Στην «πρίζα» και με τη… βούλα μπαίνει η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 3, μετά την απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα και Ν. Ταγαρά, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, Παρασκευή.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει απόλυτα σχετικό ρεπορτάζ του newmoney (της Μαριάννας Τζάννε), στις 12 Αυγούστου με τίτλο «Μεγαλόπολη 3: Την… ανάσταση της λιγνιτικής μονάδας επιδιώκει ο ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή ασφάλεια».

Η απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπει τη «θέση σε λειτουργία της Μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της εταιρίας «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», ενώ επικαλείται «την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης έκτακτων ενεργειακών αναγκών που προέκυψαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα και εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών» καθώς και λόγους εξισορρόπησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζεται ότι κατ’ εφαρμογή του άρθρου 33 παρ. 2(α) της ΚΥΑ 36060/1155/Ε.103/2013 (ΦΕΚ Β’ 1450/14-06-2013), επιτρέπονται κατά τη λειτουργία της Μονάδας ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της εταιρείας «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», παρεκκλίσεις από τα όρια που ορίζονται στα εδάφια 1.2 και 1.3 του άρθρου 33 της ανωτέρω ΚΥΑ, καθώς κρίνεται απόλυτα απαραίτητη η διατήρηση της παροχής ενέργειας.

Στην απόφαση ορίζεται ότι οι ανωτέρω παρεκκλίσεις επιτρέπονται μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.

Είχαν προηγηθεί σχετικές επιστολές και έγγραφα του ΑΔΜΗΕ προς το ΥΠΕΝ στις 30 Ιουλίου, στις 9 Αυγούστου και στις 12 Αυγούστου, καθώς και επιστολή της «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.» στις 9 Αυγούστου.

Όπως είχε αναφέρει το newmoney, η μονάδα, η οποία επιστρατεύτηκε τις προηγούμενες μέρες λόγω αυξημένης ζήτησης και καύσωνα για να ενισχύσει τα φορτία του ηλεκτρικού συστήματος, εξάντλησε από την Κυριακή 8 Αυγούστου το χρόνο της κατά παρέκκλιση λειτουργίας χωρίς αποθείωση. Με βάση την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που εκδόθηκε προ διετίας, η διάρκεια λειτουργίας της μονάδας με τις εγκαταστάσεις αποθείωσης εκτός λειτουργίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 120 ώρες τον χρόνο.

Έτσι, για να μπορέσει να παραμείνει στο σύστημα, όπως ζητούσε ο ΑΔΜΗΕ, ήταν αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά του ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγαλόπολη 3 βρισκόταν παροπλισμένη για εννέα μήνες και επανεντάχθηκε στο σύστημα με την προτροπή του ΑΔΜΗΕ τις προηγούμενες μέρες για λόγους ενεργειακής ασφάλειας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, -με τους καύσωνες και τις πυρκαγιές-, που εκτόξευσαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας επιτακτικές τις εφεδρείες.

Δεδομένου ότι για τις μονάδες 2 και 3 της Μεγαλόπολης υπήρξε το 2019 απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνονταν οι αποφάσεις ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων κατόπιν προσφυγών, η λειτουργία της Μεγαλόπολης 3 αποτελούσε μονόδρομο ώστε να παίξει ρόλο back up.

Έτσι, και σε αυτή την κρίση το λιγινιτικό παραγωγικό δυναμικό αποδεικνύεται πολύτιμο για να μείνει όρθιο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.