Ασφάλεια ηλεκτρονικών αγορών

Ολοένα και περισσότερες αγορές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Η Google βοηθάει τους καταναλωτές να βρουν προϊόντα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, και, ενώ δεν ελέγχει το περιεχόμενο στον Ιστό, θέλει να βοηθήσει τους καταναλωτές να πραγματοποιούν ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές αγορές ολοκληρώνονται χωρίς προβλήματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν κίνδυνοι, και γι' αυτόν το λόγο δημιουργήσαμε αυτήν τη σελίδα με χρήσιμες συμβουλές και εργαλεία προς χρήση κατά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών.

Συμβουλές ασφαλείας

 • Εάν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό…: τότε συνήθως είναι! Συγκρίνετε την τιμή που βλέπετε με παρόμοια αγαθά τα οποία πωλούνται αλλού. Εάν η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μεγάλη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Κάντε μια έρευνα για τον πωλητή και ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του στοιχείου. Όταν ένας ιστότοπος προσφέρει προϊόντα με μεγάλη έκπτωση, με λάθη γραμματικής και ορθογραφίας, και χρησιμοποιεί εικόνες χαμηλής ποιότητας από τον επίσημο ιστότοπο του κατόχου της επωνυμίας, ενδεχομένως να πουλάει απομιμήσεις προϊόντων. Να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, γιατί ορισμένοι ιστότοποι οι οποίοι πουλάνε απομιμήσεις προϊόντων αντιγράφουν τον ιστότοπο του κατόχου της επωνυμίας, χρησιμοποιώντας πανομοιότυπη διάταξη και παρόμοιες εικόνες ή το όνομα ενός τομέα που περιέχει την επωνυμία.

 • Κάντε έρευνα για άγνωστους πωλητές: Εάν δεν έχετε αγοράσει από έναν πωλητή στο παρελθόν, ελέγξτε εκ των προτέρων εάν είναι νόμιμος. Για παράδειγμα, μάθετε περισσότερα για το ιστορικό της επιχείρησής του και κάντε μια έρευνα στον ιστό για κριτικές από άλλους αγοραστές σχετικά με την εμπειρία τους με τον πωλητή. Οι νόμιμοι πωλητές θα πρέπει να σας παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας στα οποία θα μπορείτε να ανατρέξετε σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα με τη συναλλαγή σας, και τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνουν μια φυσική διεύθυνση, έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πολλοί ιστότοποι που πωλούν απομιμήσεις προϊόντων διαθέτουν διευθύνσεις URL, οι οποίες μοιάζουν να είναι επίσημες, και ενδεχομένως να περιλαμβάνουν φράσεις όπως [brand]onsale.com ή official [brand].com. Ο έλεγχος αρχείων του ιστότοπου WhoIs είναι ένας τρόπος ενδεχομένως για να αποκαλυφθεί ο κάτοχος του τομέα.

 • Χρησιμοποιήστε έναν τρόπο πληρωμής με δικλείδες προστασίας για τον αγοράστή: Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες έκδοσης πιστωτικών καρτών περιορίζουν την ευθύνη σας για ηλεκτρονικές αγορές σε περιπτώσεις απάτης. Κάποια ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών δεν κοινοποιούν τον πλήρη αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας σε πωλητές προκειμένου να σας παρέχουν μεγαλύτερη προστασία.

 • Διαβάστε την υποσημείωση: Προτού πραγματοποιήσετε μια αγορά, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την πολιτική αποστολής, εγγύησης και επιστροφής του πωλητή. Ορισμένα καταστήματα προσφέρουν πλήρη επιστροφή χρημάτων, ενώ άλλα σας χρεώνουν με έξοδα ανεφοδιασμού και προσφέρουν μόνο πίστωση στο κατάστημα.

 • Δημιουργήστε ένα αντίγραφο της συναλλαγής: Η δημιουργία ενός ψηφιακού ή έντυπου αντιγράφου μιας μεγάλης συναλλαγής μπορεί να σας βοηθήσει εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε κάποια επιστροφή ή να αμφισβητήσετε μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στο λογαριασμό σας.

 • Αποφύγετε ιστότοπους που έχουν παραβιαστεί και ελέγξτε τη γραμμή διεύθυνσης του προγράμματος περιήγησης. Εάν πατήσετε σε έναν σύνδεσμο και γίνει αυτόματη ανακατεύθυνση, τότε αυτός ο ιστότοπος έχει παραβιαστεί και περιέχει κακόβουλο πρόγραμμα (malware). Τα κακόβουλα προγράμματα (malware), όπως οι ιοί, οι ιοί τύπου worm και οι Δούριοι ίπποι, εγκαθιστούν ανεπιθύμητο λογισμικό στον υπολογιστή σας χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Ορισμένοι ιστότοποι που έχουν παραβιαστεί δεν θα σας ανακατευθύνουν αυτόματα σε μια διαφορετική σελίδα, αλλά ενδεχομένως να περιέχουν μη σχετικό και ανεπιθύμητο περιεχόμενο στη σελίδα. Ο έλεγχος της γραμμής διεύθυνσης για να βεβαιωθείτε ότι ο σύνδεσμος στον οποίο κάνετε κλικ σάς οδηγεί στην σωστή διεύθυνση είναι ένας τρόπος για να παραμένετε σε εγρήγορση.

 • Πληκτρολογήστε διευθύνσεις ιστού στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας: Μην πλοηγήστε σε ευαίσθητους λογαριασμούς κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο ή αντιγράφοντας και επικολλώντας τη διεύθυνσή του. Αντ' αυτού, πληκτρολογήστε εσείς οι ίδιοι τη διεύθυνση ιστού. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι εισάγετε τη σωστή διεύθυνση. Κάποιοι ιστότοποι αντιγραφής ανορθόγραφων διευθύνσεων είναι πανομοιότυποι με τον πραγματικό ιστότοπο, αλλά έχουν ρυθμιστεί για το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) των πληροφοριών του λογαριασμού σας.

 • Αποφύγετε την καταχώριση προσωπικών πληροφοριών σε ύποπτους ιστότοπους. Εάν ένας ιστότοπος σάς ζητάει να καταχωρίσετε περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από όσες χρειάζονται για την αγορά ενός προϊόντος ή τη λήψη μιας υπηρεσίας (π.χ., στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, απαντήσεις σε ερωτήσεις ασφαλείας ή κωδικούς πρόσβασης), να είστε επιφυλακτικοί καθώς αυτοί οι τύποι ερωτήσεων ενδεχομένως να είναι ενδεικτικοί μιας προσπάθειας ηλεκτρονικού ψαρέματος. Ορισμένοι ιστότοποι ενδεχομένως να είναι πιστά αντίγραφα του επίσημου ιστότοπου, συμπεριλαμβανομένων των λογότυπων και των κειμένων, ωστόσο έχουν δημιουργηθεί από απατεώνες με μοναδικό σκοπό την απόκτηση των προσωπικών πληροφοριών σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή και την αναφορά ιστότοπων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

 • Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι ισχυροί: Μην χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς, και μην ξεχνάτε να τους αλλάζετε κατά περιόδους, ειδικά εάν υποπτεύεστε ότι ο λογαριασμός σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δείτε περισσότερες συμβουλές σχετικά με την επιλογή ενός έξυπνου κωδικού πρόσβασης.

 • Να στέλνετε πληροφορίες μόνο μέσω ασφαλών συνδέσεων: Αναζητήστε τη σύνδεση https:// στη γραμμή διευθύνσεων (και το εικονίδιο με το λουκέτο στη γραμμή διευθύνσεών σας εάν χρησιμοποιείτε Google Chrome ή Internet Explorer) κατά την αποστολή ευαίσθητων πληροφοριών όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών και τραπεζικών λογαριασμών. Κατά την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς, ελέγξτε εάν ο ιστότοπος διαθέτει ένα Πιστοποιητικό εκτεταμένης επικύρωσης. Η διεύθυνση URL ή το όνομα του ιστότοπου θα πρέπει να εμφανίζεται με πράσινο χρώμα στη γραμμή διευθύνσεων URL πολλών σύγχρονων προγραμμάτων περιήγησης, γεγονός που σημαίνει ότι ο οργανισμός στον οποίο ανήκει ο ιστότοπος είναι επικυρωμένος.

 • Να αποφύγετε την εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών σε κοινόχρηστους υπολογιστές: Να αποφύγετε τη σύνδεση σε λογαριασμούς οι οποίοι περιέχουν ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία (π.χ. τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς πιστωτικών καρτών ή εμπορικούς ιστότοπους) σε κοινόχρηστους υπολογιστές. Εάν αποκτήσετε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες από έναν κοινόχρηστο υπολογιστή, μην ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε πλήρως και να κλείσετε το παράθυρο του προγράμματος περιήγησής σας μόλις τελειώσετε.

 • Βεβαιωθείτε ότι λάβατε αυτό για το οποίο πληρώσατε: Μόλις λάβετε το στοιχείο, ελέγξτε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Όσο πιο σύντομα αναφέρετε μια περίπτωση απάτης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες θετικής επίλυσής της.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε για επιπλέον βοήθεια;

Υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές με την αναφορά και την επίλυση καταγγελιών:

Οι υπηρεσίες Better Business Bureau και National Consumers League παρέχουν σχετικές πληροφορίες. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ και www.fraud.org

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) χειρίζεται καταγγελίες σχετικά με πρακτικές παραπλάνησης και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Για να υποβάλετε μια καταγγελία, επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm

Εάν η καταγγελία σας αφορά μια εταιρεία σε ξένη χώρα, ενδεχομένως να μπορείτε να υποβάλετε καταγγελίες στη διεύθυνση http://www.econsumer.gov/

Στην ΕΕ, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών βοηθάει τους καταναλωτές με την εύρεση λύσεων σε ανάλογα προβλήματα διασυνοριακών αγορών.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τις 5 πιο δημοφιλείς λειτουργίες ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή στο διαδίκτυο.

Λογαριασμοί Google

Κάντε το Λογαριασμό σας Google ακόμη πιο ασφαλή

Μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο Λογαριασμό σας Google ενεργοποιώντας την επαλήθευση σε 2 βήματα. Εάν ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε 2 βήματα, η Google θα στείλει έναν κωδικό πρόσβασης στο κινητό σας τηλέφωνο όταν κάποιος προσπαθήσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από έναν άγνωστο υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κλέψει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας, ο ενδεχόμενος εισβολέας δεν θα μπορέσει να συνδεθεί στο λογαριασμό σας επειδή δεν θα γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου σας. Τώρα, μπορείτε να προστατευτείτε με κάτι που γνωρίζετε (τον κωδικό πρόσβασής σας) και κάτι που έχετε στην κατοχή σας (το τηλέφωνό σας).

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις σας κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Στο επάνω μέρος, κάντε κλικ στην "Ασφάλεια". Στο πλαίσιο "Κωδικός πρόσβασης", κάντε κλικ στη "Ρύθμιση" δίπλα στην "Επαλήθευση σε 2 βήματα".

Στη συνέχεια θα δείτε έναν οδηγό βήμα-προς-βήμα ο οποίος θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε τη διαδικασία ρύθμισης.

Στη συνέχεια θα επιστρέψετε στις ρυθμίσεις της επαλήθευσης σε 2 βήματα. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις σας και προσθέστε εφεδρικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Τελειώσατε! Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε, θα λάβετε ένα SMS με έναν κωδικό επαλήθευσης.

Chrome

Απόρρητη περιήγηση στον ιστό

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome στον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σας, για να περιηγείστε απόρρητα στο διαδίκτυο. Στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, οι σελίδες που επισκέπτεστε και τα αρχεία που λαμβάνετε δεν καταγράφονται στο ιστορικό περιήγησης ή στο ιστορικό λήψεων του Chrome.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κλικ στο μενού Chrome στη γραμμή εργαλείων του προγράμματος περιήγησης → Κάντε κλικ στην επιλογή "Νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης".

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο οποίο θα εμφανίζεται το εικονίδιο ανώνυμης περιήγησης στη γωνία. Για έξοδο, απλώς κλείστε το παράθυρο.

Λογαριασμοί Google

Ο Λογαριασμός σας Google, όπως σας αρέσει

Στη σελίδα "Ρυθμίσεις" του Λογαριασμού σας, μπορείτε να δείτε υπηρεσίες και πληροφορίες που έχουν συσχετιστεί με το Λογαριασμό σας Google και να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφάλειας και απορρήτου σας.

Μάθετε περισσότερα

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο όνομα ή στην εικόνα σας στη δεξιά γωνία, και στη συνέχεια επιλέγοντας "Λογαριασμός".

Λογαριασμοί Google

Λήψη προειδοποίησης αν το όνομά σας εμφανιστεί στον ιστό

Η λειτουργία "Η παρουσία μου στον ιστό" μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε το περιεχόμενο που είναι ορατό στους χρήστες όταν πραγματοποιούν αναζήτηση για εσάς στο Google. Αυτό σας βοηθά να ρυθμίσετε Ειδοποιήσεις Google έτσι ώστε να είστε σε θέση να παρακολουθείτε τις πληροφορίες που εμφανίζονται στο διαδίκτυο σχετικά με εσάς και προτείνει αυτομάτως ορισμένους όρους αναζήτησης τους οποίους ενδέχεται να θέλετε να παρακολουθήσετε.

Μάθετε περισσότερα

Συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google και μεταβείτε στην ενότητα “Η παρουσία μου στον ιστό”.

Κάντε κλικ στη "Διαχείριση των ειδοποιήσεων ιστού", και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κόκκινο κουμπί για να δημιουργήσετε μια ειδοποίηση.

Το όνομά σας θα εμφανιστεί στο πεδίο κειμένου. Κάντε κλικ στο πεδίο κειμένου για να προβάλετε περισσότερες προτεινόμενες ειδοποιήσεις.

Κάντε κλικ στην "Προσθήκη" για να προσθέσετε μια ειδοποίηση. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι για να κάνετε αλλαγές, και στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων για διαγραφή.

Στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο “Συχνότητα”, επιλέξτε τη συχνότητα των προειδοποιήσεων.

Λογαριασμοί Google

Διαχείριση των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google

Ο Πίνακας ελέγχου Google εμφανίζει τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα στο Λογαριασμό σας Google και παρέχει μια επισκόπηση της πρόσφατης δραστηριότητας του λογαριασμού σας. Από μια κεντρική τοποθεσία, μπορείτε να δείτε και να προβάλλετε εύκολα τις ρυθμίσεις σας για υπηρεσίες όπως το Blogger, το Ημερολόγιο, τα Έγγραφα, το Google+ και άλλα.

Μάθετε περισσότερα

Επισκεφτείτε τον Πίνακα ελέγχου για να δείτε μια σύνοψη των δεδομένων που συσχετίζονται με το Λογαριασμό σας Google και να διαχειριστείτε τις προσωπικές σας ρυθμίσεις.

Από εδώ, μπορείτε να δείτε και να διαχειριστείτε δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί στο Λογαριασμό σας Google.

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας