Βρείτε υλικό ανά ηλικία

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διαδίκτυο είναι απέραντο. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του περιεχομένου του ιστού είναι κατάλληλο για οικογένειες και ένα άλλο μέρος είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες. Εργαλεία όπως η Ασφαλής αναζήτηση και η Ασφαλής λειτουργία του YouTube μπορούν προληπτικά να φιλτράρουν το περιεχόμενο για ενήλικες, ενώ τα εργαλεία αναφοράς σάς επιτρέπουν να επισημαίνετε προσβλητικό υλικό για κατάργηση.

Η Google εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές και οδηγίες κοινότητας που εξηγούν με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες μας. Εάν εντοπίσετε περιεχόμενο ή συμπεριφορά σε υπηρεσίες της Google όπως το YouTube, το Blogger, το Google+ ή το Google Play που παραβαίνει τις οδηγίες μας, διαθέτουμε εργαλεία που σας διευκολύνουν να επισημάνετε το συγκεκριμένο περιεχόμενο για αναθεώρηση.

Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές με εφαρμογές στο Google Play πρέπει να τις αξιολογούν σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης εφαρμογών του Google Play. Εάν μια εφαρμογή έχει λάβει κακή αξιολόγηση ή έχει ακατάλληλο περιεχόμενο, μπορείτε να επισημάνετε την εφαρμογή για αναθεώρηση. Εμείς θα την ελέγξουμε και ενδέχεται να την καταργήσουμε εάν παραβαίνει τις πολιτικές μας.

Στο YouTube, οι ειδικοί επί των πολιτικών μας εξετάζουν τα βίντεο που έχουν επισημανθεί όλο το 24ωρο, όλη την εβδομάδα. Εάν ένα βίντεο παραβαίνει τις οδηγίες κοινότητας, καταργείται από τον ιστότοπο. Εάν απλώς δεν είναι κατάλληλο για όλους, το βίντεο μπορεί να οριστεί ως περιορισμένης πρόσβασης ανά ηλικία, και έτσι οι νεότεροι χρήστες δεν θα μπορούν να το προβάλλουν. Και όταν ένας συνεργάτης του YouTube ανεβάζει ένα βίντεο στην ενότητα Εκπομπές ή Ταινίες, είναι υποχρεωμένος να επισημάνει τυχόν περιεχόμενο για ενήλικες.

Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δείτε μερικές από τις υπόλοιπες λειτουργίες ασφάλειας στο sidebar, και μάθετε περισσότερα για το τι μπορείτε να κάνετε ώστε να διατηρήσετε τη χρήση του διαδικτύου στην οικογένειά σας ασφαλή και διασκεδαστική για όλους.

Συμβουλές από τους συνεργάτες μας

Δράση Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης “Saferinternet.gr” – Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας, διασκέδασης, είναι όμως ένας κόσμος ανοιχτός σε όλους, καλούς και κακούς! Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν αναλάβει ένα δύσκολο έργο να κατανοήσουν τι κάνουν οι ανήλικοι χρήστες online καθώς και να τους προστατεύσουν από τις κακοτοπιές. Σε αυτό το έργο μπορεί να βοηθήσει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Η πρώτη και βασική μας μέριμνα είναι να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά, έτσι ώστε να μας εμπιστεύονται τις διαδικτυακές τους ανησυχίες. Δεν έχει νόημα να απαγορεύουμε το Διαδίκτυο, στερώντας από τα παιδιά ένα ανεκτίμητο εργαλείο, αλλά ούτε και να τα αφήνουμε να πλοηγούνται χωρίς ουδεμία επιτήρηση ευχόμενοι… να μη συμβεί τίποτα κακό. Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί πρέπει να θέσουμε κανόνες χρήσης και όρια, εξηγώντας τα «όχι» και τα «πρέπει» μας. Τα παιδιά πρέπει να πλοηγούνται με κριτική σκέψη, ηθική και υπευθυνότητα. Πρέπει να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, να σέβονται την πνευματική ιδιοκτησία, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τη διαδικτυακή πληροφορία με κριτικό μάτι, να κατανοήσουν ότι οι διαδικτυακοί φίλοι παραμένουν πάντα άγνωστοι.

Μέσα από τον ιστοχώρο www.saferinternet.gr μπορείτε να λάβετε πλήθος πληροφοριών για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνείτε δωρεάν με τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ στο τηλέφωνο 800 11 800 15, καθημερινά 9:00 – 15:00.

Η Δράση 'Saferinternet.gr’ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από όπου και συγχρηματοδοτείται. Είναι ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης Insafe.

Unicef

Η πρόσβαση και η χρήση του διαδικτύου συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του παιδιού στην πληροφόρηση που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (άρθρο 17).

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα οφέλη του διαδικτύου στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού η UNICEF προτείνει ένα πλαίσιο δράσης για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο με τέσσερις βασικούς στόχους.

  • Την ενδυνάμωση των παιδιών και των γονέων μέσα από την πληροφόρηση για τις νέες τεχνολογίες.
  • Την άρση της ατιμωρησίας όσων εκμεταλλεύονται και κακοποιούν παιδιά στο ψηφιακό και μη περιβάλλον.
  • Τη μείωση της διαθεσιμότητας και πρόσβασης σε επιβλαβές για τα παιδιά υλικό και
  • Την προώθηση της αποκατάστασης των παιδιών που έχουν πέσει θύματα από κακή χρήση του διαδικτύου.

Η UNICEF με τη βοήθεια του διαδικτύου αναπτύσσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως:

  • Δίνει φωνή στα παιδιά και τους νέους μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιούνται από τα σχολεία.
  • Προβάλλει πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών (π.χ. τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη).
  • Προωθεί με φιλικό τρόπο τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και ενημερώνει για τις προόδους και τις παραβιάσεις τους σε όλον τον κόσμο.
  • Παρουσιάζει εκθέσεις και έρευνες για την προστασία των παιδιών.
  • Προάγει υποστηρικτικές δράσεις για τη συμμετοχή των παιδιών μέσω του διαδικτύου, διαδικτυακά ραδιόφωνα, τοπικές διαδικτυακές πρωτοβουλίες νέων, κ.α.

Δείτε περισσσότερα στο www.unicef.gr/safety-online.

Εργαλεία ασφάλειας

Ανακαλύψτε τις λειτουργίες ασφάλειας της Google που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τι βλέπει η οικογένειά σας στο διαδίκτυο.

Αναζήτηση Google

Αναφορά ακατάλληλων αποτελεσμάτων Ασφαλούς αναζήτησης

Εάν συναντήσετε κάποιο αποτέλεσμα Ασφαλούς αναζήτησης το οποίο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, σας συνιστούμε να μας το αναφέρετε. Καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες να βελτιώσουμε τα φίλτρα περιεχομένου μας, και αυτού του είδους τα σχόλια μάς βοηθούν να κάνουμε την Ασφαλή αναζήτηση ασφαλέστερη για όλους.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κλικ στην ανάρμοστη εικόνα που βλέπετε στα αποτελέσματα αναζήτησης, για να ανοίξετε μια σελίδα με περισσότερες επιλογές

Κάντε κλικ στην επιλογή Αποστολή σχολίων στην κάτω δεξιά γωνία του πλαισίου αποτελεσμάτων εικόνων.

YouTube

Επισήμανση αμφίβολου περιεχομένου

Οι ειδικοί μας στις πολιτικές εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε ασφαλείς στο YouTube. Εάν δείτε κάποιο περιεχόμενο ή συμπεριφορά που πιστεύετε ότι παραβαίνει τις Οδηγίες κοινότητας του YouTube, μπορείτε να τα επισημάνετε για αξιολόγηση. Εάν ένα βίντεο παραβαίνει τις οδηγίες μας, καταργείται από τον ιστότοπο. Εάν δεν παραβαίνει τις Οδηγίες, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, το βίντεο μπορεί να είναι περιορισμένης πρόσβασης ανά ηλικία, έτσι οι νεότεροι χρήστες δεν μπορούν να το προβάλλουν.

Μάθετε περισσότερα

Για να επισημάνετε ένα βίντεο, κάντε κλικ στο κουμπί "Αναφορά" κάτω από το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο.

Επιλέξτε την αιτία επισήμανσης που ταιριάζει καλύτερα με την παράβαση που εντοπίζεται στο βίντεο.

Αναφέρετε τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που θα βοηθήσουν την ομάδα αξιολόγησης να αποφασίσει.

Η επισήμανση των βίντεο είναι ανώνυμη, ωστόσο πρέπει να συνδεθείτε για να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία επισήμανσης.

Για να επισημάνετε ένα σχόλιο ή ένα κανάλι, επισκεφτείτε το Κέντρο βοήθειας.

Google+

Αναφορά προσβλητικού περιεχομένου

Εάν κάποιος κάνει ένα ακατάλληλο σχόλιο ή ανάρτηση στο Google+, μπορείτε να το αναφέρετε, ακόμη και από μια κινητή συσκευή. Το Google+ έχει σαφείς Πολιτικές περιεχομένου που εξηγούν τι είναι και τι δεν είναι κατάλληλο στον ιστότοπο, γι' αυτό αν δείτε κάποιο περιεχόμενο ή συμπεριφορά που παραβαίνει την πολιτική μας, μπορείτε να τα επισημάνετε για αξιολόγηση. Αξιολογούμε περιεχόμενο που έχει επισημανθεί όλο το εικοσιτετράωρο, και μπορεί να καταργήσουμε περιεχόμενο και να περιορίσουμε ή να κλείσουμε λογαριασμούς χρηστών που παραβαίνουν τις πολιτικές μας.

Μάθετε περισσότερα

Για να αναφέρετε μια ανάρτηση, κάντε κλικ στο βέλος στην επάνω δεξιά γωνία της ανάρτησης. Στη συνέχεια κάντε κλικ στην "Αναφορά ανεπιθύμητου" ή στην "Κατάχρηση".

Στο αναδυόμενο παράθυρο που εμφανίζεται, μπορείτε να προσδιορίσετε γιατί αναφέρετε την ανάρτηση.

Αφού τελειώσετε, δίπλα στην ανάρτηση θα εμφανιστεί μια κόκκινη σημαία. Για να αναιρέσετε την αναφορά, κάντε κλικ στην κόκκινη σημαία.

Για να αναφέρετε ένα σχόλιο, τοποθετήστε το δείκτη πάνω από το σχόλιο και κάντε κλικ στην γκρι σημαία που εμφανίζεται.

Google+

Διατήρηση της ασφάλειας του Hangouts για όλους

Θέλουμε το Hangouts να είναι διασκεδαστικό για όλους. Εάν δείτε κάποιο περιεχόμενο ή συμπεριφορά που παραβαίνει την Πολιτική περιεχομένου και συμπεριφοράς του Google+, μπορείτε να τα επισημάνετε για αξιολόγηση. Αυτές οι πολιτικές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και του θετικού χαρακτήρα του Google+, γι' αυτό μπορεί να καταργήσουμε περιεχόμενο και να περιορίσουμε ή να κλείσουμε λογαριασμούς χρηστών που παραβαίνουν τις πολιτικές μας. Μπορείτε επίσης να αποκλείσετε έναν χρήστη Hangout εάν δεν θέλετε πλέον να τον βλέπετε ή να τον ακούτε.

Μάθετε περισσότερα

Για να αποκλείσετε έναν χρήση του Hangout, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω στη μικρογραφία του βίντεο του χρήστη.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο "Αγνόηση".

Για να αποκλείσετε έναν χρήστη του Hangout οριστικά, επιλέξτε το πλαίσιο που βρίσκεται δίπλα στην επιλογή "Οριστική διαγραφή" και, στη συνέχεια, επιλέξτε το στοιχείο "Τέλος".

Blogger

Διατηρήστε την μπλογκόσφαιρα ασφαλή για όλους

Υπάρχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το ποια είδη περιεχομένου μπορούν να δημοσιευτούν στο Blogger. Εάν δείτε κάποιο περιεχόμενο που παραβαίνει την Πολιτική περιεχομένου του Blogger, μπορείτε να το επισημάνετε για αξιολόγηση. Οτιδήποτε παραβαίνει τις πολιτικές μας θα καταργείται, και θα τοποθετούμε μια σελίδα προειδοποίησης μπροστά σε περιεχόμενο που δεν παραβαίνει τις πολιτικές μας αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Μάθετε περισσότερα

Για να αναφέρετε περιεχόμενο, επισκεφτείτε το άρθρο βοήθειας εδώ.

Στο κάτω μέρος της σελίδας, επιλέξτε το είδος κατάχρησης για να μεταβείτε στη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Συμπληρώστε τις πληροφορίες που απαιτούνται, και στη συνέχεια κάντε κλικ στην "υποβολή".

Εάν βρίσκεστε σε ένα ιστολόγιο που θέλετε να αναφέρετε, κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο πλαίσιο "περισσότερα" στο επάνω μέρος της σελίδας.

Στη συνέχεια κάντε κλικ στην "Αναφορά κατάχρησης" και ακολουθήστε τα βήματα για να ειδοποιήσετε το Blogger σχετικά με το περιεχόμενο σε αυτήν τη σελίδα.

Google Play

Χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους για το φιλτράρισμα εφαρμογών βάσει αξιολόγησης περιεχομένου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γονικούς ελέγχους για να περιορίσετε το περιεχόμενο με δυνατότητα λήψης ή αγοράς στο Google Play. Αυτό σας βοηθάει να βρείτε κατάλληλο περιεχόμενο για εσάς και την οικογένειά σας.

Μάθετε περισσότερα

Ανοίξτε την εφαρμογή Play Store στη συσκευή σας.

Στην επάνω αριστερή γωνία, πατήστε το εικονίδιο του μενού.

Πατήστε "Ρυθμίσεις".

Πατήστε "Γονικοί έλεγχοι".

Ενεργοποιήστε τους Γονικούς ελέγχους.

Δημιουργήστε ένα PIN.

Αγγίξτε "Εφαρμογές και Παιχνίδια".

Επιλέξτε το επίπεδο καταλληλότητας.

YouTube

Ορισμός φίλτρου για αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου

Εάν προτιμάτε να μην βλέπετε περιεχόμενο για ενήλικες ή περιορισμένης πρόσβασης ανά ηλικία ενώ κάνετε περιήγηση στο YouTube, κάντε κύλιση στο κάτω μέρος μιας σελίδας του YouTube και ενεργοποιήστε την Ασφαλή λειτουργία. Η Ασφαλής λειτουργία σάς βοηθά να φιλτράρετε πιθανώς αμφιλεγόμενο περιεχόμενο από την αναζήτηση, σχετικά βίντεο, playlist, εκπομπές και ταινίες.

Μάθετε περισσότερα

Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος μιας σελίδας του YouTube και κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού της ενότητας "Ασφάλεια".

Επιλέξτε "Ενεργοποιημένο" ή "Απενεργοποιημένο" για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Ασφαλούς λειτουργίας.

Για να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση, συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google.

Αφού συνδεθείτε, θα έχετε την επιλογή να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Αναζήτηση Google

Ρυθμίστε το και ξεχάστε το. Διατηρήστε την Ασφαλή λειτουργία κλειδωμένη

Εάν θέλετε να διατηρείτε μονίμως ενεργοποιημένη την Ασφαλή λειτουργία, μπορείτε να την κλειδώσετε. Στο εξής, κάθε φορά που θα μεταβαίνετε στο YouTube από το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιήγησης, θα συνδέεστε αυτόματα στην Ασφαλή λειτουργία.

Μάθετε περισσότερα

Επιλέξτε "Ενεργοποιημένο" ή "Απενεργοποιημένο" για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Ασφαλούς λειτουργίας.

Για να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση, συνδεθείτε στο Λογαριασμό σας Google.

Αφού συνδεθείτε, θα έχετε την επιλογή να κλειδώσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Google Play

Αποφύγετε τυχαίες ή ανεπιθύμητες αγορές

Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποφυγή τυχαίων αγορών στο Google Play ζητώντας την καταχώριση ορισμένων πληροφοριών για την πραγματοποίηση μιας αγοράς, όπως έναν κωδικό πρόσβασης.

Μάθετε περισσότερα

Ανοίξτε την εφαρμογή Play Store στη συσκευή σας.

Στην επάνω αριστερή γωνία, πατήστε το εικονίδιο του μενού.

Πατήστε "Ρυθμίσεις".

Πατήστε "Απαίτηση ελέγχου ταυτότητας για αγορές".

Ορίστε την επιλογή που είναι καλύτερη για εσάς. Εάν είστε γονιός ή σχεδιάζετε να μοιραστείτε τη συσκευή σας, σας συνιστούμε την επιλογή "Για όλες τις αγορές μέσω του Google Play σε αυτήν τη συσκευή".

Δείτε περισσότερα εργαλεία ασφάλειας