Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2024 - αριθ. φύλλου: 14506

ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΞΑΝΑ Η «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ»
Με την ορμή της μεγάλης νίκης, η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί δυνατά και στις 9 Ιούνη

ΣΕΛ.  14   -   15
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΓΕΣΙΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
«Σιγήν ιχθύος» για την έκρηξη μια ανάσα από τη φρεγάτα «Υδρα»

Πληροφορίες για επίθεση με πύραυλο ή UAV, που «έσκασε» στη θάλασσα. Το σοβαρότερο περιστατικό που έχει συμβεί μέχρι τώρα


ΣΕΛ.  5

Ετοιμάζουν τα «μνημόνια διαρκείας» της επόμενης μέρας

Με ισχυρό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές ο λαός να στείλει μήνυμα: Αρκετά ματώσαμε! Φτάνουν πια οι θυσίες για τους ομίλους και τα κέρδη τους! Αντεπίθεση σε Ελλάδα και ΕΕ

  • Δίπλα στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και στο Ταμείο Ανάκαμψης, που το ψήφισαν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα, η ΕΕ σχεδιάζει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια στους ομίλους.
  • Η ψήφος στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα της ΕΕ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά κ.ά.) δίνει «πράσινο φως» για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, της ακρίβειας, της λιτότητας. Μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ θα ακουστεί το «ως εδώ» του λαού, θα τρομάξουν!

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παλιά και νέα μνημόνια

Δίπλα στα άλλα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, τα Εαρινά Εξάμηνα και το Σύμφωνο Σταθερότητας, έρχεται να προστεθεί το νέο σχέδιο της Κομισιόν, που βάζει κι άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για τη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η «λογική» του είναι ίδια με αυτή των μνημονίων: Τα κονδύλια, που είναι κλεμμένος μόχθος των λαών, θα εκταμιεύονται μόνο όταν η χώρα εκπληρώνει ένα πακέτο αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στο εξής οι κυβερνήσεις θα πρέπει να τις «τρέχουν» γρηγορότερα και με μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις.

Τα μνημόνια τελείωσαν λοιπόν (όπως έλεγαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)... «Ζήτω τα μνημόνια»! Ενας νέος φαύλος κύκλος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων περιμένει τους λαούς, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση, στο φόντο της πολεμικής προετοιμασίας της ΕΕ και της επιστροφής σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα και περικοπές κρατικών δαπανών για τα λαϊκά στρώματα.

Αλλος ένας μύθος καταρρέει με πάταγο! Η ΕΕ, που «μας δίνει λεφτά», ρουφάει και το μεδούλι από τον λαό για να μοιράσει δισ. ευρώ στο κεφάλαιο. Στο «κοινό μας σπίτι» οι λαοί μοιράζονται την αποθήκη και το λεβητοστάσιο, τα δε μονοπώλια το σαλόνι και τη βεράντα.

Τα ευρωομόλογα, που θα έσωζαν τάχα τον λαό στη μεγάλη καπιταλιστική κρίση, ήρθαν σε ...συσκευασία Ταμείου Ανάκαμψης και αποδείχθηκαν νέο υπερμνημόνιο, βγάζοντας «στη σέντρα» την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραμύθιαζαν τον λαό ότι η σωτηρία του βρίσκεται στη «αμοιβαιοποίηση του χρέους» της ΕΕ.

Η «αμοιβαιοποίηση» ήρθε και έφερε μαζί της καμιά 600αριά νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για να μοιραστεί το κεφάλαιο πάνω από 30 δισ., στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό.

Τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών ξεκαθαρίζουν, λοιπόν, όσο πλησιάζει η 9η Ιούνη: Ψήφος στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά, στα άλλα κόμματα της ΕΕ, σημαίνει νέα μνημόνια διαρκείας από τις 10 Ιούνη. Σημαίνει «πράσινο φως» για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η σημερινή βαρβαρότητα.

Η ΝΔ δεν «τρέχει» απλά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πρωταγωνιστεί στην επέκταση της αντιλαϊκής επίθεσης, παίζοντας ρόλο «λαγού» στην ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να στηριχτεί η πρόταση της Κομισιόν, που έφερε το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, και η Νέα Αριστερά κατατάσσει το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης στις «λίγες θετικές εξελίξεις» (!) που της φαίνονται περισσότερο «ως παρένθεση παρά ως στροφή της ΕΕ»... Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε το Ταμείο Ανάκαμψης και στηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ολα αυτά τα κόμματα όχι μόνο ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια, αλλά το καθένα χωριστά και όλα μαζί ξεπλένουν και υλοποιούν παλιά και νέα μνημόνια διαρκείας, όπως αυτό που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές. Και όλα αυτά στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, στην οποία όλοι συμφωνούν και συγκλίνουν, στήνοντας νέα θυσιαστήρια για τους λαούς.

Γιατί «πιο ανταγωνιστική ΕΕ» σημαίνει βαθύτερες αντεργατικές - αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, και «πιο αυτόνομη ΕΕ» σημαίνει περισσότεροι εξοπλισμοί και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που οξύνουν τους ανταγωνισμούς και διψάνε για το αίμα των λαών.

Στην άλλη πλευρά του διλήμματος βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ! Η ισχυροποίησή του όχι μόνο θα δώσει ελπίδα, θάρρος και κουράγιο στον ελληνικό και στους άλλους λαούς να αναμετρηθούν με την αντιδραστική ατζέντα ΕΕ - κυβερνήσεων - κομμάτων.

Αλλά και θα ρίξει ακόμα περισσότερο φως στην πραγματική διέξοδο, που βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της πολιτικής του κέρδους, στην αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη για να σπάσουν οι λαοί τα δεσμά της ΕΕ!


RIZOSPASTIS

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΑΚΑ
Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός στις μάχες που έχουμε μπροστά μας

Ηχηρό μήνυμα η μαζική παρουσία εργαζομένων και λαού της Ανατ. Αττικής | Χαιρέτισαν η Ελένη Γερασιμίδου και ο Βασίλης Γιαννάκος


ΣΕΛ.  10   -   12


ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
«Κοινή αντιαεροπορική ασπίδα» ζητάνε Μητσοτάκης - Τουσκ

«Λαγός» η ελληνική κυβέρνηση για μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ


ΣΕΛ.  4
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Συνεχίζουν τις απεργίες μέχρι να δικαιωθούν

ΣΕΛ.  17
Σήμερα ο αποχαιρετισμός στον σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη

ΣΕΛ.  4
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Αύριο στην Γκράβα ο νέος μεγάλος σταθμός

ΣΕΛ.  19
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Στη Βουλή η δικογραφία για 4 της κυβέρνησης

ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ