Παρεμπόδιση κλοπής στοιχείων ταυτότητας

Ακριβώς όπως οι διαρρήκτες και οι κλέφτες, οι παραβάτες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους για να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία και χρήματα. Όπως ακριβώς δεν θα δίνατε σε έναν διαρρήκτη το κλειδί του σπιτιού σας, βεβαιωθείτε ότι προστατεύεστε από απάτη και κλοπή στοιχείων ταυτότητας στο διαδίκτυο. Ανακαλύψτε τα συνηθισμένα κόλπα που χρησιμοποιούν οι παραβάτες προκειμένου να προστατευτείτε από την απάτη στο διαδίκτυο και την κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Ακολουθούν ορισμένες απλές συμβουλές.

Μην απαντάτε εάν δείτε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένα άμεσο μήνυμα ή μια ιστοσελίδα που σας ζητά προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία

Να είστε πάντα προσεκτικοί με τυχόν μηνύματα ή ιστότοπους που ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία ή μηνύματα που αναφέρονται σε μια άγνωστη ιστοσελίδα και σας ζητούν τις παρακάτω λεπτομέρειες:

  • Ονόματα χρηστών
  • Κωδικοί πρόσβασης
  • Αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης
  • Αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών
  • Κωδικούς PIN (Αριθμοί προσωπικής ταυτοποίησης)
  • Πλήρεις αριθμούς πιστωτικών καρτών
  • Το πατρικό της μητέρας σας
  • Την ημερομηνία γενεθλίων σας

Μη συμπληρώσετε τυχόν φόρμες ή σελίδες σύνδεσης στις οποίες ενδέχεται να παρέχεται σύνδεση από αυτά τα μηνύματα. Εάν σας ζητηθεί από κάποιον ύποπτο να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα προσωπικά σας στοιχεία, μην μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε να τη συμπληρώνετε. Ακόμη και αν δεν πατήσετε το κουμπί "υποβολή", ενδέχεται να εξακολουθήσετε να στέλνετε τα στοιχεία σας σε αυτούς που προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία ταυτότητας εάν ξεκινήσετε να συμπληρώνετε τα δεδομένα σας στις φόρμες τους.

Εάν δείτε ένα μήνυμα από κάποιον που γνωρίζετε, το οποίο δεν μοιάζει να προέρχεται από αυτόν, ο λογαριασμός του ενδέχεται να έχει παραβιαστεί από έναν παραβάτη του κυβερνοχώρου, ο οποίος ίσως να προσπαθεί να αποσπάσει χρήματα ή πληροφορίες από εσάς – επομένως να είστε προσεκτικοί με την απάντησή σας. Μία από τις συνηθισμένες τακτικές είναι να σας ζητούν επειγόντως χρήματα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν αποκλειστεί σε μια άλλη χώρα ή ότι το τηλέφωνό τους έχει κλαπεί και δεν μπορούν να δεχτούν κλήσεις. Επίσης, στο μήνυμα μπορεί να σας ζητούν να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο για να δείτε μια εικόνα, ένα άρθρο ή ένα βίντεο, τα οποία σας οδηγούν σε έναν ιστότοπο που μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία σας – επομένως, σκεφτείτε προτού κάνετε κλικ!

Μην πληκτρολογείτε ποτέ τον κωδικό πρόσβασής σας εάν έχετε φτάσει σε έναν ιστότοπο ακολουθώντας έναν σύνδεσμο που βρήκατε σε κάποιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μια συζήτηση που δεν εμπιστεύεστε

Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πρόκειται για έναν ιστότοπο που εμπιστεύεστε, όπως η τράπεζά σας, είναι καλύτερο να μεταβαίνετε απευθείας στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας έναν σελιδοδείκτη ή πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του ιστότοπου απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης.

Μη στέλνετε τον κωδικό σας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μην τον μοιράζεστε με άλλους

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν το κλειδί σας για τους λογαριασμούς και τις υπηρεσίες σας στο διαδίκτυο και όπως ακριβώς στην πραγματική ζωή σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιους δίνετε τα κλειδιά σας. Οι νόμιμοι ιστότοποι και οι υπηρεσίες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να τους στείλετε τους κωδικούς πρόσβασής σας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επομένως μην απαντάτε εάν λαμβάνετε αιτήματα για τους κωδικούς πρόσβασής σας σε ιστότοπους στο διαδίκτυο.

Επειδή οι κωδικοί πρόσβασής σας είναι τόσο σημαντικοί, θα πρέπει να σκέφτεστε προσεκτικά πριν αποφασίσετε να τους μοιραστείτε με άλλους, ακόμη και με τους φίλους και την οικογένειά σας. Όταν μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασής σας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κάποιος να κάνει κακή χρήση των λογαριασμών σας αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν επιθυμείτε να αποκαλύψετε χρησιμοποιώντας το λογαριασμό με τρόπους που δεν εγκρίνετε. Για παράδειγμα, εάν μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου με κάποιον, αυτό το άτομο ενδέχεται να διαβάσει τα προσωπικά σας ηλεκτρονικά μηνύματα, να δοκιμάσει να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να μεταβεί σε άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε, όπως τον ιστότοπο της τράπεζάς σας ή τους κοινωνικούς σας ιστότοπους, ή να χρησιμοποιήσει το λογαριασμό σας για να σας πλαστοπροσωπήσει. Τέλος, όταν μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας με κάποιον, θα πρέπει να τον εμπιστεύεστε ότι θα τον διατηρήσει ασφαλή. Ενδέχεται να τον μοιραστεί με άλλους εκούσια ή κατά λάθος.

Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν σας ζητείται να συνδεθείτε στο διαδίκτυο

Ελέγχετε τις ενδείξεις σχετικά με τη σύνδεσή σας με τον ιστότοπο.

Αρχικά, παρατηρήστε τη γραμμή διεύθυνσης στο πρόγραμμα περιήγησης για να διαπιστώσετε εάν η διεύθυνση URL μοιάζει αληθινή. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε εάν η διεύθυνση ιστού ξεκινά με το στοιχείο https:// πράγμα που υποδεικνύει ότι η σύνδεσή σας με τον ιστότοπο κρυπτογραφείται και διαθέτει προστασία από υποκλοπή και τροποποίηση. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν επίσης ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διεύθυνσης δίπλα στο στοιχείο https:// για να υποδείξουν σαφέστερα ότι η σύνδεσή σας κρυπτογραφείται και ότι είστε συνδεδεμένοι με περισσότερη ασφάλεια.

Αναφορά ύποπτων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και απάτης

Οι περισσότεροι πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένου του Gmail, σάς δίνουν τη δυνατότητα να το κάνετε αυτό. Η αναφορά ενός ύποπτου μηνύματος στο Gmail θα συμβάλει στην παρεμπόδιση αυτού του χρήστη να στείλει περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και βοηθά την ομάδα μας για την κατάχρηση να αντιμετωπίσει παρόμοιες επιθέσεις.