Κορονοϊός: Μπέρδεμα με τα τεστ που θα πρέπει να γίνονται πριν από κάποια ιατρική πράξη

Κορονοϊός: Μπέρδεμα με τα τεστ που θα πρέπει να γίνονται πριν από κάποια ιατρική πράξη
Στιγμιότυπα από την μοριακή ανίχνευση SARS-COV-2 (COVID-19) Eurokinissi

Οι ιδιωτικές κλινικές θεωρούν ότι πρέπει να γίνονται στις περισσότερες περιπτώσεις τεστ σε έναν ασθενή που απευθύνεται εκεί και τον χρεώνουν.

Άλυτο ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του πότε θα πρέπει να υποβάλλεται σε δωρεάν τεστ για κορονοϊό, ένας ασθενής ο οποίος απευθύνεται σε μια ιδιωτική δομή υγείας. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται δωρεάν μόνο σε ασθενείς που έχουν προγραμματίσει τακτικά χειρουργεία ή χημειοθεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές. Όμως οι τελευταίες ζητούν υποχρεωτικά τεστ και σε άλλες περιπτώσεις και είτε χρεώνουν με 120 ευρώ είτε ενημερώνουν 48 ώρες πριν να έχει γίνει το τεστ σε δημόσια δομή.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 11 Μαΐου, αναφέρεται ότι τα τεστ γίνονται μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται ολική νάρκωση, καθώς και σε ασθενείς που για πρώτη φορά κάνουν χημειοθεραπεία. Για άλλα χειρουργεία, καθώς και εγχύσεις φαρμάκων για ρευματοπαθείς, δεν χρειάζονται τεστ για covid-19 με βάση τα οριζόμενα στην εγκύκλιο.

Οι ιδιωτικές κλινικές όμως θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνονται και για να μην επιβαρύνεται ο ασθενής θα πρέπει 48 ώρες πριν να κάνει το τεστ σε δημόσια νοσοκομεία. Ειδικότερα, ο κ. Σαραφιανός τονίζει ότι θα έπρεπε και τα υπόλοιπα χειρουργεία, να γίνονται μόνο μετά από το τεστ. Έτσι οι ιδιωτικές κλινικές ζητούν τα τεστ προκειμένου να προχωρήσουν στην ιατρική πράξη με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ασθενή από πλευράς ταλαιπωρίας και κόστους.

Μάλιστα επί του θέματος αυτού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με ρευματικά νοσήματα, πριν από μερικές μέρες είχε καταγγείλει ότι ταλαιπωρούνται καθημερινά οι ασθενείς-μέλη της. Όπως είχε αναφέρει, οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα οι οποίοι απευθύνονται σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ για να λάβουν τη θεραπεία τους, υποχρεώνονται να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό και να πληρώσουν από την τσέπη τους 120 ευρώ.

Ερωτηθείς γι’ αυτό ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, είχε απλά αναφέρει ότι «Υπάρχουν σχετικές οδηγίες τόσο από την επιτροπή των ειδικών, όσο και από το Υπουργείο Υγείας που έχει εκδώσει εγκυκλίους, τόσο προς τα δημόσια νοσοκομεία όσο και προς τα ιδιωτικά σε ό,τι αφορά το τεστ, κυρίως κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο και πότε πρέπει να γίνεται. Οι οδηγίες αυτές είναι σαφείς. Εφόσον είναι προγραμματισμένο τακτικό χειρουργείο το οποίο χρήζει ολικής αναισθησίας, τότε θα πρέπει να γίνεται η διενέργεια του τεστ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις όπου πρέπει να προηγείται το τεστ πριν κάποιος κάνει κάποια ιατρική πράξη είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτική δομή. Επίσης εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις και κάποιος χρειάζεται να κάνει το τεστ, μπορεί το τεστ να γίνει σε δημόσια δομή χωρίς κόστος για τον ασθενή».

Επί της ουσίας το πρόβλημα δεν φαίνεται να έχει λυθεί και αφορά αρκετούς ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποια ιδιωτική κλινική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version