Βαλίτσα μαιευτηρίου : 10+3 μυστικά

Ας ξεκινήσουμε με μια παροδοχή : τη βαλίτσα για το μαιευτήριο τη φτιάχνουμε και της δίνουμε τόση σημασία, γιατί μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στο μωρό μας. Οτιδήποτε και αν ξεχάσουμε και το συνειδητοποιήσουμε στην πορεία, μπορεί να μας το φέρει ένας δικός μας άνθρωπος άμεσα. Υπάρχουν ωστόσο 10+3 μυστικά που καλό είναι να μοιράζονται εγκαίρως από μαμά σε μέλλουσα μαμά :

  1. 4 κοντομάνικα νυχτικά με κουμπάκια στο στήθος. Γιατί 4; Θα μείνουμε κατά μέρο όρο 4 ημέρες στο μαιευτήριο, στη διάρκεια των οποίων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λερωθούμε είτε κατά το θηλασμό, είτε λόγω αιμορραγίας. Επίσης, κάποια στιγμή το σώμα μας θα αρχίσει να αποβάλλει το νερό που κατακρατούσε, οπότε θα ιδρώσουμε αρκετά. Γιατί κοντομάνικα; Στα δωμάτια των μαιευτηρίων έχει πολλή ζέστη. Και εμείς ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο μετά τον τοκετό. Ακόμα και το χειμώνα, το πιο πιθανό είναι ότι με οτιδήποτε μακρυμάνικο θα σκάμε. Γιατί νυχτικά; Όσο και αν στην καθημερινή μας ζωή μας βολεύουν περισσότερο οι πυτζάμες, στο μαιευτήριο και τις πρώτες μέρες μετά στο σπίτι θα ευγνωμονούμε τα νυχτικά για την ύπαρξη τους. Οι λόγοι είναι τρεις : δεν έχουμε ευκινησία, ειδικά αν έχουμε κάνει καισαρική – χρειαζόμαστε λοιπόν κάτι που να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα. Δεύτερον, βοηθάμε τις μαίες και το γιατρό να μας εξετάζουν εύκολα. Τρίτον και σημαντικότερο, η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι πολύ μεγαλύτερη από μια κοινή περίοδο – το νυχτικό μας βοηθάει να σώσουμε την κατάσταση. Γιατί κουμπάκια στο στήθος; Γιατί θα μας βολέψουν στο θηλασμό (προσοχή : όχι διακοσμητικά κουμπάκια, αλλά αρκετά, προκειμένου το νυχτικό να ανοίγει καλά στο στήθος) . Ειδικά στη δύσκολη αρχή του θηλασμού επιτάσσεται να είμαστε όσο το δυνατόν πιο άνετες. Επίσης, βοηθάμε το γιατρό να εξετάζει πιο εύκολα την πορεία του στήθους μας.
  2. Ρόμπα και παντόφλες. Γιατί ρόμπα; Δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε με το νυχτικό στους διαδρόμους ή στο σαλόνι του μαιευτηρίου και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί, όχι μόνο για να δούμε τους επισκέπτες μας, αλλά και γιατί πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε, πριν μας αφήσουν να φύγουμε. Βλέπω ήδη ξινισμένες φάτσες. Υπάρχουν όμως πολύ όμορφες ρόμπες (όχι απαραίτητα σε βρεφικά καταστήματα) που επίσης θα χρειαστούν τον πρώτο καιρό στο σπίτι. Εξακολουθώ να βλέπω ξινισμένες φάτσες. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρόμπα με μια ζακέτα και να τη συνδυάσουμε με μια άνετη φόρμα, για να κάνουμε τις βόλτες μας. Όσον αφορά στις παντόφλες, προσέχουμε το μέγεθος (να μην είναι πολύ στενές), γιατί τα πόδια μας ίσως είναι πρησμένα μετά τον τοκετό. Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ζευγάρι σαγιονάρες για το μπάνιο, γιατί οι παντόφλες κινδυνεύουν να βραχούν.
  3. Εσώρουχα. Για τις πρώτες μέρες μπορεί να μας βολέψουν ιδιαίτερα αυτά της μίας χρήσης (είναι σαν διχτάκι και κρατούν καλά τη σερβιέτα). Δεν είναι κακό λοιπόν να αγοράσουμε ένα πακέτο από κατάστημα με βρεφικά είδη. Ελέγχουμε καλά το μέγεθος πριν – ενδέχεται το σύνηθες μέγεθός μας να μας πέφτει μικρό. Προφανώς παίρνουμε μαζί μας και δικά μας κανονικά εσώρουχα, για να μεταβούμε σε αυτά, μόλις νιώσουμε πιο άνετα. Δεν ξεχνάμε τα σουτιέν θηλασμού. Και πάλι 4 – αυτά και αν θα μας χρειαστούν αργότερα – και πωλούνται πολύ συχνά σε πακέτα των 2. Συνήθως έχουν ένα κλιπ δεξιά και αριστερά πάνω από το στήθος, προκειμένου να ανοίγουν και να διευκολύνουν το θηλασμό. Μπορούμε να τα αγοράσουμε ήδη από την αρχή του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης μας, αντί για σουτιέν εγκυμοσύνης.
  4. Σερβιέτες λοχείας. Ονομάζονται έτσι, γιατί είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο απορροφητικές από τις κοινές σερβιέτες. Κυκλοφορούν από διάφορες μάρκες. Ίσως μας προμηθεύσουν στο μαιευτήριο, όμως είναι καλό να έχουμε ένα πακέτο, για παν ενδεχόμενο.
  5. Πετσέτες. Ακόμη και αν μας παρέχονται από το μαιευτήριο, καλό είναι να έχουμε μαζί μας μια δική μας πετσέτα προσώπου και μία μπάνιου, είτε για να νιώθουμε πιο άνετα, είτε γιατί είναι πολύ πιθανό να λερώσουμε γρήγορα αυτές που θα μας δώσουν.
  6. Νεσεσέρ με είδη περιποίησης και καλλυντικά. Βάζουμε μέσα ό,τι θα βάζαμε για ένα τρίημερο ταξίδι : οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, σαμπουάν, αφρόλουτρο, κρέμα σώματος, σαπούνι προσώπου, κρέμα προσώπου, αποσμητικό, χτένα, λαστιχάκια και κλάμερ (θα μας χρειαστούν απαραίτητα στο θηλασμό), lip balm, φακούς επαφής σε περίπτωση μυωπίας και αν θέλουμε κάποια βασικά καλλυντικά, όπως πούδρα και ρουζ. Θα έρθει κάποια στιγμή που θα αισθανθούμε δυνατές να πατήσουμε στα πόδια μας, να κάνουμε ένα ωραίο μπάνιο, να ανανεωθούμε και να νιώσουμε όμορφες. Τι δε βάζουμε : άρωμα. Απαγορεύεται για τα βρέφη. Τι βάζουμε έξτρα : κρέμα για τις θηλές, θα μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε. Αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκια. Είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε πριν πιάσουμε το μωρό. Επίσης, θα χρειαστεί για τους επισκέπτες μας. Απολυμαντικό spray ή αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για το μπάνιο, όχι μόνο γιατί μπορεί να το μοιραζόμαστε, αλλά και γιατί είναι πολύ πιθανό να το λερώσουμε. Σακούλα για τα άπλυτα.
  7. Προστατευτικά θηλών. Όχι επιθέματα για τις πρώτες μέρες που το στήθος έχει μεγάλη ανάγκη να αναπνέει και τις περισσότερες φορές είναι ερεθισμένο ή τραυματισμένο. Τα βρίσκουμε και ως κελύφη συλλογής μητρικού γάλακτος : έχουν σχήμα κοχυλιού και τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ανάμεσα στο στήθος και το σουτιέν, έτσι ώστε οι θηλές να μην έρχονται σε επαφή ούτε με το σουτιέν, ούτε με το κέλυφος. Επιπλέον, έχουν τρύπες αερισμού, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στο στήθος να αναπνέει και να επιταχύνουν την ανακούφιση του σε περίπτωση ερεθισμών ή πληγών. Δεν χρησιμοποιούμε το γάλα που τυχόν θα μαζέψουν. Ζητάμε να μας τα αποστειρώνουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  8. Κινητό τηλέφωνο, φορτιστής και ακουστικά.Θα το χρειαστούμε από την πρώτη στιγμή εισόδου μας στο μαιευτήριο μέχρι και την τελευταία. Για να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους μας αν ο τοκετός είναι ιδιαίτερα μακρύς σε διάρκεια. Για να γελάμε, να ανταλλάσσουμε φωτογραφίες, να ξεχνιόμαστε γενικά. Για να επικοινωνούμε ξανά με τους ανθρώπους μας όταν πια ο τοκετός έχει τελειώσει και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί τους αυτή τη μαγική στιγμή. Για να γράφουμε ότι μας έρθει στο μυαλό. Για να ακούμε μουσική. Για να βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική στο μωρό μας. Γιατί όταν πια θα έχουμε βγει από το μαιευτήριο, το κινητό μας τηλέφωνο θα έχει γεμίσει με αναμνήσεις – τηλέφωνα, μηνύματα, φωτογραφίες, βιντεάκια, γραπτά, ζωγραφιές ή ό,τι άλλο – που θα μας συντροφεύουν για μια ζωή.
  9. Ειδικά για το μωρό. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια, αλλά και σε αρκετά δημόσια, δεν χρειάζεται τίποτα έξτρα για το μωρό. Η μόνη προσθήκη θα ήταν 2-3 πανάκια ώμου που θα μας βοηθήσουν στο θηλασμό και στο ρέψιμο του. Υπάρχουν όμως πολλά δημόσια μαιευτήρια ή νοσοκομεία, στα οποία θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας μερικά έξτρα πράγματα. Αρκετό καιρό πριν, επικοινωνόυμε με τους υπεύθυνους εκεί, για να μας ενημερώσουν ανάλογα. Είναι πιθανό να χρειαστούμε : 6 κοντομάνικα φανελάκια, 6 φορμάκια, 1 κουβερτούλα, 3 σεντονάκια, 3 πετσέτες, 3 σελτεδάκια, 1 κουτί πάνες, μωρομάντηλα, βρεφικό αφρόλουτρο, χτενάκι.
  10. Ρούχα εξόδου. Για το μωρό μας : 2 πάνες, 2 κοντομάνικα φανελάκια (από αυτά που κουμπώνουν κάτω), 2 φορμάκια (κοντομάνικο ή μακρυμάνικο ανάλογα με την περίοδο), μια πάνα αγκαλιάς (λεπτή ή χοντρή και πάλι ανάλογα με την περίοδο), για να το μεταφέρουμε μέχρι το αυτοκίνητο, σκουφάκι και καλτσάκια. Οι 2 αλλαξιές δεν είναι υπερβολή, μπορεί μόλις το ντύσουμε να βγάλει μεγάλη γουλιά και να πρέπει να το ξαναντύσουμε. Ρούχα εξόδου για εμάς. Τι, μόνο το μωρό θα κάνει μεγάλη έξοδο; Προσοχή! Ακόμη και να μην πήραμε πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη, δεν θα γίνει κάτι μαγικό και θα μπούμε στο αγαπημένο μας τζιν 4 μέρες μετά τον τοκετό. Παίρνουμε μαζί μας ανάλαφρα και σχετικά φαρδιά ρούχα που να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφες. Και ανυπομονούμε να τα φορέσουμε, για να εξέλθουμε του μαιευτηρίου με το μωρό μας στην αγκαλιά μας. Αυτή την εικόνα άλλωστε σκεφτόμαστε από τώρα, για να πάρουμε δύναμη για αυτό που θα ακολουθήσει 🙂

 

+3 μυστικά : δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε και δεν μπορεί κάποιος να μας τα φέρει εκ των υστέρων.

  1. Απαραίτητα έγγραφα εισαγωγής : ταυτότητα ή διαβατήριο / βιβλιάριο υγείας και ΑΜΚΑ / έαν υπάρχει ιδιωτική ασφάλιση, εταιρεία και αριθμός συμβολαίου, συγκεκριμένες εξετάσεις που μας έχει ζητήσει ο γιατρός μας
  2. Ασκός συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος : μετά την 24η εβδομάδα κύησης, προμηθευόμαστε τον εξοπλισμό από την τράπεζα της επιλογής μας, συμπληρώνουμε τα έγγραφα και τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στη βαλίτσα μας, προκειμένου να τα έχουμε μαζί μας στον τοκετό
  3. Δύναμη και αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά! Και θα πάνε! Όσο και αν φοβόμαστε, όσο και αν είμαστε κουρασμένες, τα αφήνουμε όλα πίσω μας και πηγαίνουμε με χαρά να υποδεχτούμε το μωράκι μας. Μετά από λίγες ή πολλές ώρες, θα το έχουμε στην αγκαλιά μας. Και αυτό τελικά είναι το μόνο που έχει σημασία! Με το καλό!

 

 

Leave a comment