Χρήση ασφαλών δικτύων

Θα ήταν καλό να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί κάθε φορά που συνδέεστε στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο που δεν γνωρίζετε ή δεν εμπιστεύεστε, όπως όταν χρησιμοποιείτε ένα δίκτυο Wi-Fi στην καφετέρια της γειτονιάς σας. Ο πάροχος υπηρεσιών μπορεί να παρακολουθεί όλη την επισκεψιμότητα που λαμβάνει χώρα στο δίκτυό του, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει προσωπικές σας πληροφορίες.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία η οποία κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στην υπηρεσία ιστού, ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο για κάποιον εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση στη δραστηριότητά σας. Από προεπιλογή, γίνεται κρυπτογράφηση της σύνδεσης στο Gmail μεταξύ του υπολογιστή και της Google, αυτό συμβάλει στην προστασία της δραστηριότητάς σας στο Google από υποκλοπή. Αυτή η μέθοδος προστασίας, γνωστή ως κρυπτογράφηση SSL καθ' όλη τη διάρκεια της σύνδεσης, είναι προεπιλεγμένη όταν συνδέεστε στο Google Drive και σε πολλές άλλες υπηρεσίες.

Έλεγχος για σήματα σχετικά με τη σύνδεσή σας με τον ιστότοπο κατά την περιήγησή σας στον ιστό.

Αρχικά, παρατηρήστε τη γραμμή διεύθυνσης στο πρόγραμμα περιήγησης για να διαπιστώσετε εάν η διεύθυνση URL μοιάζει αληθινή. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν η διεύθυνση ιστού ξεκινά με το στοιχείο https:// πράγμα που υποδεικνύει ότι η σύνδεσή σας με τον ιστότοπο κρυπτογραφείται και διαθέτει προστασία από υποκλοπή και τροποποίηση. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν επίσης ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης δίπλα στο στοιχείο https:// για να υποδείξουν σαφέστερα ότι η σύνδεσή σας κρυπτογραφείται και ότι είστε συνδεδεμένοι με περισσότερη ασφάλεια.

Όταν συνδέεστε μέσω ενός δημόσιου δικτύου Wi-Fi, οποιοσδήποτε στην περιοχή μπορεί να παρακολουθήσει τις πληροφορίες που διαβιβάζονται μεταξύ του υπολογιστή σας και του σημείου πρόσβασης Wi-Fi, εάν η σύνδεσή σας δεν κρυπτογραφείται. Αποφύγετε να πραγματοποιείτε σημαντικές ενέργειες όπως τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές μέσω δημόσιων δικτύων.

Εάν χρησιμοποιείτε σύνδεση Wi-Fi στο σπίτι σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης για να ασφαλίσετε το δρομολογητή σας. Ακολουθήστε απλώς τις οδηγίες που παρέχονται από τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου ή τον κατασκευαστή του δρομολογητή για να ορίσετε τον δικό σας κωδικό πρόσβασης για το δρομολογητή αντί να χρησιμοποιήσετε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή, τον οποίο ενδέχεται να γνωρίζουν οι εισβολείς. Εάν οι εισβολείς αποκτήσουν πρόσβαση στο δρομολογητή σας, μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις σας και να υποκλέψουν τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα πρέπει να ασφαλίσετε επίσης το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση άλλων χρηστών σε αυτό, για ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Αυτό συνεπάγεται τη ρύθμιση ενός κωδικού πρόσβασης για την προστασία του δικτύου σας Wi-Fi. Kαι όπως συμβαίνει με τους άλλους κωδικούς πρόσβασης που επιλέγετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει έναν μοναδικό συνδυασμό αριθμών, γραμμάτων και συμβόλων, μεγάλης έκτασης, έτσι ώστε οι άλλοι χρήστες να μην έχουν τη δυνατότητα να μαντέψουν εύκολα τον κωδικό πρόσβασής σας. Θα πρέπει να επιλέξετε τη ρύθμιση WPA2 όταν διαμορφώνετε το δίκτυο για πιο εξελιγμένη προστασία.

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τις 5 πιο δημοφιλείς λειτουργίες ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

Λογαριασμοί Google

Κάντε το Λογαριασμό σας Google ακόμη πιο ασφαλή

Μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο Λογαριασμό σας Google ενεργοποιώντας την επαλήθευση σε 2 βήματα. Εάν ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα, η Google θα στείλει έναν κωδικό πρόσβασης στο κινητό σας τηλέφωνο όταν κάποιος προσπαθήσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από έναν άγνωστο υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κλέψει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, ο ενδεχόμενος εισβολέας δεν θα μπορέσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας επειδή δεν θα γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας. Τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε με κάτι που γνωρίζετε (τον κωδικό πρόσβασής σας) και κάτι που έχετε στην κατοχή σας (το τηλέφωνό σας).

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στην "Ασφάλεια". Στο πλαίσιο "Κωδικός πρόσβασης", κάντε κλικ στη "Ρύθμιση" δίπλα στην "Επαλήθευση σε 2 βήματα".

Στη συνέχεια θα δείτε έναν οδηγό βήμα-προς-βήμα ο οποίος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ρύθμισης.

Στη συνέχεια θα επιστρέψετε στις ρυθμίσεις της επαλήθευσης σε 2 βήματα. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας και προσθέστε εφεδρικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Τελειώσατε! Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε, θα λάβετε ένα SMS με έναν κωδικό επαλήθευσης.

Chrome

Απόρρητη περιήγηση στον ιστό

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome στον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σας, για να περιηγείστε απόρρητα στο διαδίκτυο. Στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, οι σελίδες που επισκέπτεστε και τα αρχεία που λαμβάνετε δεν καταγράφονται στο ιστορικό περιήγησης ή στο ιστορικό λήψεων του Chrome.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κλικ στο μενού Chrome στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης → Κάντε κλικ στην επιλογή "Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης".

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο θα εμφανίζεται το εικονίδιο ανώνυμης περιήγησης στη γωνία. Για έξοδο, απλώς κλείστε το παράθυρο.

Λογαριασμοί Google

Ο Λογαριασμός σας Google, όπως σας αρέσει

Στη σελίδα "Ρυθμίσεις" του Λογαριασμού σας, μπορείτε να δείτε υπηρεσίες και πληροφορίες που έχουν συσχετιστεί με το Λογαριασμό σας Google και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου σας.

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία, και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Λογαριασμοί Google

Λήψη προειδοποίησης αν το όνομά σας εμφανιστεί στον ιστό

Η λειτουργία "Η παρουσία μου στον ιστό" μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε το περιεχόμενο που είναι ορατό στους χρήστες όταν πραγματοποιούν αναζήτηση για εσάς στο Google. Αυτό σας βοηθά να ρυθμίσετε Ειδοποιήσεις Google έτσι ώστε να είστε σε θέση να παρακολουθείτε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο σχετικά με εσάς και προτείνει αυτομάτως ορισμένους όρους αναζήτησης τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να παρακολουθήσετε.

Μάθετε περισσότερα

Συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google και μεταβείτε στην ενότητα “Η παρουσία μου στον ιστό”.

Κάντε κλικ στη "Διαχείριση των ειδοποιήσεων ιστού", και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κόκκινο κουμπί για να δημιουργήσετε μια ειδοποίηση.

Το όνομά σας θα εμφανιστεί στο πεδίο κειμένου. Κάντε κλικ στο πεδίο κειμένου για να προβάλετε περισσότερες προτεινόμενες ειδοποιήσεις.

Κάντε κλικ στην "Προσθήκη" για να προσθέσετε μια ειδοποίηση. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι για να κάνετε αλλαγές, και στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων για διαγραφή.

Στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο “Συχνότητα”, επιλέξτε τη συχνότητα των προειδοποιήσεων.

Λογαριασμοί Google

Διαχείριση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google

Ο Πίνακας ελέγχου Google εμφανίζει τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google και παρέχει μια επισκόπηση της πρόσφατης δραστηριότητας του λογαριασμού σας. Από μια κεντρική τοποθεσία, μπορείτε να δείτε και να προβάλλετε εύκολα τις ρυθμίσεις σας για υπηρεσίες όπως το Blogger, το Ημερολόγιο, τα Έγγραφα, το Google+ και άλλα.

Μάθετε περισσότερα

Επισκεφτείτε τον Πίνακα ελέγχου για να δείτε μια σύνοψη των δεδομένων που συσχετίζονται με το Λογαριασμό σας Google και να διαχειριστείτε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις.

Από εδώ, μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στο Λογαριασμό σας Google.

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας