Τα βασικά της οικογενειακής ασφάλειας

Για τους πολυάσχολους γονείς: δείτε μερικές γρήγορες συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

 1. Συζητήστε με την οικογένειά σας σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Διατυπώστε με σαφήνεια τους κανόνες και τις προσδοκίες της οικογένειάς σας σχετικά με την τεχνολογία, και τις συνέπειες από την ακατάλληλη χρήση της. Και το πιο σημαντικό, βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας νιώθουν αρκετά άνετα ώστε να ζητήσουν καθοδήγηση όταν θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Αυτό θα βοηθήσει τα μέλη της οικογένειας να νιώθουν ασφαλή όταν εξερευνούν το διαδίκτυο, και θα γνωρίζουν σε ποιον μπορούν να στραφούν –δηλαδή σε σας– όταν έχουν απορίες.
 2. Χρησιμοποιήστε μαζί τα τεχνολογικά μέσα. Είναι μια καλή μέθοδος για να διδάξετε την ασφάλεια στο διαδίκτυο, και δημιουργεί ευκαιρίες για σας να θίξετε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας με την οικογένειά σας τη στιγμή που αυτά προκύπτουν.
 3. Συζητήστε σχετικά με τις διαδικτυακές υπηρεσίες και τους ιστότοπους. Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας σχετικά με τα είδη των ιστότοπων που τους αρέσει να επισκέπτονται και ποιο είναι κατάλληλο για κάθε μέλος της οικογένειας.
 4. Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασης. Βοηθήστε την οικογένειά σας να αποκτήσει σωστές συνήθειες σχετικά με τους κωδικούς πρόσβασης. Υπενθυμίστε στα μέλη της οικογένειάς σας να μη αποκαλύπτουν τους κωδικούς τους, με εξαίρεση ίσως έμπιστους ενήλικες, όπως σε ένα γονέα. Βεβαιωθείτε ότι αποκτούν τη συνήθεια να αποσυνδέονται από τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς τους, όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους υπολογιστές στο σχολείο, σε μια καφετέρια ή στη βιβλιοθήκη.
 5. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου και τα στοιχεία ελέγχου κοινής χρήσης. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι για την ανταλλαγή απόψεων, φωτογραφιών, βίντεο, ενημερώσεων κατάστασης και άλλων. Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες προσφέρουν ρυθμίσεις απορρήτου και στοιχεία ελέγχου που σας βοηθούν να αποφασίσετε ποιος μπορεί να δει το περιεχόμενό σας πριν το δημοσιεύσετε. Συζητήστε με την οικογένειά σας σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να μοιράζονται δημοσίως. Βοηθήστε τα μέλη της οικογένειάς σας να σεβαστούν το απόρρητο των άλλων με το να διατηρούν απόρρητα τα προσωπικά στοιχεία σχετικά με την οικογένεια ή τους φίλους, και με το να μην κατονομάζουν άτομα δημοσίως σε κοινόχρηστο περιεχόμενο.
 6. Ελέγξτε τους περιορισμούς ηλικίας: Πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες –συμπεριλαμβανομένου του Google– έχουν όρια ηλικίας που περιορίζουν το ποιος μπορεί να τις χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, για να μπορεί κάποιος να έχει έναν λογαριασμό Google θα πρέπει να πληροί τα όρια ηλικίας, ενώ η χρήση κάποιων προϊόντων της Google περιορίζεται σε άτομα 18 ετών και άνω. Ελέγχετε πάντα τους όρους χρήσης ενός ιστότοπου προτού επιτρέψετε στο παιδί σας να εγγραφεί για την απόκτηση ενός λογαριασμού, και εξηγήστε με σαφήνεια στα παιδιά σας τους οικογενειακούς κανόνες που εφαρμόζετε σχετικά με τους ιστότοπους και τις υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιούν.
 7. Μάθετε στην οικογένειά σας να επικοινωνεί υπεύθυνα. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι: εάν κάτι δεν θα το λέγατε κατά πρόσωπο σε κάποιον, τότε μην το στέλνετε σε μήνυμα κειμένου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε άμεσο μήνυμα, ή μην το δημοσιεύετε ως σχόλιο στη σελίδα του. Συζητήστε πώς μπορεί να νιώσουν οι άλλοι με αυτά που λέτε στο διαδίκτυο και θέστε τις γενικές κατευθύνσεις τις οικογένειας σχετικά με το είδος της πρέπουσας επικοινωνίας.
 8. Μιλήστε με άλλους ενήλικες. Συζητήστε το θέμα με φίλους, την ευρύτερη οικογένεια, τους δασκάλους, τους προπονητές και τους συμβούλους. Οι άλλοι γονείς και οι επαγγελματίες που δουλεύουν με παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να αποφασίσετε ποιο είναι το σωστό για την οικογένειά σας, ειδικότερα εάν σας απασχολεί κάποιος τομέας της τεχνολογίας που δεν γνωρίζετε.
 9. Προστατεύστε τον υπολογιστή και την ταυτότητά σας. Χρησιμοποιείτε λογισμικό προστασίας από ιούς και ενημερώνετέ το συχνά. Συζητήστε με την οικογένειά σας για το είδος των προσωπικών στοιχείων –όπως ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, ο αριθμός τηλεφώνου ή η διεύθυνση κατοικίας– που δεν πρέπει να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Διδάξτε την οικογένειά σας να μη δέχεται αρχεία ή να μην ανοίγει συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.
 10. Συνεχίστε την προσπάθεια. Η προστασία της οικογένειάς σας στο διαδίκτυο δεν πρέπει να έχει στατικό χαρακτήρα – η τεχνολογία εξελίσσεται και το ίδιο κάνουν και οι ανάγκες της οικογένειάς σας. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας. Θυμίζετε ξανά τους βασικούς κανόνες της οικογένειάς σας, ελέγχετε την πρόοδο που κάνουν όλα τα μέλη και αφιερώνετε τακτικά χρόνο για να συζητήσετε το θέμα.

Συμβουλές από τους συνεργάτες μας

Ανεξάρτητη Αρχή, Συνήγορος του Πολίτη / Συνήγορος του Παιδιού

Ενημέρωση, επικοινωνία, επαφή, ψυχαγωγία, ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, προώθηση ιδεών, δημοκρατικές συζητήσεις, αλλά και παγίδες, απειλές, επιθέσεις, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, εξαρτήσεις, εκβιασμοί. Ο Συνήγορος του Παιδιού πιστεύει στη χρησιμότητα του διαδικτύου. Πιστεύει όμως και στην ανάγκη να ξέρεις να αποφεύγεις τις …κακοτοπιές.

Ρωτήσαμε τη γνώμη των παιδιών που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και μας είπαν:

 • «Εκπαιδεύστε τους γονείς να μπορούν να καταλαβαίνουν, να καθοδηγούν και να υποστηρίζουν τα παιδιά τους
 • Ενημερώστε παιδιά και γονείς για τους κινδύνους και πως θα προστατεύονται από αυτούς
 • Εξηγήστε στα παιδιά πόσο κακό μπορούν να τους κάνουν τα βίαια παιχνίδια
 • Προτείνετε να βάλουν όλοι στους υπολογιστές τους προγράμματα που ανιχνεύουν και αποκλείουν τις ύποπτες και βλαπτικές σελίδες
 • Ζητείστε τα προγράμματα αυτά να δίνονται δωρεάν
 • Μάθετε στα παιδιά να μη δίνουν προσωπικά τους στοιχεία σε αγνώστους
 • Δώστε έμφαση στο πώς θα μάθει ο καθένας να προσέχει τις κινήσεις του και να έχει μια κριτική ματιά σε όσα βρίσκει στο διαδίκτυο
 • Ας μάθουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας αλλά και να σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων …»

Αυτά και άλλα μας είπαν τα μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού. Μάλιστα, έφτιαξαν μόνοι τους μια «συνταγή» για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθώς και ένα σχετικό βίντεο, που θα βρείτε στο site μας. Πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης “Saferinternet.gr” – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, είναι όμως ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς! Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο να κατανοήσουν τι κάνουν οι ανήλικοι χρήστες online καθώς και να τους προστατεύσουν από τις κακοτοπιές. Σε αυτό το έργο μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η πρώτη και βασική μας μέριμνα είναι να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά, έτσι ώστε να μας εμπιστεύονται τις διαδικτυακές τους ανησυχίες. Δεν έχει νόημα να απαγορεύουμε το Διαδίκτυο, στερώντας από τα παιδιά ένα ανεκτίμητο εργαλείο, αλλά ούτε και να τα αφήνουμε να πλοηγούνται χωρίς ουδεμία επιτήρηση ευχόμενοι… να μη συμβεί τίποτα κακό. Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί πρέπει να θέσουμε κανόνες χρήσης και όρια, εξηγώντας τα «όχι» και τα «πρέπει» μας. Τα παιδιά πρέπει να πλοηγούνται με κριτική σκέψη, ηθική και υπευθυνότητα. Πρέπει να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, να σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη διαδικτυακή πληροφορία με κριτικό μάτι, να κατανοήσουν ότι οι διαδικτυακοί φίλοι παραμένουν πάντα άγνωστοι.

Μέσα από τον ιστοχώρο www.saferinternet.gr μπορείτε να λάβετε πλήθος πληροφοριών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνείτε δωρεάν με τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ στο τηλέφωνο 800 11 800 15, καθημερινά 9:00 – 15:00.

Η Δράση 'Saferinternet.gr’ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από όπου και συγχρηματοδοτείται. Είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe.

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τις 5 πιο δημοφιλείς λειτουργίες ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

Google Play

Χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους για το φιλτράρισμα εφαρμογών βάσει αξιολόγησης περιεχομένου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γονικούς ελέγχους για να περιορίσετε το περιεχόμενο με δυνατότητα λήψης ή αγοράς στο Google Play. Αυτό σας βοηθάει να βρείτε κατάλληλο περιεχόμενο για εσάς και την οικογένειά σας.

Μάθετε περισσότερα

Ανοίξτε την εφαρμογή Play Store στη συσκευή σας.

Στην επάνω αριστερή γωνία, πατήστε το εικονίδιο του μενού.

Πατήστε "Ρυθμίσεις".

Πατήστε "Γονικοί έλεγχοι".

Ενεργοποιήστε τους Γονικούς ελέγχους.

Δημιουργήστε ένα PIN.

Αγγίξτε "Εφαρμογές και Παιχνίδια".

Επιλέξτε το επίπεδο καταλληλότητας.

YouTube

Ορισμός φίλτρου για αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου

Εάν προτιμάτε να μην βλέπετε περιεχόμενο για ενήλικες ή περιορισμένης πρόσβασης ανά ηλικία ενώ κάνετε περιήγηση στο YouTube, κάντε κύλιση στο κάτω μέρος μιας σελίδας του YouTube και ενεργοποιήστε την Ασφαλή λειτουργία. Η Ασφαλής λειτουργία σάς βοηθά να φιλτράρετε πιθανώς αμφιλεγόμενο περιεχόμενο από την αναζήτηση, σχετικά βίντεο, playlist, εκπομπές και ταινίες.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος μιας σελίδας του YouTube και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού της ενότητας "Ασφάλεια".

Επιλέξτε "Ενεργοποιημένο" ή "Απενεργοποιημένο" για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Ασφαλούς λειτουργίας.

Για να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση, συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google.

Αφού συνδεθείτε, θα έχετε την επιλογή να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Chrome

Έλεγχος των περιεχομένων που βλέπει η οικογένειά σας στον ιστό

Εάν θέλετε να ελέγχετε ποιους ιστότοπους μπορεί να επισκέπτεται η οικογένειά σας στο διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους Εποπτευόμενους χρήστες στο Google Chrome. Με τους Εποπτευόμενους χρήστες, μπορείτε να βλέπετε τις σελίδες που έχει επισκεφτεί ο χρήστης ο οποίος σας ενδιαφέρει και να αποκλείετε τους ιστότοπους που δεν θέλετε να βλέπει.

Μάθετε περισσότερα

Για να δημιουργήσετε έναν εποπτευόμενο χρήστη στο Chromebook σας, ξεκινήστε από την κεντρική οθόνη σύνδεσης και κάντε κλικ στην "Προσθήκη χρήστη".

Στη δεξιά πλευρά της οθόνης, επιλέξτε "Δημιουργία εποπτευόμενου χρήστη".

Κάντε κλικ στη "Δημιουργία εποπτευόμενου χρήστη".

Συνδεθείτε στο λογαριασμό που θα διαχειρίζεται τον εποπτευόμενο χρήστη και κάντε κλικ στο "Επόμενο".

Επιλέξτε ένα όνομα χρήστη, έναν κωδικό πρόσβασης και μια εικόνα για τον εποπτευόμενο χρήστη. Κάντε κλικ στο "Επόμενο".

Android

Περιορισμένη πρόσβαση μόνο σε εγκεκριμένες εφαρμογές και παιχνίδια

Θέλετε να μοιραστείτε το tablet σας χωρίς να μοιραστείτε όλα σας τα δεδομένα; Στα tablet με Android που εκτελούν έκδοση 4.3 ή μεταγενέστερη, μπορείτε να δημιουργήσετε περιορισμένα προφίλ που περιορίζουν την πρόσβαση που έχουν οι άλλοι χρήστες σε λειτουργίες και περιεχόμενο του tablet σας.

Μάθετε περισσότερα

Εάν είστε ο ιδιοκτήτης του tablet, αγγίξτε Ρυθμίσεις → Χρήστες → Προσθήκη χρήστη ή προφίλ.

Αγγίξτε τις επιλογές Περιορισμένο προφίλ → Νέο προφίλ και, στη συνέχεια, ονομάστε το προφίλ.

Χρησιμοποιήστε τους διακόπτες και τις ρυθμίσεις ενεργοποίησης/απενεργοποίησης, για να διαχειριστείτε την πρόσβαση σε λειτουργίες, ρυθμίσεις και εφαρμογές.

Πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να επιστρέψετε στην οθόνη κλειδώματος, και στη συνέχεια αγγίξτε το εικονίδιο του νέου προφίλ.

Αφού τα ρυθμίσετε όλα, η αρχική οθόνη θα είναι άδεια. Αγγίξτε το εικονίδιο "Όλες οι εφαρμογές" για να ξεκινήσετε με το νέο προφίλ.

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας