Ασφαλίστε τους κωδικούς πρόσβασής σας

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους παραβάτες του κυβερνοχώρου. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για τους σημαντικούς λογαριασμούς σας και θα είναι καλό να ενημερώνετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους διατηρείτε ασφαλείς.

Χρησιμοποιείτε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ο λογαριασμός σας για τις τραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο.

Εάν επιλέξτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο είναι σαν να χρησιμοποιείτε το ίδιο κλειδί για να κλειδώσετε το σπίτι, το αυτοκίνητο και το γραφείο σας! Εάν ένας εισβολέας αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από αυτά μπορεί να παραβιάσει όλα τα υπόλοιπα. Γι' αυτόν το λόγο μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για ένα ενημερωτικό δελτίο στο διαδίκτυο και για το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Μπορεί να είναι λιγότερο βολικό, αλλά επιλέγοντας πολλούς κωδικούς πρόσβασης είστε πιο ασφαλείς.

Διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασής σας σε ένα μυστικό μέρος για να μην είναι εύκολα ορατοί.

Η καταγραφή των κωδικών πρόσβασής σας δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα. Αλλά εάν το κάνετε, μην αφήνετε σημειώματα με τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κοινή θέα, στον υπολογιστή ή στο γραφείο σας.

Χρησιμοποιήστε κωδικούς πρόσβασης μεγάλης έκτασης, αποτελούμενους από αριθμούς, γράμματα και σύμβολα.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός πρόσβασής σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κανείς. Κάντε λοιπόν τον κωδικό πρόσβασής σας μεγάλο προκειμένου να διατηρήσετε ασφαλείς τις πληροφορίες σας. Η προσθήκη αριθμών, συμβόλων και συνδυασμών πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων δυσκολεύει τους ενδεχόμενους εισβολείς ή τους άλλους να μαντέψουν ή να παραβιάσουν τον κωδικό πρόσβασής σας. Μη χρησιμοποιείτε συνεχόμενους αριθμούς όπως "123456" ή τη λέξη "κωδικός", και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, όπως τον αριθμό τηλεφώνου σας, στους κωδικούς πρόσβασής σας. Δεν είναι και πολύ πρωτότυπο και δεν είναι καθόλου ασφαλές!

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια φράση που μόνο εσείς γνωρίζετε

Μια ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μόνο εσείς γνωρίζετε και η οποία σχετίζεται με τον συγκεκριμένο ιστότοπο για να μπορείτε να τη θυμάστε πιο εύκολα. Για παράδειγμα, για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με τη φράση "My friends Tom and Jasmine send me a funny email once a day" και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε αριθμούς και γράμματα για να τη γράψετε με διαφορετικό τρόπο. Το "MfT&Jsmafe1ad" είναι ένας κωδικός πρόσβασης με πολλές παραλλαγές. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία για άλλους ιστότοπους.

Ρυθμίστε τις επιλογές ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και φροντίστε να τις ενημερώνετε.

Εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας ή κλειδώσετε το λογαριασμό σας, χρειάζεστε έναν τρόπο να ανακτήσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Πολλές υπηρεσίες θα σας στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης, εάν χρειαστεί να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας, βεβαιωθείτε επομένως ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάκτησης είναι ενημερωμένη και ότι αποτελεί έναν λογαριασμό στον οποίο εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε έναν αριθμό τηλεφώνου στο προφίλ σας για να λάβετε έναν κωδικό επαναφοράς του κωδικού πρόσβασής σας μέσω μηνύματος κειμένου. Η προσθήκη ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου στο λογαριασμό σας αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους και αξιόπιστους τρόπους να συμβάλετε στη διατήρηση της ασφάλειας του λογαριασμού σας.

Για παράδειγμα, οι παροχείς υπηρεσιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου σας ως δοκιμασία για όσους προσπαθούν να παραβιάσουν το λογαριασμό σας και για να σας στείλουν έναν κωδικό επαλήθευσης έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να ανακτήσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας, εάν τη χάσετε ποτέ. Η προσθήκη ενός αριθμού τηλεφώνου ανάκτησης στην Google δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να εγγραφείτε σε διαφημιστικές λίστες ή να λαμβάνετε κλήσεις για τηλεφωνικές πωλήσεις.

Ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου αποτελεί μια πιο ασφαλή μέθοδο ταυτοποίησης σε σχέση με τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επαναφοράς ή μιας ερώτησης ασφαλείας επειδή, σε αντίθεση με αυτές, έχετε τη φυσική κατοχή του κινητού σας τηλεφώνου.

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να προσθέσετε έναν αριθμό τηλεφώνου στο λογαριασμό σας, πολλοί ιστότοποι ενδέχεται να σας ζητήσουν να επιλέξετε μια ερώτηση για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Εάν η υπηρεσία που χρησιμοποιείτε σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας ερώτηση, δοκιμάστε να σκεφτείτε μια ερώτηση της οποίας την απάντηση γνωρίζετε μόνο εσείς και δεν αποτελεί κάτι το οποίο έχετε αναρτήσει δημοσίως ή μοιραστεί σε κοινωνικά μέσα.

Δοκιμάστε να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε την απάντησή σας μοναδική αλλά και να μπορείτε να τη θυμάστε –μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας την παραπάνω συμβουλή– έτσι ώστε ακόμη και αν κάποιος μαντέψει την απάντηση, να μην είναι σε θέση να την εισαγάγει σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε την απάντηση – εάν την ξεχάσετε ενδέχεται να μην καταφέρετε ποτέ να ανακτήσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τις 5 πιο δημοφιλείς λειτουργίες ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

Λογαριασμοί Google

Κάντε το Λογαριασμό σας Google ακόμη πιο ασφαλή

Μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο Λογαριασμό σας Google ενεργοποιώντας την επαλήθευση σε 2 βήματα. Εάν ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα, η Google θα στείλει έναν κωδικό πρόσβασης στο κινητό σας τηλέφωνο όταν κάποιος προσπαθήσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από έναν άγνωστο υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κλέψει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, ο ενδεχόμενος εισβολέας δεν θα μπορέσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας επειδή δεν θα γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας. Τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε με κάτι που γνωρίζετε (τον κωδικό πρόσβασής σας) και κάτι που έχετε στην κατοχή σας (το τηλέφωνό σας).

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στην "Ασφάλεια". Στο πλαίσιο "Κωδικός πρόσβασης", κάντε κλικ στη "Ρύθμιση" δίπλα στην "Επαλήθευση σε 2 βήματα".

Στη συνέχεια θα δείτε έναν οδηγό βήμα-προς-βήμα ο οποίος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ρύθμισης.

Στη συνέχεια θα επιστρέψετε στις ρυθμίσεις της επαλήθευσης σε 2 βήματα. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας και προσθέστε εφεδρικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Τελειώσατε! Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε, θα λάβετε ένα SMS με έναν κωδικό επαλήθευσης.

Chrome

Απόρρητη περιήγηση στον ιστό

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome στον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σας, για να περιηγείστε απόρρητα στο διαδίκτυο. Στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, οι σελίδες που επισκέπτεστε και τα αρχεία που λαμβάνετε δεν καταγράφονται στο ιστορικό περιήγησης ή στο ιστορικό λήψεων του Chrome.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κλικ στο μενού Chrome στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης → Κάντε κλικ στην επιλογή "Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης".

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο θα εμφανίζεται το εικονίδιο ανώνυμης περιήγησης στη γωνία. Για έξοδο, απλώς κλείστε το παράθυρο.

Λογαριασμοί Google

Ο Λογαριασμός σας Google, όπως σας αρέσει

Στη σελίδα "Ρυθμίσεις" του Λογαριασμού σας, μπορείτε να δείτε υπηρεσίες και πληροφορίες που έχουν συσχετιστεί με το Λογαριασμό σας Google και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου σας.

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία, και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Λογαριασμοί Google

Λήψη προειδοποίησης αν το όνομά σας εμφανιστεί στον ιστό

Η λειτουργία "Η παρουσία μου στον ιστό" μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε το περιεχόμενο που είναι ορατό στους χρήστες όταν πραγματοποιούν αναζήτηση για εσάς στο Google. Αυτό σας βοηθά να ρυθμίσετε Ειδοποιήσεις Google έτσι ώστε να είστε σε θέση να παρακολουθείτε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο σχετικά με εσάς και προτείνει αυτομάτως ορισμένους όρους αναζήτησης τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να παρακολουθήσετε.

Μάθετε περισσότερα

Συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google και μεταβείτε στην ενότητα “Η παρουσία μου στον ιστό”.

Κάντε κλικ στη "Διαχείριση των ειδοποιήσεων ιστού", και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κόκκινο κουμπί για να δημιουργήσετε μια ειδοποίηση.

Το όνομά σας θα εμφανιστεί στο πεδίο κειμένου. Κάντε κλικ στο πεδίο κειμένου για να προβάλετε περισσότερες προτεινόμενες ειδοποιήσεις.

Κάντε κλικ στην "Προσθήκη" για να προσθέσετε μια ειδοποίηση. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι για να κάνετε αλλαγές, και στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων για διαγραφή.

Στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο “Συχνότητα”, επιλέξτε τη συχνότητα των προειδοποιήσεων.

Λογαριασμοί Google

Διαχείριση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google

Ο Πίνακας ελέγχου Google εμφανίζει τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google και παρέχει μια επισκόπηση της πρόσφατης δραστηριότητας του λογαριασμού σας. Από μια κεντρική τοποθεσία, μπορείτε να δείτε και να προβάλλετε εύκολα τις ρυθμίσεις σας για υπηρεσίες όπως το Blogger, το Ημερολόγιο, τα Έγγραφα, το Google+ και άλλα.

Μάθετε περισσότερα

Επισκεφτείτε τον Πίνακα ελέγχου για να δείτε μια σύνοψη των δεδομένων που συσχετίζονται με το Λογαριασμό σας Google και να διαχειριστείτε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις.

Από εδώ, μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στο Λογαριασμό σας Google.

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας