Συχνές ερωτήσεις

Σχετικά με τον διαγωνισμό

Πληροφορίες και δικαίωμα συμμετοχής

Διαδικασία επιλογής

Σχετικά με το διαγωνισμό

Τι είναι ο διαγωνισμός Doodle 4 Google;

Το Doodle 4 Google είναι ένας διαγωνισμός ανοιχτός για όλους τους μαθητές στην Ελλάδα από 6 ως 18 ετών που έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους για να σχεδιάσουν το λογότυπο της Google. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι «Η Ελλάδα μου» και θα πρέπει το doodle το οποίο θα σχεδιάσουν οι μαθητές να αντικατοπτρίζει την δική τους άποψη για την Ελλάδα.

Γιατί κάνει αυτό το διαγωνισμό η Google;

Μας αρέσει να ενθαρρύνουμε και να γιορτάζουμε τη δημιουργικότητα των νέων και ενθουσιαζόμαστε πάντα όταν βλέπουμε όλα τα εμπνευσμένα doodles που υποβάλλονται.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός Doodle 4 Google στην Ελλάδα;

Ναι, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός αυτός στην Ελλάδα.

Σε ποιές άλλες χώρες έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός Doodle 4 Google εκτός από την Ελλάδα;

Ο διαγωνισμός έχει φιλοξενηθεί σε πάνω από 17 χώρες. Έχουμε εντυπωσιαστεί από την δημιουργικότητα των doodles που έχουμε δει μέχρι σήμερα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέτος θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Πόσοι μαθητές συμμετέχουν στο διαγωνισμό Doodle 4 Google;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές ηλικίας 6-18 ετών.

Γιατί επιλέξατε το θέμα «Η Ελλάδα μου»;

Γνωρίζουμε ότι το μέλλον της χώρας μας είναι τα παιδιά και ανυπομονούμε να δούμε τα συναρπαστικά σχέδια που πρόκειται να υποβάλουν. Δίνουμε στους μαθητές ένα κενό καμβά έτσι ώστε να εκφράσουν την διορατικότητα τους, να αποτυπώσουν το παρελθόν και το παρόν ή να φανταστούν το μέλλον. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να παρουσιάσουν δημιουργικές, εμπνευσμένες και διασκεδαστικές ιδέες.

Μερικά πιθανά παραδείγματα για το πώς μπορούν να απεικονίσουν το θέμα της φετινής χρονιάς είναι:

Η Ελλάδα για εμένα είναι...

Πληροφορίες και δικαίωμα συμμετοχής

Ποιός έχει δικαίωμα να υποβάλει doodles για λογαριασμό των παιδιών;

Δεχόμαστε υποβολές μόνο από τα σχολεία που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Το έργο πρέπει πάντα να συνοδεύεται από μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή. Το παιδί σας πρέπει να είναι εγγεγραμμένο σε ένα σχολείο με έδρα την Ελλάδα και να πληρεί τα όρια ηλικίας του διαγωνισμού.

Πόσα doodles μπορεί να υποβάλει κάθε σχολείο; Μπορεί να υποβάλει doodle και κάποιος εκτός σχολείου;

Κάθε σχολείο έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο 6 doodles. Δυστυχώς δεν δεχόμαστε υποβολές εκτός σχολείου.

Τι θα συμβεί αν ένας μαθητής υποβάλει πάνω από ένα doodle;

Μπορούμε να δεχτούμε μόνο ένα doodle ανά μαθητή. Η κριτική μας επιτροπή θα φροντίσει να ελέγξει ότι κάθε μαθητής έχει υποβάλει μόνο ένα έργο. Αν λάβουμε δύο έργα από τον ίδιο μαθητή, θα δεχτούμε το doodle που είχε ταχυδρομηθεί πρώτο, με βάση την ημερομηνία αποστολής. Οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή από τον ίδιο μαθητή θα πρέπει να αποκλειστεί. Ζητάμε από τους γονείς να υποβάλουν όλα τα έργα των παιδιών τους μέσα από το σχολείο για να μπορέσουν να πληρούν τους όρους υποβολής και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Πρέπει οι μαθητές να έχουν ελληνική υπηκοότητα για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό;

Όχι δεν είναι απαραίτητο ο μαθητής να έχει ελληνική υπηκοότητα για να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Θα πρέπει όμως να πληρεί τους παρακάτω όρους:

Πώς μπορούν οι δάσκαλοι του σχολείου να ενημερώσουν τους γονείς και μαθητές για τον διαγωνισμό;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τους στείλουν μια γραπτή επιστολή ενημερώνοντας τους για τον διαγωνισμό και να τους παραπέμψουν στο site http://www.google.gr/doodle4google/ όπου μπορούν να βρουν αναλυτικά την περιγραφή του διαγωνισμού καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής

Απαιτείται προεγγραφή;

Όχι, έχουμε αποφασίσει να κάνουμε τη συμμετοχή στο Doodle 4 Google ακόμα πιο εύκολη με την εξάλειψη της προεγγραφής.

Τι υλικά επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να δημιουργήσουν το doodle τους?

Αποδεκτά είναι όλα τα υλικά τα οποία παραμένουν σταθερά στην σελίδα: τέμπερα, ξύλινα μολύβια, μαρκαδόροι, κιμωλία, παστέλ, κάρβουνο. Δεκτά επίσης είναι και πιο ασυνήθιστα υλικά όπως αυτοκόλλητα, μακαρόνια, πούλιες, χρυσόσκονη, χάντρες, χαρτί και βαμβάκι. Όλα τα doodles θα πρέπει να είναι δισδιάστατα για να μπορούν να ψηφιοποιηθούν.

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το Photoshop σαν μέσω ζωγραφικής. Είναι αποδεχτό;

Ναι ασφαλώς και είναι. Όλες οι εικόνες επεξεργασμένες από τον υπολογιστή είναι αποδεκτές.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω απλό λευκό χαρτί για να ζωγραφίσω το doodle ή πρέπει να τυπώσω το λογότυπο της Google και να σχεδιάσω κάτι πάνω σε αυτό; Τι διάσταση πρέπει να είναι το χαρτί;

Όχι, δεν χρειάζεται να τυπώσετε το χαρτί το οποίο σας έχει στείλει η Google με το λογότυπό της. Αυτό σας το έχει στείλει απλά για να σας υπενθυμίσει πιο είναι το λογότυπο και εσείς με την σειρά σας να το δείξετε στους μαθητές σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό χαρτί ή ακόμα και άλλα ανοιχτόχρωμα χαρτιά για την υποβολή των doodles. Τα χαρτιά με μοτίβα είναι καλό να αποφευχθούν εκτός αν είστε σίγουροι ότι το doodle σας διακρίνεται εμφανώς και πως το σχέδιο του χαρτιού δεν αλλοιώνει με κάποιο τρόπο το έργο.

Η διάσταση του χαρτιού θα πρέπει να είναι Α4 (21cm x 29,7cm).

Διαδικασία επιλογής

Πώς κρίνεται ο διαγωνισμός;

Τα doodles των μαθητών χωρίζονται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες (1η-3η δημοτικού, 4η-6η δημοτικού, γυμνάσιο, λύκειο) για την αξιολόγηση τους και κρίνονται σε τρία στάδια.

Στο πρώτο στάδιο μια επιλεγμένη ομάδα κριτών που περιλαμβάνει διάσημους εικονογράφους, σκιτσογράφους, γκαλερίστες, συγγραφείς και διευθυντές μουσείων, θα αναδείξουν στις 15 Απριλίου 2013 τους 60 επιλαχόντες, 15 από κάθε ομάδα.

Στη συνέχεια καλούμε το κοινό να ψηφίσει online τα αγαπημένα τους doodles μεταξύ των 60 επιλαχόντων που έχουν αναδείξει οι κριτές. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 15 Απριλίου - 7 Μαΐου 2013.

Η ψηφοφορία του κοινού βοηθά στον καθορισμό ενός νικητήριου doodle από κάθε ομάδα. Αυτοί οι 4 μαθητές είναι οι εθνικοί φιναλίστ και ένας από αυτούς θα ανακηρυχθεί ο εθνικός νικητής από τα στελέχη της Google. Η τελετή ανακοίνωσης του τελικού νικητή θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου 2013.

Ποια θα είναι τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για να επιλεγεί το νικητήριο doodle;

Τα doodles θα κριθούν από το κοινό, τους κριτές και την Google με τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Καλλιτεχνική αξία: ζωγραφικές δεξιότητες και χρήση χρώματος.
  2. Δημιουργικότητα και πρωτοτυπία: λαμβάνοντας υπόψη την αναπαράσταση του θέματος του διαγωνισμού «Η Ελλάδα μου», τη χρήση του λογοτύπου της Google, καθώς και την αποτύπωση του θέματος του διαγωνισμού τόσο στο σχέδιο όσο και στην υποστηρικτική δήλωση.
  3. Τήρηση των όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής

Ποιοί είναι οι κριτές;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με του κριτές του διαγωνισμού μπορείτε να επισκεφτείτε την ενότητα 'Κριτές' της ιστοσελίδας μας.

Το κοινό παίρνει μέρος στη διαδικασία της ψηφοφορίας;

Ναι. Το κοινό θα κληθεί να ψηφίσει online για να αναδείξει 1 νικητήριο doodle ανά ηλικιακή ομάδα. Η διαδικασία της online ψηφοφορίας θα ξεκινήσει την 15η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου.

Πώς πήρατε την απόφαση να χωρίσετε τους μαθητές σε ομάδες;

Για να καταστεί δυνατή μια πιο ισορροπημένη κατανομή μεταξύ των μαθητών, τους χωρίσαμε σε τέσσερις ομάδες. Ο εθνικός νικητής επιλέγεται μεταξύ και των τεσσάρων ηλικιακών ομάδων, έτσι ώστε όλες οι ηλικιακές ομάδες να έχουν ίσες ευκαιρίες να κερδίσουν.

Αν έχω μια ερώτηση σχετικά με το διαγωνισμό, πώς μπορώ να έρθω σε επαφή με κάποιον από την Google;

Μπορείτε να στείλετε email στο d4g@ssq.gr ή να καλέσετε στο 210-9287510 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00)

Θα υπάρξει έκθεση για τους 60 επιλαχόντες;

Ναι θα υπάρξει έκθεση για τους 60 επιλαχόντες η οποία θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου 2013. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και την διάρκειά της θα ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση.

Πού μπορώ να δω τα doodles που συμμετέχουν στον διαγωνισμό;

Τα doodles των 60 επιλαχόντων θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου. Επίσης θα ανεβάσουμε τα έργα των μαθητών στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα http://www.google.gr/doodle4google.

Ποιά είναι τα βραβεία για τους νικητές;

Ο τελικός νικητής θα δει το doodle του να εμφανίζεται στη σελίδα της Google (www.google.gr) για 24 ώρες. Επίσης, θα κερδίσει:

Οι 4 εθνικοί φιναλίστ θα κερδίσουν:

Οι 60 επιλαxόντες,θα κερδίσουν:

Το σχολείο του νικητή θα κερδίσει 30 Chromebook υπολογιστές με σκοπό να δημιουργήσει μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην οποία οι μαθητές θα μπορούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο της τεχνολογίας.