5-στιγμές-από-την-πρώτη-couture-συλλογή-του-demna-gvasalia-185434

Ο οίκος Balenciaga επέστρεψε στην Υψηλή Ραπτική για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο του οίκου το 1968 από τον Cristóbal Balenciaga, ενώ για πρώτη φορά περιλαμβάνει και men’s couture looks.

Η συλλογή ήρθε φυσικά

Περιμέναμε καιρό την επιστροφή του οίκου Balenciaga στο πρόγραμμα της Couture Week και σίγουρα δεν ήταν καθόλου προβλέψιμη, απλά φυσική. Ο Demna Gvasalia μετέφρασε τις ανατρεπτικές του ιδέες για normcore glamour στη γλώσσα της υψηλής ραπτικής, χρησιμοποιώντας τους κώδικες του Cristóbal Balenciaga. Ο Demna Gvasalia πρόσθεσε σε όλα τα παραπάνω τις streetwear ρίζες του.

5 στιγμές από την πρώτη Couture συλλογή του Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga-1
©Balenciaga
1/5
Native Share

Τα ρούχα βρέθηκαν στο επίκεντρο

“Η πανδημία με βοήθησε να επανασυνδεθώ με τον εαυτό μου, να αναζητήσω την ηρεμία μου, να καταλάβω τι αγαπώ σε όλο αυτό. Και δεν είναι η μόδα. Στην πραγματικότητα αγαπώ τα ρούχα”, δήλωσε ο Gvasalia μετά το show. Ονόμαστε το πρώην brand του Vetements λόγω του ενδιαφέροντός του για αληθινά ρούχα. “Μιλάω για τα ρούχα περισσότερο απ’ ότι για τη μόδα. Συνειδητοποίησα ότι μετά από δύο εβδομάδες με πιτζάμες στο σπίτι ξεκίνησα να ντύνομαι κάθε πρωί. Κατάλαβα πως τα ρούχα έχουν ψυχολογική επίδραση σε εμένα. Με κάνουν χαρούμενο, αυτός είναι ο σκοπός της μόδας και όχι η τρέλα και όλος αυτός ο θόρυβος που βιώνουμε. Δεν είναι τα sneakers και τα φούτερ που όλοι ξέρουν πόσο αγαπώ, αλλά είναι ακριβώς αυτό που μου αρέσει”.

5 στιγμές από την πρώτη Couture συλλογή του Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga-2
©Balenciaga
2/5
Native Share

Μετέτρεψε καθημερινά κομμάτια σε couture

O Demna Gvasalia αφιερώθηκε στο να κάνει το παλιό αρεστό σε ένα πιο σύγχρονο κοινό που αγοράζει ready-to-wear από Balenciaga. Σαν ένα nerd της couture, μελέτησε τα κομμάτια της καθημερινής γκαρνταρόμπας, το trench coat, το φούτερ, το παρκά, και τα αναβάθμισε μέσα από πτυχώσεις και όγκους, στοιχεία συνώνυμα με τον Cristobal Balenciaga. Για το ντένιμ παντελόνι ο Cristobal Balenciaga αναζήτησε το πιο πολυτελές ύφασμα σε Ταϊλάνδη και Ιαπωνία και πρόσθεσε κουμπιά από αληθινό ασήμι. Το πιο δύσκολο βέβαια ήταν να δώσει couture όψη στο T-shirt και για να το καταφέρει το έφτιαξε πάνω στο σώμα από πολυτελές σατέν.

5 στιγμές από την πρώτη Couture συλλογή του Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga-3
©Balenciaga
3/5
Native Share

Η δύναμη της ησυχίας

Ο Demna Gvasalia παρουσίασε την couture συλλογή σε απόλυτη ησυχία, αρχικά σαν φόρο τιμής στην ηρεμία που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του lockdown, αλλά και επειδή ο ίδιος ο Balenciaga δούλευε σε ηρεμία. Έτσι έστρεφε στην προσοχή στα υφάσματα και στο diverse κοινό, που εκφράζει την ιδέα του σχεδιαστή για το ποιος είναι ένας couture πελάτης. “Δεν μου αρέσουν οι κανόνες στην ομορφιά. Το να φορέσουν αυτά τα ρούχα είναι κάτι πολύ καινούριο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί έχουν το δικό τους στυλ και attitude”. Οι πελάτες του οίκου, όταν αποφασίσουν να αγοράσουν ένα couture Balenciaga item, θα κάνουν τα fittings στο ατελιέ του Cristobal που ανακαινίστηκε με στόχο να δείχνει ακριβώς όπως το 1968.

5 στιγμές από την πρώτη Couture συλλογή του Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga-4
©Balenciaga
4/5
Native Share

Η Couture collection θα αλλάξει τον οίκο Balenciaga

Αν οι ready-to-wear συλλογές του Demna Gvasalia ήταν αρκετές για να θεωρηθεί ένας από τους πιο προοδευτικούς σχεδιαστές, τότε η μείξη με την υψηλή ραπτική θα τον συνδέσει με ένα παρελθόν που θα επανεκκινήσει το μέλλον. “Αν και η μόδα σχετίζεται πάντα με το παρόν, η κληρονομιά του Cristobal Balenciaga βρισκόταν πάντα στο μυαλό μου, αλλά δεν τολμούσα να το πω”, περιγράφει ο Demna Gvasalia. Αν αυτή η συλλογή ήταν μια δήλωση που έπρεπε να γίνει, μια μείξη από Gvasalia και Balenciaga, το μέλλον θα δώσει στον Demna την ευκαιρία να εξερευνήσει διαφορετικές μορφές έκφρασης και να επεκτείνει την Balenciaga αυτοκρατορία του.

5 στιγμές από την πρώτη Couture συλλογή του Demna Gvasalia για τον οίκο Balenciaga-5
©Balenciaga
5/5
Native Share

Διαβάστε επίσης | Giorgio Amani: H επιστροφή του στo runway για τη συλλογή Armani Privé AW21