Γιατί απέτυχε ο Τραμπ...

Τρίτη, 10-Νοε-2020 00:02

Του Κώστα Στούπα 

Όπως ήταν αναμενόμενο ακόμη και μετά την ανακοίνωση το Σάββατο της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε με αλλεπάλληλες δηλώσεις πως δεν παραδέχεται την ήττα του και σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Θα ήταν αδιανόητο μια προσωπικότητα σαν τον Τραμπ να παραδεχτεί οποιαδήποτε ήττα, πόσω μάλλον αν αυτή είναι οριακή.

Το τραγικότερο όλων όμως είναι πως ένας πρωταγωνιστής διάφορων ριάλιτι (δηλαδή κάποιος που διασκεδάζει χαμηλών απαιτήσεων κοινό με αυτοσχέδιες επαναλήψεις κοινότυπων κλισέ καθημερινών συμπεριφορών) βρέθηκε στη θέση του ισχυρότερου ανθρώπου στον πλανήτη.

Το σημαντικότερο μήνυμα των αμερικάνικων εκλογών δεν είναι η οριακή αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία αλλά η παγίωση του διχασμού  που εμφανίζει η αμερικανική κοινωνία.

Το γεγονός πως μια σημαντική μερίδα της αμερικάνικης κοινωνίας συνεχίζει να υποστηρίζει τον Τραμπ, με περισσότερο φανατισμό απ’ ό,τι στην πρώτη τετραετία, μετά από μια εμφανώς αποτυχημένη θητεία, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα για το μέλλον των ΗΠΑ και της Δύσης.

Η θητεία Τραμπ, παρά αυτά που πιστεύει μια σημαντική μερίδα, ήταν μια αποτυχημένη θητεία, καθώς η ισχύς των ΗΠΑ διεθνώς μειώθηκε δραματικά σε σημείο που ακόμη και ένας χρεοκοπημένος πολιτικός "παλιάτσος" όπως ο Ερντογάν αμφισβητεί και λοιδορεί τις ΗΠΑ δημοσίως χωρίς συνέπειες.

Η Ρωσία την περίοδο της θητείας Τραμπ έχει κερδίσει έδαφος από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Βόρεια Αφρική και η Κίνα έχει μειώσει περαιτέρω τη διαφορά από τις ΗΠΑ. Η Κίνα κατά τη λήξη της θητείας Τραμπ είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν την θητεία Τραμπ.

Αυτό που έμεινε από τη θητεία Τραμπ είναι οι εικόνες των χαριεντισμών  με τον αιμοσταγή δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, την ίδια ώρα που μιλούσε περιφρονητικά και μάλωνε με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Δύσης.

Fake οικονομία...

Η περίφημη οικονομική επιτυχία της περιόδου Τραμπ δεν ήταν παρά η συνέχεια της κίβδηλης οικονομικής επιτυχίας της περιόδου Ομπάμα που προηγήθηκε και ακολούθησε το κραχ του 2008.

Η οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περασμένης δεκαετίας κατά το μεγαλύτερο μέρος οφειλόταν στη (μακροπρόθεσμα) καταστροφική νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης όπου το χρέος αυξανόταν ταχύτερα από το ΑΕΠ με παράπλευρη συνέπεια τη "φούσκα" των χρηματιστηρίων και των τιμών των ακινήτων.

Τα μέτρα έναντι της Κίνας απέτυχαν καθώς αντί να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το αύξησαν. Η περασμένη δεκαετία θυμίζει την πενταετία 2005-2010 της Ελλάδας όταν το χρέος αυξανόταν ταχύτερα από το ΑΕΠ και τους μισθούς με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία του 2010.

Η εκλογή το 2016 ενός δισεκατομμυριούχου που έβρισκε ωφέλιμο και ψυχαγωγικό  για τον ίδιο  να πρωταγωνιστεί σε τηλεοπτικά ριάλιτι αποτελεί σύμπτωμα παρακμής της αμερικάνικης κοινωνίας και της δυτικής δημοκρατίας. Ήταν βέβαιο πως θα παρέδιδε τις ΗΠΑ σε χειρότερη θέση ισχύος απ’ ό,τι τις παρέλαβε.

Ο ειρηνοποιός...

Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Τραμπ είναι ο μοναδικός πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών που δεν ξεκίνησε κάποιο νέο πόλεμο. Αυτό είναι αλήθεια. Η απόσυρση των ΗΠΑ από τον ρόλο του παγκόσμιου "χωροφύλακα" όμως είναι και η αιτία της αύξησης των περιφερειακών τριβών παγκοσμίως, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια ανάφλεξη με πολύ μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και ευημερία απ’ ό,τι οι τοπικές παρεμβάσεις της υπερδύναμης.

Το κίνημα του απομονωτισμού δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίοδο οικονομικής κρίσης ήταν παρόν. Ο Ρούσβελτ χρειάστηκε το Περλ Χάρμπορ για να πείσει την αμερικάνικη κοινωνία να μπει στον Β’ Π.Π. και να ανακόψει την επέκταση των δυνάμεων του Άξονα που είχε καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη και τη μισή Ασία.

Αν ο Ρούσβελτ είχε συμπλεύσει με τους απομονωτιστές, οι δυνάμεις του Άξονα σε συμμαχία με τον Στάλιν θα κυριαρχούσαν σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Αργά ή γρήγορα θα ερχόταν και η σειρά της Αμερικής να υποταχτεί. Ευτυχώς η Ιαπωνία βιάστηκε να εκδηλώσει τις προθέσεις της.

Ο απομονωτισμός των ΗΠΑ δεν είναι ούτε προς το συμφέρον τους ούτε προς το συμφέρον της δημοκρατικής Δύσης ούτε προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας. Ο Τραμπ ως λαϊκιστής εκμεταλλεύτηκε και αύξησε αυτό το ρεύμα απομονωτισμού των ΗΠΑ.

Η ήττα του Τραμπ έστω και οριακά είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά τα αίτια και το κοινό που ανέδειξε τον Τραμπ και τον "τραμπισμό" συνεχίζουν να υπάρχουν και θα ναρκοθετούν την επάνοδο της Δύσης στην θέση ισχύος και ευημερίας των τελευταίων δεκαετιών.

Η προεδρία Μπάιντεν σε μια διχασμένη χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μια "αδύναμη προεδρία" που δεν θα μπορέσει να προβεί σε ριζικές αλλαγές ικανές να  βγάλουν τις ΗΠΑ από το τέλμα.

2) ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΕΤΗ ΕΧΟΥΝ, ΤΕΤΟΙΑ ΦΩΤΑ ΔΙΝΟΥΝ! (Μακρυγιάννης)

Το καλοκαίρι του 2011, σε όλη την Ελλάδα, συγκροτήθηκαν Συμβούλια Επιλογής (ΣΕ) για να πραγματοποιήσουν τις κρίσεις των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων. Πρόεδρος του κάθε ΣΕ είχε οριστεί ο Διευθυντής Εκπαίδευσης και συμμετείχαν σε αυτά και οι αιρετοί του κλάδου μας, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάποιοι υποψήφιοι, θεωρώντας ότι αδικήθηκαν, προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά του/της Προέδρου του ΣΕ. Στη δική μας την περίπτωση, μετά από μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες, το 2018, η πρώην Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και (τότε) Πρόεδρος του ΣΕ (αφού είχαν προηγηθεί οι καταδίκες σε Πρωτοδικείο και Εφετείο) καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο και στη συνέχεια, το 2020, απολύθηκε.

Στις 26/10/2020, έγγραφο της ΔΟΕ προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αρ. πρωτ 1089/26-10-2020, το οποίο και σας αποστέλλουμε) έφτασε στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων και ταυτόχρονα δημοσιοποιήθηκε περίληψή του σε γνωστό εκπαιδευτικό ιστότοπο. Το έγγραφο έχει θέμα "Αίτημα για απόδοση χάριτος στη συνάδελφό μας ..." και περιέχει το όνομα της απολυμένης αλλά και πλήθος δεδομένων της απόφασης, βάσει της οποίας καταδικάστηκε η πρώην Δ/ντρια Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας. Από το έγγραφο αυτό πληροφορούμαστε ότι το ΔΣ της ΔΟΕ αιτείται ακρόασης από την ΠτΔ. Επιθυμεί την ακρόαση "προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή του προς τη συνάδελφο", καθώς και να της "εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με το αίτημα απονομής χάριτος", το οποίο  έχει απευθύνει προς την ΠτΔ η ίδια η καταδικασθείσα απολυμένη πρώην Δ/ντρια Εκπαίδευσης.

Το έγγραφο της ΔΟΕ αναφέρει ότι "η κα ... έχει καταδικαστεί για παράβαση καθήκοντος μετά από μήνυση συναδέλφου, σε εννέα (9) μήνες φυλάκιση και ένα (1) χρόνο στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων". Συνεχίζει λέγοντας "η ποινή αυτή σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα είχε ως αποτέλεσμα, λόγω της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, την απόλυση συναδέλφου από την υπηρεσία". Σωστά, μέχρι εδώ.

Η άποψη της Ομοσπονδίας είναι πως "η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από δημόσιο υπάλληλο με την αιτιολογία ότι δεν χειρίστηκε σωστά ένα αίτημα για απόδοση πρακτικών και μίας ένστασης, είναι εξαιρετικά αυστηρή". Εκφράζοντας μάλιστα την αμέριστη συμπαράστασή της στην απολυμένη, μας γνωστοποιεί ότι υπάρχει ζήτημα ηθικό και υπαλληλικό!

Μόνο που το ΔΣ της ΔΟΕ διαστρεβλώνει, δια της απόκρυψης, τα όσα "ανατριχιαστικά" αναφέρονται στην απόφαση  του Εφετείου! Και να ποια είναι αυτά:

Η ενοχή και, κατά προέκταση η ποινή, κρίθηκε στη βάση δύο πράξεων και όχι μιας πράξης. Η μία πράξη είναι η παράβαση καθήκοντος και η δεύτερη η ψευδής βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση! Και το σημαντικότερο όλων, αποδείχθηκε ότι οι πράξεις έγιναν με σκοπό και πρόθεση βλάβης!

Συγκεκριμένα, αυτά που σκόπιμα αποσιωπά η ΔΟΕ αλλά αναφέρει η απόφαση του Εφετείου είναι ότι η απολυμένη πρώην δημόσιος υπάλληλος:

-  παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντά της, με σκοπόν να βλάψει άλλον

- βεβαίωσε, με περισσότερες από μία πράξεις -που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος -με πρόθεση, ψευδώς, περιστατικά, που είχαν έννομες συνέπειες (τα περιστατικά αυτά αφορούσαν στη μη σύννομη στάση των αιρετών συγκεκριμένης αριστερίστικης παράταξης: ενώ δεν βαθμολογούσαν, ως όφειλαν εκ του νόμου, όλους τους υποψήφιους Δ/ντές αλλά μόνο μερικούς, η καταδικασθείσα βεβαίωνε ότι βαθμολογούσαν)

- βεβαίωσε με πρόθεση, ψευδώς, περιστατικό, που είχε έννομες συνέπειες (το περιστατικό αφορούσε την ίδια, η οποία βεβαίωνε στο ΣΕ ότι δεν υπήρχαν ενστάσεις, ενώ στη δίκη απεδείχθη ότι υπήρχαν τουλάχιστον  τρεις)!

- προέβη στις ανωτέρω πράξεις με σκοπό να προστατεύσει τον εαυτό της από τους συγκεκριμένους αιρετούς και από την αριστερίστικη παράταξη που εκπροσωπούσαν, ενώ "γνώριζε ότι έβλαπτε τον μηνυτή" (στην απόφαση αναφέρονται τα ονόματα των συγκεκριμένων αιρετών που δεν τήρησαν τη νομοθεσία)!

Πράγματι, πολύ "διευκολυντικό", για ένα πρόσωπο της διοίκησης να διοικεί και να έχει και τους "σκληρούς" συνδικαλιστές στο πλευρό της, ως "συμμάχους". Με την αλαζονεία και τη βεβαιότητα "τι θα μου κάνουν εμένα;" παραποιεί τα γεγονότα στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΣΕ, καταγράφοντας ως γεγονός μια διαδικασία που δεν τηρήθηκε από τους συνδικαλιστές της αριστερίστικης παράταξης και, επιπροσθέτως, δεν εισάγει τις ενστάσεις των αδικηθέντων στο ΣΕ, μήπως και δικαιωθούν, έστω και μετά το τέλος των συνεντεύξεων! Όλα αυτά με σκοπό, με πρόθεση και προκαλώντας βλάβη! Και όταν ξεσκεπάζονται τα γεγονότα, μετά από επτά χρόνια στα δικαστήρια, και μετά από την οριστική και αμετάκλητη απόφαση και του Άρειου Πάγου, βγαίνουν οι σύμμαχοι "αγωνιστές" συνδικαλιστές του ΔΣ της ΔΟΕ και την παρουσιάζουν ως θύμα, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχει υπαλληλικό και ηθικό, μάλιστα, ζήτημα!

Βεβαίως, κύριοι της ΔΟΕ, υπάρχει ζήτημα και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων!

Ηθικό και υπαλληλικό ζήτημα υπάρχει όταν πρόσωπα ή όργανα Διοίκησης:

- παραβιάζουν το θεσμικό πλαίσιο και τον νόμο

- φέρονται τόσο "συναδελφικά", ώστε να καταπατούν διαδικασίες από πρόθεση και σκοπιμότητα

- αδικούν συναδέλφους με σκοπό να τους βλάψουν

- εκδίδουν ψευδείς βεβαιώσεις κατ’ εξακολούθηση

- βεβαιώνουν γεγονότα που δεν συνέβησαν

- ευτελίζουν με τις πράξεις τους κάθε έννοια χρηστής διοίκησης

- καταρρακώνουν το κύρος των οργάνων διοίκησης επομένως του ίδιου του κράτους!

Ηθικό και υπαλληλικό ζήτημα υπάρχει όταν συνάδελφοι:

- αναγκάζονται, εκ των πραγμάτων, να καταφύγουν στα δικαστήρια και να "τρέχουν" χρόνια για να δικαιωθούν, δαπανώντας χρόνο, χρήμα αλλά και υφιστάμενοι τεράστια ψυχική φθορά, για να υπερασπιστούν την τιμή, την υπόληψή τους και τα νόμιμα δικαιώματά τους!

Ηθικό και υπαλληλικό ζήτημα υπάρχει όταν τα ΔΣ της  ΔΟΕ:

- επιλέγουν να αγνοούν όλα τα παραπάνω

- διαστρεβλώνουν τα γεγονότα, δια της απόκρυψης του συνόλου των δικαστικών αποφάσεων, και προσπαθούν να φέρουν την υπόθεση στα μέτρα τους

- αδιαφορούν αν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που να εξασφαλίζουν τη σύννομη λειτουργία των οργάνων

- αφήνουν συναδέλφους εντελώς απροστάτευτους στις αυθαιρεσίες της διοίκησης

- συγκαλύπτουν την παρανομούσα Διοίκηση

- υπερασπίζονται το άδικο και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

- περιφρονούν την έννοια του κράτους δικαίου

- παίρνουν θέση υπέρ του θύτη και όχι υπέρ του θύματος, συμμαχώντας ανίερα και ανήθικα!

Ενός μάλιστα θύτη, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει έστω εκ των υστέρων μια συγγνώμη! Όπως, δυστυχώς, δεν ένιωσαν τα μέλη των ΔΣ την ανάγκη να αρθρώσουν μια λέξη για όσα καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στα Συμβούλια Επιλογής εδώ και χρόνια και να συμπαρασταθούν εμπράκτως στα θύματα! Όπως, δυστυχώς το ΔΣ της ΔΟΕ δεν αντιλαμβάνεται ότι η σύννομη λειτουργία του Διοικητικού μηχανισμού διασφαλίζει όχι μόνο τον αδύναμο αλλά και την ίδια την έννοια της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ!

Να λοιπόν, που εννέα χρόνια μετά τις διαδικασίες επιλογής Δ/ντών του  2011, πρώην πρόσωπα της Διοίκησης και νυν πρόσωπα του ΔΣ της ΔΟΕ, ταυτίζονται απόλυτα στην αντίληψη και στην πρακτική τους: παραποιούν γεγονότα με σκοπό και πρόθεση, καθώς γι’ αυτούς, η τήρηση του νόμου γίνεται αντιληπτή ως "αστικό κατάλοιπο" μιας "ψευδεπίγραφης δημοκρατίας"!!!

Συνάπτουμε όλα τα σχετικά δικαστικά έγγραφα, προς περαιτέρω διερεύνηση από τη δημοσιογραφία, με την πίστη ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν θα δώσει καμία χάρη σε κανέναν τους!

Οι υπογράφοντες

Aλεξανδράτος Χαράλαμπος, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄Αθήνας, πρώην Διευθυντής δημοτικών σχολείων, πρώην αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Ατταλιώτου Κυριακή, Συντονίστρια Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, πρώην Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, πρώην Διευθύντρια Ειδικών Σχολείων

Δάτσικας Θεοδόσιος, δάσκαλος, πρώην Διευθυντής δημοτικού σχολείου

ΑΘΗΝΑ, 09/11/2020

kostas.stoupas@capital.gr