπαθε το «ατύχημα», στον Τεχνικό Ασφάλειας κ.ά.

«Μπροστινός» της εργοδοσίας ο περιφερειάρχης Ηπείρου

Ο Β. Ντακαλέτσης χαρακτήρισε κατάπτυστες τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου, που υποστήριξε ότι ο αδικοχαμένος εργάτης ήταν έμπειρος και ότι το σκάμμα δεν ήταν βαθύ για να χρειάζεται αντιστήριξη, θέλοντας να «στρώσει» το έδαφος στην πάγια τακτική της εργοδοσίας να «φορτώνει» τα εγκλήματά της στην «κακιά την ώρα», ακόμα και στα ίδια τα θύματα. Αναφέρθηκε εκτενώς στους αγώνες του κλάδου για να ληφθούν μέτρα προστασίας. Υπενθύμισε τις 4 πανελλαδικές κλαδικές απεργίες τον τελευταίο χρόνο, τον αγώνα των οικοδόμων στο Μετρό της Αττικής και στο Ελληνικό αυτές τις μέρες, για να υπογραμμίσει ότι τα αιτήματα των οικοδόμων για ΣΣΕ, ένσημο και μέτρα προστασίας είναι επίκαιρα, δίκαια και αναγκαία.



Σελίδα15 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

Πρωτοβουλίες για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων

-- Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία του ομίλου «Σπανόπουλου», υλοποιώντας την απόφαση που είχαν πάρει μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση. Διεκδικούν να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις και να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας στον χώρο του Ναυπηγείου. Κατά τη διάρκεια της στάσης έγινε ενημέρωση στους εργαζόμενους για τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου με αντιπροσωπεία της διοίκησης της εταιρείας. Μετά την αρνητική απάντηση από την πλευρά της εταιρείας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Ιούνη.

-- Με Γενική Συνέλευση την Τρίτη 4 Ιούνη, στη 1 μ.μ., το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») δίνει συνέχεια στη διεκδίκηση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. «Οι πρωτοβουλίες μας, όπως ο συντονισμός και η κοινή δράση των σωματείων στα εργοστάσια συμφερόντων Φιλίππου, η συμμετοχή μας σε όλες τις απεργιακές μάχες αντιμετωπίζοντας εμπόδια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την ανοιχτή απεργοσπασία άλλων δυνάμεων, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για την αγωνιστική μας συνέχεια», αναφέρει το Σωματείο.

-- Σε δίωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 2 μ.μ.) και συγκέντρωση έξω από την εταιρεία καλεί την Τετάρτη 5 Ιούνη το Σωματείο Εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Την κινητοποίηση έχει αποφασίσει η συνέλευση των εργαζομένων. Διεκδικούν την υλοποίηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχουν υπογράψει εδώ και δύο μήνες, αλλά και την ενίσχυση του φορέα με μόνιμο τεχνικό και άλλο προσωπικό.



ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Απέσπασαν δέσμευση για εξασφάλιση των εργολαβικών και για τη μισθοδοσία

Τη δέσμευση να ικανοποιηθούν άμεσα τα ζητήματα που αφορούν την απορρόφηση των 45 εργολαβικών εργαζομένων και την εξασφάλιση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων απέσπασαν εκπρόσωποι των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, σε συνάντηση που είχαν χθες το πρωί με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας στη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας.

Μάλιστα, σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ. το Σωματείο της Λάρυμνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε χάρη στην επιμονή των εκπροσώπων των Σωματείων, αφού αρχικά εισέπρατταν την άρνηση του υπουργείου. Οπως κατήγγειλε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας,«έχουμε δυο βδομάδες που πηγαίνουμε από το ένα υπουργείο στο άλλο. Είμαστε εδώ και μας λένε, δεν είναι κανένας, λείπουν όλοι. Δεν φεύγουμε αν δεν λυθεί σήμερα το ζήτημα της οικονομικής ασφυξίας που δημιουργούν στη ΛΑΡΚΟ».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει καταγγείλει το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει λύση στο ζήτημα «με τους 45 εργολαβικούς συναδέλφους που έχουν πεταχτεί εκτός εργασίας, αλλά και τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει απλήρωτο το σύνολο των εργαζομένων», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας.

Τελικά, χθες, μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο Π. Πολίτης ανέφερε πως «μας είπαν ότι θα το λύσουνε. Εμείς αυτό που τους θέσαμε είναι ότι μέχρι αύριο θέλουμε λύση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί είχαν δεσμευθεί να μείνουμε "ως έχει". Αυτό σημαίνει όλοι οι εργαζόμενοι στις εργασίες, πληρωμένοι και στις 18 Ιούνη πάμε να δώσουμε τη μάχη της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων. Αναμένουμε».



ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Καθολική απεργία - απάντηση στα 12ωρα και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας

Με καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στην πύλη του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και στην πύλη του εργοστασίου Εμπλουτισμού απάντησαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας της «Ελληνικός Χρυσός».

Δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και διατήρηση του 8ωρου, κόντρα στα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» για 12ωρη εργασία και κατάργηση των αργιών.

Οπως καταγέλλουν τα Σωματεία, η εταιρεία στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, εμφανίστηκε να εμπαίζει τους εργαζόμενους, προτείνοντας αύξηση 5% στον βασικό μισθό, αλλά με την προϋπόθεση να δεχτούν την εφαρμογή «νέου προγράμματος εργασίας» με 12ωρη - 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο, για να τσακίσει την ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων, να διαλύσει την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

«Δεν τους χαρίζουμε τον ιδρώτα μας». «Δεν διαπραγματευόμαστε το 8ωρο». «Ηδη τους δώσαμε πολλά». Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων και χτες εκφράστηκε καθολικά, απ' όλους τους απεργούς.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), εκπρόσωποι σωματείων άλλων κλάδων και ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Πάρις Φιλιππούδης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, εξέφρασε την αλληλεγγύη στον αγώνα τους ενάντια στην άθλια πρόταση της εταιρείας. «Ο αγώνας σας είναι όλης της εργατικής τάξης, αφορά όλους τους εργαζόμενους, που παρακολουθούν με θαυμασμό τη σθεναρή αντίστασή σας. Η ΟΜΕ θα είναι στο πλευρό σας σε όλες τις δράσεις σας μέχρι τη νίκη», είπε. Και προειδοποίησε πως αν εφαρμοστεί το μοντέλο που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για απολύσεις και για αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Εκ μέρους των Σωματείων χαιρέτισε τον αγώνα τους ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στον μακρύ κατάλογο εργοδοτικών εγκλημάτων στον κλάδο των κατασκευών και είπε: «Αυτές θα είναι οι συνέπειες και στο χώρο το δικό σας, εάν επιτρέψετε να περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Οι 12 ώρες δουλειάς, η κατάργηση των αργιών, θα φέρουν την εντατικοποίηση, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για να γεμίσουν με ακόμα περισσότερα εκατομμύρια τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Αυτός είναι ο στόχος τους. Να αυξήσουν την κερδοφορία τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παίρνετε την αγωνιστική σκυτάλη από τους συναδέλφους σας στη ΛΑΡΚΟ. Και ο δικός σας αγώνας πρέπει να γίνει παράδειγμα και υπόθεση όλων των εργαζομένων σε κάθε κλάδο. Οι μεταλλωρύχοι ξέρετε και να αγωνίζεστε, ξέρετε και να νικάτε. Θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος».

Στην απεργιακή συγκέντρωση, διαβάστηκε μήνυμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της «ΑΒΑΞ» που βρίσκονται στην 11η μέρα απεργίας. «Μπορεί να βρισκόμαστε σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, αλλά βρισκόμαστε δίπλα δίπλα, μαζί, στον αγώνα για ένα καλύτερο μεροκάματο, μία καλύτερη ζωή. Καλόμαθαν οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικοί όμιλοι από τον αντεργατικό πόλεμο, ειδικά των τελευταίων 10 - 15 χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και πιστεύουν ότι θα μας μετατρέψουν σε εργάτες σκλάβους. Για άλλη μια φορά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Θέλουν να μας μετατρέψουν σε μηχανές χωρίς δικαιώματα. Θα αντισταθούμε, θα παλέψουμε για εμάς και για την επόμενη βάρδια της εργασίας, τα παιδιά μας. Δεν θα υποταχθούμε στην ακόρεστη επιθυμία τους για μεγιστοποίηση των κερδών τους», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα.

Οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων ευχαρίστησαν για την έκφραση συμπαράστασης, αναδεικνύοντας ότι παίρνουν δύναμη.

Ο Αλέκος Μινέρος, γραμματέας του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών ξεκαθάρισε ότι «δεν δεχόμαστε στις παράλογες και παράνομες αξιώσεις της εργοδοσίας. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να δώσουμε. Πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε. Ο πλούτος που βγαίνει πρέπει να μένει στην περιοχή. Και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Θα κλιμακώσουμε μέχρι να βρούμε το δίκιο μας. Δεν θα σταματήσουμε».

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών κατήγγειλε την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας και δήλωσε: «Η στάση μας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι δεν αξίζουμε αυτή την αντιμετώπιση από την εταιρεία, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουν δεν θέλουν εδώ κουμάντο θα κάνουμε εμείς. Είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει».

Συμπαράσταση από το ΚΚΕ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους μετέφερε στους απεργούς ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος. «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος γιατί δίκαια είναι τα αιτήματά σας. Είναι σκλαβιά το 2024, την ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, η εργατική τάξη, αυτή που παράγει όλο τον πλούτο, να δουλεύει ήλιο με ήλιο. Και γιατί; Για να θησαυρίζουν μία χούφτα παράσιτα, που δεν ξέρουν πού είναι τα μεταλλεία ούτε τα γραφεία», είπε. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ ήταν και θα είναι δίπλα τους, στον αγώνα για όσο χρειαστεί, με όλες του τις δυνάμεις, μέχρι τη νίκη, αλλά και με παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, γιατί είναι Κόμμα βγαλμένο από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης.

Και προέτρεψε: «Κάντε τους το βίο αβίωτο και στ' αφεντικά και στις πολιτικές που έφεραν τέτοια μέτρα, 12ωρα, 6ήμερα, δουλειά ήλιο με ήλιο. Αυτές είναι οδηγίες της ΕΕ, που τις έχουν ψηφίσει όλα τα άλλα κόμματα στην Ευρωβουλή και στη συνέχεια έγιναν νόμοι του κράτους. Και στο χώρο δουλειάς, λοιπόν, και στις κάλπες πρέπει να τους τιμωρήσουμε. Αυτοί φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στην εργατική τάξη όλης της χώρας».



Σελίδα16 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΟΛΥ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση χτες το βράδυ στο «Στρογγυλό», στην παραλία της Χαλκίδας, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Εύβοια, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, συνδικαλιστές, υγειονομικοί, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων που συμπορεύονται αγωνιστικά με το Κόμμα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητα με την οποία δίνουν την εκλογική μάχη και θα συνεχίσουν με νέα ορμή μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος που αύριο θα πολλαπλασιάσει τη δυναμική των αγώνων τους.

Για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, απέναντι σε μια πολιτική που παρέδωσε τον τόπο τους ανοχύρωτο σε καταστροφικές πυρκαγιές και φονικές πλημμύρες, που παίζει τη ζωή τους «στα ζάρια» λόγω της απουσίας αναγκαίων υποδομών, της υποστελέχωσης και των τεράστιων ελλείψεων στους κρίσιμους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, της Υγείας κ.λπ., που κάνει τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους θυσία στον βωμό του κέρδους των λίγων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Μαντής, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ), και ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Παρευρέθηκαν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος, η Γρανέτα Τσιβίκα και ο Γιώργος Νικολάου, δημοτικοί σύμβουλοι Χαλκίδας, λαϊκοί άνθρωποι με διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές καταβολές, που κάνουν αποφασιστικό βήμα συμπόρευσης και στήριξης του Κόμματος, για δυνατό ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών αλλά και στους αγώνες της επόμενης μέρας.



Μαζί στη ζωή, μαζί στον αγώνα, μαζί και στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 9 Ιούνη ο λαός της Χαλκίδας αλλά και ολόκληρης της Εύβοιας έχει επιλογή, κι αυτή είναι να πάει στην κάλπη και να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Να ταρακουνήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ και τα υπόλοιπα κόμματά της στην Ελλάδα, το σύστημα και τα συμφέροντα που όλοι τους μαζί υπηρετούν.

Ο λαός της Χαλκίδας έχει επιλογή, να δυναμώσει το ΚΚΕ. Να κάνει την επόμενη μέρα πιο φωτεινή για τον ίδιο, γιατί το σκοτάδι της εκμετάλλευσης και της ανέχειας, του πολέμου, στο οποίο μας ρίχνουν μέρα με τη μέρα, «σπάει» μόνο με το κόκκινο της ελπίδας και του αγώνα. Και η ελπίδα πολλές φορές δυνάμωσε και δω στην πολύπαθη Εύβοια, γιατί δυνάμωσε το ρεύμα της αμφισβήτησης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων της. Η ελπίδα δυνάμωσε γιατί δυνάμωσαν οι αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Πάμε, λοιπόν, στις 10 μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη ο λαός και η νεολαία της Εύβοιας να κάνουν την έκπληξη, να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ. Για να είμαστε πιο πολλοί, πιο ισχυροί, να συνεχίσουμε μαζί, με μεγαλύτερη ορμή και δύναμη, στον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα σχολεία και τις σχολές.

Γιατί εδώ στην Εύβοια ο λαός, μέσα στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες, έδειξε τη δύναμή του, δεν απελπίστηκε ούτε παραδόθηκε στις καταστροφές, αλλά βγήκε μπροστά, μαχητικά, υπερασπίστηκε το βιος του, τη ζωή του, τα παιδιά του, κόντρα στο εχθρικό κράτος.

Εδώ γεννήθηκε το σύνθημα που δίνει κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους εργαζόμενους, «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!». Γιατί κι εδώ, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ενωμένοι, αποφασισμένοι με τα σωματεία τους, δίνουν έναν τίμιο, εμβληματικό, πολύχρονο αγώνα για να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, για να έχει ζωή και δουλειά ο τόπος, δυσκολεύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που νόμιζε ότι θα της ήταν εύκολο να ξεμπερδεύει με τους εργάτες.

Εδώ στην Εύβοια «κουνήθηκε» το νησί από την κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τους μέσα στη Χαλκίδα, από τη δυναμική του μπλόκου της Κηρίνθου, που πρώτο μπήκε στην Αθήνα στη μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών όλης της Ελλάδας και με ψηλά το κεφάλι συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα για την επιβίωση.

Εδώ στη Χαλκίδα δυναμώνει η πραγματική ελπίδα του εργαζόμενου λαού μέσα στις μάχες που δίνονται στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, για να αυξηθούν οι μισθοί, να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις ΜΙΜΙΚΟΣ, «Κελαϊδίτης», στην «Αγροζωή», την ΤΕΜΠΟ, στους ρετσινάδες της Βόρειας Εύβοιας, στο «Club Med».

Εδώ δυναμώνει η φωνή που απαιτεί να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, όπως πρόσφατα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας και στη SABO.

Εδώ ενώνεται η φωνή των εργαζομένων απ' τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα εργοστάσια και τους άλλους χώρους δουλειάς, εκπέμποντας όλοι μαζί SOS για τις μονάδες Υγείας του νησιού, που όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, η κυβέρνηση τους έχει κάνει πλέον «επικίνδυνους» για τους ασθενείς, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης.

Οι αγώνες του λαού της περιοχής δείχνουν τον δρόμο

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων σε Κάρυστο, Ιστιαία και Ψαχνά, όπως και την προηγούμενη χρονιά στο Μαντούδι, για να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας, για να σταματήσει το αίσχος της καρότσας, των ελλείψεων γιατρών, δείχνουν τον δρόμο, γιατί πραγματικά μπορούμε να μπλοκάρουμε την αντιλαϊκή πολιτική και να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης. Αυτό επιβεβαιώνει και το πρόγραμμα των ρετσινάδων - δασεργατών που δουλεύουν σκληρά μέσα στο δάσος, που κατέκτησαν με τον αγώνα τους, ενώ συνεχίζουν να διεκδικούν, κόντρα στη συνεχιζόμενη προσπάθεια κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων να τους πετάξουν απέξω.

Ακόμα και τα καθυστερημένα, ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα σε Ληλάντιο και Βόρεια Εύβοια, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ και οι τοπικές αρχές έχουν το θράσος να εγκαινιάζουν οργανώνοντας φιέστες, είναι αποτέλεσμα του ανυποχώρητου αγώνα των κατοίκων που δεν τα παράτησαν μπροστά στην κρατική εγκληματική καθυστέρηση και αδιαφορία. Οπως δεν τα παράτησαν και οι κάτοικοι των χωριών, ο ορειβατικός και άλλοι πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι που φροντίζουν το δάσος και τον φυσικό πλούτο που έχει απομείνει στο νησί, κόντρα στην εγκληματική εμπρηστική πολιτική και τα «πράσινα» φούμαρα της ΕΕ και των κυβερνήσεων που παραδίδουν τα βουνά μας στα χέρια των μονοπωλίων, ενώ ο λαός πληρώνει το πανάκριβο ρεύμα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ετσι δεν τα παράτησαν και οι γονείς των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες με τους συλλόγους τους, την Ενωση γονέων, που σηκώνουν «τον τόπο ανάποδα» για να μπορέσουν να φροντίσουν τα παιδιά τους, όπως τους αξίζει, ενάντια στην εγκατάλειψη και την κοροϊδία κυβέρνησης, δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Και δίπλα σε όλους αυτούς είναι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν ζωντάνια στον τόπο, καλλιεργούν αντισώματα στα παιδιά μας, όπως ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, που με δική του πρωτοβουλία ο δήμος της Χαλκίδας τιμά φέτος τον σπουδαίο αυτόν λογοτέχνη. Με δική του πρωτοβουλία και τη μεγάλη στήριξη πολιτιστικών και άλλων φορέων της περιοχής ζωντανεύουν κυψέλες δημιουργίας, γνώσης σε σχολεία και γειτονιές. Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτές οι πρωτοβουλίες...

Δείτε: Στην πόλη του Νίκου Σκαλκώτα, του Γιάννη Σκαρίμπα, της Σωτηρίας Μπέλλου, του Γιάννη Μυταρά, του Ορέστη Μακρή, με ευθύνη του κράτους υπάρχει τεράστια έλλειψη σε χώρους πολιτισμού, στέκια δημιουργίας, αθλητισμού για τη νεολαία. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να γίνει η Χαλκίδα τουριστικό προϊόν για τους λίγους και ο λαός να φυτοζωεί μέσα στην πόλη. Οπως και οι επαγγελματίες, γιατί το μόνο που θα δουν από αυτήν την τουριστική ανάπλαση θα είναι νέοι φόροι, πανάκριβα ενοίκια, τέλη κ.λπ, γιατί για μια ακόμα φορά θα κερδίσουν μεγάλοι επιχειρηματίες από αυτό.

Η γνήσια αντιπολίτευση δυναμώνει με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ

Είμαστε περήφανοι γιατί με κάθε τρόπο, με ψυχή, με καρδιά και με μυαλό, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς τους αγώνες του λαού μας, κάνοντας πράξη τη μόνη, τη γνήσια πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ.

Νιώθουμε, όμως, και την ευθύνη αυτή η γνήσια αντιπολίτευση να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Μπορούμε με ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, παντού, και ακόμα πιο ισχυροί εκεί που τελικά ανατρέπονται, στην πράξη, στους δρόμους του αγώνα. Γι' αυτό ο λαός, η νεολαία μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα! Να φτάσουν στην κάλπη της 9ης Ιούνη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι όλοι και όλα εδώ. Γι' αυτό κανείς και καμιά δεν μπορεί να είναι απών! Θα είναι εδώ η ΕΕ και οι αντιλαϊκές της κατευθύνσεις, Οδηγίες, αποφάσεις που σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό του λαού.

Δεν τους έφτανε το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης, που το ψήφισαν όλοι μαζί, τώρα έρχονται να μας φορτώσουν και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα θα προστεθούν στα παλιά, για να μπουκώνουν αυτοί με «ζεστό» χρήμα και προνόμια το κεφάλαιο.

Θα είναι εδώ η κυβέρνηση της ΝΔ, που όπως λέει ο Μητσοτάκης θέλει να ολοκληρώσει τις αντιλαϊκές του μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, γι' αυτό συνεχίζει να τρομοκρατεί τον λαό στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας.

Μας τα 'παν κι άλλοι. Αυτοί τα έλεγαν, όμως εμείς τα ζήσαμε και τα ζούμε. Σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας κάηκε η Βόρεια Εύβοια, πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές, γίνονται τελικά όλα τα μεγάλα εγκλήματα, όπως κι αυτό των Τεμπών. Σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας ο μισθός δεν φτάνει, ο εργάτης πεινάει, ο αγρότης ξεκληρίζεται, ο μικρός επαγγελματίας βάζει λουκέτο. Σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας πληρώνουμε ακριβά για την παιδεία των παιδιών, για την υγεία της οικογένειας. Απόδειξη ότι η δική τους σταθερότητα είναι η αστάθεια στη ζωή μας.

Την επόμενη μέρα θα είναι εδώ και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για να καλύψουν τις όποιες πολιτικές απώλειες της ΝΔ βάζοντας πλάτη στα νομοσχέδιά της, αλλά και για να σερβίρουν ξανά τις ίδιες αυταπάτες, ότι μπορεί δήθεν να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση του συστήματος. Περσινά ξινά σταφύλια!

Πάμε, λοιπόν, να τους κόψουμε τη φόρα! Μπορούμε με δυνατό το ΚΚΕ! Δεν παίζουν μόνοι τους, έχουν αντίπαλο στα σχέδιά τους, το ΚΚΕ. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια και μαζί με τον λαό να βάζει τρίποντο κάθε μέρα στην ακρίβεια, στην ανασφάλεια, στην υποβάθμιση που μας έχουν οδηγήσει.

Σήμερα η πείρα που έχει συσσωρευτεί στον καθένα και στην καθεμιά είναι πολύτιμη και μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνει δύναμη, συμμετοχή και δράση. Να μη χαθεί στους δρόμους της απογοήτευσης και της αποχής που θα τους αφήσει ανενόχλητους να συνεχίζουν το αντιλαϊκό τους έργο.

Το αδιέξοδο που έχουν οδηγήσει τον λαό να μη γίνει λόγος για νέες αποτυχημένες δεύτερες, τρίτες και τέταρτες ευκαιρίες στα κόμματα που κυβέρνησαν και μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, οι υπουργοί δηλαδή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που περιφέρουν ως παράσημο την αντιλαϊκή διακυβέρνησή τους.

Η οργή και ο θυμός σήμερα μπορεί να πιάσει τόπο, αν γίνει οργάνωση κι αγώνας και όχι στήριξη στους νέους διάττοντες αστέρες που αύριο θα εξαφανιστούν όπως τόσοι και τόσες, όπως ο Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου που παριστάνουν τους οργισμένους στη Βουλή, κάνουν πως τώρα ανακάλυψαν ξαφνικά την ολιγαρχία και τα συμφέροντα, ενώ τα υπηρέτησαν, στηρίζοντας αντιλαϊκές κυβερνήσεις ο πρώτος, ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ, που ψήφισε μάλιστα και το 1ο μνημόνιο, και η δεύτερη ως βασικό στέλεχος «της πρώτη φορά Αριστερά», του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα ΚΚΕ, αυτό φοβούνται

Κάντε, λοιπόν, αυτό που τώρα σκέφτεστε... ΤΩΡΑ ΚΚΕ. Αυτό φοβούνται. Να κάνουν οι εργάτες αυτό που σκέφτονται, να πάνε στην κάλπη και να ψηφίσουν ΚΚΕ. Και να αφήσουν τα «αν» που κάποιοι λένε: «Αν πάω θα ψηφίσω το ΚΚΕ»... Γιατί με «αν» δεν βάζουμε εμπόδια, δεν ανοίγουμε κανέναν δρόμο. Γιατί, όπου και να φτάσει η αποχή, η ΕΕ θα συνεχίζει να στέλνει αντιλαϊκά φιρμάνια. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης να τα νομοθετεί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τα στηρίζουν! Γι' αυτό όποιος σκέφτεται την αποχή, το αποτέλεσμα γίνεται «μηδέν εις το πηλίκον».

Αυτό που θα μετρήσουν τα επιτελεία τους δεν είναι η αποχή, αλλά πόσο θα δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και των κομμάτων της, πόσο ψηλά θα είναι το ΚΚΕ. Γι' αυτό, λοιπόν, συμπορευτείτε με το ΚΚΕ σε κάθε μάχη και στις εκλογές.

Το ξέρετε άλλωστε ότι μέσα στον αγώνα και παρά τις διαφορετικές γνώμες, προβληματισμούς και επιφυλάξεις που μπορεί να έχει ο καθένας, η καθεμιά, εκεί χτίζεται η πραγματική ενότητα του λαού. Γιατί το ΚΚΕ δεν κοιτά τι κόμμα ψήφιζες πριν, από πού κατάγεσαι, τι φύλο είσαι, αλλά κοιτά το κοινό συμφέρον και το δίκαιο που πρέπει να γίνει πράξη.

Γιατί αυτό που σήμερα είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη είναι τα εξής πολύ απλά: Να παρθούν μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Να καταργηθούν ο ΦΠΑ και τα «πράσινα» χαράτσια, να μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς.

Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη για τους αγρότες και κτηνοτρόφους η διαμόρφωση κατώτατων εγγυημένων τιμών και το αφορολόγητο πετρέλαιο. Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη το επίδομα στέγασης στα νέα ζευγάρια και στους φοιτητές.

Γιατί το δίκαιο είναι να πάρει ανάσα ο λαός μέσα στην ασφυξία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και των κομμάτων της.

Ολα τα υπόλοιπα που λένε είναι για γέλια. Ναι, γελάει ο κόσμος με τις επιστολές του Μητσοτάκη στη φον ντερ Λάιεν που δήθεν τα βάζει με τα «μονοπώλια», όπως τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ λένε κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τον ελληνικό λαό. Γελάει ο κόσμος και με τις αντιδράσεις των υπολοίπων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που έτρεξαν να σώσουν τη χαμένη τιμή της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων!

Θα μπορούσαν να ήταν όλοι μαζί και ανέκδοτο αλλά αντί για τον Ιταλό, τον Γερμανό και τον Ελληνα του ανεκδότου, θα έχουμε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, Συνασπισμός λεγόταν το 1992... Τότε που όλοι μαζί ψήφιζαν το Μάαστριχτ και την απελευθερωμένη αγορά και σήμερα προσπαθούν να βρουν τρόπους να τη ρυθμίσουν! Γελάνε ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου!

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι γκαφατζήδες, αλλά εκπρόσωποι και υπερασπιστές των λίγων, του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και όλοι τους υπερασπίζονται την ΕΕ των μονοπωλίων, τις σάπιες αξίες του αντικομμουνισμού, της καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ολοι μαζί προωθούν και ο ένας μετά τον άλλον υλοποιούν τις «βέλτιστες πρακτικές» της στην εργασία που σημαίνει: Κατάργηση κυριακάτικης αργίας, 6ήμερη εργασία, κυλιόμενα ωράρια και ρεπό, τηλεργασία και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Πλασάρουν τη βαρβαρότητα ως «σύγχρονο κόσμο»

Εχουν το θράσος μάλιστα να πλασάρουν ως «σύγχρονο κόσμο» την βαρβαρότητα που μας επιβάλλουν. Με βάση αυτές τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ η ανυπαρξία παιδικών και βρεφικών σταθμών στη Χαλκίδα είναι κάτι «σύγχρονο» για όλους αυτούς. Αφού το 2024 θεωρούν ότι δεν χρειάζεται ολοκληρωμένη Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα το παιδί, με επιστημονική, παιδαγωγική ευθύνη του κράτους, αλλά τους αρκεί μια «Νταντά της γειτονιάς», που το μόνο προσόν που χρειάζεται είναι το λευκό ποινικό μητρώο! Κατά τ' άλλα, όλοι μαζί κλαψουρίζουν για το δημογραφικό πρόβλημα της Στερεάς, για τους νέους ανθρώπους που δεν αποφασίζουν εύκολα να κάνουν παιδιά, ή μένουν στο ένα γιατί δυσκολεύονται να τα μεγαλώσουν.

Το ίδιο «σύγχρονο» γι' αυτούς θεωρείται και η ανυπαρξία δημόσιων πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, Πρόνοιας, φροντίδας, Ειδικής Αγωγής, αφού αυτή δίνει χώρο στην επιχειρηματική δράση και την ανταποδοτική λειτουργία που με βάση τα δικά τους κριτήρια είναι το ιερό δισκοπότηρο της εξέλιξης. Εξέλιξη, που ευνοεί μόνο τα υπερκέρδη των μεγάλων θηρίων της Υγείας, που βασανίζει τους υγειονομικούς και αναγκάζει τον λαό της Εύβοιας να ψάχνει να βρει φροντίδα στην Αθήνα, πληρώνοντας βέβαια τα μαλλιοκέφαλά του.

Βέβαια, είναι μανούλες στο να παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως τους βολεύει. Πανηγυρίζει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της ΝΔ για τα έργα που δήθεν κάνει στην Εύβοια, τους δρόμους, την παράκαμψη στη Χαλκίδα, την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης, για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που παίρνει, για τα μέτρα στελέχωσης των δομών Υγείας, για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά! Από ποιους δρόμους περνούν αυτοί; Το οδικό δίκτυο στην Εύβοια είναι πραγματικός κίνδυνος - θάνατος και θέλουν ο λαός να χειροκροτεί για μια παράκαμψη που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα;

Σε ποιους εμπόρους αναφέρονται; Την ώρα που η περιοχή γύρω από το παλιό νοσοκομείο έχει μαραζώσει, οι επαγγελματίες στο κέντρο με το στανιό πληρώνουν τα ενοίκια!

Τι εννοούν αντιπυρική προστασία; Πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι έχουν φθαρμένο εξοπλισμό, παραμένουν τραγικότατες ελλείψεις σε προσωπικό, ακαθάριστα δάση, οικόπεδα, πανάρχαια οχήματα.

Από πότε οι μετακινήσεις γιατρών από τα Ψαχνά στη Σκύρο και αλλού είναι στελέχωση των δομών Υγείας και όχι ξεπάτωμα των γιατρών και εξευτελισμός της δημόσιας Υγείας; Γιατί έχουν όλοι κλείσει τα αυτιά τους απέναντι στο δίκαιο αίτημα εκατοντάδων εργαζομένων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων να μετατραπεί το παλιό Νοσοκομείο Χαλκίδας που το έχουν ρημαγμένο, σε μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Ποια αντιπλημμυρικά έργα θα κάνουν την ώρα που το αγαπημένο τους Ταμείο Ανάκαμψης δεν δίνει τίποτα για τέτοια έργα τη νέα χρονιά;

Τώρα μάλιστα πέφτουν από τα σύννεφα για τις εξελίξεις στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Τρέχει ο Μητσοτάκης να πατάξει τη διαφθορά, όπως δηλώνει! Ανακαλύψανε την Αμερική! Γιατί η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμα γεγονός χρηματικής διαφθοράς, διαπλοκής και βαθιάς σήψης του σημερινού συστήματος και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν, αυτό συζητά άλλωστε όλος ο κόσμος!

Αυτήν τη σήψη τροφοδοτεί και η πολιτική που από τη μια φοροληστεύει τα λαϊκά στρώματα κι από την άλλη ενισχύει με κάθε τρόπο τους μεγάλους επιχειρηματίες. Αυτό είναι το έδαφος που αξιοποιούν τα διάφορα «κυκλώματα», πατώντας πάνω στα αδιέξοδα μικρών επαγγελματιών που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε «κόστος» και απέναντι σε κάθε είδους εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί συνεχίζει και ενισχύει το νομοθετικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που υποθάλπουν τέτοιες ενέργειες στις κρατικές υπηρεσίες. Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να διερευνηθεί άμεσα η υπόθεση σε βάθος και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διαλεύκανσή της, για τις σχέσεις με το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση και φυσικά για την απόδοση των ευθυνών όπου κι αν βρίσκονται. Να ξεχάσουν κάθε σκέψη για κλείσιμο της ΔΟΥ Χαλκίδας, που θα οδηγήσει βέβαια σε τεράστια ταλαιπωρία και κόστος τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους μικρούς επαγγελματίες.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... επειδή κυκλοφορούν πολλοί όψιμοι μαχητές κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στο παράδεισο των λόμπι..., τους θυμίζουμε: ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι ευρωβουλευτές ψήφισαν πως «αποτελεί ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας η ικανότητα των λόμπι να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων στο Κοινοβούλιο», μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με την κα Καϊλή του ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε περήφανοι γιατί μόνο 2 ευρωβουλευτές στους 705 το καταψήφισαν. Και αυτοί ήταν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ! Ο Κώστας Παπαδάκης και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Το ΚΚΕ το έχει αποδείξει και μπορεί να σας κοιτάει στα μάτια

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 9 του Ιούνη σας καλούμε να σκεφτείτε και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό! Πρέπει να δυναμώσει η μόνη, καθαρή, αταλάντευτη φωνή που απαιτεί να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πλήρη στήριξη όλων των δυνάμεων του συστήματος, μας μπλέκει όλο και περισσότερο σε τεράστιους κινδύνους.

Ο ελληνικός λαός ματώνει καθημερινά για να εκταμιευτούν τα ματωμένα πλεονάσματα της ΕΕ που προορίζονται και για αύξηση πολεμικών δαπανών. Ματώνει για τα δισεκατομμύρια στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, στη φρεγάτα «Υδρα» και τις άλλες αποστολές εκτός συνόρων. Και όλα αυτά για να προστατευτούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των κολοσσών στο εμπόριο, στις μεταφορές, στην Ενέργεια.

Την επόμενη μέρα των εκλογών να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η λαϊκή απαίτηση να σταματήσουμε να πληρώνουμε για τις δολοφονίες άλλων λαών που μας κάνουν και εμάς πιθανά θύματα. Να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση να σταματήσει κάθε σχέση με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Γιατί πρέπει να τους δυσκολέψουμε, είναι αδίστακτοι!

Ο Μητσοτάκης ονομάζει «εθνικό καθήκον την εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό. Ο Κασσελάκης ονομάζει το ΝΑΤΟ, δηλαδή τους δολοφόνους των λαών, «ιερή αμυντική συμμαχία» και ο Ανδρουλάκης και λοιποί παρουσιάζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σαν τα περιστεράκια της ειρήνης. Τους έχει απαντήσει ο μπαρμπα - Γιάννης Σκαρίμπας: Το «ότι στον πόλεμο σκοτώνονται άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, δε σημαίνει ότι για ξένα συμφέροντα σκοτώνονται;».

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Το αίσθημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που δυναμώνει, η κατανόηση από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις ότι το ΝΑΤΟ είναι δολοφόνος και όχι προστάτης των λαών, επιβεβαιώνουν πως «κάτι γίνεται», τίποτα δεν μένει ακίνητο!

Και είναι ευκαιρία αυτή η αμφισβήτηση απέναντι στην πολιτική τους, στα δεσμά τους να δυναμώσει και άλλο. Μόνο έτσι ο λαός μας θα πάρει ανάσες ανακούφισης και θα στριμώξει την κυβέρνηση της ΝΔ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ.

Το ΚΚΕ το έχει αποδείξει και μπορεί να σας κοιτάει στα μάτια. Την κυβέρνηση της ΝΔ τη δυσκολέψαμε και μαζί με τον λαό θα την δυσκολέψουμε και άλλο. Η ελπίδα που γεννιέται μέσα στις εστίες του αγώνα, η αλληλεγγύη που δυναμώνει μέσα στον λαό, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, των αγροτών που παλεύουν για τη ζωή τους, η δυναμική των νέων που ονειρεύονται το μέλλον τους, η ενότητα που χτίζεται μέσα στο εργοστάσιο, στον χώρο δουλειάς, είναι τα δικά μας όπλα. Με αυτά θα τους πολεμήσουμε, αυτά φοβούνται!

Γι' αυτό και τους έχει κάτσει στον λαιμό και δεν μπορούν να το καταπιούν, ότι στην Εύβοια τα τελευταία χρόνια υπάρχει Εργατικό Κέντρο που στηρίζει τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, κόντρα στη μεγάλη εργοδοσία και τους αντιλαϊκούς νόμους, και οι κομμουνιστές σε αυτό παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Γι' αυτό δεν θα δείτε σε κανένα κανάλι και εφημερίδα τους, παρά μόνο στον «Ριζοσπάστη» και τον «902», τις συγκλονιστικές στιγμές που ζουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που με τον αγώνα τους παραμένουν μέσα στη δουλειά τους, κόντρα σε θεούς και δαίμονες.

Τα δικά τους site, κανάλια και εφημερίδες αναπαράγουν μόνο περσινές, ξινισμένες συκοφαντίες για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στη Χαλκίδα αναπαράγουν... Ντροπή τους!

Το ίδιο συμβαίνει με κάθε αγώνα και διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας, που ο μόνος λόγος για να την προβάλουν είναι για να τη συκοφαντήσουν. Μάταια!

Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα

Το ΚΚΕ το ξέρετε, είναι εδώ, παρόν, μαζί με τον λαό σε κάθε του βάσανο, σε κάθε του βήμα αλλά και σε κάθε χαρά! Μαζί στη ζωή, μαζί στον αγώνα, μαζί και στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού!

Πάμε δυνατά, λοιπόν, στις μέρες και στις ώρες που απομένουν, για να γεμίσουμε χαμόγελα και κουράγιο τη μέρα των εκλογών, βλέποντας ισχυροποιημένο το ΚΚΕ. Για να στείλουμε από την Ελλάδα το δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας στους εργάτες και τους αγρότες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας που βλέποντάς τους να αγωνίζονται κι αυτοί, πήραμε θάρρος για τους δικούς μας αγώνες.

Πάμε λοιπόν στις λίγες μέρες που έμειναν να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα.

Να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους αγωνιστές, που θα αποτελούν τη φωνή των πολλών, που θα δίνουν λόγο μονάχα στους εργαζόμενους, στον λαό και όχι στα λόμπι και στα κάθε λογής παράσιτα που κλέβουν τον πλούτο του λαού και της χώρας.

Να δώσουμε κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται, να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού! ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Καλή δύναμη, θα τα καταφέρουμε!



Σελίδα18 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΗΣ

Στις 9 Ιούνη να δώσουμε ώθηση σε ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ

«Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού ως "κόστος". Είναι το κόμμα που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός να ζήσουν με βάση τις δυνατότητες της εποχής και τις σύγχρονες ανάγκες τους», τόνισε ο Γ. Μαντής.

Στην παρέμβασή του, σημείωσε πως μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας ενώνει τη φωνή του με εν ενεργεία και απόστρατους συναδέρφους του, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που ήδη υπάρχουν στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας, με βάση τα νομοσχέδια και τις διατάξεις που προώθησε και προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και με συνυπεύθυνες όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε πως στην κατεύθυνση που έχουν στρέψει την Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνεται μια εξοντωτική κατάσταση για τους πυροσβέστες και ανεπαρκής για τους πολίτες.

Πρόσθεσε πως οι μεγαλοστομίες αξιωματούχων της κυβέρνησης γενικά για το φαραωνικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, του οποίου η υλοποίηση θα αρχίσει μετά το 2025, πάνε πακέτο με την υποστελέχωση άρα και την εξουθένωση του ανθρώπινου δυναμικού, τη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας των πυροσβεστών, τη διάλυση εννοιών όπως ανάπαυση, ελεύθερος χρόνος, οικογενειακός προγραμματισμός κ.ά.

«Ολοι εμείς εκφράζαμε αυτές τις αγωνίες και παλεύαμε σε συλλογικό επίπεδο μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα και με το ΚΚΕ, για μια Πολιτική Προστασία σαφώς ενδυναμωμένη με επιστημονικό προσωπικό και σαφείς δράσεις και αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της αρωγής του Πυροσβεστικού Σώματος που θα αποτελούσε τον κορμό της. Με κάλυψη των αναγκών του ΠΣ σε προσωπικό, υλικά, μηχανήματα, ατομική προστασία, υγιεινή και ασφάλεια. Με οικονομικές απολαβές που θα εξασφαλίζουν οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος την αξιοπρεπή διαβίωση και την προσήλωσή τους στην επαγγελματική παροχή κοινωνικών υπηρεσιών για τις οποίες έχουν ταχθεί να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Με αναδιοργάνωση υπηρεσιών, στη βάση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μόνο αλλάζοντας τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας μας, και βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ανάλογες καταστροφές όπως αυτές που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, να μη θρηνούμε θύματα όπως θρηνήσαμε στις πρόσφατες τραγωδίες».

Καταλήγοντας τόνισε πως η ΕΕ και η αντιμετώπιση των πάντων με βάση τη λογική κόστους - οφέλους, κάτω από τις παρεμβάσεις των λόμπι και των κάθε είδους επιχειρηματικών συμφερόντων, αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα. «Γι' αυτό λέμε: Οχι στην ΕΕ που είναι το επιτελείο της αντιλαϊκής πολιτικής και της αφαίμαξης των λαών. Οχι στην ΕΕ που διευρύνει την απόσταση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Οχι στην ΕΕ των πολέμων της φτώχειας και του αυταρχισμού. Εμείς σπάμε τα δεσμά της ΕΕ για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών. Η Χαλκίδα, η Εύβοια, με την ψήφο μας στις 9 Ιούνη, θα δώσουμε την ώθηση για ένα ακόμη πιο ισχυρό ΚΚΕ».



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η ενίσχυση του ΚΚΕ η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν αγώνες όπως στη ΛΑΡΚΟ

«Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν οι αγώνες μας», τόνισε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα.

Τις μέρες που έμειναν μέχρι τη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη «το ΚΚΕ απευθύνει στην εργατούπολη της Χαλκίδας, σε μια πόλη που οι χαρές και οι λύπες των κατοίκων της είναι συνδεδεμένες με τις βιομηχανίες, τις φάμπρικες, το μεροκάματο του βιομηχανικού εργάτη και τους αγώνες του εργατικού κινήματος, κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσης», συνέχισε, για να προσθέσει:

«Κοιτάμε κατάματα τον εργαζόμενο λαό.

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο του μόχθου, επάνω του στεριώνει την πολιτική πρόταση της δικής του, εργατικής εξουσίας.

Ποιο άλλο κόμμα πλην του ΚΚΕ υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις τα σωματεία και τους αγώνες και αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων; Κανένα.

Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα του λαού, και η ενίσχυσή του είναι η φυσική συνέχεια των αγώνων που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα. Αυτοί οι αγώνες έφεραν την αλλαγή συσχετισμών δυνάμεων στο Εργατικό Κέντρο, στο Νοσοκομείο και σε πολλούς άλλους εργασιακούς χώρους, όπου αναδείχθηκαν οι ανάγκες των εργαζομένων, πάγωσαν αντεργατικές αποφάσεις, υπήρξαν κατακτήσεις.

Ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ είναι ένα παράδειγμα. Οι εργαζόμενοι ενωθήκαμε σε ταξική βάση και έχοντας μπροστά το ΚΚΕ έχουμε καθυστερήσει στην πράξη το οριστικό κλείσιμο της μοναδικής επιχείρησης στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο. Κόντρα σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις κυβερνήσεις, σε μεγάλα οικονομικά κέντρα και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εχουμε "παγώσει" νόμους και αποφάσεις, κρατώντας ζωντανά τα χωριά μας σε Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Καστοριά και Κοζάνη, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή που θα βοηθήσει να δυναμώσουν τέτοιοι αγώνες και να συνεχιστούν από καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα».

Το ΚΚΕ καρδιά, νους, οργανωτής της εργατικής τάξης, κρίκος με τους φυσικούς συμμάχους της

Συνεχίζοντας κάλεσε τον λαό να αξιοποιήσει την πείρα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Πάμε στην κάλπη έχοντας απέναντί μας την αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που όπως αποδείχθηκε από την ίδια τη ζωή μόνο οι αγώνες των εργαζομένων, με δυνατό ΚΚΕ, μπορούν να της βάλουν "πάγο", να ασκήσουν πραγματική λαϊκή, αποτελεσματική αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Καρδιά, νους, οργανωτής, ενωτικός κρίκος της εργατικής τάξης με τους φυσικούς συμμάχους της, την αγροτιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να δημιουργηθεί το μέτωπο υπεράσπισης - επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και των θέσεων εργασίας.

Τέτοια παραδείγματα είναι πολλά πανελλαδικά και η αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα τα πολλαπλασιάσει, γιατί όπως στη ΛΑΡΚΟ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα δυναμώσουν επί της ουσίας η γραμμή ενότητας της εργατικής τάξης και η αμφισβήτηση της εξουσίας των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου.

Καλούμε τον λαό να βγάλει συμπεράσματα μέσα από την ίδια του την πείρα, και με αυτά τα συμπεράσματα να πάει στην κάλπη:

Ποιος εκλαΐκευσε, προειδοποίησε, διαφώτισε, έβαλε τις δυνάμεις του μπροστά να οργανώσουν τον λαό απέναντι στις Οδηγίες, στις κατευθύνσεις και στους νόμους που ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο; Είτε αυτά αφορούσαν το ωράριο, είτε τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, με το πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων, είτε τις ΣΣΕ, είτε τα μνημόνια, είτε την ΚΑΠ, είτε τα δημοκρατικά δικαιώματα, και τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.

Ποιος αξιοποίησε την εκλογική του επιρροή για την ενίσχυση των αγώνων, την έκφραση αλληλεγγύης; Πού είναι τα άλλα κόμματα στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, εκτός από τις φωτογραφίες στα πανό; Πού είναι η κινητοποίηση της εκλογικής επιρροής που έχουν και που μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του ΚΚΕ;

Η ΝΔ καμάρωνε για το 41% που πήρε στις εκλογές, υπολογίζοντας τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά στριμώχτηκε, τα βρήκε μπαστούνια από τη δράση του ΚΚΕ, την πραγματική εργατική αντιπολίτευση, που κοιτάζει μπροστά, στον δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Είδαμε το τσίρκο του ΣΥΡΙΖΑ, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Εχει τόση "αγάπη" για τους εργατικούς αγώνες, που στην κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τις προηγούμενες ημέρες εδώ στη Χαλκίδα τα στελέχη του, μεταξύ αυτών και πρώην βουλευτής, δήλωναν στα media "καλά να πάθουν, Νέα Δημοκρατία ψήφιζαν". Και άλλα αισχρά, βέβαια, που αν έχουν το κουράγιο, να δουν στα μάτια έναν εργάτη της ΛΑΡΚΟ και να του τα πουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Προχωράμε με δύναμη και αποφασιστικότητα, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Ανοιγόμαστε πλατιά, στους εργάτες και τις εργάτριες της Χαλκίδας, στους επαγγελματίες, στους νέους και τις νέες, συζητάμε ουσιαστικά για την οργάνωση της πάλης, τη σημασία της συμμετοχής στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γιατί θα είναι στο πλευρό του λαού με περισσότερες δυνάμεις και θα δίνει τη μάχη για τα δικαιώματά του.

Γιατί θα δυναμώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, ο διεκδικητικός αγώνας.

'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Αυτός ο αγώνας μπορεί σήμερα να αποκρούσει αρνητικές εξελίξεις, να αποσπάσει κατακτήσεις και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, με την εργατική τάξη και τον λαό στην εξουσία.

Σε αυτόν τον αγώνα δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Σε αυτό δεσμευόμαστε.

Καλή συνέχεια. Καλούς αγώνες. Ολες και όλοι στη μάχη για πιο δυνατό ΚΚΕ».



Σελίδα19 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικά με την «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης»

Η «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA)» έχει γίνει σημαία στην προπαγάνδα της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων» (ΕΟΔ), μέλη της οποίας είναι ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ, που διοργάνωσε ημερίδα και debate για «τις ευρωεκλογές, τη σημασία τους για τη δημοκρατία και τον ρόλο της ενημέρωσης».

Η ΕΟΔ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί ένα σημαντικό νομοθετικό εργαλείο για την ενίσχυση των ελεύθερων και πλουραλιστικών συστημάτων Μέσων Ενημέρωσης, την προστασία των δημοσιογράφων και της συντακτικής ανεξαρτησίας, την προστασία των δημοσίων Μέσων Ενημέρωσης από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις (...) η ΕΟΔ (...) χαιρετίζει το γεγονός (...)».

Αλλά για ποια ελεύθερα και πλουραλιστικά Μέσα Ενημέρωσης, για ποια προστασία των δημοσιογράφων, της συντακτικής ανεξαρτησίας, ποια πολυφωνία στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη μιλούν όταν η ενημέρωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρέχεται από ευρωατλαντικά επιτελεία προπαγάνδας που έχουν εγκατασταθεί εκεί, ενώ έχουν απαγορεύσει την ενημέρωση από τα ρωσικά ΜΜΕ; Το ίδιο και με τις κατασκευασμένες ειδήσεις από τα αστικά ΜΜΕ και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που κατευθύνεται από το κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του.

Η CPJ (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες) έκανε λόγο για «αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ στους δημοσιογράφους» να καταγράψουν οι ίδιοι τις πολεμικές εξελίξεις, επιβάλλει λογοκρισία δημοσιογράφων κ.λπ. («euro2day» 31/10/2023).

Για ποια προστασία της συντακτικής ανεξαρτησίας γίνεται λόγος, όταν τα ΜΜΕ είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους, άρα ενημερώνουν και προπαγανδίζουν υπέρ των καπιταλιστών συνολικά ως τάξη και της εξουσίας τους, αλλά και των ιδιαίτερων συμφερόντων των αφεντικών τους, στήνοντας μηχανισμό διεύθυνσης και παραγωγής ενημέρωσης από απόλυτα ελεγχόμενα στελέχη υπαλλήλους τους, που τους πληρώνουν για αυτό τον σκοπό;

Για ποια προστασία των δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης από αδικαιολόγητες παρεμβάσεις μπορεί να γίνεται λόγος, όταν οι διοικήσεις τους, τα διευθυντικά στελέχη τους επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις υπηρετούν πιστά όπως και την αστική κρατική εξουσία ιδιοκτήτη τους;

Ρητορικά τα ερωτήματα απέναντι στην αντιδραστική ΕΕ και σε μια Ομοσπονδία και στα μέλη που τους στηρίζουν σύμφωνα με διακήρυξή τους για τις ευρωεκλογές, ενώ αποφάσισαν να διεξάγουν το συνέδριό τους στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

Υποκριτικό άλλοθι

Ενα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει απ' όλα τα παραπάνω είναι ότι: Η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στην ΕΕ, η προστασία της πολυφωνίας και της ανεξαρτησίας τους αποτελεί το υποκριτικό άλλοθι της κλιμακούμενης κατευθυνόμενης και ολοένα πιο ομογενοποιημένης αστικής ενημέρωσης και ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, στοιχείο της συνεχούς αντιδραστικοποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος και της αστικής πολιτικής.

Η ελευθερία τους είναι η ελευθερία του συστήματος που σταματά εκεί που η ταξική πάλη σε συνδυασμό με τις ρωγμές από τις εσωτερικές αντιφάσεις του δημιουργούν κραδασμούς ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας. Η ανεξαρτησία τους είναι ανεξαρτησία από την κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική δράση. Είναι η εξάρτησή τους από το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Το ίδιο και η δήθεν πολυφωνία που είναι σαν την πολυφωνία των διαφορετικών αστικών κομμάτων. Να γιατί λέμε ότι όλη αυτή η θεσμοθέτηση από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη είναι το υποκριτικό άλλοθι για την ολοένα και μεγαλύτερη ευθυγράμμιση και προσαρμογή της ενημέρωσης και των ΜΜΕ στις απαιτήσεις του καπιταλιστικού συστήματος και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης, των λαών.

Είναι δεδομένο ότι ούτε πολυφωνία μπορεί να υπάρξει από τα αστικά ΜΜΕ και τα κρατικά, ούτε συντακτική ανεξαρτησία, αφού η πολιτική των ΜΜΕ καθορίζεται από τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες τους και τα συμφέροντά τους. Γι' αυτό τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι αποκλεισμένα, όπως και τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Αλλά δεν μιλούν για τέτοια πολυφωνία και ελευθερία η ΕΕ και τα επιτελεία της, αλλά για έναν πλαστό πλουραλισμό σαν τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα αστικά κόμματα, προκειμένου να θάβεται η πραγματική ταξική αντίθεση στην κοινωνία, αφετέρου η προοπτική διεξόδου για την εργατική τάξη και τον λαό, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Γιατί «ευρωενωσιακό ΕΣΡ»;

Ταυτόχρονα με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, δημιουργούν το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης», δηλαδή ένα ευρωενωσιακό ΕΣΡ, για να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στην ενημέρωση με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ώστε να κόβονται ανεπιθύμητες ειδήσεις και σχολιασμοί ή και να απαγορεύονται να εκπέμπουν συγκεκριμένα ΜΜΕ, όπως έγινε π.χ. με τα ρωσικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή την ενημέρωση - προπαγάνδα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή από επιτελεία του Ισραήλ.

Αρα τόσο τα κράτη - μέλη της ΕΕ όσο και η ίδια η ΕΕ θωρακίζουν συνεχώς την εξουσία του κεφαλαίου, παίρνοντας μέτρα σε επίπεδο προβολής της αστικής πολιτικής και ιδεολογίας, της προπαγάνδας, την οποία υποκριτικά αποκαλούν «Ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης», αφού επί της ουσίας πρόκειται για ομογενοποίηση της ενημέρωσης στην ΕΕ με βάση τα ενιαία καπιταλιστικά συμφέροντα, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την επιδίωξη καθολικής υποταγής της εργατικής τάξης και του κινήματός της, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων στα ολοένα και πιο αντιδραστικά όρια του συστήματος, στραγγαλίζοντας τη φωνή και τη δράση της εργατικής τάξης και των επαναστατικών κομμάτων της, των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Οι ρωγμές από τις ίδιες τις συνεχώς εντεινόμενες εσωτερικές αντιφάσεις σε συνδυασμό με την οξύτητα των ανταγωνισμών σε διεθνές επίπεδο που μεγαλώνει, την οικονομική κρίση και τον πόλεμο, τους οδηγούν σε ανάλογα μέτρα και για τα ΜΜΕ. Αλλωστε, τα ζητήματα της ενημέρωσης σε περιόδους που απαιτείται από τις καπιταλιστικές εξουσίες να διαχειριστούν κρίσεις, έχουν αποτελέσει και περιεχόμενο σεμιναρίων σε δημοσιογράφους από ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά επιτελεία.

Η εφαρμογή στην Ελλάδα

Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force) στην Ελλάδα, που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, με σκοπό «την προστασία, την ασφάλεια και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης» με βάση έναν «Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας». Εχει δε συσταθεί και «Ειδική Επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας» από τα ΜΜΕ. Αρα έχουν οργανώσει κρατική επιτροπή ελέγχου και κρίσης της ενημέρωσης του σχολιασμού, των άρθρων, άρα και των πολιτικών θέσεων των ΜΜΕ με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του αστικού κράτους και των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στο εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα και μάλιστα στο όνομα του πλουραλισμού κ.λπ. Και ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Αλλά είναι επιτροπή λογοκρισίας.

Με την κρατική επιτροπή δεοντολογίας και ηθικής, πάνε να συγκαλύψουν τον ολισθηρό αντιδραστικό κατήφορο της ταξικής υπέρ του κεφαλαίου ενημέρωσης με την προβιά της δήθεν ελεύθερης και πολυφωνικής ενημέρωσης. Στον καπιταλισμό είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Την πολιτική κάθε μέσου την επεξεργάζεται το διευθυντικό επιτελείο της καπιταλιστικής εργοδοσίας και των κυβερνήσεων των αστικών κομμάτων, του αστικού εποικοδομήματος. Για ποια ηθική και για ποια δεοντολογία γίνεται λόγος; Τη δική τους ενάντια στο κίνημα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Η ηθική των αστών είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία, το κέρδος, η εκμετάλλευση, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, και οι αβάστακτες συνέπειές τους για την εργατική τάξη, τους λαούς κ.λπ.

Η διακήρυξη της ΕΟΔ

Η ΕΟΔ στη διακήρυξή της για τις ευρωεκλογές κάνει προτάσεις υποτίθεται ενίσχυσης της ελευθερίας και πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης. Αλλά, όπως θα δούμε, αυτές είναι υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων ιδιοκτητών ΜΜΕ, των καπιταλιστών, αλλά και της ρότας που χαράζει η αντιδραστική ΕΕ, στηρίζοντας τα ΜΜΕ κρατικής καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Να τι λένε:

«Θα χρειαστούμε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα συνεχίσουν να δεσμεύονται και να εργάζονται (...) για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και την πολυφωνία.

Ενόψει των εκλογών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) θέτει τρία ζητούμενα για το μέλλον της δημοσιογραφίας:

Ενίσχυση της βιώσιμης δημοσιογραφίας

Μεγάλης κλίμακας οικονομική υποστήριξη: δημόσια διαφανής χρηματοδότηση (...) για την ενίσχυση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας (...) για την παρακολούθηση παραβιάσεων δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και για άλλες ενισχύσεις.

Να ενισχυθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων

Να προβλεφθεί ασφαλές περιβάλλον για τους δημοσιογράφους (...) Αναγνώριση και πρόληψη καταχρηστικών νομικών διαδικασιών που αποσκοπούν στη φίμωση των δημοσιογράφων.

Ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Προτεραιότητα στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια όσον αφορά τα δεδομένα εκπαίδευσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και το τεχνητά παραγόμενο περιεχόμενο.

Επιβολή υποχρεωτικής αμοιβής των συντακτών για περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη με χρήση δημοσιογραφικού έργου (...) αποτροπή κάθε κατάχρησης της ΤΝ για την παραγωγή παραπληροφόρησης».

Αλλά και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία, η χρηματοδότηση των ΜΜΕ είναι χρηματοδότηση καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ενώ η ασφάλεια των δημοσιογράφων εναπόκειται στο αστικό κράτος, εχθρικό για τους εργαζόμενους.

Για παράδειγμα, η Οδηγία κατά των SLAPPs, για την οποία χειροκροτούν η ΕΟΔ, η ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ, με τις προϋποθέσεις που θέτει στην ουσία ακυρώνει την προστασία δημοσιογράφων. Ο πιο σημαντικός περιορισμός είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστεί, η υπόθεση πρέπει να έχει «διασυνοριακές επιπτώσεις», δηλαδή αποκλείονται οι υποθέσεις στις οποίες «και οι δύο διάδικοι έχουν την κατοικία τους στο ίδιο κράτος - μέλος με αυτό της έδρας του επιληφθέντος δικαστηρίου...». Επίσης ο δημοσιογράφος εναντίον του οποίου στρέφονται οι καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες, πρέπει να αποδείξει ότι αυτές: α) αφορούν τη «συμμετοχή του κοινού» στην ελεύθερη έκφραση γνώμης ή την ελευθερία της οργάνωσης κ.λπ. και β) απασχολούν τη δημόσια γνώμη ή αφορούν «δημόσιο συμφέρον». Τέλος, καμία προστασία δεν παρέχεται σε δημοσιογράφους από την ίδια την εργοδοσία - ιδιοκτησία των αστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι, γενικά οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, πρέπει όσο μπορούν να κάνουν έρευνες και ρεπορτάζ από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και να διεκδικούν οργανωμένα να το κάνουν ελεύθερα. Να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην ΕΕ, στη δήθεν «Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ» και στην ίδια την ΕΕ. Στις ευρωεκλογές να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που αποκαλύπτει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και τα κατασκευασμένα, κατευθυνόμενα ρεπορτάζ που επιβάλλουν στους δημοσιογράφους τα αστικά επιτελεία.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ*
*Ο Στέφανος Λουκάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Σελίδα20 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σοσιαλδημοκρατία αριστερό δεκανίκι της εξουσίας του κεφαλαίου

Αυτό που επιχειρείται να καταδειχθεί σε τούτο το άρθρο είναι ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απ' όταν ξέκοψαν από τον μαρξισμό έγιναν υπηρέτες της κυρίαρχης αστικής τάξης πραγμάτων και τελευταία έχουν ταυτιστεί πολιτικά με τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα.

Μάλιστα, η συμβολή τους στην υπηρεσία της αστικής εξουσίας είναι ακόμη πιο αποτελεσματική από εκείνη των άλλων αστικών κομμάτων, διότι με το αριστερό προσωπείο τους συμβάλλουν πιότερο στην ευρεία συναινετική αποδοχή αυτής της εξουσίας.

Ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία, η οποία και ξεκίνησε ως ιδεολογικό ρεύμα στη βάση του μαρξισμού, αποκόπηκε και αντιτάχθηκε σε αυτόν σε τρία πεδία.

Στο επίπεδο της φιλοσοφίας αυτό συντελέστηκε με την νεοκαντιανή στροφή της, η οποία και σήμαινε την άρνηση του ιστορικού υλισμού και της διαλεκτικής του μαρξισμού.

Στο επίπεδο της οικονομίας είχαμε να κάνουμε με την άρνηση της μαρξικής θεωρίας της υπεραξίας η οποία και εμφανιζόταν σαν ξεπερασμένη, μιας και ο καπιταλισμός με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων την οποία επέφερε και το πέρασμα στις μετοχικές εταιρείες, κατόρθωσε να εξυπηρετεί παράλληλα τόσο τα συμφέροντα του κεφαλαίου όσο και εκείνα των εργαζομένων.

Τέλος, στο πολιτικό πεδίο είναι κάτω από αυτήν την οπτική γωνία των κοινών συμφερόντων κεφαλαίου και εργασίας, που η σοσιαλδημοκρατία οδηγείται, στην άρνηση της αναγκαιότητας της επανάστασης για να ξεπεραστούν οι μεταξύ τους ταξικές αντιθέσεις και αρκείται σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, οι οποίες από μόνες ειρηνικά, μέσω του αστικοκοινοβουλευτικού δρόμου, θα οδηγούσαν στον σοσιαλισμό1.

Ομως όπως επεσήμανε ο Μαρξ, το να διατείνεται κάποιος ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και εκείνα των εργαζομένων είναι κοινά «αυτό σημαίνει μόνον ότι το κεφάλαιο και η μισθωτή εργασία είναι οι δυο πτυχές της ίδιας σχέσης. Η μία είναι η συνέπεια της άλλης, και όπως ο τοκογλύφος με τον δανειολήπτη αλληλοεξαρτώνται αμοιβαία.

Οσο ο μισθωτός εργάτης είναι μισθωτός εργάτης η τύχη του εξαρτάται από το κεφάλαιο. Αυτή είναι η τόσο εκθειασμένη κοινότητα συμφερόντων του εργάτη και του καπιταλιστή»2.

Οπως λοιπόν υπογράμμιζε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία και δολοφονήθηκε από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, αυτοί εκείνο που «επιδιώκουν είναι να πιστέψει ο κόσμος ότι η επανάσταση έχει ήδη διεκπεραιωθεί και ότι οι βασικοί της στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Και αυτό για να φρενάρουν την πρόοδο της επανάστασης, και να διασώσουν την αστική ιδιοκτησία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση3.

Ετσι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο μετατράπηκαν σε:

-- συμπληρωματική πολιτική δύναμη των αστικών κομμάτων για τη διαχείριση του καπιταλισμού,

-- στην πολιτική εκείνη δύναμη που συμπορεύτηκε μαζί τους σε όλες τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας,

-- εκείνη που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος στον φασισμό,

-- στο κύριο ανάχωμα της ταξικής πάλης,

-- και, τέλος, στη δύναμη εκείνη που συνέβαλε πιότερο απ' όλες στη συναινετική αποδοχή του καπιταλισμού, δίχως ποτέ και πουθενά να κάνει το παραμικρό βήμα προς τον σοσιαλισμό.

Εξ ου και κατά Λένιν, είναι καλύτεροι υπερασπιστές της αστικής τάξης απ' ό,τι οι ίδιοι οι αστοί. Μάλιστα, σήμερα έχει ταυτιστεί διεθνώς, πλήρως με τις πιο αντιδραστικές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ετσι, όχι μόνο δεν αποτελεί εναλλακτική απέναντι στη δεξιά που λέει το όνομά της αλλά την άλλη όψη του ίδιου με αυτήν νομίσματος.

Από τη δεκαετία του '60 η δυτική σοσιαλδημοκρατία φαίνεται ότι περάτωσε την αντιμαρξική εξέλιξή της που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα με τον Bernstein και τον Millerand, απέβαλε πλήρως την ουσία της μαρξικής σκέψης και έπαψε να εμφανίζεται σαν μια ταξική θεωρία4.

Ετσι, το 1959, στο Συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, το οποίο ήταν η κύρια πηγή της σοσιαλδημοκρατίας και μέσω του ιδρύματος Heberd o βασικός χρηματοδότης της διεθνώς, εγκαταλείπεται κάθε αναφορά στην ταξική πάλη, στις εθνικοποιήσεις και στον ταξικό χαρακτήρα του κράτους5.

Το περιοδικό του γερμανικού κεφαλαίου «Capital» στο τεύχος του του Δεκέμβρη του 1977 έγραφε: «Κανένας καγκελάριος της Γερμανίας από το 1949 δεν είχε τόσο στενές και συχνές προσωπικές επαφές - σχέσεις με ένα τόσο μεγάλο αριθμό βιομηχάνων και τραπεζιτών όσο σήμερα ο Helmut Schmidt, αντιπρόεδρος του SPD, κόμματος των εργαζομένων»6.

Και συμπλήρωνε: Μπροστά στην κρίση τέλος για τους εργαζόμενους οι διεκδικήσεις, όλος ο κόσμος θα πρέπει να συγκρατηθεί7.

Ηδη το πρόγραμμα της Ερφούρτης του 1891, το οποίο ανέλαβε να συντάξει ο Kautsky, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ρεφορμιστικής δράσης από την οποία θα μπορούσε να προκύψει η βαθμιαία βελτίωση της θέσης των εργαζομένων8.

Και αυτή η αντιδραστική εξέλιξη κορυφώθηκε στις 15 του Γενάρη του 1919, οπότε και δολοφονούνται οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Υπεύθυνοι για τη δολοφονία τους και για το πνίξιμο στο αίμα της εργατικής επανάστασης που θα άλλαζε τη μοίρα του κόσμου ολάκερου είναι η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και προσωπικά ο καγκελάριος Φρίντριχ Εμπερτ και ο υπουργός Στρατιωτικών Γκούσταβ Νόσκε, ο οποίος και αυτοχαρακτηρίστηκε για αυτόν τον ρόλο του «αιματοβαμμένο σκυλί».

Και αυτά σε συμμαχία με τμήματα του στρατού του καϊζερικού στρατάρχη Χίντεμπουργκ, ο οποίος δεκατρία χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '30, θα παραδώσει την εξουσία στον Χίτλερ.

Αλλά και εκτός από τη Γερμανία η στάση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κάθε άλλο παρά προοδευτική και φιλολαϊκή ήταν.

Ενδεικτικά θυμίζω τη στάση αυτών των κομμάτων την περίοδο του Εμφυλίου στην Ισπανία, οπότε και ο Λέων Μπλουμ με πρόσχημα την «αρχή της μη επέμβασης» αρνήθηκε να παράσχει την οποιαδήποτε βοήθεια στους δημοκρατικούς9.

Τη στάση τους ενάντια στα απελευθερωτικά κινήματα των χωρών του τρίτου κόσμου.

Το ότι ο Βέλγος σοσιαλδημοκράτης Ηenri Spaak υπήρξε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ το 1957 - 1961 και φανατικός αρνητής διάλυσης των στρατιωτικών συνασπισμών ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Το ότι όπου κυβέρνησαν, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με άλλες αστικές δυνάμεις, όχι μόνο δεν έγινε ούτε ένα ελάχιστο βήμα προς τον σοσιαλισμό (πράγμα που σημαίνει ότι η αρχή τους «η κίνηση είναι το παν», στην πράξη σήμαινε κίνηση σημειωτόν), αλλά υπηρέτησαν το κεφάλαιο πιο αποτελεσματικά από τα αστικά κόμματα.

Το ότι αντί να προωθούν την εν δυνάμει επαναστατική συνείδηση των εργαζομένων, έκαναν και κάνουν τα πάντα για να την μπλοκάρουν, συμβάλλοντας έτσι στη συναινετική αποδοχή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Και, τέλος, θυμίζω ότι στην κυβέρνηση Τσόρτσιλ, ο οποίος σε συνεργασία με τους Χίτες και τον κεντρώο Παπατζή ματοκύλισε την Ελλάδα, συμμετείχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμη και σ' εκείνες τις περιπτώσεις όπως στη Χιλή που σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές κατέλαβαν την εξουσία με εκλογές, δεν «τσάκισαν» την αστική κρατική μηχανή, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση του σοσιαλισμού και το πέρασμα στην ανώτερη φάση του, με όλες τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παρ' όλα αυτά, Σοβιετικοί θεωρητικοί, στα πλαίσια της «ειρηνικής συνύπαρξης» σοσιαλισμού και καπιταλισμού, όχι μόνο υποστήριζαν τη συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων με τα ρεφορμιστικά, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και την συμμετοχή τους σε αστικές κυβερνήσεις, αλλά έφθαναν στο σημείο να αντιμετωπίζουν θετικά το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα και πιο συγκεκριμένα τον ιστορικό συμβιβασμό στην Ιταλία και τον γαλλικό σοσιαλισμό στη Γαλλία.

Σε τρία σχετικά βιβλία των Σοβιετικών συγγραφέων, τα οποία είχαν εκδώσει και μεταφράσει οι σοβιετικές εκδόσεις «Progress» και εκείνες του σοβιετικού πρακτορείου Τύπου «Νovosti» τη δεκαετία του '70, το διά ταύτα ήταν ότι κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να «βαδίζουν χέρι χέρι» και να επιδιώκουν να κυβερνήσουν μαζί και με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.

Και στα τρία αυτά βιβλία λέξη περί αναγκαιότητας της σοσιαλιστικής επανάστασης, λέξη περί δικτατορίας του προλεταριάτου, και αναφορά στη δημοκρατία γενικώς και αορίστως.

Οπερ και σημαίνει ο ρεφορμισμός σε όλο του το μεγαλείο, κάτι που σαφώς είχε επηρεάσει και το δικό μας κόμμα, όταν ακόμη υποστήριζε τη συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων και δη τη συνεργασία με το Κέντρο και τους κατ' εμέ δεξιούς με αριστερό προσωπείο σοσιαλδημοκράτες.

Αναφέρω χαρακτηριστικά ορισμένα αποσπάσματα από αυτά τα βιβλία: «Η ανάλυση της σημερινής κατάστασης των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών μάς επιτρέπει να διακρίνουμε δύο βασικά στάδια της ενιαίας διαδικασίας του επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας: Την αντιμονοπωλιακή δημοκρατία και τον καθαυτό σοσιαλισμό.

Και αυτό στη βάση από κοινού με τη σοσιαλδημοκρατία και άλλες προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις, "δημοκρατικών κινημάτων" και μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του καπιταλισμού.

(...) Και αυτό μπορεί να προσφέρει μια πραγματική δυνατότητα ταυτόχρονα σχετικά ειρηνικού και επαναστατικού μετασχηματισμού των καπιταλιστικών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών δομών»10.

«Η συνεργασία των κομμουνιστικών και των σοσιαλδημοκρατικών (σοσιαλιστικών) κομμάτων, στη μεγάλη πλειονότητα των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, προσφέρει το κλειδί για την υπέρβαση της διάσπασης της εργατικής τάξης (...) κάτι που οδηγεί σε νέες επιτυχίες τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια»11.

«Η πείρα του εργατικού κινήματος σε Ιταλία, Γαλλία (δηλαδή του ευρωκομμουνισμού) και Φινλανδία και άλλων καπιταλιστικών χωρών επιβεβαιώνει ότι τα δύο κόμματα, κομμουνιστικό και σοσιαλιστικό, και κυρίως η εργατική τάξη, κάτι που είναι και το ουσιώδες, έχουν να κερδίσουν τα πάντα από την ενότητα δράσης τους»12.

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι αυτή η κοινή δράση μπορεί να επιφέρει ένα νέο προοδευτικό οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο στην ΕΟΚ!!!13

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι στο ίδιο μήκος κύματος της αναγκαιότητας της συνεργασίας κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών κινείται και ο Ernst Henri, Σοβιετικός διεθνολόγος και δημοσιογράφος, ο οποίος παρόλο που αναδεικνύει τον αντιδραστικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας14τοποθετείται και αυτός υπέρ της συνεργασίας κομμουνιστών και σοσιαλιστών, η οποία και κρίνει ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις και διασφαλίζει την παγκόσμια ειρηνική συνύπαρξη15, επιβραβεύει τους Ιταλούς και τους Γάλλους κομμουνιστές για τον ιστορικό συμβιβασμό και το κοινό πρόγραμμα κομμουνιστών - σοσιαλιστών16 και καταλήγει: «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία και στον συντονισμό των προσπαθειών στο εργατικό κίνημα ενάντια στο κεφάλαιο (...) Οι τίμιοι σοσιαλδημοκράτες και οι κομμουνιστές μπορούν να βαδίσουν από τώρα (1972) χέρι χέρι στον δρόμο της ειρήνης και του σοσιαλισμού»!!17

Ευτυχώς, αυτή η σοβιετικής έμπνευσης καταστροφική για το λαϊκό κίνημα πολιτική έχει ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί από το ΚΚΕ, το οποίο και είχε το θάρρος να ασκήσει την αυτοκριτική του για το διάστημα που την ακολουθούσε.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στη δική μας σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή στα κόμματα εκείνα που αυτοπροσδιορίζονται σαν αριστερά ή κεντροαριστερά, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία όχι μόνον δεν αναφέρονται καν στον σοσιαλισμό όπως έπραττε η παραδοσιακή ανά τον κόσμο σοσιαλδημοκρατία, στον οποίο θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε ειρηνικά μέσω μεταρρυθμίσεων αποφεύγοντας την επανάσταση, αλλά παρά τις δευτερεύουσες διαφορές τους εναρμονίζονται πλήρως στρατηγικά με τα άλλα αστικά κόμματα, και πασχίζουν να εμφανιστούν σαν καλύτεροι διαχειριστές της κυρίαρχης καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων στα πλαίσια της οποίας και υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη για όλους.

Με αυτήν τους τη στάση όχι μόνο αποτελούν στην ουσία εναλλακτικούς συνδιαχειριστές της αστικής εξουσίας, όχι μόνο συμβάλλουν καθοριστικά στο να εμφανίζεται ότι ο καπιταλισμός και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ είναι δυνατόν να προσλάβουν ένα ανθρώπινο, φιλολαϊκό πρόσωπο, αλλά εμποδίζουν τη μετεξέλιξη της εργατικής τάξης από τάξη καθαυτή σε τάξη για τον εαυτόν της, ή με άλλα λόγια εμποδίζουν την ανάδειξη της εν δυνάμει επαναστατικής συνείδησης της εργατικής τάξης.

Παραπομπές

1 Βλέπε πιο αναλυτικά Y. Tchaplyguine, Le mythe de "la classe moyenne unique" in Critique des theories apologetiques bourgeoises, Editions de Moscou, 1972 σελίδα 119

2 K. Marx, Travail salarie et Capital, Editions Sociales, 1960 σελίδα 32.

3 Βλέπε G. Badia, Les spartakistes Julliard, 1966, σελίδες 202-204.

4 Jacques Droz,Le socialisme democratique 1864-1960 Armand Collin 1966 σελίδα 5

5 Συλλογικό, La social-democratie au present, Editions Sociales 1979 σελίδα 79

6 Αναφέρεται στο Συλλογικό La social-democratie au present, Editions Sociales 1979, σελίδες 23-24

7 Στο ίδιο σελίδα 27

8 Jacques Droz, Le socialisme democratique 1864-1960 ό.π., σελίδα 40.

9 Ernst Henri, Socialistes et communistes main dans la main Editions du Progres, Moscou 1973 σελίδα 18

10 Les communistes et la social democratie, Editions de l agence de presse Novosti, 1972, σελίδες 96-97

11 Στο ίδιο σελίδα 113

12 Στο ίδιο σελίδα 136

13 Στο ίδιο σελίδα 122

14 Ernst Henri, Socialistes et communistes main dans la main ? Editions du Progr?s, Moscou, 1973

15 Σελίδες 193-194

16 Σελίδα 152

17 Σελίδα 240


Γιώργος ΡΟΥΣΗΣ
Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας



Σελίδα21 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥ

Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Τα μαύρα σύννεφα των ανταγωνισμών και του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια μας, οδηγώντας σε σύρραξη τους λαούς, με μοναδικό στόχο τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Για τα κέρδη της αστικής τάξης οδηγούν τους λαούς να γίνουν κρέας στα κανόνια της πολεμικής μηχανής. Δεν φτάνει που έχουμε μετρήσει 40.000 νεκρούς στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, αλλά παράλληλα με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή γενικεύεται ο κίνδυνος για την επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι στρατιώτες και στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων, όπως όσοι επανδρώνουν τη φρεγάτα «Υδρα», που βρίσκεται στην καρδιά του πολέμου.

Ως στρατιώτες ορκιστήκαμε να φυλάμε τα σύνορα της Ελλάδας και να προστατεύουμε την πατρίδα μας, συνεπώς καμία σχέση με αυτά δεν έχουν οι αποστολές ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Την ίδια στιγμή, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά σε δύο ταυτόχρονους πολέμους, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό και προσωπικό, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα τον λαό σε θύμα αντιποίνων. Δίνοντας εκατομμύρια ευρώ (μόνο η φρεγάτα «Υδρα» κοστίζει καθημερινά 500.000 ευρώ), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως πληρώνει ο λαός τα αιματηρά τους σχέδια με τα λεφτά των φορολογιών, που καμία δουλειά δεν έχουν να ξοδεύονται σε όπλα και αποστολές στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους γίνεται για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, διασφαλίζει ένα καλύτερο μερίδιο της πίτας για την αστική τάξη της χώρας, ενώ παράλληλα βυθίζει εμάς και τις οικογένειές μας στην ανασφάλεια, αυξάνοντας την πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί στη μέση ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ως εδώ! Δεν το ανεχόμαστε! Οι φαντάροι έχουμε φωνή, όπως και οι αξιωματικοί! Κανένας να μην τιμωρηθεί!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-- Η κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

-- Να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

-- Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

-- Να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα.

-- Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Καταδρομέας Συλαίος Κίμων, Ε' Μοίρα Καταδρομών, Δράμα



Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Παρασκευή

- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ανέστης Τσουκαράκης.

- Στις 7.30 μ.μ. στον Πεζόδρομο της Κατερίνης. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

- Στις 8 μ.μ. στην Καλαμάτα, στην πλατεία Οθωνος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Γουλιάμος.

- Στις 8 μ.μ. στα Χανιά, στο Παλιό Λιμάνι, στα Νεώρια. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 8 μ.μ. στην Κόρινθο, στην πλατεία Φλοίσβου (δίπλα στο Πανεπιστήμιο). Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8 μ.μ. στην Αμφισσα, στην πλατεία Ησαΐα. Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δήμος Κουμπούρης.

- Στις 8.30 μ.μ. στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. στη Χίο, στον πεζόδρομο Δημογεροντίας - Βαρβάκη (πλησίον Μεζά - Καφαλτί). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ρίζος Μαρούδας και Πόπη Μπούτα.

- Στις 8.30 μ.μ. στον Πύργο, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος και ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

- Στις 9 μ.μ. στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Μπασδέκης, Παναγιώτης Πολίτης και Βικτωρία Κούτση.

Αύριο Σάββατο

- Στη 1 μ.μ. στην Αρτα, στα Ψαροπλιά. Θα μιλήσουν ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Τάσος Τόκας.

- Στις 7.30 μ.μ. στον πεζόδρομο στα Γιαννιτσά. Θα μιλήσει ο Ανέστης Τσουκαράκης.

- Στις 7.30 μ.μ. στην Ξάνθη, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσουν ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ, η βουλευτής Σεμίνα Διγενή και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Μπέλλος.

- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Θα μιλήσουν ο βουλευτής Γιάννης Δελής και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ιμπραήμ Κερατζή Ιμπράμ.

- Στις 8.30 μ.μ. στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, και η υποψήφια ευρωβουλευτής Κατερίνα Δεμέτη.

Κυριακή 2 Ιούνη

- Στις 7 μ.μ. στο Κιλκίς, στην πλατεία Ειρήνης. Θα μιλήσουν ο βουλευτής Γιάννης Δελής και η υποψήφια ευρωβουλευτής Ελένη Γερασιμίδου.

- Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου Λασιθίου. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης.

- Στις 8 μ.μ. στη Βέροια, στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου.

Τη Δευτέρα 3 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ. στο Ναύπλιο, στην πλατεία Δημαρχείου (Τριών Ναυάρχων). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσουν ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η υποψήφια ευρωβουλευτής Βάνα Πατρινού.

Την Τρίτη 4 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ. στην Αμαλιάδα, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Θα μιλήσουν οι υποψήφιες ευρωβουλευτές Νίκη Χρονοπούλου και Κατερίνα Δεμέτη.

- Στις 8.30 μ.μ. στην Πρέβεζα, στην Παραλία (πλατεία Ελευθερίας). Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Θοδωρής Κωτσαντής, και θα χαιρετίσει ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Τάσος Τόκας.

- Στις 7.30 μ.μ. στην Κέρκυρα, στην Πόρτα Ρεάλα. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Κεντρωτής.

- Στις 8 μ.μ. στο Ρέθυμνο, στην πλατεία Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Τασιούλας.



ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σήμερα η μέρα δράσης για την Παλαιστίνη

Κάλεσμα σε κάθε συνδικάτο ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε εργαζόμενο, να συμμετέχει με κάθε τρόπο στη σημερινή μέρα δράσης για την Παλαιστίνη, με σύνθημα «Στη Γάζα και στη Ράφα σκοτώνουνε παιδιά - Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», απευθύνουν εργατικά σωματεία της πόλης.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην «Pfizer Hellas», ΣΕΤΗΠ, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Ενωση Λογιστών, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων «Μασούτη», Μετάλλου και ΣΕΤΕΠΕ καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό με κάθε τρόπο: «Δουλεύοντας με την παλαιστινιακή μαντήλα, στολίζοντας τα εργοστάσια, τα καταστήματα και τα γραφεία μας με τη σημαία της Παλαιστίνης, με πανό, με συζητήσεις στο διάλειμμα, πριν και μετά τη βάρδια, με όποιον τρόπο μπορούμε».

Στο κοινό κάλεσμά τους αναφέρουν: «Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ελληνικών κομμάτων που μιλάνε για "δικαίωμα στην αυτοάμυνα", δηλαδή δικαίωμα στο να αφανίσουν έναν ολόκληρο λαό. Τελευταίο έγκλημα ο βομβαρδισμός προσφυγικού καταυλισμού στη Ράφα την Κυριακή, που έρχεται να αυξήσει κι άλλο τους πάνω από 35.000 χιλιάδες νεκρούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να είναι συνένοχη στο έγκλημα! Δεν δεχόμαστε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτό το μακελειό. Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να μπλέκεται σε πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην Ερυθρά και όπου αλλού για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Απαιτούμε:

  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
  • Καμία διευκόλυνση στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου.
  • Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Υδρα". Ούτε ένας φαντάρος, ούτε μία σφαίρα εκτός συνόρων.
  • Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Σελίδα22 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Την ενοχή μεσίτη και κοσμηματοπώλη ζήτησε ο εισαγγελέας

Την ενοχή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη για θανατηφόρα σωματική βλάβη, όπως και πρωτόδικα, ζήτησε χτες ο εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλος προς το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, όπου εκδικάζεται η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβρη του 2018, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην πρότασή του επί της ενοχής ανέφερε ότι τα 23 χτυπήματα που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι επέφεραν τον θάνατό του. «Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εντούτοις του επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι», είπε, προσθέτοντας: «Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν, γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα, είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψή του». Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία, λέγοντας ότι σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις υπήρξε «σκηνικό λιντσαρίσματος». Οπως περιέγραψε: «Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο, αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις του. Ο ένας τον κλότσησε συνολικά 9 φορές, από τις οποίες 5 στο κεφάλι, και ο άλλος 5 φορές, τις 3 στο κεφάλι». Τέλος, ως αιτία θανάτου υπέδειξε τις καταθέσεις των ιατροδικαστών, που κάνουν λόγο περί «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο μέσω μηχανισμού στρες», ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς».



ΑΡΙΔΑΙΑ ΠΕΛΛΑΣ

Διαχρονικό έγκλημα η ακαταλληλότητα του νερού

Αντιμέτωποι με το διαχρονικό πρόβλημα ακαταλληλότητας του νερού εξαιτίας αυξημένης παρουσίας αρσενικού αλλά και με τις επιπτώσεις από το δίκτυο ύδρευσης, που είναι κατασκευασμένο με τον απαγορευμένο και καρκινογόνο αμίαντο, βρίσκονται οι κάτοικοι της Αριδαίας στην Πέλλα.

Πρόσφατα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Αλμωπίας ενημέρωσε τους κατοίκους της Αριδαίας ότι οι διορθωτικές ενέργειες, στις οποίες προέβη στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ετσι, το δείγμα που λήφθηκε στις 11/4/24 από τον δυτικό περιφερειακό παρουσίασε αύξηση της περιεκτικότητας σε αρσενικό. Συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα του νερού σε αρσενικό με όριο τα 10 μgr/l μετρήθηκε στα 18 μgr/l. Και συνέστησε στους κατοίκους «να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου ως πόσιμο μέχρι την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος με την εξεύρεση μόνιμης πλέον λύσης...».

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το αρσενικό είναι συσσωρευτικό στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν αποβάλλεται ποτέ. Μάλιστα, προσλαμβανόμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του πόσιμου νερού σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του επιτρεπόμενου ορίου των 10 μg/t, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δερματολογικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, καρδιολογικά και αιμοποιητικά, καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη για την παρουσία αρσενικού στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στον δήμο Αλμωπίας αναφερόμενο στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) που δόθηκαν για την πραγματοποίηση έργων στο δίκτυο υδροδότησης.

Η παρουσία αρσενικού όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που πρέπει να απασχολεί τους κατοίκους της Αλμωπίας.

Σε ερώτηση της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ προς τη ΔΕΥΑ σχετικά με το υλικό κατασκευής του δικτύου υδροδότησης, η απάντηση της υπηρεσίας προκαλεί ανατριχίλα. Καθώς το 90% του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Αριδαίας είναι κατασκευασμένο από τον απαγορευμένο αμίαντο και μόλις το 10% από PVC. Η κατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης των υπόλοιπων τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αλμωπίας είναι το ίδιο ανησυχητική, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδατικών πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Αλμωπίας ότι αδιαφορούν για την ποιότητα του νερού ύδρευσης τόσο στους κατοίκους της πόλης της Αριδαίας όσο και του δήμου Αλμωπίας συνολικά.

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και τοπικοί παραγοντίσκοι δεν έχουν ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Να τους υπενθυμίσουμε πως έργα όπως η αντικατάσταση του απαγορευμένου και καρκινογόνου αμιάντου από τα δίκτυα υδροδότησης, καθώς και η αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση δεν αποτελούν προτεραιότητα στη λογική του κόστους - οφέλους για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξήγηση απλή: Γιατί δεν υπάρχει άμεσο κέρδος από τον επίδοξο επιχειρηματικό όμιλο που θα αναλάβει το εκάστοτε έργο», σημειώνει.

Καλεί τον λαό της περιοχής να καταδικάσει τα κόμματα που χρυσώνουν το χάπι της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων, της φτώχειας και του πολέμου.

Γιατί, όπως αναφέρει, «τη στιγμή που οι δημότες της Αλμωπίας πίνουμε καρκίνο, οι βιομηχανίες του νομού Πέλλας ξεκοκαλίζουν τα παχυλά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τη στιγμή που δεν μπορούμε να βρούμε την υγεία μας στο διαλυμένο με τη βούλα όλων όσων κυβέρνησαν σύστημα Υγείας, νομιμοποιείται το φακελάκι με τα απογευματινά χειρουργεία.

Τη στιγμή που οι αγρότες πουλάνε με εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, οι καταναλωτές δεν μπορούν να τα πλησιάσουν λόγω της ακρίβειας και των μισθών πείνας.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω έχουμε μία επιλογή, με ισχυρό ΚΚΕ και στην Ευρωβουλή, εκεί όπου παίρνονται οι αντιλαϊκοί νόμοι, αλλά και στους δρόμους του αγώνα, εκεί όπου ανατρέπονται».



ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

Νέα στοιχεία για τη συγκάλυψη

Η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το έγκλημα των Τεμπών με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στις 28/2/23, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Η ΕΔΑΠΟ κατέθεσε συμπληρωματική τεχνική έκθεση, η οποία προέκυψε από την επεξεργασία και ανάλυση βιντεοσκοπικού υλικού, το οποίο είχε ζητηθεί με προηγούμενο αίτημά της και της παραδόθηκε πρόσφατα.

Στο υλικό αυτό καταγράφονται εργασίες στο σημείο της σύγκρουσης λίγο πριν τα ξημερώματα της 1/3/2023, καθώς και ενέργειες έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Από το υλικό αυτό προκύπτουν παρατηρήσεις που συμπληρώνουν περαιτέρω τη χαρτογράφηση και το χρονολόγιο των γεγονότων, μέσω και της αντιπαραβολής και της συσχέτισης με τα ευρήματα που προέκυψαν στους διαφορετικούς χώρους απόθεσης υλικών, όπως υπογραμμίζει η ΕΔΑΠΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η έρευνα συνεχίζεται και στα υπόλοιπα ζητήματα: Η τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου και του μηχανισμού της σύγκρουσης έχει ολοκληρωθεί και υποδεικνύει πλέον με ακρίβεια το σημείο έναρξης της ανάφλεξης και την περαιτέρω εξέλιξη αυτής, ενώ εντός της βδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι προσομοιώσεις με τη βοήθεια υπολογιστικών μεθόδων με Πεπερασμένα Στοιχεία (CFD) σχετικά με το είδος και την ποσότητα της καύσιμης ύλης που κάηκε.

Πολύ λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων, περίπου στις 05.30 τα ξημερώματα, drones της Πυροσβεστικής φωτογράφισαν μπουλντόζα να μεταφέρει κορμούς δέντρων, οι οποίοι, όμως, δεν εντοπίστηκαν στον χώρο φύλαξης συντριμμιών στο Κουλούρι.

Εάν δεν βρεθούν ούτε στον δεύτερο χώρο που ερευνήθηκε πρόσφατα, αφού δεν ήταν γνωστός από την αρχή, αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει και τρίτος μυστικός χώρος φύλαξης υπολειμμάτων από την πολύνεκρη σύγκρουση.

Στην εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΔΑΠΟ, φαίνεται κυκλωμένη η μπουλντόζα που απομακρύνει δέντρα από το σημείο, ενώ τα βαγόνια που εκτροχιάστηκαν παραμένουν στον χώρο.

Η δεύτερη εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΔΑΠΟ δείχνει ότι ακριβώς δίπλα στις περιοχές Α και Β, όπου εντοπίστηκαν έξι θύματα από τη σύγκρουση των τρένων, μπουλντόζες έχουν ήδη επιχειρήσει, σκάβοντας και πατώντας το έδαφος. Τα ίχνη των βαριών μηχανημάτων αποδεικνύουν την αλλοίωση του χώρου από τις πρώτες ώρες.



Παρουσίαση διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο την αποκατάσταση του Αρχείου του ΚΚΕ

Τη διδακτορική διατριβή με θέμα «Μελέτη και χαρακτηρισμός των παραμέτρων μικροδομής και των ιδιοτήτων του χαρτιού ως κριτήρια αποτίμησης συμβατής και επιτελεστικής συντήρησής του» θα παρουσιάσει την Παρασκευή 31 Μάη, στις 10 π.μ., στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στην αίθουσα «Κουμούτσου» του κτιρίου των Χημικών Μηχανικών, ο Παναγιώτης Μαυραντώνης, χημικός μηχανικός του ΕΜΠ. Στη διδακτορική διατριβή αποτυπώνεται η επιστημονική δουλειά, ελέγχεται και αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των εργασιών που εφαρμόζονται στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, βγαίνουν συνολικότερα συμπεράσματα για τη φυσικοχημική πορεία αρχειακού υλικού, ενώ εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά δύο σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου δειγμάτων με φυσική γήρανση. Θα προλογίσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Σελίδα23 - ΝΕΟΛΑΙΑ

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Επιστρέφει σήμερα και αύριο στην Πανεπιστημιούπολη ... «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»

Αύριο στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχθηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Ετσι, τρίτος σταθμός του Φεστιβάλ μετά την Καισαριανή και την Γκράβα είναι η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, με διήμερες εκδηλώσεις σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγηγή» για 11 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ το 1997 έως το 34ο Φεστιβάλ το 2008, φιλοξενήθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη, ενώ επέστρεψαν εκεί το 2020, στις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού, που επέτρεπαν μαζικές εκδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις.

Από τη διαδρομή αυτή ξεχωρίζουν αναρίθμητες στιγμές: Ανάμεσά τους το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, μιας και πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό του 1999, με τα έσοδα του Φεστιβάλ να δίνονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της προσπάθειας αποκατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. Αλλά και το ιδιαίτερα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τη δεκαετία αυτή, με τον αξεπέραστο Δημήτρη Μητροπάνο και τον σπουδαίο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να δίνουν σταθερό «παρών».

Δίνοντας ξανά τώρα ραντεβού στην Πανεπιστημιούπολη, το 50ό Φεστιβάλ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αττικής να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Στο πλαίσιο αυτό, στον χώρο θα φιλοξενούνται θεματικά περίπτερα, καθώς και έκθεση με τίτλο «Πίσω από κάθε έγκλημα & αδικία κρύβεται η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τιμώρησε τα κόμματα - συνενόχους!».

Οι πύλες του Φεστιβάλ ανοίγουν στις 6.30 μ.μ. Αναλυτικά το πρόγραμμά του:

Σήμερα Παρασκευή
  • Στις 7.30 μ.μ. συζήτηση για τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία). Θα μιλήσουν:

- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβα, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Αύριο Σάββατο
  • Στις 8.30 μ.μ. μεγάλη πολιτική συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά): Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.


«Πάρτε μέτρα για σύγχρονα ασφαλή σχολεία»

Νέο περιστατικό πτώσης σοβάδων σε ώρα μαθήματος καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη»

Το αίτημα να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία επανέρχεται επιτακτικά από διάφορες περιοχές, με αφορμή την κατάρρευση υποδομών σε σχολικά κτίρια. Στα πολλά τέτοια περιστατικά προστίθεται η πτώση σοβάδων στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα προχθές Τετάρτη.

Οπως περιγράφει το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «δεδομένου ότι εκείνη την ώρα ένα τμήμα του σχολείου έκανε το μάθημα της Γυμναστικής, και μάλιστα σε ένα προαύλιο εξαιρετικά μικρό σε έκταση, ήταν καθαρή σύμπτωση (και πάλι...) το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό. Σημειώνεται ότι η συνάδελφος γυμνάστρια βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο και ήταν εκείνη που είδε το κομμάτι να αποκολλάται και να πέφτει από το εξωτερικό του κτιρίου.

Αμεσα ειδοποιήθηκε ο δήμος Βύρωνα, ο οποίος απέστειλε τριμελές συνεργείο για έλεγχο του προβλήματος. Ο έλεγχος διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια διαλείμματος, με όλους τους μαθητές να τρέχουν γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι εργαζόμενοι του δήμου! Σε αίτημα να μη γίνονται εργασίες με τόσα παιδιά να τρέχουν γύρω, μη συμβεί κανένα ατύχημα, δήλωσαν ότι δεν έχουν χρόνο, πράγμα που δείχνει την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού!

Το έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά, το ξαναλέμε και τώρα: Δεν είμαστε αναλώσιμοι - οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Πάρτε τώρα μέτρα για να έχουμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία!».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Είμαστε μαζί σας και σε αυτή τη μάχη

Μήνυμα προς τους νέους και τις νέες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε μήνυμά του προς τους νέους και τις νέες για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνει:

«Είμαστε μαζί σας και σε αυτή τη μάχη. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, εσείς κρατάτε το μέλλον στα χέρια σας. Γιατί μόνο εσείς, ατομικά και συλλογικά, μπορείτε να νικήσετε τα εμπόδια που σας ορθώνουν και να κατακτήσετε τα όνειρά σας. Και εκεί τελικά είναι η ελπίδα. Στη γνώση, στην οργάνωση, στον αγώνα γι' αυτά που δικαιούμαστε.

Θυμηθείτε τα λόγια του Θερβάντες στον "Δον Κιχώτη": "Τρέλα είναι να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας".

Καλή δύναμη και καθαρό μυαλό! Καλή επιτυχία!».



ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΓΕΛ

Με τους υποψηφίους να εξετάζονται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια.

Χτες, οι υποψήφιοι όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν στα Νέα Ελληνικά. Στους μαθητές δόθηκε μη λογοτεχνικό κείμενο με θέμα «Βιβλίο: Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο», διασκευασμένο από το διαδίκτυο και λογοτεχνικό κείμενο με απόσπασμα από το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα». Κλήθηκαν να γράψουν μία ομιλία (200 - 250 λέξεις) στο πλαίσιο ημερίδας για τη φιλαναγνωσία, στην οποία θα παρουσιάζουν την αξία του βιβλίου για τον άνθρωπο.

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ συνεχίζονται αύριο Σάββατο με Μαθηματικά (Αλγεβρα).

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εξετάζονται πάλι την Τρίτη σε Αρχαία Ελληνικά Ανθρωπιστικών Σπουδών, Μαθηματικά Θετικών Σπουδών και Οικονομίας και Πληροφορικής, και Βιολογία Σπουδών Υγείας.

Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας: «Καλή μας επιτυχία! Είμαστε ήδη νικητές!»

«Ολοι μας περάσαμε μία χρονιά με άγχος, πίεση, αγωνία και προετοιμαστήκαμε για τις Πανελλαδικές μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Γι' αυτό είμαστε ήδη νικητές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και με αυτήν τη διάθεση θα πάμε να δώσουμε τη μάχη των Πανελλαδικών», τονίζει με αφορμή τις πανελλαδικές εξετάσεις η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και συνεχίζει: «Είμαστε νικητές γιατί στα εμπόδια που συναντήσαμε δεν το βάλαμε κάτω. Γιατί όσο και να θέλουν να ανταγωνιζόμαστε τον διπλανό μας για να του "φάμε τη θέση" στο πανεπιστήμιο, εμείς συντονισμένα παλέψαμε για τα δικαιώματά μας. Είμαστε νικητές γιατί δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να ονειρευόμαστε το μέλλον μας, να παλεύουμε για αυτό.

Είμαστε αισιόδοξοι γιατί οι Πανελλαδικές δεν είναι οι πρώτες μας "εξετάσεις". Τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής τα δώσαμε όταν βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όταν φωνάξαμε για τα παιδιά στα Τέμπη, όταν ενώσαμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου για λευτεριά στην Παλαιστίνη. Δώσαμε εξετάσεις και τις περάσαμε με επιτυχία, όταν αγωνιστήκαμε για να έχουμε ένα καλύτερο σχολείο. Σε αυτές τις εξετάσεις όπλα μας ήταν η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, ο συντονισμός και αυτά τα μαθήματα τα πήραμε μέσα στο σχολείο από τους αγώνες μας. Ετσι θα συνεχίσουμε όπου κι αν βρεθούμε!

Είμαστε περήφανοι. Μπράβο σε όλους μας. Θα ξαναβρεθούμε στα πανεπιστήμια, στα ΙΕΚ, στις γειτονιές μας, σε όποιον δρόμο και αν ακολουθήσουμε. Το μέλλον μάς ανήκει!

Αντε παιδιά... και καλή μας επιτυχία!».



Σελίδα24 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

Επέκταση συγκρούσεων σε άλλες περιοχές

Ισραηλινά χτυπήματα εκτός από τον Λίβανο και στη Συρία

Στοιχεία επέκτασης των συγκρούσεων και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής καταγράφτηκαν τις τελευταίες ώρες. Πύραυλο που προήλθε από το Ιράκ ισχυρίζεται ότι αναχαίτισε χτες το μεσημέρι η ισραηλινή αεράμυνα στα νότια κατεχόμενα (συριακά) Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο πύραυλος «ήρθε από ανατολικά», υπονοώντας πως η εκτόξευση έγινε από σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ, με πρώτη την «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» που έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για τέτοιες ενέργειες. Από τα θραύσματα αναχαίτισης του πυραύλου δεν υπήρξε ούτε τραυματισμός, ούτε ζημιά.

Από την άλλη, διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε το τελευταίο 48ωρο το Ισραήλ στη Συρία, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών πολιτών.

Η πρώτη επίθεση έγινε μετά τις 7.30 μ.μ. της Τετάρτης 29 Μάη στην παράκτια πόλη Μπανίγιας, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον τραυματισμό άλλων 10 αμάχων. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη μεριά του εναέριου χώρου του Λιβάνου, τον οποίο παραβιάζουν καθημερινά τα ισραηλινά αεροσκάφη. Νωρίτερα, συριακά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως είχε ενεργοποιηθεί η συριακή αεράμυνα.

Χτες, στην κεντρική επαρχία Χομς, σημειώθηκε έκρηξη σε όχημα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Την ευθύνη και των δύο επιθέσεων που αποδίδονται στο Ισραήλ δεν τις ανέλαβε επίσημα ο στρατός της χώρας κατά τη συνήθη τακτική.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως το Ισραήλ δεν έχει έως σήμερα απαντήσει στις προτάσεις της Γαλλίας για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που από τις 8 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων Λιβανέζων (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ). «Εχουμε πάρει θετική απάντηση από τους Λιβανέζους αλλά νομίζω πως δεν έχουμε έως τώρα απάντηση από το Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Κριστόφ Λεμουάν, με αφορμή την επίσκεψη χτες στο Παρίσι του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου.



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ ισοπεδώνει όλους τους μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απειλεί να κάνει ίσωμα και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Στον ανελέητο βομβαρδισμό άνω των 50 περιοχών της βόρειας, κεντρικής και νότιας Λωρίδας της Γάζας προχώρησε χτες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, προκαλώντας μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον θάνατο τουλάχιστον 53 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 354 άλλων.

Συνολικά, μετά από 237 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 36.224 και οι τραυματίες τους 81.777.

Μεταξύ άλλων, νέα φονικά πλήγματα εξαπολύθηκαν χτες από τον κατοχικό στρατό στη Ράφα στη νότια Γάζα, καθώς και στην Μπέιτ Χανούν και στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σότι στη βόρεια Γάζα.

Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και δύο τραυματιοφορείς της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τραυματίες στον βομβαρδισμένο (από την Κυριακή) καταυλισμό εκτοπισμένων στο Ταλ ας Σουλτάν της δυτικής Ράφα.

Με τον ισραηλινό στρατό να έχει θέσει υπό πλήρη έλεγχο τον μήκους 14 χλμ. «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, μαζί με τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς, η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη, εντείνεται το μαρτύριο της πείνας και της δίψας. Τώρα που αρχίζει η ζέστη, το τρεχούμενο καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Μετά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού την περασμένη άνοιξη, έρχεται να προστεθεί ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων ψώρας, λόγω των δραματικά άσχημων συνθηκών υγιεινής που προκαλεί το ισραηλινό μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε χτες ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα μειώθηκε κατά 67% η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα σε σχέση με τον Απρίλη (όπου και πάλι ήταν ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες).

Συγκεκριμένα, μετά τις 7 Μάη, εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα μετά βίας μόλις 58 φορτηγά με βοήθεια, ενώ από 1 Απρίλη ως 6 Μάη έφθαναν καθημερινά 176 φορτηγά κατά μέσο όρο.

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αναφέρει ότι πάνω από 32.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Ράφα τις τελευταίες 2 μέρες, καθώς το Ισραήλ εντείνει τη φονική επίθεσή του στην πόλη. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άμαχοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα και να εκτοπιστούν - οι περισσότεροι για πολλοστή φορά. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές από τους ατελείωτους βομβαρδισμούς», τονίζει η UNRWA.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Jawa» ανακοίνωσε χτες ότι οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ράφα, λόγω της «συνεχιζόμενης επίθεσης».

Συντρίμμια και θάνατο άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στην Τζαμπάλια

Στο μεταξύ, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια και το Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας έγιναν και χτες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων με δυνάμεις που αντιστέκονται στον κατοχικό εισβολέα, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Να σημειωθεί ότι χτες επίσης σκοτώθηκαν άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι αποχώρησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες από τον καταυλισμό Τζαμπάλια έπειτα από μάχες 20 ημερών.

Πίσω τους άφησαν συντρίμμια και δεκάδες πτώματα Παλαιστινίων να σαπίζουν ανάμεσα σε τόνους ερειπίων καθώς προηγουμένως μπουλντόζες του στρατού κατέστρεψαν το παρακείμενο νεκροταφείο στην περιοχή Φαλούτζα.

Σπίτια και καταφύγια δεν υπάρχουν πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει με τα ρούχα που φορούν και λιγοστά υπάρχοντα σε μια περιοχή κατεστραμμένη, δίχως πρόσβαση σε απολύτως καμία υπηρεσία Υγείας και περίθαλψης...

Κάτοικοι της περιοχής, όπου άλλοτε υπήρχε ο καταυλισμός, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, ανέφεραν ότι η καταστροφή είναι παρόμοια με εκείνη που θα προκαλούσαν «50 σεισμοί...». Τόνισαν ότι η αποχώρηση του στρατού δεν σημαίνει απολύτως τίποτε γιατί «πλέον η περιοχή αυτή δεν είναι κατοικήσιμη».

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της UNRWA ανακοίνωσε πως ένα σχολείο του ΟΗΕ στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα στεγάζει σήμερα περίπου 16.000 ανθρώπους, στις αίθουσες, αλλά και σε πρόχειρες κατασκευές από πλαστικό, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη αγαθά.

Στην περιοχή αυτή έχουν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα, όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στις 6 Μάη τη χερσαία εισβολή στην πόλη.

Παρόμοια καταστροφή με αυτήν στην Τζαμπάλια έχει σημειωθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγάζι της κεντρικής Γάζας, που έχει μετατραπεί σε βουνό χωματερής, ερειπίων και σκουπιδιών, αλλά και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, όπου εδώ και βδομάδες γίνονταν μάχες σώμα με σώμα ανάμεσα στον κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές.

Σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έκανε άλλη μία φορά επείγουσα έκκληση προκειμένου να μεταφερθούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και ασθενείς που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα δίχως ιατρική ή νοσηλευτική βοήθεια, καθώς ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει συστηματικά σχεδόν όλες τις δομές Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Το υπουργείο έκανε έκκληση σε όλους τους «διεθνείς θεσμούς και τα ενδιαφερόμενα μέρη να βοηθήσουν να ανοίξουν τα μεθοριακά περάσματα ώστε να μεταφερθούν στο εξωτερικό ασθενείς και τραυματίες».

Εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, εν μέσω συνέχισης του μακελειού στη Γάζα, εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες εντός Ισραήλ, σε διασύνδεση και με ευρύτερους σχεδιασμούς του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χτες, το κόμμα «Εθνική Ενότητα» του Μπένι Γκαντς, ο οποίος έχει ενταχθεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μπ. Νετανιάχου και συμμετέχει στο στενό υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότεινε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη διάλυση της Βουλής, με σκοπό την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γκαντς έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, μέχρι τις 8 Ιούνη, με την απειλή ότι διαφορετικά θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η τελευταία δημοσκόπηση από το Κανάλι 12 φέρει τον Γκαντς πρώτο στις προτιμήσεις για τη θέση του πρωθυπουργού, με το κόμμα του, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, να έβγαζε 25 βουλευτές στην 120μελή Κνέσετ, ενώ το Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου θα έβγαζε 21. Ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί από το υψηλό των 19 εδρών σε δημοσκόπηση του Δεκέμβρη, όταν το κόμμα του Γκαντς προηγούνταν του κόμματος του Νετανιάχου με 37 έδρες έναντι 18.

Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση του Γκαντς αναφέροντας ότι «εν μέσω ενός πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση» και ότι «η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι μια ανταμοιβή για τον (σ.σ. ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία) Σινγουάρ, μια συνθηκολόγηση στη διεθνή πίεση».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1, ο Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι μια νίκη στον πόλεμο που έχει σκοτώσει περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους μέχρι στιγμής, θα είναι μια νίκη κατά του... «αντισημιτισμού», καθώς και... «νίκη του ιουδαιοχριστιανικού πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα»!

Απειλές για «καταστροφή» της Δυτικής Οχθης

Πλάι στο σκηνικό ολέθρου που σπέρνει καθημερινά ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν καθημερινά τις εισβολές και τις συλλήψεις Παλαιστινίων σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Οχθης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπ. Σμότριτς, απείλησε χτες να «μετατρέψει σε ερείπια» όλη τη Δυτική Οχθη «με τον ίδιο τρόπο» που καταστράφηκε η Λωρίδα της Γάζας.

Μετά από επαφές του με Εβραίους εποίκους των περιχώρων των παλαιστινιακών πόλεων Τουλκαρέμ, Νουρ Σαμς, Καλκίγια, Σουέικα, ο Σμότριτς με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε: «Θα σας μετατρέψουμε σε ερείπια όπως στη Λωρίδα της Γάζας εάν συνεχιστεί η τρομοκρατία που διαπράττετε στους εποικισμούς»...

Χτες, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε την εισβολή στην Τουλκαρέμ και επανέλαβε την επίθεση στην Τζενίν, χρησιμοποιώντας και μεγάλο αριθμό drones. Από αργά το βράδυ της Τετάρτης ως χτες το πρωί, ο στρατός έκανε εισβολές σε περιοχές της Ναμπλούς, της Χεβρώνας, της Καλκίγια, της Βηθλεέμ, του Τουμπάς και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Υπολογίζεται ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και Εβραίοι έποικοι έχουν δολοφονήσει από τις αρχές Οκτώβρη πάνω από 519 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 5.000 άλλους.

Στο μεταξύ, η Ισραηλινή Αρχή Γης διέταξε την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να εκκενώσει το κτίριο που της είχε παραχωρηθεί στην Ιερουσαλήμ, με τη δικαιολογία πως παραβίασε τους όρους παραχώρησης. Απαιτούν έτσι την εκκένωση του κτιρίου σε 30 μέρες και την καταβολή προστίμου ύψους 7,326 εκατ. δολαρίων...



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διευρυμένη «ειρηνευτική» σύνοδο για το Παλαιστινιακό προτείνει η Κίνα

Σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους προχωράει και η Σλοβενία

«Mεγάλη», «διευρυμένη», «ειρηνευτική» σύνοδο για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πρότεινε από το βήμα του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την 10η σύνοδο του Φόρουμ στο Πεκίνο.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ' αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», ανέφερε ο Σι, προσθέτοντας πως η χώρα του στηρίζει «σθεναρά» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Ανακοίνωσε επίσης πως η Κίνα θα δώσει για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα 500 εκατομμύρια γιουάν (69 εκατ. δολάρια). Υποσχέθηκε επίσης άλλα 3 εκατ. δολάρια για την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών, που συγκροτήθηκε πριν από 20 χρόνια, συμμετέχουν από πλευράς ηγετών οι Πρόεδροι της Αιγύπτου Α. Φ. Σίσι, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, της Τυνησίας, Καΐς Σαγέντ, και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ισα μπιν Σαλμάν Αλ Χαλίφα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε ομιλία του, έκανε διεθνή έκκληση για «σταμάτημα κάθε προσπάθειας διωγμού των Παλαιστινίων από τη γη τους» και ζήτησε την παροχή «άμεσης στήριξης για μακροπρόθεσμη βοήθεια στη Γάζα», αλλά και τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν ευχαρίστησε την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μαδρίτη. Μαζί του ήταν οι ομόλογοί του από την Παλαιστινιακή Αρχή, την Ιορδανία, το Κατάρ, και την Τουρκία, οι οποίοι συναντήθηκαν μεταξύ τους προτού δουν τον Ισπανό ομόλογό τους, Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρες.

Εξάλλου, χτες, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρ. Γκολόμπ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε να προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη, όπως δήλωσε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ούρσκα Κλακότσαρ Ζούπαντσιτς.

Αντίθετα, χτες, το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας απέρριψε νομοσχέδιο που προώθησε το κόμμα των Πρασίνων για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, με 80 ψήφους κατά και 5 υπέρ.

Επικοινωνία υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ισραήλ

Παράλληλα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν και του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με επίκεντρο την κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, συζήτησαν επίσης την «ανάγκη διατήρησης αυξημένων αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας» και την επείγουσα σημασία επαναλειτουργίας του μεθοριακού περάσματος στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Επιπλέον, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως θα συναντηθούν με Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους τους στο Κάιρο για να συζητήσουν την επαναλειτουργία του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα που σταμάτησε μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στην πόλη της νότιας Γάζας.

Ωστόσο, χτες βράδυ, το δίκτυο της ισραηλινής κρατικής ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, μετέδωσε πως Αίγυπτος και Ισραήλ συμφώνησαν να ξανανοίξουν το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας, ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στην περιοχή στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ΚΑΝ, η συμφωνία επήλθε υπό την έντονη πίεση των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές. Η ίδια πηγή ανέφερε πως το Ισραήλ συμφώνησε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από το πέρασμα επιτρέποντας την επαναλειτουργία του, αφού προηγουμένως προσπάθησε να βρει ένα «διεθνή φορέα» για να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας.

Επίσης, χτες βράδυ, το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση στην πώληση νωπών τροφίμων από το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη στη Γάζα. Το πρακτορείο επικαλέστηκε ως μία από τις πηγές του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γάζας.

Νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αργότερα χτες βράδυ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να τεθεί προς ψήφιση αλγερινό σχέδιο απόφασης με στόχο τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα.

Το σχέδιο απόφασης καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αποφασίσει ότι το Ισραήλ, η δύναμη κατοχής, πρέπει αμέσως να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και κάθε άλλη ενέργεια στη Ράφα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA, το αλγερινό σχέδιο απόφασης ζητά επίσης «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που έχουν υπό το διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό σε όλα τα πρόσωπα που τίθενται υπό κράτηση».



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και στην καταστολή

«Israel bombs, USA pays. How many kids did you kill today?»(Το Ισραήλ βομβαρδίζει, οι ΗΠΑ πληρώνουν. Πόσα παιδιά σκοτώσατε σήμερα;»).

Συνθήματα όπως αυτό και άλλα παρόμοια ακούστηκαν σε νέα διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον, έξω από τον Λευκό Οίκο, εναντίον της σφαγής στη Γάζα και της εγκληματικής στήριξης που προσφέρουν στο κράτος - δολοφόνο οι ΗΠΑ.

Η κινητοποίηση έγινε μετά τις νέες πολύνεκρες επιθέσεις του Ισραήλ σε καταυλισμούς αμάχων στη Γάζα, ενώ αντίστοιχες δυναμικές διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κόντρα και στην κυβερνητική - αστυνομική καταστολή σε χώρες που πρωτοστατούν στην αθώωση και στήριξη του Ισραήλ.

Το Παρίσι την Τετάρτη φιλοξένησε για τρίτη συνεχόμενη βραδιά κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, με τους συμμετέχοντες να διαδηλώνουν «Ξεπεράστηκε το όριο της οργής του κόσμου, επειδή ξεπεράσαμε το όριο της φρίκης!».

Στη Στοκχόλμη, η σουηδική αστυνομία έφτασε στο σημείο να ξαμολήσει μέχρι και σκυλιά κατά διαδηλωτών! Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που αστυνομικοί εξαπολύουν τα σκυλιά τους ενάντια σε φοιτητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, ενόσω διαδηλώνουν για να σταματήσει το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού. Στο Πανεπιστήμιο Lund, στα νότια της Σουηδίας, η αστυνομία έκανε επέμβαση για να διαλύσει κατασκήνωση που είχαν στήσει φοιτητές από τα μέσα Μάη, συλλαμβάνοντας δεκάδες φοιτητές για «ανυπακοή».

Στις Βρυξέλλες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα αλλά και κανόνια νερού για να διαλύσει μαζική διαδήλωση μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία, στο νότιο προάστιο Ικλ, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Η κατοχή πρέπει να τελειώσει!».

Συλλήψεις διαδηλωτών έγιναν και στο Λονδίνο, μετά από διαδήλωση όπου συμμετείχαν χιλιάδες άτομα.

Σε Αυστραλία και Καναδά

Στην Οτάβα του Καναδά, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης CANSEC (για «τεχνολογίες αιχμής, προϊόντα και υπηρεσίες για χερσαίες, ναυτικές, αεροδιαστημικές και κοινές στρατιωτικές μονάδες»), στην οποία φέρονται να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού.

Ορισμένοι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο έδαφος με ρούχα «ματωμένα», καταγγέλλοντας το έγκλημα που συνεχίζεται, με τη στήριξη και της κυβέρνησης του Καναδά.

Στη δε Αυστραλία δημόσιοι υπάλληλοι συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καταδικάζουν τη συνενοχή της Αυστραλίας στη γενοκτονία, καλώντας την κυβέρνηση Αλμπανίζ να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές εξαγωγές προς το Ισραήλ.

«Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν έναν πληθυσμό που αποτελείται σχεδόν κατά 80% από πρόσφυγες, και σχεδόν κατά 50% από παιδιά, ρίχνονται από πολεμικά αεροσκάφη F-35 με εξαρτήματα που κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Αυστραλία», αναφέρεται στην επιστολή.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι «η Rosebank Engineering στη Βικτόρια (σ.σ. νότια Αυστραλία) είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει τον μηχανισμό που επιτρέπει στα F-35 να ρίχνουν βόμβες».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμα ότι η Αυστραλία έχει αυξήσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Νέοι έπαινοι του Τραμπ στην αστυνομία

Στο μεταξύ, σε διαγκωνισμό με την κυβέρνηση Μπάιντεν, που εξαπέλυσε όργιο καταστολής ενάντια στις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, διαβεβαιώσεις και οδηγίες για περαιτέρω ένταση της καταστολής και τρομοκράτησης έδωσε και ο Ρεπουμπλικάνος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία Ντ. Τραμπ.

Μιλώντας πρόσφατα σε συνάντηση χορηγών του, πρότεινε άμεση έκδοση από τις ΗΠΑ όσων αλλοδαπών φοιτητών συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες κατά της σφαγής. «Ενα πράγμα που κάνω είναι όποιον φοιτητή διαμαρτύρεται να τον πετάω έξω από τη χώρα. Υπάρχουν πολλοί ξένοι φοιτητές, ξέρετε. Μόλις το ακούσουν αυτό θα κάτσουν φρόνιμα», είπε σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Washington Post». Χαρακτήρισε δε τους διαδηλωτές μέρος μιας «ριζοσπαστικής επανάστασης», την οποία δεσμεύτηκε να «αντιμετωπίσει».

Και ειδικότερα μοίρασε επαίνους στην αστυνομία της Νέας Υόρκης, για την εκκαθάριση της πανεπιστημιούπολης στο Πανεπιστήμιο Columbia (όπου την έστειλε ο Δημοκρατικός δήμαρχος...), και είπε ότι κι άλλες πόλεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Μεγάλη διαδήλωση έγινε στο μεταξύ και στην Πόλη του Μεξικού, με τη συμμετοχή και φοιτητών που συνεχίζουν μια κατασκήνωση αλληλεγγύης στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου. Η αστυνομία από τη μεριά της κατέφυγε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και άλλων «μεθόδων» για την «αποκατάσταση της τάξης», προχωρώντας επίσης σε συλλήψεις και στήνοντας «ασπίδα ασφαλείας» έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.



Σελίδα26 - ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Αλλη μια πολιτική δολοφονία σημειώθηκε την Τετάρτη στο Μεξικό και τη νότια πολιτεία του Γκερέρο. Θύμα ήταν ο Αλφρέντο Καμπρέρα, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην κοινότητα Κογιούκα ντε Μπενίτες σε μια συμμαχία αντιπολιτευόμενων κομμάτων στη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που σε συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών, βουλευτικών, περιφερειακών εκλογών της Κυριακής 2 Ιούνη πυροβολήθηκε εξ επαφής στην πλάτη, με τον δράστη να πέφτει επίσης νεκρός. Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον Τύπο, για τον 34ο υποψήφιο που δολοφονήθηκε, αφότου άρχισε η προεκλογική εκστρατεία τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ συνολικά 316 άτομα έχουν υποστεί πολιτική βία διαφόρων μορφών.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Ενοχοι για «συνωμοσία με στόχο την ανατροπή» κρίθηκαν 14 συμμετέχοντες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (περιλαμβανομένων στελεχών της αντιπολίτευσης) στο Χονγκ Κονγκ, με βάση τον νόμο που εγκρίθηκε το 2020 περί «εθνικής ασφάλειας».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενας 40χρονος εργάτης πέθανε λόγω θερμοπληξίας χτες στην Ινδία, όπου τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία ξεπέρασε πολλές φορές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας κάνει ακόμα πιο αφόρητη την καθημερινότητα για τα εκατομμύρια των φτωχών λαϊκών οικογενειών, σε μία χώρα που την ίδια στιγμή όμως συγκεντρώνει δεκάδες μεγιστάνες σε κρίσιμους κλάδους.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εγκρίθηκε χτες στο ισπανικό Κοινοβούλιο με 177 ψήφους υπέρ έναντι 172 κατά ο νόμος περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, που επέτρεψε στον σοσιαλιστή Π. Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ελευθερώσει τους αυτονομιστές που βρίσκονται ακόμη εξορία ή φυλακισμένοι μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης το 2017.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ο 58χρονος γιατρός και περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Γκάρι Κονίλ, διορίστηκε νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής από το Προεδρικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός μεταξύ του 2011 και του 2012. Η Αϊτή εδώ και χρόνια παραμένει παραδομένη στην ανομία, στη βία και τη διαφθορά της αστικής τάξης και του οργανωμένου εγκλήματος.



ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να αφαιρεθεί η Κούβα από τη λίστα των «χορηγών της τρομοκρατίας»

Να αφαιρεθεί η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα των «κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας», του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζητούν με επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Ο λαός της Κούβας υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες τις βαριές συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού, των ΗΠΑ, που βάζει μεγάλα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Κούβας και εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών του κουβανικού λαού. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενισχύουν παραπέρα τα μέτρα ενάντια στην Κούβα, με ενέργειες όπως η επαναφορά της Κούβας στη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας", του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγινε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2021 και τη διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η λίστα αυτή λειτουργεί ως εργαλείο εξαναγκασμού και άσκησης οικονομικής πίεσης ενάντια στον κουβανικό λαό. Αλλωστε, η Κούβα δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη τρομοκρατία, αντίθετα πρωταγωνιστεί στην αλληλεγγύη σε άλλους λαούς που έχουν ανάγκη, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19. Η ένταξη της Κούβας σε αυτήν τη λίστα βάζει μεγάλα εμπόδια στις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις, αφού όποιος συνεργάζεται με την Κούβα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ εμποδίζει την Κούβα να προμηθευτεί Ενέργεια, τρόφιμα, ακόμα και τον ιατρικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη ο λαός της.

Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στην Κούβα και στον λαό της, απαιτούμε την άμεση διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας", του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, και συνολικά την άρση όλων των απαράδεκτων μέτρων του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της διαγραφής της Κούβας από τη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας".

Καταγγέλλει και η ΕΕΔΔΑ

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα του κουβανικού λαού και της κυβέρνησής του ενάντια στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 65 χρόνια, και απαιτεί την άμεση άρση του, καθώς και τη διαγραφή της Κούβας από την απαράδεκτη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

ΗΠΑ: Μέτρα μερικής άρσης του αποκλεισμού για τον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση της Κούβας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ (του υπουργείου Οικονομικών) ότι θα επιτρέψει σε επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα της Κούβας να έχουν λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες και να χρησιμοποιούν πλατφόρμες στο διαδίκτυο, σημειώνει ότι «θα μελετήσει τα μέτρα και, αν δεν παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία και σημαίνουν ένα άνοιγμα που ωφελεί τον κουβανικό πληθυσμό, έστω και ένα τμήμα, δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή τους».

Αναφέρει ακόμα ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκφράσει ρητά την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τομέα για πολιτικούς σκοπούς, ενάντια στην Επανάσταση, με βάση τους στόχους της για αλλαγή καθεστώτος».

Αλλωστε αυτός ο στόχος δεν κρύβεται, αφού και στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων λέγεται ξεκάθαρα ότι θέλουν «την επέκταση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την επέκταση του επιχειρηματικού τομέα στην Κούβα», με σκοπό την παλινόρθωση του καπιταλισμού.



ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Καταγγέλλει σχέδια για «αποσταθεροποίηση» της περιοχής

Πιέσεις για να δεχτεί τη φιλοξενία στρατιωτικής βάσης στη χώρα κατήγγειλε ότι δέχτηκε η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σέιχ Χασίνα, σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη του κόμματός της, και έκανε λόγο για «ένα λευκό» που της άσκησε παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, τον περασμένο Γενάρη.

Μιλώντας σε μάζωξη του κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται το (κόμμα της) Awami League, η Χασίνα υποστήριξε ότι αντίστοιχα σχέδια σχετίζονται με «συνωμοσία» και «σχέδιο που υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα χριστιανικό κράτος όπως το Ανατολικό Τιμόρ (που θα απαρτίζεται) από ορισμένα τμήματα του Τσατογκράμ και της Μιανμάρ». Η περιοχή Τσατογκράμ (ή Τσιταγκόνγκ) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Μπαγκλαντές και φιλοξενεί το ομώνυμο λιμάνι, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς κόμβους στον Κόλπο της Βεγγάζης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «η Κίνα υποστηρίζει σταθερά το Μπαγκλαντές στη διασφάλιση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής του ακεραιότητας, υποστηρίζει σθεναρά την επιδίωξή του για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και το υποστηρίζει σθεναρά στην εναντίωσή (του) κατά της ξένης παρέμβασης».

Κατά καιρούς δημοσιεύματα εστιάζουν στα «οφέλη» που θα είχε η αξιοποίηση του μικρού νησιού Σεντ Μάρτιν (στα ανοικτά του Τσατογκράμ) για τη στέγαση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εξαιτίας της θέσης του. Στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ φέρονται να έχουν συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα σε διάφορες επαφές τους στην περιοχή, με τις ΗΠΑ να «θέλουν το Σεν Μάρτιν και το Μπαγκλαντές στο σχήμα QUAD (Quadrilateral Security Dialogue)», κάτι που θεωρείται ως κίνηση αποσταθεροποίησης...

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Γενάρη η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλότερη του 50%, ενώ απείχαν πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του Εθνικιστικού Κόμματος (BNP), το οποίο η Χασίνα είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση». ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και άλλες δυτικές δυνάμεις εξέφρασαν «ανησυχία» για τις συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών και κατήγγειλαν τις συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης που είχαν προηγηθεί.



ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Προβάδισμα για το ANC, αλλά με απώλεια της αυτοδυναμίας

Μετά την καταμέτρηση του 35% των ψήφων από τις εθνικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Νότια Αφρική, το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) εμφανίζεται να διατηρεί προβάδισμα, χάνοντας ωστόσο την αυτοδυναμία, για πρώτη φορά μετά το 1994 και την ανατροπή του απαρτχάιντ.

Συγκεκριμένα, το ANC, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Σ. Ραμαφόσα, λαμβάνει το 42,31% των ψήφων (έναντι 57,5% στις εκλογές του 2019).

Η αντιπολιτευόμενη «Δημοκρατική Συμμαχία» λαμβάνει το 24,6%, το νεοϊδρυθέν κόμμα «uMkhonto we Sizwe» του πρώην αρχηγού του ANC και πρώην Προέδρου της χώρας Τζ. Ζούμα λαμβάνει 9,4%, οι «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας» του Τζ. Μαλέμα (επίσης πρώην ηγετικού στελέχους του ANC) έχουν 9,1% και ακολουθούν η «Πατριωτική Συμμαχία» με 3,5%, το «Κόμμα Ελευθερίας Ινκάθα» με 2,4% και άλλα μικρότερα.



ΕΕ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας για όλα τα πεδία αξιοποίησης ορυκτών

Μνημόνιο Συνεννόησης για μια «διμερή Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία σε βιώσιμα, κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά», υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και Αυστραλία την Τρίτη 28 Μάη, με φόντο την ανησυχία που εκφράζουν μια σειρά μονοπωλιακά συμφέροντα από Δύση και όχι μόνο, για τον «υψηλό βαθμό εξάρτησης» από την Κίνα, που διατηρεί μακράν τη σημαντικότερη θέση στις εξαγωγές σχετικών πρώτων υλών (πολύτιμων για διάφορους γοργά αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας).

Εκ μέρους της ΕΕ το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου Βαλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Tιερί Μπρέτον. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας η υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας Mαντελαίν Κίνγκ και ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ντον Φάρελ.

Ανακοίνωση της Κομισιόν υποστηρίζει πως «αυτή η συνεργασία στοχεύει στην υποστήριξη πολλών κοινών στόχων, ενώ βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη», με στόχο για τις Βρυξέλλες «να διαφοροποιήσει τις προμήθειες υλικών που είναι απαραίτητα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» και ταυτόχρονα «συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα ορυκτών ζωτικής σημασίας της Αυστραλίας». Σημειωτέον ότι η συμφωνία καλύπτει όλες τις φάσεις που αφορούν την αξιοποίηση ορυκτών, δηλαδή «εξερεύνηση, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση και επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων». Μάλιστα οι δύο πλευρές προτάσσουν και συνεργασία σε άλλες περιοχές, αφού «η εταιρική σχέση θα διερευνήσει επίσης τη συνεργασία σε χώρες όπου η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν αμοιβαία συμφέροντα». Η αξιοποίηση αυτών των πρώτων υλών σχετίζεται και με την ανάπτυξη - παρέμβαση σε «άλλους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η άμυνα και η αεροδιαστημική».

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι άμεσα θα καθοριστεί «οδικός χάρτης» για να τεθεί συγκεκριμένα σε εφαρμογή «η Στρατηγική Σχέση» μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικό προαπαιτούμενο» τις κρίσιμες πρώτες ύλες» για την «ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση», οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια έχουν υπογράψει μια σειρά από σχετικές συμφωνίες: Το 2021 χωριστές συμφωνίες με τον Καναδά και Ουκρανία. Το 2022, με Καζακστάν και Νορβηγία. Το 2023, με Αργεντινή, Χιλή, Ζάμπια, Κογκό, Γροιλανδία. Το 2024 με Ρουάντα, Νορβηγία, Ουζμπεκιστάν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Μετά από επίσκεψη κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα, οι προβλέψεις για φέτος αναθεωρήθηκαν στο 5% από 4,6% που ήταν μέχρι πρότινος.

Αλλά και οι προβλέψεις για το 2025 επίσης αναθεωρήθηκαν σε 4,5% από 4,1% που ήταν έως τώρα.



Σελίδα27 - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Σχέδια που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση, με χτυπήματα στη Ρωσία και «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία

Με «πυρηνική απάντηση» απειλεί η Μόσχα αν σταλούν F-16 στο ουκρανικό μέτωπο

Τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα και την αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση Ουκρανών συζητούν, χτες και σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου υποστηρίζουν ανοιχτά την κατακόρυφη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, η οποία απειλεί με πυρηνικά χτυπήματα εφόσον υλοποιηθούν τα υπό επεξεργασία ΝΑΤΟικά σχέδια.

Οταν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη, θα λάβουν περαιτέρω μέτρα «για να επενδύσουμε στην ασφάλειά μας, να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους εταίρους και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», επισήμανε χτες από την Πράγα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς η άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να αγωνίζεται γενναία, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι μεγαλύτερες και αυξάνονται. Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να επικρατήσει - αλλά μόνο με συνεχή, ισχυρή υποστήριξη από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ετσι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, σχεδιάζουμε να βάλουμε την υποστήριξή μας σε πιο σταθερές βάσεις. Με μεγαλύτερο ρόλο του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης, καθώς και μια πολυετή οικονομική δέσμευση», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στο υπό διαπραγμάτευση Ταμείο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία για σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη στρατιωτική στήριξη.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα» τα μέλη του ΝΑΤΟ να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων με τα οποία εφοδιάζουν την Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά, διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (...) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στην Πράγα, πριν από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ.

«Ομως, πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (...) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στην Ουκρανία έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει «δυτικά» όπλα για να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός της Ρωσίας, καθώς ορισμένες χώρες δεν απαγόρευσαν ποτέ στο Κίεβο να το κάνει, όπως π.χ. η Βρετανία.

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει άδεια για χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος και διεξάγονται σχετικές συζητήσεις, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, να τοποθετείται υπέρ.

«Καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, καθώς το πεδίο της μάχης άλλαξε, καθώς η Ρωσία άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής της επίθεσής της, εμείς προσαρμοστήκαμε και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα μπορούσε σύντομα να στείλει στρατιωτικούς «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία «παρά τις ανησυχίες ορισμένων συμμάχων και την κριτική από τη Ρωσία», μετέδωσε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλούμενο τρεις διπλωματικές πηγές.

Το Παρίσι αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, για την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία, στις 6 Ιούνη.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι το Παρίσι φιλοδοξεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού χωρών που προσφέρουν τέτοια βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, παρόλο που ορισμένοι από τους εταίρους της ΕΕ φοβούνται πως θα μπορούσε να καταστήσει πιο πιθανή μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία θα στείλει αρχικά περιορισμένο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού για να αξιολογήσει τις λεπτομέρειες μιας αποστολής πριν στείλει αρκετές εκατοντάδες «εκπαιδευτών», δήλωσαν δύο από τους διπλωμάτες.

Η εκπαίδευση θα επικεντρωθεί στην αποναρκοθέτηση, στη διατήρηση του εξοπλισμού επιχειρησιακής και τεχνικής ικανότητας για τα πολεμικά αεροσκάφη που θα παρέχονται από τη «Δύση», είπαν.

Το Παρίσι επίσης θα χρηματοδοτήσει, θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει μια ουκρανική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

«Οι ρυθμίσεις είναι πολύ προχωρημένες και θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές. Την περασμένη βδομάδα είχε αναφερθεί και ο επικεφαλής των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν τη συμφωνία.

«Στην πράξη, οι λεγόμενοι εκπαιδευτές απαιτούνται για να κατευθύνουν πυραύλους SCALP μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν, σε στόχους», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Υπενθύμισε ότι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έκαναν επίσης δηλώσεις για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η Πολωνία με αυτόν τον τρόπο «έρχεται πιο κοντά στον στόχο της, δηλαδή να καταλάβει τη Δυτική Ουκρανία», είπε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ταξιδέψει στη Νορμανδία και στο Παρίσι από τις 5 έως τις 9 Ιούνη και θα έχει συνομιλίες στις 8 Ιούνη με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν.

«Προειδοποιήσεις» για πυρηνική απάντηση από τη Μόσχα

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη αποστολή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16, που είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, εκλαμβάνεται από τη Μόσχα ως «μήνυμα» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ότι «δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία».

«Ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας - Λευκορωσίας με τη χρήση - μη στρατηγικών - πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», απείλησε ο Λαβρόφ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ούτε η Ρωσία σκοπεύει να μετακινηθεί από τους γεωπολιτικούς στόχους που θέτει στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε η Μόσχα να λάβει περαιτέρω μέτρα «πυρηνικής αποτροπής», αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία. Υπενθυμίζεται πως το 2018, επί προεδρίας Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την παραβιάζει.

Ειδικότερα για τα αεροσκάφη F-16, που ετοιμάζονται να στείλουν μέσα στον χρόνο Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι τα θεωρεί πυρηνική απειλή. Η θέση αυτή μεταφέρθηκε και στις χώρες του ΝΑΤΟ μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Δανία, Βλ. Μπάρμπιν, προειδοποίησε την Κοπεγχάγη για τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δανέζικα όπλα, αλλά και για τα F-16, λέγοντας πως η σύγκρουση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου.

«Η Δανία δεν πρέπει να υποτιμά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι η εμφάνιση των F-16 στην Ουκρανία θα θεωρηθεί πυρηνική απειλή. Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα», είπε.

Η Δανία πρωτοστατεί στην υποστήριξη της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας και μεταξύ άλλων σχεδιάζει να παράσχει στο Κίεβο 19 μαχητικά F-16. Τα πρώτα αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία το καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός, Μ. Φρεντέρικσεν, δήλωσε στο TV2 σχετικά με τη χρήση των δανέζικων όπλων για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος: «Παρακαλώ χρησιμοποιήστε τα! Τα έχουμε δωρίσει στην Ουκρανία. Χρησιμοποιήστε τα πέρα από την Ουκρανία, δηλαδή κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων, αρκεί να είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο».

«Τα χτυπήματα με όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας απαιτούν άμεση τεχνική βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που η Κοπεγχάγη γνωρίζει καλά. Ωστόσο, η Δανία φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να δώσει λευκή επιταγή στο Κίεβο για να προκαλέσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», απείλησε ο Ρώσος πρέσβης στην Κοπεγχάγη.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνευτικής διάσκεψης» με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να διοργανώσει η Κίνα, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο πρακτορείο RIA.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η διοργάνωση μιας τέτοιας διάσκεψης θα αποτελούσε συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση.

«Συμμεριζόμαστε τη θέση (της Κίνας) ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», επισήμανε.

Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν «ειρηνευτικές» συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η «Δύση» να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία.



ΓΕΩΡΓΙΑ

Προσφυγή κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής» ετοιμάζουν ΜΚΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Γεωργία εναντίον του νόμου περί «ξένης επιρροής», με φόντο τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό «Δύσης» - Ρωσίας.

Ομάδα γεωργιανών ΜΚΟ δήλωσε χτες ότι ετοιμάζεται να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του νόμου που επιβάλλει στους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής», ενώ εισάγονται βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και απαιτήσεις αποκάλυψης.

Νωρίτερα πάνω από 200 ΜΚΟ είχαν ανακοινώσει ότι θα αρνηθούν να υπακούσουν στον νόμο.

Το γεωργιανό πρακτορείο ειδήσεων «Interpress» μετέδωσε ότι ο συνασπισμός των ΜΚΟ ετοιμάζει επίσης προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο νόμος πέρασε από το Κοινοβούλιο σε τελικό στάδιο, παρακάμπτοντας το «βέτο» της Προέδρου της χώρας Σ. Ζουραμπισβίλι.

ΕΕ και ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τον νόμο, που θεωρούν ότι αυξάνει την επιρροή της Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Γεωργίας και η Ουάσιγκτον επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Γεωργιανούς πολιτικούς που στήριξαν τον νόμο.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκινούν οι εποικισμοί από Αζέρους

Σε ένα άλλο μέτωπο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στον νότιο Καύκασο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει ο εποικισμός της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η πρωτεύουσα Χανκέντι - γνωστή στην Αρμενία ως Στεπανακέρτ - καταλήφθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 σε μια αστραπιαία επίθεση, προκαλώντας την αποχώρηση τουλάχιστον 100.000 Αρμενίων.

«Οι πρώτοι που θα μετακινηθούν θα είναι οι φοιτητές και οι καθηγητές τους», είπε ο Αλίεφ, προσθέτοντας ότι «το Πανεπιστήμιο του Καραμπάχ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του».

Η εποίκηση θα αρχίσει επίσης τον Σεπτέμβρη στην πόλη - φάντασμα Αγκντάμ, όπου βρισκόταν το κοινό ρωσο-τουρκικό κέντρο επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο έκλεισε τον περασμένο μήνα εν μέσω της απόσυρσης των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων.

Συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Ερεβάν βρίσκονται σε εξέλιξη για οριοθέτηση των συνόρων και συνθήκη «ειρήνης». Στο πλαίσιο αυτό η Αρμενία παρέδωσε πίσω στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα ακατοίκητα συνοριακά χωριά, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ν. Πασινιάν.



Σελίδα28 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΟ

Για τη ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ, τη Μαρία μας.

Τα έφερε έτσι η ζωή που δεn μπόρεσα να είμαι στον αποχαιρετισμό σου. Τα 35 χρόνια όμως της κομματικής μας γνωριμίας και συμπόρευσης αποτελούν καθήκον να σε χαιρετήσω έστω και έτσι.

Η Μαρία μας των λίγων λόγων και των πολλών πράξεων για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Με κομματικό - ταξικό κριτήριο, που της επέτρεπε με μεγάλη υπομονή και ανθρωπιά να βοηθά όλους όσοι ήθελαν να σηκωθούν και να παλέψουν και με αδιαλλαξία σε όσους τις δυσκολίες τις ανήγαγαν σε άλλοθι για συμβιβασμό.

Η Μαρία μας βράχος την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα, της διάσπασης και της τεράστιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων της τότε Αχτίδας Υγείας και των μετέπειτα χρόνων για την ανάπτυξή τους. Με ντομπροσύνη, σταράτες κουβέντες, πειθαρχία και ανησυχία για να πάει καλά το Κόμμα, ακτινοβολούσε εμπιστοσύνη και σιγουριά σε όλους μας.

Η Μαρία μας που στη συγκρότησή της επιβεβαιωνόταν ότι η κοινωνική μόρφωση δεν ταυτίζεται με τα πτυχία που άλλωστε δεν είχε. Είχε όμως το «πτυχίο» της ταξικής της θέσης, της θεωρίας και της πολιτικής του Κόμματος, της πρακτικής εφαρμογής τους και της δοκιμασίας τους στην καθημερινή της δράση, της βαθιάς πίστης της στο δίκιο μας. Αυτά της επέτρεπαν να συζητάει με την ίδια άνεση με τους εργαζόμενους ανεξάρτητα των γνώσεων που είχαν και να κερδίζει τον σεβασμό τους.

Η Μαρία μας, η εργάτρια του Κόμματος που έβαλε το δικό της λιθάρι στο κύρος και στην πρόοδο του Κόμματος μέχρι το βιολογικό τέλος της, αλλά που η προσφορά της θα συνεχίσει να εκπέμπει στους συνεχιστές της υπόθεσης του Κόμματος σαν παρακαταθήκη.

Σε ευχαριστώ συντρόφισσα Μαρία για την 35χρονη συμπόρευσή μας.

Στη μνήμη σου καταθέτω 50 ευρώ για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Γ. Ν.

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟΒ εργατών δήμων Κορυδαλλού - Νίκαιας εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ο οποίος «έφυγε» στις 22 Μάη, ακριβώς την ίδια ημερομηνία με τον πατέρα του, Γρηγόρη Λαμπράκη, βαλκανιονίκη, αγωνιστή της Ειρήνης και βουλευτή της ΕΔΑ.

Ο Γιώργος Λαμπράκης ήταν αγωνιστής του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, πρωτοπόρος στο συνδικαλιστικό κίνημα, πάντα στο πλευρό των λαϊκών ανθρώπων, πάντα για τα δίκια της εργατικής τάξης.

Οποιος συμμετείχε στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τον θυμάται να πορεύεται μπροστάρης, ακάματος, αλύγιστος, γελαστός. Εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί του σε διάφορες φάσεις της δράσης μας, τον εκτιμήσαμε για την ολύμπια ηρεμία του, την ασίγαστη αισιοδοξία του, την πίστη του για την τελική νίκη των λαών της Γης.

Ο Γιώργος Λαμπράκης, όπως και όλοι οι έντιμοι αγωνιστές της ζωής, δεν πέθανε. Δεν θα πεθάνει ποτέ. Το όνομα και η μορφή του θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας και το όνομά του ανεξίτηλα γραμμένο στον κατάλογο των αγωνιστών για τα δίκια της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 165 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

ΚΟΒ Εργατών Δήμων Κορυδαλλού-Νίκαιας





Σελίδα29 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H «Σύγχρονη Εποχή» πάει Περιστέρι

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» θα συμμετάσχουν στην Ετήσια Εκθεση Βιβλίου στο Αλσος Περιστερίου (περίπτερο 9) που θα διαρκέσει από τις 31 Μάη έως τις 16 Ιούνη.

Οι ώρες λειτουργίας της Εκθεσης είναι:

Δευτέρα - Πέμπτη, 18.00 - 22.30

Παρασκευή & Σάββατο, 18.00 - 23.00

Κυριακή 2/6 & 16/6, 11.00 - 14.00 και 18.00 - 22.30

Κυριακή 9/6, 18.00 - 22.30



ΚΕΡΚΥΡΑ

Κινητοποίηση σήμερα στο λιμάνι της Αλύπας

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας καλούν σήμερα στις 7 μ.μ. στο λιμάνι της Αλύπας σε συγκέντρωση ενάντια στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Διεκδικούν λιμάνι ανοιχτό για όλους, άμεσο άνοιγμα της ράμπας από την οποία καθελκύονται τα σκάφη και να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο όλο το διάστημα που είναι κλειστό το λιμάνι.



«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ»

Ενισχυμένη σε ψήφους και με έδρα στο νέο ΔΣ του μεγαλύτερου Συλλόγου

Σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστό, εκλέγοντας για πρώτη φορά έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο, σημείωσε το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Κίνησης Συμβολαιογράφων» στις εκλογές του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Μάη. Συγκεκριμένα, στις εκλογές του μεγαλύτερου συμβολαιογραφικού συλλόγου της χώρας, το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Κίνησης Συμβολαιογράφων» τριπλασίασε τις ψήφους του και έλαβε ποσοστό 8% (στις προηγούμενες εκλογές που είχαν πραγματοποιηθεί το 2021 είχε λάβει ποσοστό 3%).

Η «Αγωνιστική Κίνηση» χαιρετίζει τους συμβολαιογράφους που έκαναν το βήμα και στήριξαν το ψηφοδέλτιό της, που συνέβαλαν στην προσπάθεια να ενισχυθούν οι δυνάμεις της «ώστε από καλύτερες θέσεις να ενημερώνουμε, να προβάλλουμε αιτήματα που θα δώσουν ανάσες ανακούφισης, να οργανώνουμε την αντίστασή μας».

«Παρά τη συστηματική και σκόπιμη προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα όπου το κύριο και μοναδικό διακύβευμα των εκλογών θα αποτελούσε η εκλογή του προσώπου του προέδρου, πολλοί συνάδελφοι έκαναν το βήμα, ψηφίζοντας με βασικό τους κριτήριο την ανάγκη να εκπροσωπηθούν τα δικά τους συμφέροντα στο νέο ΔΣ», σημειώνει. Διαβεβαιώνει πως η παρουσία και η δράση της θα αποτελέσουν «μαχητική αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συναδέλφων μας» και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν θέση στον αγώνα «με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, για να σπάσει το κλίμα της μοιρολατρίας, της απογοήτευσης, της αδιέξοδης "συντεχνιακής λογικής", του ρεαλισμού της υποταγής».



«Στα χαρτιά» όλη τη χρονιά Τμήμα Υποδοχής Προσφύγων

Το θέμα και τις επιπτώσεις στην Εκπαίδευση των παιδιών αναδεικνύει η ΕΛΜΕ Πειραιά

Ούτε μία ώρα δεν λειτούργησε η Τάξη Υποδοχής στο 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας, που ιδρύθηκε με 9 μαθητές από τη Δομή Προσφύγων του Σχιστού, οι οποίοι φυλλορρόησαν και τελικά εγκατέλειψαν το σχολείο, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, απαιτώντας από τώρα να λειτουργήσουν όλες οι Τάξεις Υποδοχής με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οπως εξηγεί, δεν προσλήφθηκε ποτέ αναπληρωτής (ούτε καν μειωμένου ωραρίου) και το πρακτορείο που είχε αναλάβει με διαγωνισμό τη μετακίνηση των μαθητών δεν εκτέλεσε ποτέ το δρομολόγιο, επικαλούμενο έλλειψη λεωφορείων - πούλμαν.

«Τα παιδιά για να φτάσουν στο σχολείο έπρεπε να αλλάξουν τρία (!) λεωφορεία (από Σχιστό στη Δραπετσώνα). Για κάποιες μέρες το έκαναν, αλλά τελικά σταμάτησαν, αφενός λόγω κούρασης, αφετέρου γιατί δεν είχε προσληφθεί εκπαιδευτικός για τη λειτουργία της Τάξης Υποδοχής, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Είναι εύκολα κατανοητό ότι οι μαθητές αυτοί, που προέρχονται από άλλες χώρες, μέσα σε μία Τάξη Α' Λυκείου, είναι αδύνατο να παρακολουθήσουν στοιχειωδώς το μάθημα, αν δεν γνωρίζουν Ελληνικά, ενώ πολλοί - πολλές δεν γνώριζαν καν Αγγλικά. Τελικά, αντί να ενταχθούν στο σχολικό σύνολο, απομονώνονται και περιθωριοποιούνται», τονίζει η ΕΛΜΕ. Χαρακτηρίζει δε την κατάσταση με την Εκπαίδευση των προσφυγόπουλων «κομμάτι του παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, με τα τεράστια κενά, με τους 50.000 αναπληρωτές - συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που απολύονται κάθε χρόνο, με την απαράδεκτη κατάσταση των σχολικών υποδομών, με την προσπάθεια κατηγοριοποίησης των σχολείων κ.ά., που ζούνε όλοι οι μαθητές, είτε Ελληνες είτε ξένοι». «Οι εκπαιδευτικοί δεν χωρίζουμε τα παιδιά σε Ελληνες και ξένους. Είναι όλοι και όλες μαθητές/μαθήτριές μας, αγωνιούμε για τη μόρφωσή τους και το μέλλον τους», τονίζει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.



Νέες καραβιές ξεριζωμένων

Συνολικά 51 ξεριζωμένους, μεταξύ των οποίων 23 ανήλικοι, περισυνέλλεξε το Λιμενικό Σώμα, κατά τις προχτεσινές πρωινές ώρες από τη νήσο Καλόλιμνο. Αναλυτικότερα, μετά τον εντοπισμό τους, έσπευσε στο σημείο περιπολικό σκάφος και μετέφερε τους μετανάστες στο λιμάνι της Καλύμνου. Ολοι είναι καλά στην υγεία τους και κατά δήλωσή τους ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας με ταχύπλοο σκάφος για να περάσουν στη χώρα μας. Κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά ποσά στους διακινητές από 1.000 έως 1.400 δολάρια ο καθένας, για το αβέβαιο ταξίδι τους. Αλλοι 10 κατατρεγμένοι εντοπίστηκαν στη θέση Ταβίρι της νήσου Νίμου.

Χτες, οι λιμενικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν 14 άτομα, επιβαίνοντα σε σκάφος που κινούνταν χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, νότια της Χίου. Ο χειριστής του σκάφους αποβίβασε τους μετανάστες σε παραλία του νησιού. Ο 50χρονος δεν κατέβηκε από το σκάφος και επιχείρησε να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Το Λιμενικό καταδίωξε τον διακινητή και κατάφερε να ακινητοποιήσει το σκάφος του.

Τις πρώτες πρωινές ώρες περιπολικό σκάφος του ΛΣ εντόπισε ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει 19 αλλοδαπούς, σε ακτή βόρεια της νήσου Παναγιάς των Οινουσσών.

Στη θέα του περιπολικού σκάφους το ταχύπλοο, με χειριστές δύο άτομα, άρχισε να πλέει προς τις τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη από δύο περιπολικά σκάφη του ΛΣ, κατά την οποία το ταχύπλοο δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα των περιπολικών και ανέπτυξε ταχύτητα, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, με σκοπό τη διαφυγή της σύλληψης. Τελικά, το πλήρωμα του σκάφους του ΛΣ ακινητοποίησε το ταχύπλοο και τους δύο αλλοδαπούς χειριστές του, ηλικίας 23 και 28 ετών. Ο 28χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στην ωμοπλάτη και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί.



ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πλημμύρισαν καλλιέργειες στα Φάρσαλα από τη βροχή

Μια απογευματινή μπόρα ήταν αρκετή για να γεμίσουν με νερά χωράφια στα Φάρσαλα, σε μια ακόμα ένδειξη ότι ο κάμπος της Θεσσαλίας παραμένει εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα 9 μήνες μετά τις καταστροφές του «Ντάνιελ».

Καλλιέργειες βαμβακιού βρέθηκαν κάτω από το νερό με κίνδυνο τα φυτά λίγων χιλιοστών να σαπίσουν. Μάλιστα, και στην περιοχή των Φαρσάλων πολλοί αγρότες έσπειραν για δεύτερη και ορισμένοι για τρίτη φορά και τυχόν νέα ζημιά θα ήταν χαριστική βολή.

Αρκετοί αγρότες το πρωί της Πέμπτης προσπαθούσαν να απαντλήσουν τα νερά λόγω της ανυπαρξίας και αποστραγγιστικού δικτύου, πέρα από τη μεγάλη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για πλημμύρες μόνο όταν ξεχειλίσει ρέμα ή ποτάμι και όχι αν προκληθεί από βροχή. Επίσης, για την επανασπορά βαμβακιού ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο όταν γίνει από τις 16 Μάη και μετά που σημαίνει ότι όσοι αγρότες αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν νωρίτερα δεν θεωρούνται δικαιούχοι αποζημίωσης.

Τεράστιες καταστροφές και στην Πέλλα

Τεράστιες είναι και οι καταστροφές, σε ποσοστό 70% - 100% σε περισσότερα από 20.000 στρέμματα που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Τρίτη κυρίως σε κερασοκαλλιέργειες στα χωριά του ορεινού όγκου της Εδεσσας και ειδικότερα σε Κερασιά, Καρυδιά, Σαρακηνούς, Νησί.

Ανάστατοι και οργισμένοι είναι οι αγρότες, που βλέπουν τον κόπο τους να καταστρέφεται επειδή, για ακόμη μια φορά, δεν λειτούργησε η χρυσοπληρωμένη από τους παραγωγούς αντιχαλαζική προστασία του ΕΛΓΑ, καθότι το αεροπλάνο βγήκε για πτήση δύο ώρες μετά τη χαλαζόπτωση.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης τα χωριά που επλήγησαν και μίλησε με τους αγρότες για το μέγεθος της καταστροφής. Δεσμεύθηκε ότι το Κόμμα θα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων στους πληγέντες κερασοπαραγωγούς.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τον λαό της περιοχής να διαπιστώσει και με τα ίδια του τα μάτια τις προτεραιότητες του κράτους, αφού την ίδια στιγμή, που δαπανά μισό εκατομμύριο τη μέρα για τις φρεγάτες στη Μέση Ανατολή, αφήνει τους αγρότες της περιοχής στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Και, κάλεσαν τους αγρότες, στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν με κριτήριο την ίδια την πείρα τους. Να στείλουν μήνυμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, δυναμώνοντας το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να δυναμώσει ο καθημερινός αγώνας για μια ζωή σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες στον 21ο αιώνα.



Σελίδα30 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Συγχαρητήρια από τον Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση για την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό:

«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την πρώτη κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα στο ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο».



BASKET LEAGUE

Επιστροφή στα εγχώρια για τον Παναθηναϊκό

Στον απόηχο της επιτυχίας στη Euroleague, οι «πράσινοι» υποδέχονται σήμερα τον Αρη για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος

Στον απόηχο της κατάκτησης του 7ου τροπαίου της Euroleague στην Ιστορία του, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στις εγχώριες υποχρεώσεις, υποδεχόμενος σήμερα τον Αρη στο ΟΑΚΑ (20.00 - ΕΡΤ3) στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα ημιτελικά της Βasket League.

Οι «πράσινοι» θέλουν να κάνουν το πρώτο από τα δύο βήματα που χρειάζονται για να προκριθούν στους τελικούς του πρωταθλήματος, ενώ ο αγώνας έχει και τον χαρακτήρα γιορτής για την πρόσφατη επιστροφή της ομάδας στην κορυφή της Ευρώπης, με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, που έχει ήδη κάνει sold out τα εισιτήρια, να ετοιμάζει αποθεωτική υποδοχή στους θριαμβευτές του Φάιναλ 4 του Βερολίνου. Αλλωστε, από πλευράς ΚΑΕ έχει ετοιμαστεί να γίνει ανύψωση, στην οροφή του γηπέδου, του ειδικού banner με το 7ο τρόπαιο Euroleague του συλλόγου.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν τις τελευταίες μέρες προσπάθησε να προσγειώσει τους παίκτες της ομάδας στον άλλο στόχο της, την κατάκτηση του πρωταθλήματος, επισημαίνοντας τις παγίδες που κρύβει ο αγώνας με τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο Αρης, προερχόμενος από σπουδαία πρόκριση επί του Προμηθέα Πάτρας, με τη νίκη στην Πάτρα χάρη στην οποία έκανε το 2-1 στη σειρά, αναμένεται να εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ ανεβασμένος ψυχολογικά, θέλοντας να διεκδικήσει τις ελπίδες του για μια ηχηρή έκπληξη.



ΟPAP ARENA

Κινείται νομικά η ΑΕΚ για τις καταστροφές στο γήπεδο

Η ΑΕΚ είναι αποφασισμένη να κινηθεί και η ίδια κατά των φιλάθλων που προκάλεσαν φθορές στην OPAP Arena στη διάρκεια του τελικού του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα. Αυτό προέκυψε χτες από κύκλους της ΠΑΕ, οι οποίοι μάλιστα διευκρίνισαν ότι οι ενέργειες των κιτρινόμαυρων θα γίνουν ανεξάρτητα από ενδεχόμενη πειθαρχική έρευνα στην οποία αναμένεται να προβεί η διοργανώτρια του τελικού UEFA σχετικά με τα όσα συνέβησαν στις κερκίδες και στο εσωτερικό του γηπέδου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο γήπεδο υπήρξαν καταστροφές σε καθίσματα αλλά και σε άλλα σημεία, όπως οι τουαλέτες, ενώ γράφτηκαν συνθήματα σε τοίχους των εξεδρών και των εσωτερικών χώρων.

Χαρακτηριστικά στην ΑΕΚ σημείωναν ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη πειθαρχικής δίωξης της UEFA σε βάρος των υπεύθυνων ομάδων ή προσώπων για βανδαλισμούς στο γήπεδο, έχουν προβεί σε ενέργειες προκειμένου να της γνωστοποιηθούν τα στοιχεία των δραστών. Αυτό γίνεται για να στραφούν εναντίον τους αστικά για τη λήψη αποζημιώσεων, αλλά και ποινικά για την αποβολή τους από τα γήπεδα και τη βαριά ποινική τους τιμωρία.



ΜΠΑΣΚΕΤ

Πέθανε ο Θ. Καρατζάς

Σε ηλικία 71 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Θόδωρος Καρατζάς που υπήρξε πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ καθώς και του Κολοσσού Ρόδου. Ο εκλιπών διατέλεσε πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου ΕΣΑΚ (μετέπειτα ΕΣΑΚΕ) το 1991, όταν η Λίγκα των ομάδων ανέλαβε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας (τότε Α1) παίρνοντας τα ηνία της διαχείρισης από την Ομοσπονδία (ΕΟΚ). Εμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2001. Η θητεία του συνδέθηκε με την ανάπτυξη του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα και την εκτόξευση των εσόδων για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Πριν από μερικά χρόνια επέστρεψε στο μπάσκετ για χάρη του Χολαργού και συνέχεια του Κολοσσού, περνώντας από τη θέση του προέδρου της ομάδας της Ρόδου, ενώ ήταν και ο εκπρόσωπός της στον ΕΣΑΚΕ. Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τον θάνατο του Θ. Καρατζά εξέδωσαν η ΕΟΚ, ο ΕΣΑΚΕ καθώς και οι ΚΑΕ της Basket League.



CONFERENCE LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΣ

«Στο πόδι» για τα παιδιά του Πειραιά

Η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Ολυμπιακό έδωσε το έναυσμα για ολονύχτιους πανηγυρισμούς σε όλη την Ελλάδα από φιλάθλους της ομάδας

Στο ...μεθύσι του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου στο ποδόσφαιρο στην 99χρονη Ιστορία του συλλόγου βρίσκονται για δεύτερη μέρα στον Ολυμπιακό, μετά την επιτυχία της κατάκτησης του φετινού Conference League με τη νίκη στην παράταση με 1-0 (Ελ Κααμπί 116') επί της Φιορεντίνα στον τελικό της «ΟPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η σπουδαία επιτυχία των «ερυθρόλευκων», που αποτελεί και μοναδική για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα σε επίπεδο συλλόγων, έδωσε το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους φίλους του Ολυμπιακού στην έδρα της ομάδας, στον Πειραιά, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν ώρες για να φτάσει λίγο πριν το ξημέρωμα της Πέμπτης (περίπου στις 4.45) το ανοιχτό λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της ομάδας - η οποία έφυγε από τη Νέα Φιλαδέλφεια αρκετές ώρες νωρίτερα - στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου περίμεναν χιλιάδες φίλοι της ομάδας, έχοντας δημιουργήσει το αδιαχώρητο.

Κατά τη διάρκεια της μικρής τελετής που διοργανώθηκε, ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Φορτούνης, απευθυνόμενος προς τον κόσμο του Ολυμπιακού, τον ευχαρίστησε για τη στήριξη στην ομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και έκανε λόγο για άθλο της ομάδας. Στη συνέχεια το τρόπαιο μεταφέρθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», περνώντας μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της Θύρας 7. Κατά τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά, να σημειωθεί, τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις φίλαθλοι.

Το τρόπαιο και τα ρεκόρ

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου από τον Ολυμπιακό, πέρα από τον ιστορικό χαρακτήρα του για τον ίδιο τον σύλλογο, που του χρόνου συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που το κατάφερε αυτό, συνοδεύτηκε και από ένα ακόμα ρεκόρ για την ομάδα του Πειραιά: Εγινε η πρώτη ομάδα τα τελευταία 13 χρόνια η οποία κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο και δεν αγωνίζεται σε κάποιο από τα πρωταθλήματα του λεγόμενου Big 5 της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία). Η τελευταία που το πέτυχε αυτό ήταν η Πόρτο το 2011. Παράλληλα, με την επιτυχία στο Conference League ο Ολυμπιακός έγινε η μόλις δεύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, μετά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο και στα 4 πιο δημοφιλή ομαδικά αθλήματα στην Ευρώπη - ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο.

«Καθάρισε» με την Ευρώπη

Η επιτυχία της κατάκτησης του Conference League είχε και πιο πρακτικά οφέλη για τους «ερυθρόλευκους» όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους συμμετοχή στη νέα σεζόν. Ως κάτοχοι του τροπαίου οι Πειραιώτες αυτόματα αναβάθμισαν τη συμμετοχή τους, μπαίνοντας απευθείας στην κύρια φάση (πρώην όμιλοι) του Europa League και αποφεύγοντας τη διαδικασία των καλοκαιρινών προκριματικών στο Conference League, όπου τους οδηγούσε η 3η θέση στο πρωτάθλημα της Super League.

Παράλληλα, η νίκη του Ολυμπιακού στην παράταση επί της Φιορεντίνα και οι βαθμοί στη γενική κατάταξη των χωρών της UEFA ανέβασαν την Ελλάδα στη 15η θέση της βαθμολογίας, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των ευρωπαϊκών θέσεων για τις ελληνικές ομάδες την μεθεπόμενη σεζόν, 2025 - 2026: Η Ελλάδα θα βγάλει δύο ομάδες στα προκριματικά του Champions League (πρωταθλητής και δευτεραθλητής), μία στο Europa League (κυπελλούχος) και δύο (3ος και 4ος) στα προκριματικά του Conference League.



ΠΟΛΟ

Σε ρυθμούς Παρισιού η Εθνική ανδρών

Με 21μελή αποστολή θα ξεκινήσει την προετοιμασία της ενόψει του μεγάλου στόχου της σεζόν, που είναι η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θοδωρής Βλάχος ανακοίνωσε χθες τους παίκτες οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, που θα ξεκινήσει από το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ τη Δευτέρα 6 Ιούνη. Να σημειωθεί ότι οι παίκτες που αγωνίζονται στον Ολυμπιακό, στην Προ Ρέκο, στη Νόβι Μπέογκραντ και στη Φερεντσβάρος θα ενσωματωθούν στην προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στις 14/6, αφού οι ομάδες τους θα συμμετάσχουν στο Φάιναλ 4 του Champions League.

Αναλυτικά οι παίκτες που κλήθηκαν στην αποστολή της Εθνικής: Μανώλης Σολανάκης (Απόλλων Σμύρνης), Κώστας Γκιουβέτσης (Πανιώνιος), Νικόλας Παπανικολάου (Παναθηναϊκός), Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Στάθης Καλογερόπουλος, Αριστείδης Χαλυβόπουλος, Μανώλης Ανδρεάδης (ΝΟ Βουλιαγμένης), Βαγγέλης Πούρος (Γλυφάδα), Νίκος Μητράκης (Υδραϊκός), Γιάννης Φουντούλης, Ντίνος Γενηδουνιάς, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Μανώλης Ζερδεβάς, Νίκος Γκίλλας, Γιάννης Αλαφραγκής, Δημήτρης Νικολαΐδης (Ολυμπιακός), Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης (Φερεντσβάρος), Αγγελος Βλαχόπουλος, Δημήτρης Σκουμπάκης (Νόβι Μπέογκραντ), Κώστας Κάκαρης (Προ Ρέκο).



Σελίδα31 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των «Αποδελτιώσεων»

Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των «Αποδελτιώσεων» της Σεμίνας Διγενή διοργανώνει η ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο καφέ «Gecko» στην Κομοτηνή. Θα μιλήσει η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, δημοσιογράφος και η Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος - συγγραφέας.



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου στη Ζάκυνθο παραδοσιακός και να προστατευτεί

Να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου στην Ζάκυνθο παραδοσιακός και να προστατευτεί, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού. Αναλυτικά:

«Το χωριό του Γαλάρου στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με τα όσα έγγραφα έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ιδρύθηκε το 1515. Ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ιστορία του ξεκινάει πολύ νωρίτερα.

Ο παλιός οικισμός, ο οποίος βρίσκεται πάνω από το σημερινό χωριό, είναι ακατοίκητος μετά τον σεισμό του 1953. Εχουν σωθεί 5-6 σπίτια, ενώ σε πολλά από τα υπόλοιπα διατηρείται μεγάλο μέρος της τοιχοποιίας τους. Συνολικά υπάρχουν 40 - 60 σπίτια.

Ατόφια έχουν παραμείνει τα λιθόστρωτα δρομάκια, ενώ πρόκειται και για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με εκπληκτική θέα.

Επιπλέον, το χωριό έχει τη δική του συμβολή στην Ιστορία του νησιού, αφού στα νεότερα χρόνια υπήρξε η έδρα του ΕΑΜ Ζακύνθου και του παράνομου τυπογραφείου του κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η άναρχη τουριστική ανάπτυξη έχει δυστυχώς καταστρέψει όλους τους άλλους παραδοσιακούς οικισμούς της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα το Γαλάρο να είναι ο μοναδικός που "σώζεται", με κίνδυνο φυσικά και αυτός να αλωθεί από τα τουριστικά συμφέροντα.

Ηδη έχει αρχίσει η λεηλασία του με κλοπές σε αγκωνάρια, σκαλιστά φιλιατρά πηγαδιών κ.ά.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο οικισμός του Γαλάρου είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει στη Ζάκυνθο, ώστε να μπορούμε να αντλούμε πληροφορίες για την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα και γενικότερα τον πολιτισμό του λαού του νησιού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη και Νίκος Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε «να κηρυχθεί ο οικισμός του Γαλάρου παραδοσιακός και να προστατευτεί».



Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον Λαυρέντη

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική μουσική σκηνή. Θεμελίωσε το ελληνικό ροκ με τους «Τερμίτες» και υπήρξε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών της δεκαετίας του '90. Αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και τα τραγούδια του δεν σταμάτησαν ποτέ να ακούγονται και να παίζονται.

Οι φίλοι, συνοδοιπόροι και συνεργάτες του θα βρεθούν για μια μοναδική συναυλία τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, όπου θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον ερμηνευτή των επιτυχιών, της ευαισθησίας και της ανθρωπιάς, που άνοιξε μουσικούς δρόμους και διαμόρφωσε μουσικό στυλ, σφραγίζοντας μελωδικά και υπέροχα τα ακούσματά μας.

Τραγουδούν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Ελισάβετ Καρατζόλη, «Κίτρινα Ποδήλατα», Γιάννης Κότσιρας, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Δήμητρα Παπίου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μιρέλα Πάχου, Διονύσης Τσακνής, Βύρων Τσουράπης, Steve Tesser.

Προπώληση εισιτηρίων ticketservices.gr.

Τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Θέατρο Κήπου, όπου ο Διονύσης Τσακνής συναντά τα «Κίτρινα Ποδήλατά» και μαζί θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο του Λ. Μαχαιρίτσα, τραγούδια που λατρεύτηκαν, ακούγονται και τραγουδιούνται από όλους.

Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία, Καφέ Μπαρ Σαρωθρον, Καφέ Μπαρ Διώροφον

Ηλεκτρονική προπώληση: come together.gr



ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, περιόδευσε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (πρώην ΚΓ' ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο Μ. Συντυχάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, και κυρίως με τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ τους τελευταίους δύο μήνες για τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις ουρές και την ταλαιπωρία για επισκέπτες και εργαζόμενους εκτός και εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπως και με την απουσία υπηρεσιών καθαριότητας. Εχει αναδείξει και επισημάνει τους κινδύνους από την υποστελέχωση, από την αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού και του ΔΣ του ΝΠΔΔ που διοικεί σήμερα το Μουσείο.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι απαίτηση των εργαζομένων και των Ηρακλειωτών, την οποία στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, είναι:

- Μουσείο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Με κάθε τρόπο να αποτραπεί η απαράδεκτη και βαθιά αντιλαϊκή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται, με πανάκριβα εισιτήρια. Να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις (μορφωτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές) για μαζική πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (τουλάχιστον στο επίπεδο του 2019) και όχι μόνο 40 αρχαιοφυλάκων, χωρίς να δημιουργηθεί για κανέναν από τους εργαζόμενους πρόβλημα στο ταμείο ανεργίας ή στο 8μηνο. Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό φύλαξης και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, ώστε οι χώροι του Μουσείου να λειτουργούν όλο τον χρόνο αξιοπρεπώς και πλήρως, και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων. Εξω οι εργολάβοι από το Μουσείο!

- Να καταργηθούν τα ΝΠΔΔ για τα 5 μουσεία και να επιστρέψουν στην πλήρη εποπτεία, έλεγχο και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, με κρατική χρηματοδότηση.

Κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στα γραφεία της ΕΦΑΗ (πρώην ΚΓ' ΕΠΚΑ) διαπιστώθηκε ξανά η ίδια και χειρότερη κατάσταση που είχε καταγγείλει και πριν έναν χρόνο περίπου ο βουλευτής του ΚΚΕ: Υποστελέχωση όλων των ειδικοτήτων, τεράστια γραφειοκρατία που έχει μετατρέψει τα γραφεία διοικητικών και αρχαιολόγων σε αποθήκες φακέλων με υποθέσεις πολιτών που χρονίζουν, εξαιτίας της υποστελέχωσης, και εντατικοποίηση της εργασίας.

Συνομιλώντας μαζί τους ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και συνολικά ο λαός, βιώνουν στο πετσί τους τα συνθήματα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη. Οδηγίες όπως η πρόσφατα ψηφισμένη για τη στρατηγική της ΕΕ στον Πολιτισμό («Εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου για τον πολιτισμό») προκρίνουν και επαυξάνουν τις «πολιτιστικές μπίζνες».

Το ΚΚΕ πάντα και παντού στάθηκε και στέκεται κόντρα στις στρατηγικές της ΕΕ και των αστικών κομμάτων, που μετατρέπουν όλο και περισσότερο τον Πολιτισμό σε πανάκριβο εμπόρευμα. Μπροστά στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό με τη συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να στείλουν γνήσιο μήνυμα καταδίκης απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΚΤ

Ολοκληρώνεται η εικαστική έκθεση

Ολοκληρώνεται σήμερα η εικαστική έκθεση με τίτλο «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας», που διοργανώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η έκθεση με έργα φοιτητριών και φοιτητών της σχολής φιλοξενείται στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256).

Στο κάλεσμα για την έκθεση επισημαίνονται τα εξής:

«Εναν χρόνο μετά από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αυτός ο τίτλος, αυτό το σύνθημα, φωτίζει ολόπλευρα το σάπισμα αυτής της κοινωνίας. Τα έργα μας, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, έχουν έναν ιστορικό σκοπό, να επικοινωνήσουν, να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να δείξουν τη σάπια πλευρά αυτού του συστήματος που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας.

Καλούμε κάθε φοιτητή να πάρει θέση απέναντι στο άδικο, μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Η Τέχνη μας είναι για να κινητοποιεί τη σκέψη, να διεγείρει, να συγκινεί και κυρίως να ανακαλύπτει τη βαθύτερη ουσία των πραγμάτων.

Ο Σύλλογός μας εδώ και μήνες έχει δώσει μάχη, απέναντι στην πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις σπουδές μας, επομένως ο αγώνας για τις σπουδές των σύγχρονων αναγκών μας οφείλει να είναι ενταγμένος στον συνολικότερο αγώνα για τη διεκδίκηση της ζωής που μας αξίζει.

Εμείς ως καλλιτέχνες και δημιουργοί κρατάμε στα χέρια μας το πολύτιμο όπλο της Τέχνης, η οποία προκειμένου να διαθέτει ουσιαστικά κοινωνικό αντίκρισμα, οφείλει να αναδεικνύει τις αντιθέσεις αυτού του συστήματος που προσπαθεί να κάνει το άδικο νόμο».

Ωράριο λειτουργίας: 12.00 - 20.00.



Σχεδιάζοντας το μέλλον...

Ανοιξε χθες τις πύλες της η νέα έκθεση που διοργανώνει το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη), με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας».

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τις 10 Νοέμβρη και φιλοξενεί έργα - σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων, ακόμα και βιβλίων, στο πλαίσιο της εικονογράφησης.

Οπως σημειώνεται, «η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών, καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες, αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί γίνονται πιο σημαντικά από έναν ολοκληρωμένο πίνακα, καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού...».

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού.

Συνεργασία: Liubov Pchelkina.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 - 18.00, Πέμπτη 12.00 - 20.00, Δευτέρα κλειστά.



Σελίδα32 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή «κανονικότητα» και στην Παιδεία

«Τα παιδιά χρειάζονται εκπαιδευτικούς και όχι οθόνες!» σχολίασε μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, όταν ο πρωθυπουργός παρουσίασε το ψηφιακό σχολείο από ένα Γυμνάσιο που μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβρη είχε ακόμα κενά σε καθηγητές! Η υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης και η υποχρηματοδότησή της είναι «κανονικότητα» σε όλη την ΕΕ. Με άλλα λόγια, και στην Εκπαίδευση η Ελλάδα είναι ...Ευρώπη, κρίνοντας από τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπου τα προβλήματα για εκατομμύρια μαθητές και τις οικογένειές τους είναι κοινά.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Γαλλία, μια χώρα - μέλος του G7 και μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις του πλανήτη, που κατέχει όμως πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά στον αριθμό μαθητών ανά τάξη! Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Παιδείας, στα δημοτικά της Γαλλίας ο μέσος όρος (μ.ό.) μαθητών ανά τμήμα είναι 22,1 (19 στην ΕΕ) και στα γυμνάσια 25,6 (21 στην ΕΕ).

Τραγική είναι η κατάσταση και στα νηπιαγωγεία, όπου το 2021, εκθέσεις του «Κέντρου Παρατήρησης της Κοινωνίας» κατέγραφαν 22,4 μαθητές (μ.ό.) ανά τμήμα. Οι συντάκτες της έρευνας διευκρινίζουν μάλιστα ότι σε μεγάλο ποσοστό η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, υπολογίζοντας ότι στο 1/3 των νηπιαγωγείων υπάρχουν τμήματα όπου στοιβάζονται 25 νήπια...

* * *

Τα αστικά επιτελεία - με τα δικά τους βέβαια κριτήρια - καταγράφουν σημαντική υποχώρηση στο μορφωτικό επίπεδο του μαθητικού πληθυσμού της χώρας. Ο ΟΟΣΑ, για παράδειγμα, μιλάει για «ιστορική» μείωση του επιπέδου των μαθητών κάτω των 15 χρονών και επισημαίνει ότι «το 2022, το 67% των μαθητών (από 17% το 2018) εκπαιδεύονταν σε σχολεία όπου η ικανότητα παροχής εκπαίδευσης παρεμποδιζόταν από την έλλειψη διδακτικού προσωπικού σύμφωνα με τον διευθυντή».

Μια εξήγηση γι' αυτό δίνουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί για την Παιδεία: Στο όνομα της «δημοσιονομικής σταθερότητας», τον Σεπτέμβρη του 2023 προβλεπόταν η κατάργηση 2.500 μόνιμων θέσεων εκπαιδευτικών, ενώ και την προηγούμενη χρονιά είχαν καταργηθεί 1.500 θέσεις. Η κυβέρνηση επικαλείται το δημογραφικό και ισχυρίζεται ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα σχολεία θα ανοίξουν με 83.000 λιγότερους μαθητές. Αντί όμως να βελτιώσει την αναλογία μαθητών ανά τάξη, καταργεί θέσεις εκπαιδευτικών και την κάνει ακόμα χειρότερη!

Τα ολιγομελή τμήματα είναι βασική διεκδίκηση των εκπαιδευτικών. «Αυτό που χρειαζόμαστε (ως εκπαιδευτική κοινότητα), είναι πιο ολιγομελή τμήματα. Αυτό μας λείπει στην πραγματικότητα. Αντί για τμήματα "καθορισμένου επιπέδου", διασφαλίστε μας τα μέσα για να μην είναι οι τάξεις τόσο υπερφορτωμένες...», δήλωσε σε γαλλικό ειδησειογραφικό δίκτυο ένας δάσκαλος, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία «τμημάτων με βάση το επίπεδο (των μαθητών)» («groupes de niveau»), για να στηριχτούν τάχα οι πιο «αδύναμοι».

* * *

Μια ανάλυση στο εκπαιδευτικό περιοδικό «Conversation» επισήμαινε μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι «οι "τάξεις επιπέδου" μπορεί να διευρύνουν το χάσμα μεταξύ μαθητών που εκπαιδεύονται σε τάξεις "χαμηλού επιπέδου" σε σύγκριση με αυτούς που περιλαμβάνονται σε τάξεις "υψηλού επιπέδου"», καθώς «οι δάσκαλοι θα έτειναν να μειώσουν το επίπεδο των απαιτήσεων από μαθητές σε τάξεις που θεωρούνται αδύναμες (...) Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσο υψηλότερες είναι οι προσδοκίες των εκπαιδευτικών σχετικά με το επίπεδο των μαθητών τους, τόσο περισσότερο οι διδακτικές πρακτικές τους υποστηρίζουν τα κίνητρα και τη μάθηση των μαθητών τους...».

Αλλά και τα σωματεία των εκπαιδευτικών διαφωνούν με αυτή τη νέα μορφή διαφοροποίησης και διαχωρισμού των μαθητών, επειδή θα αυξήσει τις ανισότητες στη μόρφωση. Αντί για «τάξεις επιπέδου» διεκδικούν «να διαμορφωθούν ολιγομελή τμήματα μαθητών για να δουλεύονται οι συγκεκριμένες ανάγκες που έχουν τα μέλη κάθε ομάδας σε γνώσεις».

Αυτή είναι λοιπόν η «κανονικότητα» της Εκπαίδευσης στην Γαλλία και σε όλη την ΕΕ. Κι αυτή η «κανονικότητα» θα βρίσκεται εδώ και στις 10 του Ιούνη, πιο επιθετική και πιο επικίνδυνη για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Θα επιτρέψουν με την ψήφο τους να σπάνε τα μούτρα τους τα παιδιά, σε ένα σχολείο που εξοντώνει αντί να μορφώνει; Θα επιτρέψουν να συνεχίζεται το αίσχος με τα 25άρια τμήματα, τα κενά μέχρι τα μέσα της χρονιάς, τους αναπληρωτές - γυρολόγους των σχολείων, τις άθλιες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές;

`Η θα στείλουν μήνυμα και από την κάλπη των ευρωεκλογών ότι αυτή η άθλια κατάσταση δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή και πως ήρθε η ώρα να δυναμώσει η αγωνιστική απάντηση, με πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, για Παιδεία των σύγχρονων αναγκών, αποκλειστικά δημόσια και δωρεά, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος;


A. M.