Λόγος και αρραβώνας πριν το γάμο

Αν είστε υποστηρικτές της παράδοσης και σας αρέσει να ακολουθείτε τα έθιμα τότε ο λόγος και ο αρραβώνας πριν το γάμο είναι σίγουρα δύο έθιμα που θα τηρήσετε. Αν και αρκετοί διατηρούν τον λόγο και τον αρραβώνα ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει. Αρχικά είναι ο λόγος, ακολουθεί ο αρραβώνας και τέλος γίνεται ο γάμος.

Στο λόγο υπάρχει η παρουσία της οικογένειας και των δύο πλευρών. Στη συγκέντρωση αυτή το ζευγάρι ανταλλάσσει δακτυλίδια και δίνει το λόγο του ότι πρόκειται να προχωρήσει σε γάμο. Παλαιότερα η πράξη αυτή ήταν απαραίτητη, στις μέρες μας όμως η “λογοδοσία” και ο αρραβώνας έχουν σχεδόν ταυτιστεί και σπανίζουν οι περιπτώσεις που πραγματοποιείται ο λόγος. Νομικά και εκκλησιαστικά δεν αναγνωρίζεται ούτε σήμερα, αλλά ούτε στο παρελθόν ωστόσο παραμένει μια σοβαρή υπόσχεση που εν μέρει καθησυχάζει τις οικογένειες.

Ο αρραβώνας είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος του γάμου. Προέρχεται από το εβραϊκό erabon, που σημαίνει “ενέχυρο, εγγύηση” και εισήλθε στην ελληνική κοινωνία από τις εμπορικές σχέσεις με τους Φοίνικες. Παλιότερα ο αρραβώνας είχε σκοπό την πνευματική αλληλογνωριμία του ζευγαριού.

Η εκκλησιαστική τελετή του αρραβώνα καταργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1999 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας αφού η εκκλησία δεν επιτρέπει τις προγαμιαίες σχέσεις. Σε παλιότερες εποχές η τελετή περιελάμβανε την αμοιβαία υπόσχεση γάμου και την ανταλλαγή δακτυλιδιών.

Κατά την διάρκεια του αρραβώνα, το ζευγάρι σε οικογενειακή και πάλι συγκέντρωση επισημοποιεί ουσιαστικά το δεσμό του με την ανταλλαγή των δακτυλιδιών και άλλων κοσμημάτων-δώρων τα οποία δωρίζονται από τα μέλη των δύο οικογενειών προς τους νεόνυμφους. Κάποιες φορές όταν υπάρχει οικονομική άνεση ο αρραβώνας γίνεται ανοιχτός με συγγενείς και φίλους.

Οι βέρες που περνιούνται στο ζευγάρι ευλογούνται σε μια εικόνα και είναι οι ίδιες που θα αλλάξουν απλά χέρι όταν γίνει ο γάμος. Αρραβώνας βέβαια γίνεται και κατά τη διάρκεια του γάμου. Πρώτα το ζευγάρι αρραβωνιάζεται και έπειτα παντρεύεται, έτσι αν δεν γίνει αρραβώνας πριν το γάμο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Ευχές για αρραβώνα. Τι λέμε όταν αρραβωνιάζεται κάποιος;

Ο αρραβώνας δύο ερωτευμένων είναι ένα συναρπαστικό γεγονός, όχι μόνο για το ζευγάρι αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους. Μπορεί να βρεθείτε να πανικοβάλλεστε για το δώρο όταν ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ανακοινώνει τον αρραβώνα του. Αλλά ποιος μπορεί να είναι καλύτερος τρόπος για να εκφράσετε τον ενθουσιασμό και την υποστήριξή σας στους μελλοντικούς συζύγους από μερικές ειλικρινείς ευχές για τον αρραβώνα;

Εδώ θα βρείτε μια συλλογή με τις καλύτερες ευχές για αρραβώνα. Διαβάστε λοιπόν τα γραπτά μας και στείλτε ένα συγχαρητήριο μήνυμα σε κάποιον που αρραβωνιάζεται. Μαζί με αυτό, στείλτε τις ευχές και τις προσευχές σας για την ευτυχισμένη συζυγική τους ζωή!

  • Σας στέλνω τις καλύτερες ευχές για τον αρραβώνα σας! Είθε η αγάπη σας να συνεχίσει να μεγαλώνει.
  • Ευτυχισμένοι αρραβώνες στο πιο όμορφο ζευγάρι του κόσμου! Μακάρι να παραμείνετε ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο!
  • Ευτυχισμένους αρραβώνες και στους δύο σας. Είθε αυτή η υπέροχη μέρα να είναι η αρχή του ατελείωτου ταξιδιού σας γεμάτο αγάπη, αφοσίωση και ρομαντισμό!
  • Είθε η ζωή σας να είναι ευλογημένη με αμέτρητα δώρα αγάπης και στοργής ο ένας για τον άλλον. Εύχομαι και για τους δυο σας μια ζωή γεμάτη ευτυχία και επιτυχία
  • Είθε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής σας να σας φέρει κάθε χαρά. Η αγάπη και οι ευλογίες μου είναι πάντα μαζί σας.
  • Καθώς ξεκινάτε αυτό το νέο ταξίδι της ζωής, προσεύχομαι για την ατελείωτη ευτυχία σας.
  • Συγχαρητήρια για τον αρραβώνα σας. Εσείς οι δύο είστε ένα υπέροχο ζευγάρι. Τις καλύτερες ευχές και ευλογίες.
  • Εύχομαι έναν αιώνιο δεσμό μεταξύ σας σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη περίσταση. Είθε να είστε ευτυχισμένοι κάθε μέρα της ζωής σας.
  • Είστε πραγματικά φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Είμαι πολύ χαρούμενος που αρραβωνιαστήκατε και πρόκειται να παντρευτείτε σύντομα. Σας εύχομαι και στους δύο να έχετε μια υπέροχη ζωή μπροστά σας.
  • Τις θερμές μου ευχές και στους δυο σας για αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Καλές ευχές για τον αρραβώνα σας και μια όμορφη ζωή μπροστά σας!
  • Το να σας βλέπω να αρραβωνιάζεστε τον άντρα που αγαπάτε μου φέρνει δάκρυα χαράς. Συγχαρητήρια αγαπητή μου!
  • Ήσουν πάντα καλός αδελφός και ξέρω ότι θα γίνεις και καλός σύζυγος. Σας εύχομαι μια ευτυχισμένη συζυγική ζωή.
  • Σας αξίζουν όλα τα όμορφα πράγματα που έχει να σας προσφέρει η ζωή. Μακάρι να βρείτε και οι δύο μαζί τα όνειρά σας και να εκπληρώσετε τις επιθυμίες σας μαζί!
  • Ξεκινήστε το ταξίδι του να είστε δεμένοι για πάντα μαζί, με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό σας και κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου σφιχτά! Οι καλύτερες ευχές μου είναι μαζί σας!
  • Είθε αυτή η πνευματική κοινωνία δύο καρδιών να φέρει ατελείωτα θαύματα στη ζωή σας. Μακάρι να μην είστε ποτέ χωριστά ο ένας από τον άλλο. Συγχαρητήρια!
  • Δώστε υποσχέσεις ότι θα είστε μαζί τόσο στις δυσκολίες όσο και στην ευτυχία, καθώς σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για τις δύο ψυχές σας που θα δεθούν μεταξύ τους. Συγχαρητήρια και στους δυο σας!
  • Εύχομαι να βρίσκετε πάντα γαλήνη ο ένας στον άλλον. Οι προσευχές και οι ευλογίες μου είναι μαζί σας.
  • Κρατηθείτε από τον δεσμό της αγάπης που θα σχηματιστεί σήμερα σφιχτά για πάντα, ώστε η αγάπη να νικήσει όλες τις αντιξοότητες της γαμήλιας ζωής σας. Οι ευλογίες είναι το μόνο που έχω να σας δώσω αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

 

broamroo:
Related Post

This website uses cookies.