Συγνώμη ή συγγνώμη; Ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης

Συγνώμη ή συγγνώμη; Ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης
Glomex

Από πού έρχεται και πώς γράφεται η λέξη "συγγνώμη". Ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης εξηγεί.

Ο ομότιμος καθηγητής γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης γνωστοποιεί από πού προέρχεται και πώς γράφεται η λέξη “συγγνώμη”. Πρόκειται για μία λέξη που συχνά δημιουργεί πρόβλημα στην ορθογραφία της, καθώς δεν είμαστε σίγουροι αν γράφεται με ένα ή δύο “γ”.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπάκης, μέχρι πριν από μερικά χρόνια η σωστή ορθογραφία της λέξης ήταν με δύο “γ”, ωστόσο, πλέον η λέξη “συγνώμη” είναι ισοδύναμη και θεωρείται, επίσης, σωστή. Η ορθογραφία με ένα “γ” περιλαμβάνεται στο Χρηστικό Λεξικό Ακαδημίας Αθηνών, αλλά και στο Λεξικό Τριανταφυλλίδη.

Ο Καθηγητής εξηγεί ότι η λέξη προέρχεται από το “συν” + “γνώμη” (γιγνώσκω), ενώ τονίζει πως ακόμη κι όταν γράφουμε τη λέξη με δύο “γ”, κατά την προφορά της χρησιμοποιούμε μόνο το ένα. Έτσι, η απλούστευση αυτή νομιμοποιείται από τη χρήση, καθώς έπαψε να ισχύει πλέον ο κανόνας των αρχαίων ελληνικών, όπου το “ν” μπροστά από ένα “γ” γινόταν “γ”.

Επομένως και οι δύο εκδοχές είναι σωστές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version