Μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες μόνο όταν είναι απαραίτητο

Κάποια πράγματα είναι προσωπικά και δεν πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε πριν μοιραστείτε κάτι, καθώς το δημόσιο περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί, να κοινοποιηθεί ξανά και να διαδοθεί στον ιστό από οποιονδήποτε το βρει. Συζητήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών στο διαδίκτυο, και βοηθήστε τα να μοιραστούν αυτά που θέλουν και να προστατεύσουν όσα δεν θέλουν να γίνουν γνωστά. Κάποιες υπηρεσίες, όπως το Google+, έχουν αυστηρότερες ρυθμίσεις κοινής χρήσης για τους έφηβους από ότι για τους ενήλικες, ωστόσο πολλές υπηρεσίες μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε μέλους της οικογένειας. Συζητήστε με την οικογένειά σας σχετικά με το ποια είδη πληροφοριών μπορούν να μοιράζονται δημοσίως, τι θα ήταν καλύτερο να μοιράζονται με λίγους στενούς φίλους, και τι θα πρέπει να παραμένει απόρρητο.

Συμβουλές από τους συνεργάτες μας

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

Για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» παρέχει βασικές οδηγίες προς τους γονείς:

  1. Kλειδώστε την πρόσβαση στις σελίδες που δε θα θέλατε να επισκέπτονται τα παιδιά σας και εγκαταστήσετε anti-virus & firewall στον υπολογιστή τους.
  2. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού για να ελέγχετε πόσες ώρες περνάει το παιδί σας μπροστά στην οθόνη. Οι ειδικοί μας συστήνουν μέγιστη χρήση 2ώρες ημερησίως.
  3. Ενημερώστε τα παιδιά σας (α) να μην ανταλλάσσουν προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες και video (β) να μιλούν χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό τους όνομα (γ) να μην συναντούν αγνώστους μέσω διαδικτύου (δ) να μην αποκαλύπτουν τα passwords τους (ε) να συμπεριφέρονται διαδικτυακά όπως θα συμπεριφέρονταν και από κοντά στους φίλους τους.
  4. Συζητήστε ανοιχτά μαζί τους για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει η μη ασφαλής χρήση του διαδικτύου.
  5. Απασχολείτε τα παιδιά σας με δραστηριότητες εκτός σπιτιού που θα τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν. Ενημερωθείτε για τις δράσεις που διοργανώνει η Ένωση Μαζί για το Παιδί στο www.mazigiatopaidi.gr

Tα παιδιά σας μπορούν να απευθυνθούν στη «Γραμμή Μαζί για το Παιδί 115 25» και σε άλλους αρμόδιους φορείς αν τους συμβεί κάτι περίεργο ή ασυνήθιστο στο διαδίκτυο.

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τα εργαλεία ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν την οικογένειά σας να παρακολουθεί τη φήμη της στο διαδίκτυο.

YouTube

Διαχείριση σχολίων στο YouTube

Εάν κάποιος κάνει σχόλια για τα βίντεο ή το Κανάλι σας που δεν σας αρέσουν, μπορείτε να τον αποκλείσετε στο YouTube. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να σχολιάσει το περιεχόμενό σας ή να σας στείλει ιδιωτικά μηνύματα.

Μάθετε περισσότερα

Για να αποκλείσετε κάποιον στο YouTube, επισκεφτείτε τη σελίδα του καναλιού του, η οποία θα πρέπει να έχει μια διεύθυνση URL παρόμοια με www.youtube.com/user/NAME.

Στην καρτέλα του "Σχετικά με", κάντε κλικ στο εικονίδιο με τη σημαία.

Και τέλος, κάντε κλικ στον "αποκλεισμό χρήστη".

YouTube

Μοιραστείτε βίντεο με το κατάλληλο κοινό

Είτε θέλετε να διατηρήσετε ένα βίντεο ιδιωτικό, να το μοιραστείτε με λίγους φίλους, ή να το κυκλοφορήσετε σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η κατάλληλη ρύθμιση απορρήτου για σας. Στο YouTube, τα βίντεο έχουν οριστεί σε "Δημόσια" από προεπιλογή, αλλά μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τις ρυθμίσεις στις "Ρυθμίσεις απορρήτου" ενώ ανεβάζετε ένα βίντεο. Εάν αργότερα αλλάξετε γνώμη, μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση απορρήτου ενός ήδη ανεβασμένου βίντεο.

Μάθετε περισσότερα

Για να αλλάξετε τις Ρυθμίσεις απορρήτου, επισκεφτείτε την ενότητα "Διαχειριστής βίντεο".

Βρείτε το βίντεο που θέλετε να αλλάξετε και κάντε κλικ στο κουμπί "Επεξεργασία".

Μεταβείτε στο αναπτυσσόμενο μενού "Ρυθμίσεις απορρήτου".

Επιλέξτε "Δημόσιο" για να το μοιραστείτε με όλους, "Μη καταχωρισμένα" για να το μοιραστείτε με χρήστες που έχουν έναν σύνδεσμο για το βίντεο, ή "Ιδιωτικό" για να το μοιραστείτε με συγκεκριμένους χρήστες.

Κάντε κλικ στην επιλογή "Αποθήκευση αλλαγών".

Google+

Αποκλεισμός ανεπιθύμητων σχολίων ή ετικετών

Εάν θα προτιμούσατε να μην βλέπετε τις αναρτήσεις κάποιου στο Google+, μπορείτε να τον αποκλείσετε μεταβαίνοντας στο προφίλ του και επιλέγοντας "Αναφορά/αποκλεισμός [όνομα ατόμου]". Μπορείτε επίσης να κάνετε σίγαση σε συγκεκριμένες αναρτήσεις για να μην τις βλέπετε πλέον στη ροή σας.

Μάθετε περισσότερα

Για να αποκλείσετε κάποιον στον υπολογιστή, μεταβείτε στο προφίλ του.

Στην πλευρά του προφίλ, πατήστε "Αναφορά/αποκλεισμός [όνομα ατόμου]".

Επιβεβαιώστε ότι θέλετε να αποκλείσετε αυτό το άτομο.

Google+

Επιλέξτε από ποιους χρήστες θέλετε να βλέπετε ενημερώσεις στη ροή σας

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος σας προσθέσει στους κύκλους του, αλλά δεν σας ενδιαφέρει να αλληλεπιδράσετε μαζί του; Εάν δεν θέλετε να τον αποκλείσετε, μπορείτε αντ' αυτού να του κάνετε σίγαση. Εάν κάνετε σίγαση σε έναν χρήση, δεν θα λαμβάνετε πλέον ειδοποιήσεις από αυτόν ή από τη σελίδα του.

Μάθετε περισσότερα

Ανοίξτε το Google+.

Μεταβείτε στο προφίλ/στη σελίδα του χρήστη που σας ενδιαφέρει.

Κάντε κλικ στο βέλος κάτω από τη φωτογραφία προφίλ και τα στοιχεία του.

Επιλέξτε "Σίγαση [άτομο/σελίδα]".

YouTube

Ελέγξτε τι λέγεται για τα βίντεό σας

Είναι εύκολο να εποπτεύσετε τα σχόλια στο κανάλι σας YouTube. Μπορείτε να επιλέξετε να διαγράψετε σχόλια, ή να απομονώσετε σχόλια από συγκεκριμένα άτομα ή με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ώστε να μην δημοσιευτούν πριν τα ελέγξετε.

Μάθετε περισσότερα

Για να εποπτεύσετε τα σχόλια, κάντε κλικ στο βέλος στο επάνω δεξί τμήμα ενός σχολίου για να δείτε τις επιλογές σας.

Κάντε κλικ στην "Κατάργηση" για να αφαιρέσετε το σχόλιο από το YouTube.

Ή, κάντε κλικ στην επιλογή "Αποκλεισμός από κανάλι" για να αποκλείσετε το χρήστη από το να δημοσιεύει σχόλια στα βίντεο και στο κανάλι σας.

Στις Ρυθμίσεις σχολίων, μπορείτε να επιλέξετε να απαιτείται έγκριση για όλα τα νέα σχόλια πριν δημοσιευτούν ή μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα σχόλια.

Οι "Ρυθμίσεις σχολίων" σάς επιτρέπουν να ορίσετε φίλτρα για το ποιος μπορεί να σχολιάσει στο κανάλι σας. Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε σχόλια με συγκεκριμένες λέξεις.

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας